Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

La Cluj, sar gimnaştii, la Bucureşti, iepurii

Bucureştiul nu va găzdui prea curând competiţii precum Europenele de gimnastică. Are prea mulţi bani

Permalink to La Cluj, sar gimnaştii, la Bucureşti, iepurii
sâmbătă, 22 aprilie 2017, 10:07

Rostul de ultimă oră al Europenelor de la Cluj era să pună România pe harta gimnasticii, după alunecarea de teren de la Rio. „Să arătăm că rămânem în picioare”, cum spunea Ecaterina Szabo pentru Agerpres. Măcar organizatoric, „să dăm dovezi la lume”. Ei bine, cu patru gimnaste calificate în finale, am început chiar să ţopăim uşor.

Varză a la Bucureşti

Autorităţile locale din Bucureşti s-au izbit de competiţia asta ca valul de stâncă. Şi-au adunat forţele, au promis, s-au năpustit. La noua Polivalentă nu s-a pus piatră pe piatră. Acum doi ani, presată de termenele limită ale FRG, Primăria Capitalei încă se agita să descâlcească licitaţia pentru sală. După ce turneul a fost mutat la Cluj, s-a relaxat.

De curând, infrastructura sportivă a Capitalei a fost lăsată pe mâna unei vedete mondene, cu rude în Guvernul Grindeanu. Ceea ce e bine. Bucureştiul va avea şi cluburi sportive de noapte. În plus, gândiţi-vă că puteau să fie numiţi în toate posturile PMB numai paparazzi, spre surprinderea constantă a Gabrielei Firea.

Clujenii au abordat găzduirea Europenelor foarte calm încă din start. Sala era gata, urma să fie dotată cu echipamente de concurs, achiziţionate de la fabricantul recomandat de federaţia internaţională. Nu rămânea prea mult loc de compuneri pe teme date în caietul de sarcini. Bugetul total al competiţiei este de 1,6 milioane de euro, bani daţi în majoritate de Guvern. Primăria Cluj, scrie presa locală, a alocat 70.000 de euro pentru CE. Mda. S-a făcut de râsul iepuraşilor agăţători şi al găinilor cu ouă de plastic din Bucureşti, care au sărit pe etichetă de 175.000 de euro.

Greul e dus gratis

Pentru autorităţile locale, organizarea unei competiţii sportive de anvergură nu presupune un efort financiar, cât eforturi de comunicare, muncă de echipă, experienţă în gestionarea evenimentelor cu public. Presupune o armată de voluntari, care, detaliu demotivant, nu costă nimic. Sunt gratis, dar fără ei, oricâţi consilieri personali ai, nu găseşti banda cu imnul.

Conform ştirilor TVR, pentru Europenele de la Cluj lucrează peste 180 de voluntari, români şi străini, în ture de câte opt ore pe zi. La sfârşit, se aleg cu echipamentul şi cu o strângere de mână. Îl lasă pe primarul Emil Boc să combată la TV ipoteza falsei modestii: „Numele Clujului este peste tot în lume începând de azi”.

Din statisticile edilului, reiese că gimnastica ar avea audienţe peste Liga Campionilor, intră „în casele celor 500 de milioane de europeni, cel puţin”. În realitate, când Sandra Izbaşa sărea pentru aur la Londra, o priveau 1,6 milioane de români. Nici în ţara zecelui perfect, gimnastica nu întruneşte majorităţi zdrobitoare. Dar atât cât s-a văzut, unde s-a văzut din Cluj cu prilejul CE, până acum s-a văzut bine. Foarte bine.

Paralele inegale între capitale

Capitala Transilvaniei, cum o alintă Emil Boc, nu e cetatea ideală. Are umbrele ei penale în administraţie. Dar de organizat Europenele de gimnastică, le-a organizat fără scrâşnet şi fără vopsea pe ultima sută. Trecem cu vederea peste faptul că a uitat să pună un macrame pe bârnă. O mică scăpare, ca la orice debut.

