Vi s-au terminat ordonanţele?
Deşi e-n stare să modifice Codurile Penale, Guvernul Grindeanu nu poate să schimbe legea dedicată lui Nicolae Badea

Iar s-au înţeles Ministerul de Interne şi Nicolae Badea în privinţa stadionului Dinamo. Aşa cum s-au înţeles şi acum o lună, şi acum două luni, şi acum 15 ani, când CS Dinamo primea arena în administrare şi permisiunea de a o da privaţilor în folosinţă. Datorită acelei HG nr. 207 din februarie 2002, Badea se joacă acum de-a vechilul cu moşia Internelor.
Autostrada Dinamo
Fostul acţionar dinamovist a declarat iar că n-are nimic împotriva modernizării şi că va semna, imediat ce face rost de un pix, un act adiţional la contractul de asociere cu clubul sportiv. „Suntem în etapa de a semna un act adițional”, a anunţat Badea, citat de Digisport.ro. Complexă semnătură, dacă are nevoie de o etapă întreagă.
Ministerul de Interne şi CS Dinamo emană, la rândul lor, optimism. Se află în etapa de a anunţa periodic că „se va face”. Cu cât anunţă mai des, cu atât se face mai rar. Ca în cazul autostrăzilor. Al spitalelor, al dozelor de vaccin, al medicamentelor de bază, al salariilor mărite. Guvernanţii au impresia că vorba, mai ales pronunţată pe un ton iminent, e şi faptă. Iar dacă vorbesc suficient de mult despre o problemă, se rezolvă singură.
Păgubitul Badea
Iar MAI se află şi în faza de a se informa despre ce-i vorba. A trimis Corpul de Control şi, după o lună deja, veştile au început să sosească: „Două capriciosa şi una vegetariană, cu sos dulce!”, „Trimiteţi şoşete curate!”. În conferinţă de presă, ministrul Carmen Dan a repetat că stadionul „este un bun al românilor”. Şi a insistat că „va face toate demersurile pentru a analiza”.
Singura noutate, în toate aceste comunicări, e cuvântul „despăgubiri”. „Denunțarea unilaterală pe o perioadă nedeterminată va aduce de la sine despăgubiri”, a spus ministrul Dan. Şi gata, n-a intrat în detalii, ce-i prea mult strică. N-a informat românul ce bir riscă să-i achite celui care s-a folosit de bunul lui. Să nu intre cetăţeanul în panică. Să creadă că proprietatea a devenit, din moft, pagubă obligatorie.
Pentru unii, graţiere, pentru alţii, negociere
Ceea ce nu s-a gândit ministrul de Interne şi nici alt membru al cabinetului Grindeanu e să dea o ordonanţă prin care să modifice legea care a făcut posibilă asocierea cu Badea. Curios, părea un Executiv plin de râvnă legiuitoare. Nu-i ajungea ziua lumină să dea legi. Dar se pare că munceşte în echipă de înot sincron numai la cererea condamnaţilor penal. Când era vorba să sară în ajutorul câtorva mii de deţinuţi şi inculpaţi, Guvernul Grindeanu era gata să se dea peste cap de trei ori şi să se transforme în toate puterile din stat. Când e vorba de „bunul românilor” şi de interesul câtorva sute de mii de cetăţeni cinstiţi şi microbişti, vine dimineaţa. Se termină ordonanţele. Trebuie să importe încă un stoc.
Parlamentul, la fel. E în stare să rezolve „chestiuni arzătoare”. Una mai arzătoare decât alta. Poate să dea, într-o pauză dintre înjurături, definiţia familiei, apoi definiţia femeii şi a bărbatului, a rudei, a nepotului. Poate şi definiţia lucrului în sine maleabil. Dar nu mişcă un creion chimic după ureche pentru legile sportului sau pentru o lege care ar reda cazarma din Ştefan cel Mare în folosinţa statului.
New Discobol
Dacă legile organice pot fi modificate printr-un mail dat din biroul potrivit, atunci şi legea prin care Stadionul Dinamo a ajuns prada unui datornic la stat poate fi modificată. Că despre asta e vorba. Despre legi date pentru un singur om. Nu le avem de ieri şi de azi. Dar, din fericire, nici ele nu sunt imuabile. Cât miniştrii s-au rugat de Badea, formal şi informal, puteau fi aprobate zeci, poate chiar sute de ordonanţe, dintre care una să-l lase pe fostul şef dinamovist fără suportul pentru pus condiţii.
Dar asta e, fanii dinamovişti au ghinion la infrastructură. Dacă erau după gratii, altfel le asculta Guvernul Grindeanu doleanţele. Altfel se mişca, altfel punea problema, de pe poziţii de forţă majoră. Aşa, „etapa de a semna” ameninţă să se prelungească până va fi prea târziu pentru modernizare. Dar nu îndeajuns de târziu pentru a înlocui Discobolul cu Interpolul. Sau cu o statuie votivă a lui Badea, cu stiloul în mână, în chip de Mecena al fotbalului.