Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Federaţia de Vodă şi Lobodă

FRF face reguli prin care să ia banii cluburilor din Liga 1, fără voia lor. Nu şi reguli care ar scuti campionatul de TAS

Permalink to Federaţia de Vodă şi Lobodă
marți, 16 mai 2017, 11:04

În mod excepţional, FRF permite FCSB să conteste direct la TAS. Motivul invocat pentru excepţie: urgenţa comunicării clasamentului către UEFA. În realitate, iarnă sau vară, forul de la Nyon îşi păstrează criteriile. Când primeşte de la federaţii numele calificatelor, nu le bate în cuie şi-apoi se închină la ele cu o poală de bani. Dacă află că au datorii sau au trucat meciuri, le dă afară pe loc. Cu riscul de a trebui să le cheme înapoi, pentru că şi hotărârile UEFA pot fi contestate la TAS. O întreagă bătaie de cap să judeci şi să iei decizii. Şi pentru ce? Pentru că regulile sunt reguli, dincolo de regatul lui Papură împărat şi candidat.

Urgenţa invocată de FRF nu există. Arderea etapelor nu se justifică decât prin lene, incompetenţă sau laşitate instituţională. Nu ar fi prima dată, de altfel, când FRF pasează speţe incomode în jurisdicţia altora. Acum un an, după ce Recursul l-a iertat de suspendare pe Iordănescu jr., Federaţia a îndemnat LPF să atace la TAS decizia.

Abaterile mari şi dese
Nu-i de mirare că, neîncrezătoare în instanţele din subordinea ei, FRF catapultează dosarele direct la TAS. Excepţia de azi, regula de ieri şi de mâine. Cu câteva săptămâni în urmă, a mai comis o piruetă urmată de o reverenţă regulamentară: a înscris în Liga 1 o poreclă fără identitate sportivă. FCSB nici acum nu e trecută, cum cere legea, în registrul sportiv de la MTS. La fel de bine, Viitorul ar putea contesta la TAS prezenţa FC FCSB SA în clasament.

Două excepţii sulfuroase de la regulament şi ambele în favoarea echipei finanţate de Gigi Becali. Deja se întrevede un fir roşu, conducător prin ghemul de alineate al ROAF-ului. „Noi nu ne putem exprima. Avem o Ligă Profesionistă de Fotbal. Ea este organizatoarea. Scuze! Am vrut să spun Liga Profesionistă, dar nu de fotbal…” Cu această ironie atât de fină, că are nevoie de note de subsol sau chiar mai joase, preşedintele FRF a închis cazul. Nu puneţi la suflet modestia lui „Nu ne putem exprima”. Că de minţit, pot minţi, de manipulat, pot manipula, de insultat, pot insulta. Pe scurt, federalii se menţin în forma care i-a consacrat ca stat în stat şi lobodă legitimă în zarzavat.

Cine e de vină pentru plastilină?
Răzvan Burleanu sugerează că răspunderea pentru cojile de banană din textul regulamentului îi aparţine Ligii. Chiar dacă ar vrea, LPF n-ar putea face mai mult decât să propună modificarea ROAF-ului. Doar Adunarea Generală, „organul suprem şi deliberativ” al FRF, Comitetul Executiv şi Comitetul de Urgenţă au dreptul să schimbe regulile.
În vara lui 2014, pentru a nu jena promovarea CS U, ROAF-ul a fost modificat şi aplicat, înainte de a fi recunoscut în instanţă. Când Burleanu şi-a reconsiderat poziţia privind numărul de mandate care i se cuvin, limita a sporit ca prin farmec, ca prin hipnoză colectivă, de la două la trei. În timpul ăsta, echipele din România făceau cărare până la Lausanne.

ROAF-ul greblă se făcu
Dar vagul din ROAF nu dădea alarma la FRF. Că doar această instituţie se ocupă de „organizarea, administrarea, coordonarea şi controlul” activităţii probabilistice, nu fotbalistice. Fiecare înţelege ce vrea, iar la sfârşit, deşi e în atribuţia ei „soluţionarea conflictelor”, Federaţia se face că plouă cu sensuri şi calambururi.

„Nu ştiu dacă le place sau nu celor din Liga 1, dar Adunarea Generală este forul suprem al fotbalului românesc”, anunţa Burleanu, acum câteva zile. Era o replică la refuzul LPF de a ceda cinci la sută din preţul drepturilor TV în beneficiul ligilor a doua şi a treia. „Dacă AG va vota propunerea, acest proiect va fi aplicat”, a comentat şeful FRF. Cum ar veni, Federaţia poate lua din banii cluburilor de Liga 1, fără să zică „vă rog”. Dar nu le poate da, la schimb, măcar legi suficient de limpezi. Le dă doar „scuze” în doi peri. Şi, fie că le place sau nu, le trimite la TAS, pe banii lor şi spre distracţia tuturor.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

biancorossi (68 comentarii)  •  16 mai 2017, 12:07

bingo.

