Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Meciul de retragere al gimnasticii

Medaliile lui Ponor, Iordache şi Drăgulescu sunt ca stângul lui Hagi. O proptea de vreme rea pentru regimul falimentar din federaţie

Permalink to Meciul de retragere al gimnasticii
marți, 25 aprilie 2017, 11:29

Să recunoaştem, profesioniştii din TVR ştiu când să plaseze o laudă. Ar putea să lucreze ca recuperatori pentru corporaţii siciliene. Storc lacrima odată cu banul. Când Nadia pune medalia la gâtul Cătălinei Ponor şi emoţia te strânge de gât, de la microfonul postului public picură lozinci. Iată ce înseamnă, exclamă comentatorii TVR, „să ai un Adrian Stoica la federaţie”, iar „gimnastica să fie condusă de oameni care se pricep la gimnastică”.

Valul timid al viitorului
Emoţia din jurul aurului european de la bârnă marchează un petic de senin, după taifunul care ne-a măturat din concursul de la Rio. Norii sunt încă acolo, prognoza rămâne întunecată. Europenele sunt prin tradiţie rampa de lansare a junioarelor. Deocamdată, nimic strălucitor ca grafitul sub presiune nu vine hotărât din urmă. La 16 ani, vârsta Oliviei Câmpian, Ponor era vicecampioană mondială la bârnă şi sol. 18 ani are olandeza Thorsdottir, vecina ei pe podiumul de la Cluj.

Cătălina Ponor are 29 de ani, Drăgulescu are 36. Ambii şi-ar putea deschide o mină, cu metalele preţioase agonisite sub tricolor. E emoţionant să-i vezi în competiţii, ştiind că sfidează biologia şi psihologia, purtându-şi corpul ca pe nişte blugi care trebuie degrabă roşi cu o cărămidă. Emoţionant e şi bronzul Larisei Iordache. De un ligament speranţă, după atâtea promisiuni mereu amânate pe durere.
„Jocurile Olimpice au fost o mare dezamăgire”, rezuma şeful FRG pentru Agerpres. „Se putea mai mult de la Cătălina şi de la Marian”, adăuga Adrian Stoica. Da, se putea mai mult, tovarăşi! Nu ajunge să dea totul. Să dea toate şi toţi, să prindă finalele pe echipe. Vorba dictatorului, după finala de la Sevilla: „Nu e suficient locul întâi. Trebuie mai multă exigenţă!”.

12 ani de jale
Dincolo de emoţie, medaliile de la Cluj nu dau semnalul renaşterii. Încheie triumfal balul de adio, început acum mulţi, mulţi ani. Suntem în prelungirile meciului de retragere. Federaţia Română de Gimnastică e dusă în spate de amintiri şi de trei-patru mari sportivi, care trag echipa şi, în lipsa echipei, trag de ei înşişi. De 12 ani în fruntea FRG, Adrian Stoica punea lipsurile şi neîmplinirile pe seama „voinţei politice de la bază”. Exact asta lipseşte, după ce în 2014 trimitea gimnastele la defilare în campania la prezidenţiale. Mai bine să spună „mersi” că n-a acceptat Ponor oferta de a candida la parlamentare!

La vremuri noi, lavete vechi
Ministrul sportului a decernat medalii la Cluj. Dacă asta nu e voinţă politică, e lipsă de ocupaţie. A dat şi soluţii: să-i aducem pe Bellu şi Bitang. Oricum, nu-l suspecta nimeni de originalitate. „Încă mai putem stoarce de la ei, dacă îmi e permis să mă exprim aşa”, a spus Marius Dunca, pentru Agerpres. Măcar intuieşte că nu mai lucrează cu mopurile. Cere permisiunea.

Îi aduc pe Bellu şi Bitang înapoi, iar Bellu şi Bitang se vor plânge iar că n-au de unde alege gimnaste de top. Cercul vicios se închide tot la FRG şi la Adrian Stoica, acest Mircea Sandu al gimnasticii.

Gaşca lui Priceputu’
Un Mircea Sandu pe bani publici. Bunul plac e decontabil la infinit. În 2005, a decis desfiinţarea lotului naţional de senioare. În 2017, se laudă cu revenirea la sistemul centralizat de pregătire. Somnul responsabilităţii se întinde de la vârf. Ceva e profund toxic în modul cum Guvernul României finanţează necondiţionat găştile care au acaparat un sport sau altul. E ca şi cum ai livra muniţie unor state bananiere în stat.

În 2005, Marius Urzică își depunea candidatura la şefia FRG şi era învins de omul sistemului, Adrian Stoica. Nu poţi să nu te gândeşti cum ar fi arătat gimnastica noastră condusă de un campion olimpic. Cert e că de la microfonul echidistant al TVR, s-ar fi dat aceleaşi verdicte: iată ce înseamnă un specialist!

