Nu trageţi, doamnă, deştepţii suntem noi!
Ministrul de Interne tace. A aflat că asociaţia care „profită din plin” de stadionul statului e tot statul

„Sunt persoane care au tot interesul ca acel stadion să fie modernizat pe bani publici”, declara ministrul de Interne, la un post TV. Mai avea puţin şi dezvăluia despre ce fel de persoane e vorba: persoane multinaţionale. Tot felul de corporaţii care dospesc conspiraţii pentru a subtiliza Stadionul Dinamo de sub nocturnă, într-o noapte fără lună.
Şi în conferinţă de presă, Carmen Dan a înfierat „privaţii” de la AFC Dinamo, care vor „un cadou din partea cetăţenilor”, „e vorba de zeci de milioane de euro”. „Reprezentanţii unei asociaţii au profitat din plin de un patrimoniu al statului”, a constatat ministrul, cu vădită indignare. „Nu sunt dispusă să accept ca nimeni din MAI să încalce legea pentru ca nişte băieţi deştepţi să-şi rezolve problemele financiare”. Negarea negaţiei adevăr grăieşte.
Corpul de controlat fantome
În fine, Carmen Dan a arătat cu degetul dojenitor şi spre Fisc, şi spre foştii miniştri de Interne, care i-au cultivat în agendă pe privaţii de la „asociaţie”. Între timp, scotocind prin actele de la CS Dinamo, Corpul de Control trimis de ministru descoperea că Nicolae Badea avea dreptate când spunea „noi”.
„Noi” ăsta înseamnă, pe actul de naştere al AFC Dinamo, Inspectoratul General al Poliţiei, Comandamentul Trupelor de Jandarmi, Comandamentul Naţional al Grănicerilor, Comandamentul Trupelor de Pompieri, generali din Poliţie, generali din Jandarmerie, un fost premier, politicieni, chestori, judecători, jurişti. Deştepţi, dar mulţi băieţii la care se referea Carmen Dan.
Asociaţia insolventă manevrată acum de Badea este o creaţie a Internelor, înfiinţată prin ordin ministerial, în 1994, cu scopul de a continua fotbalul de la CS Dinamo. Nu e privată decât la suprafaţă. Statul se războieşte cu propria lui fantomă, duel clasic, de câte ori vine vorba de reformat ceva, fie şi un capăt de aţă, prin instituţiile publice.
O victimă pentru liniştea noastră
Carmen Dan apucase să apese la TV butonul de panică, declarând că „se simte ameninţată”. Exact ceea ce aşteaptă cetăţeanul să audă de la cineva pe care îl plăteşte să stea de pază. „Mesajul meu este că nu voi fi intimidată”, a dat asigurări ministrul. Dar, de când Corpul de Control a descoperit că MAI se luptă cu MAI, Carmen Dan a luat o scurtă pauză de la patosul scenic.
Niciun moment nu s-a desprins AFC Dinamo de Interne. Niciun moment n-a fost altceva decât un apendice întreprinzător controlat de cadre. Acum, lui Carmen Dan nu-i rămâne decât să spună că se simte ameninţată de propriii subalterni. Că se teme când se duce la serviciu, stă cu grijă în funcţie, să nu deranjeze. Nu e vorba de intimidare, ci de disciplină la locul de muncă.
Ministere modernizate pentru Euro
Tot discursul Ministerului, legat de renovarea stadionului Dinamo, a fost construit pe sloganul: „Jos mâinile de pe bunul statului!” . Chit că statul doar concesionase arena, nu titlul de proprietate. După câteva luni de negocieri cu particularul Badea, statul află că trebuie să negocieze cu el însuşi. Să se reformeze sau să nu se reformeze? Asta-i întrebarea-capcană a MAI-ului postdecembrist.
În acest punct, e clar că, pentru ca stadionul Dinamo să poată fi modernizat, trebuie modernizat MAI. Asta-i ordinea logică. Dacă schimbăm lucrurile mari, cele mici se schimbă de la sine, nu ne mai împiedicăm de ele la fiecare pas, ca de coloanele oficiale. Întâi Moby Dick, apoi balena albastră.
Poate Carmen Dan să rupă tradiţiile nefaste care ţin Dinamo ostatic? Nu e o misiune pentru un singur om. Trebuie dublată de o voinţă politică de kamikaze, de cunoaşterea atât a structurilor, cât şi a structurilor din umbra structurilor. Judecând după spusele sale, ministrul de Interne nu ştia că există două MAI, unul public şi unul privat. Acum ştie. Până încep lucrările de modernizare la arena din Ştefan cel Mare, să considere că salariul de ministru e un cadou din partea cetăţenilor.