DDS (1 comentarii)  •  16 mai 2017, 12:15

Trecând peste harababura din regulamente, în opinia mea, Steaua e campioana meritată la finalul campionatului. De ce? Pentru că în toate cele patru meciuri disputate împotriva celor de la Viitorul, Steaua a fost echipa mai bună. Restul sunt vorbe. Viitorul, până la urmă, își va da măsura valorii în cupele europene.

Dan T (18 comentarii)  •  16 mai 2017, 12:18

Cazul de acum e nimica toata pe langa abuziurile facute de Liga si FRF...Amintiti-va de dezafilierea Universitatii Craiova si de lansarea pe orbita a unei clone politice.Care pana la urma i-a luat Universitatii cu complicitatea acelorasi foruri si insemnele,denumirea etc Practic politicul a obtinut ce a vrut muschiul lui.Cozi de topor s-au gasit.Acum principala vina e tot a lor.Ca si atunci vor ramane neclintiti pe scaune.De data asta nu mai e politicul la mijloc deci au luat decizia corecta,Viitorul ia titlul.Dar pentru faptul ca s-a ajuns aici nu raspunde chiar nimeni ?

LEFTER POPESCU (50 comentarii)  •  16 mai 2017, 12:39

Doamna Andries, am vazut ieri la tv. declaratia lui Danut Perja , cel care anul trecut in calitate de director sportiv al clubului Rapid, jucand in Liga a doua ce apartine FRF , a fost introdus sistemul ligii I . Atunci s-a dus la FRF si a intrebat cum se va proceda in continuare . Raspunsul lui Burleanu & comp. a fost simplu si raspicat : Se procedeaza la fel ca in Liga I iar la egalitate de puncte se iau in consideratie numai rezultatele din play-off. ....................................................... In aceste conditii lucrurile au fost clare inca de la inceput pt cei de la FRF , asa ca acum sa nu o mai dea la intors fcsbistii in frunte cu Burleanu si Vochin , incurajati de pe margine de Tolontan. Ceeea ce este cel mai grav ca LIGA SI FRF nu au pus piciorul in prag la desele derapaje ale lui GIGI VALIZA. ..........................................................................................................................................PS.....Glumind, ca sa fiu in logica smenara si hapsana a hotomanului GIGI VALIZA ,care incearca prin orice mijloace ,fara pic de rusine, calcand totul in picioare (de fapt el conduce fotbalul in aceasta tara) pentru a castiga cu orice pret milioanele de la UEFA ,de dragul SUFERINTELOR care ii incearca pe fcsebistii obisnuiti de peste 50 de ani sa castige doar cu "Ajutorul Uniunii Sovietice" ,si care astazi vor sa le fie luate in calcul cele patru meciuri, atunci daca tot vor sa amestece branza cu baclavaua, am sa spun ca si Viitorului sa-i fie adunate cele 55 de puncte din "regular" cu cele 44 din play-off pentru ca primul criteriul este nr. de puncte acumulate . .................................................................... PS -2 vedeti unde ne-a ADUS dorinta nebuna de inavutire a lui GIGI VALIZA ? PS-3 Luati legatura cu Danut Perja.

naica (74 comentarii)  •  16 mai 2017, 14:06

Aceasta situatie, nu de neintalnit, demonstreaza ce *** conduc Romania. Oare cat o sa mai rabdam ? A lárm popor obidit si prostit de niste neica-nimeni !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei (9 comentarii)  •  16 mai 2017, 14:25

De fapt, ROAF este limpede, clar , precis ca o pocnitură de bici. În caz de egalitate de punte, departajarea se face prin meciurile directe din campionat. Ce nu-i clar Maria ?