Comentarii (9)Adaugă comentariu

bataie pe pita (1 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 15:08

S-or dus vremurile alea in care in sportul de performanta se batea ca la fasole... Cine batea cel mai tare era declarat cel mai bun atrenor. Adio si la revedere, se vede acum ce mari antrenori am avut si avem, habar nu au cum sa convinga sportivii sa faca performanta fara sa le bage pumnul in gura.

ACB (9 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 18:55

Este foarte usor sa critici! Parintii nu mai accepta multi ani de antrenamente dure,pentru o iluzorie medalie.Copiii vor altceva ,nu regim spartan! vezi tragedia din fam. Popescu.Va trebui sa gasim o alta cale! poate da ,poate nu.Cat despre comentariul TVR...jalnic... dureros de jalnic.La tvr trebuie sa fi copilul cuiva! Nu e asa, d-na Alina ?

Alex (22 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 20:05

Sportul romanesc este pe duca pentru ca nu stie si nu vrea SA se reformeze! La Ora actuala sportul este sustinut cu bani, multi, iar marketingul are un rol important! Cum sportul este efectiv scoala (apropo si de reforms in invatamant) copilul trebuie sa stie ce alternative are in cazul in care nu ajunge in top! In ce domeniu de activitate, profesiile accesibile atat in Romania cat si afara, ceva cu care sa se intretina! Multi ani in urma, parca la Belgrad, au avut loc campionate mondiale de gimnastica ritmica, iar festivitatea de inchidere a fost un spectacol genal pornind de la ce poate oferi gimnastica si dincolo de rigoare....Show! Romania a produs sute de gimnasti exceptional si nu s-a gasit nimeni SA coaguleze aceste talente intr-un proiect de tipul Cirque du Soleil! Asta apropo de perspective, sa ai un brand urias si sa nu-l valorifici international (pe bani bineinteles) prin show-uri grandioase! Atata vreme cat cei tineri nu sunt lansati SA vina cu lean si energie inovatoare ne vom intepeni in ce frumos era odata! Zi faina sa avem!

florin (48 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 23:09

Nu credeam ca si la gimnastica ajungem la vorbele lui Mitea: ,, Sunt pesimist.Cred că putem învinge Olanda”. Ce sa mai spun de mondiale si jocuri olimpice unde mai concureaza si americanii si asiaticii. Vor fi , din nou, mari dezamagiri.

Dan M. (8 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 4:16

Am auzit si eu comentariul acela pe TVR si mi s-a parut prea mult. Pe de alta parte, nu toata lumea stie bine ce sta in atributiile Federatiei si ce nu. Cluburile nu sunt ale Federatiei, asta am inteles. Dar loturile nationale ? Acelea ale cui sunt ? Cand in 2015 s-au strans cele mai bune junioare din tara si s-au trimis la Onesti ca sa nu se antreneze, ba chiar sa uite si ce au stiut, de asta cine raspunde ? Succesul Europenelor de la Cluj nu poate fi in nici un caz urma care scapa turma. In numele viitorului, echipa de la FRG trebuie sa se schimbe. Toti cei vreo 10, nu numai Adrian Stoica trebuie sa plece.

arh. Gheorghe Petrescu (246 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 6:23

Sant cu totul de alta parere. Am vizionat interviul cu gimnastul Marian DRAGULESCU un exemplu de sportiv parca venit din alta lume plina de performante notabile in lunga lui cariera profesionala. A inceput cu asa zisa copilarie intr-un siatem comunist plin cu de toate dar, cu mari performante pe plan mondial si Olimpic. De ce nu vin copiii in sala de gimnastica ca altadata? Nu avem sali performante pentru gimnastica si protectia viitorului campion. Spun acest lucru deoarece sanatatea este mai importanta decat o medalie. Dar , daca sala de gimnastica este dotata cu aparatura ce include in ea, nu numai aparatul de antrenament dar este obligatoriu si un sistem de supravegherte si aparare a micutului ( baiat sau fata), ce vrea sa faca performanta. Apoi antrenorii ce au raspunderea nu numai pentru rezultate dar si pentru pastrarea sanatatii copilului pana la capatul carierei profesionale. In rest este nevoie de munca, ambitie si talent Cu noi orientari si spre noi piscuri inalte in gimnastica Romaneasca, sant convins ca vom reveni din nou in elita Gimnasticii Mondiale si Olimpice unde, am fost mari campioni. HAI ROMANIA!

catio (32 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 8:25

Sa nu ne facem iluzii, acesta a fost cantecul de lebada al gimnasticii romanesti. Nu vine nimic din urma, nu numai ca valoare a lotului ci si ca speranta de a pune oamenii care trebuie unde trebuie. Politicul, interesele de grup, "prioritatile" de tot felul vor trimite gimnastica (si nu numai)intr-o mediocritate ce deja se prefigureaza de cativa ani.

Comentează