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  16 mai 2017, 14:35

Galanteria FRF de a permite Stelei sa sara peste comisiile ei se explica prin fuga de raspundere, nicidecum ca favor adus Stelei. A fost invocata urgenta. Da. Dar atunci era nevoie de o adunare de urgenta a CEx ! ------------------------------------- Scuze Maria dar in rest FRF ar putea avea dreptate daca ne raportam la practica europeana. Nu poate obliga echipele din prima liga sa aiba si o echipa secunda cu mult tineret, nu le poate obliga nici sa-si plateasca jucatorii conform contractelor, obliga in schimb echipele din ligile inferioare sa foloseasca tineri atit pe teren cit si pe banca. 5% din drepturile de televizare este extrem de putin, poate prea putin, n-ar acopri nici cheltuielile de deplasate, greu de inteles de unde vine inversunarea cluburilor profesioniste din Liga I de a ajuta fotbalul. Nu poate fi decit in interesul lor ca fenomenul fotbal sa ia amploare. Singura hiba pe care o vad este ca FRF nu impune si modul de folosinta al banilor ! Este de presupus – fara a putea fi dovedit – ca se vor imparti prime, ca banii vor fi alocati practic in scopuri electorale ! -------------------------------------- Cred ca FRF ar putea avea dreptate si in faptul ca arunca pisica moarta in curtea LPF ! Oare nu LPF a anuntat la mijlocul play-off-ului ca la egaliatate de puncte Viitorul ar avea avantaj, nu LPF a premiat si declarat Viitorul campioana ? Iar asta in ciuda avertismentelor FRF ! Vezi ce zice prietenul nostru VoChin, care numai de stelism nu poate fi banuit. Justin Stefan a recunoscut ieri, intrebat de Vali Moraru, ca s-a bazat pe precedente nu pe ROAF. As vrea sa te intreb (te rog sa te intrebi singura) aici – nu trebuie sa raspunzi - de ce nu poti macar presupune ca ROAF e scris corect si „campionat“ inseamna intr-adevar „campionat“ si nu „play off“ asa cum apare in regulament de cite ori a fost necesar ? Te rog, fara departajarea de anul trecut, in care s-a respectat intocmai ROAF, caci Iasi a fost in cele 4 meciuri ale campionatului mai buna. --------------------------------------- PS sint si eu suporter al lui Hagi, a muncit si a facut minuni, dar eu consider ca acest titlu nu l-a meritat. Nu ma refer la ROAF unde probabil TAS va da dreptate Stelei, ci ma refer efectiv la meciurile directe si la toate meciurile Viitorului din play off. De arbitraje nu mai vorbesc, vorbesc doar de fotbal – asa cum ii place lui Hagi – de peste 30 de sarituri ca in bazin doar in ultimele trei meciuri, de trageri de timp, racnete si morti ca Benzar, astea sint de-a dreptul puerile, nici macar pentru teatrul de comedie, de 3 autogoluri ale lui Sapunaru, de cum a reactionat Sumudica la golul lui Iancu, de portari adversi care scapa mingea din mina ori sar din calea mingii, de Clona Craiovei care trimite juniorii si rezervele pe teren desconsiderind campionatul, despre faptul ca nici asa n-au putut cistiga fara ajutorul masiv. Iar de CFR, cu 5 absenti, pot spune ca s-au chinuit, dar ca sa lufteze din careu si sa nu nimereasca poarta. Cine nu stia ca Iancu va inchide ochii si va trage pe mijloc ? Cine nu stia ca Vatca considera ca Steaua si-a batut joc de el si l-a imprumutat de doua ori Gazului, apoi a luat si din filozofia Rapidului inainte de a se consacra la Viitorul ? Miriuta – care s-a declarat dinamovist si a declarat CLAR ca ar dori ca Viitorul sa ia titlul – a introdus cu Dinamo un portar dinamovist iar cu Viitorul un portar antistelist, rapidist, consacrat la Viitorul, unde a petrecut doi ani !!! Mai Maria, las-o ca macane ! Hagi n-a cistigat acest campionat pe teren, titlul i l-au dat arbitrii si antistelistii ! Daca este s-o luam pe drept, atunci FRF ar trebui sa-si apere regulamentul, sa declare Steaua campioana ! Nu i-ar afecta cu nimic pe tinerii lui Hagi. N-ai vazut cu cita bucurie urlau ca vor sa merga la TAS ? Pai sa le faca FRF placerea si sa merga la TAS !

gintonic (44 comentarii)  •  16 mai 2017, 15:02

asa cum bine a atins subiectul un cititor mai sus, as completa ca daca nea Jiji oierul vrea sa ia in calcul acum si meciurile directe din campionatul regular, sa ia mai intai in calcul numarul de puncte (PRIMUL CRITERIU) obtinute de fiecare echipa in regular si abia apoi meciurile directe (daca mai e cazul de egalitate!)... ;) E limpede!... vrei sa te intorci la criterii si rezultate direte din regular?... incepe intai cu punctele generale acumulate, neinjumatatite...si abia apoi cu meciuri directe, dar nu mai e cazul!

adi_stelistul (107 comentarii)  •  16 mai 2017, 15:23

Foarte corect si nimic de spus. Daca exista o prevedere care spune ce se intampla cu echipa care isi schimba numele in timpul competitiei acea prevedere sa se aplice intocmai. Dupa ROAF sau orice alt regulament. Cine-a vazut-o sa ne spuna ca eu n-am vazut decat ca nu e voie nu si ce se intampla daca faci ce n-ai voie. Dar oricum ar fi sa se faca dupa reguli. Asta e. Nu e normala nici derogarea pentru apelul la TAS inaintea incheierii campionatului.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  16 mai 2017, 16:23

laconic cum il stim, ROAF-ul nu prevede exceptii pentru schimbarea de nume in urma unei hotarari judecatoresti

CRINUL NEGRU (17 comentarii)  •  16 mai 2017, 17:29

Prea multa minte sau carte nu se cere sa citesti in ROAF un articol din regulament, chiar nu trebuie sa interpretezi nimic, il mai citesti odata si iti ramane in minte sigur, interpretari se pot face multe, chiar si scenarii, cum ar fi daca eu spun acum ca CFR ul a vrut sa scape de datoria de amu cativa ani cand Dinamo i-a facut campioni in Groapa, 0-3 la Cluj si ii incurca pe Viitorul ?rezulra minim locul 2 calificare pentru UCL, iar daca Craiova ii incurca pe steaua, FCSB, Dinamo era campioana, MERGE ? Cum poti sa vorbesti de valoare cand din 12 puncte puse in joc Viitorul a luat 4 cu FCSB, despre meciul pe care l-au castigat la Medgidia.... cum zicea Craciunescu, intr-un meci asa de important, nu dai rosu din prima, ca sa nu destabilizezi jocul, in retur, la 1-1 , cineva a a trecut odata mijlocul terenului, si asta a fost toata valoarea. Va mai aduceti aminte cand o echipa valoroasa , care este a facut un scurt 0-5, ca urmare ca toata suflarea fotbalistica a cazut in admiratie fata de o echipa care promitea ! inca un scenariu, primele sase care merg in play off, merg cu punctele realizate intre ele in regulat, ultimele la fel, punctele realizate intre ele, cum suna asta ? nu imi bati tu ca la fasole pe cele din play out si esti pe primul loc desi cu FCTB din 6 puncte nu iei nimic !!!

Caprita rosie (12 comentarii)  •  16 mai 2017, 18:00

@ gintonic – Problema ta e falsa. Punctele din sezonul regulat se iau in considerare, injumatatite, asa cum scrie CLAR in ROAF, ce mai e de comentat la faza asta? Ai baut apa dupa Hagi care se intreba la sfarsitul sezonului regulat (si nu campionatul sezonului regulat – ce ineptie – asa cum ii spune LPF) de ce sa se injumatateasca punctele? Partea asta e una dintre cele mai clare din ROAF.
Iar daca se iau in considerare doar ,meciurile din play off sa se ia in considerare doar punctele adunate in play off. Regul;a trebuie aplicata unitar: daca iei in considerare punctele (injumatatite sau nu) si golaverajul (inclusive pentru desemnarea golgeterului) din sezonul regulat atunci iei in considerare si meciurile directe din tot campionatul (sezon regulat + play off).

sundance kid (63 comentarii)  •  16 mai 2017, 20:01

" FRF face reguli prin care să ia banii cluburilor din Liga 1, fără voia lor. Nu şi reguli care ar scuti campionatul de TAS ". Citeodata dai dovada de geniu din postura de ziarist . Imi place ca ai si umor negru !

golan (9 comentarii)  •  16 mai 2017, 23:45

Vad ca o tineti ''langa'' cu TAS-ul.Plateste fostul condamnat pe aia,ca pe U'Cj.,sa-si faca 'bine treaba''?

stalky (11 comentarii)  •  17 mai 2017, 10:15

"Un prost arunca o piatra in apa si zece destepti se chinuie sa o scoata" Fcsb invoca "campionatul intregului sezon".Ok.Stim cu totii ca un campionat are si un clasament.Sau cu alte cuvinte, orice campionat creeaza implicit si un clasament. Acest clasament valideaza,certifica campionatul caruia ii apartine.Nu poate exista un "campionat" fara " clasament". Exista pe aceasta planeta un "campionat" fara "clasament"? Si atunci daca invocam "campionatul intregului sezon" unde-i clasamentul acestuia? Exista acest clasament cu tot ceea ce contine el (nr.jocuri,puncte,victorii,egaluri,etc.)? Pai se pare ca nu prea exista.Si daca nu avem clasament putem avea campionat? Nu,nu putem avea.In concluzie ,cei de la Fcsb invoca un lucru care NU EXISTA.

Comentează