Bucureştiul organizează finale europene în subsolul mall-urilor sau în studiouri TV. Pentru patru meciuri la Euro 2020 şi câteva antrenamente, factura a depăşit la pas câteva sute de milioane de euro, fără să punem la socoteală beculeţele.

600.000 de euro, fără TVA, cât au costat aparatele pentru CE de gimnastică, reprezintă aproape o jignire pentru bugetul Capitalei. Se jena pixul primarului. Intra în grevă de semnătură. Trebuia să adauge un milion, două de euro pentru statuia ecvestră a Calului de Sărituri şi bustul Calului cu Mânere adăpându-se.

Cel mai probabil, pe lângă toate astea, era nevoie şi de o formaţie vocal-instrumentală, dizeuză şi cuplete comice, în conformitate cu standardele oficiale de umor involuntar. Să ţină publicul în sală, până ajung concurenţii prinşi în trafic.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  22 aprilie 2017, 13:12

Europenele de Gimnastica ? Ce-s alea ? Ce impact mediatic aduc,cata notorietate,cate procente in sondaje !?! Hai sa fim seriosi,daca o transfer pe fina Sandra pe postul de inter dreapta la departamentul de comunicare din PMB adun mai multe voturi decat cu ieuropenele de la Cluj ... Un post ,poate doua,le mai pastrez, nu se stie niciodata cand mai scoate Sefu la interval niste protejate din Judetul care este....

sorin (2 comentarii)  •  22 aprilie 2017, 13:45

Din pacate ai dreptate 100%. La Bucuresti nu se face aproape nimic pentru sport, iar atunci cand totusi se face cate putin, se face pentru comisioane uriase si fara pic de transparenta. Nu intamplator fostul Sorin Oprescu a ajuns dupa gratii. Pana si din construirea Arenei Nationale s-a furat la greu. Un stadion fara identitate, copiat dupa cel din Frankfurt, dar mai scump, desi calitatea materialelor si finisajele sunt o gluma fata de cele din Germania. Cat despre Sala Polivalenta a Bucurestiului... e sublima, dar lipseste cu desavarsire. Daca in 15 ani, de cand se lauda ca vor s-o faca, n-au fost in stare sa-i construiasca nici macar fundatia... Asa cum ai spus tu, nici Clujul nu e perfect. Dar un oras de o jumatate de milion de locuitori cum e Clujul a ajuns sa fie capitala sportului si sa dea lectii unuia de doua milioane, desi e de patru ori mai mic decat Bucurestiul. Adevarat, au si ei problemele lor, "virgulele" lor. Dar intr-o tara ca Romania, in care nu se face nimic, nu gresim daca ii consideram un model pentru ca la Cluj se face ceva. Acum organizeaza Campionatul European de Gimnastica, iar la vara vor organiza Campionatul European de Baschet. Din pacate, asa cum spui tu, Bucurestiul organizeaza intre timp campionaul iepurasilor agatori si a gainilor cu oua de plastic. Asa ca, lasand la o parte penalii care exista si acolo (oricum, mult, mult mai putini decat la Bucuresti), jos palaria pentru Cluj.

florin (48 comentarii)  •  22 aprilie 2017, 15:26

Unii politicieni, din specia guzganu rozaliu, participau la cate o ''inginerie'' doar daca afacerea prezenta potential. Se pare ca europenele de gimnastica nu au prezentat un potential pentru autoritatile locale din Bucuresti. Daca nu inventeaza vreo festivitate de premiere, in loc de o poza cu Dragulescu vor ramane cu poza lui Iepurescu.

JFM (155 comentarii)  •  22 aprilie 2017, 15:40

In poza iepurele este in minoritate,saracul...

bucale (2 comentarii)  •  22 aprilie 2017, 15:47

Bucuresti, capitala hotiei si a hotilor, ati reusit sa construiti un stadion mai scump ca si Allianz Arena dar care nu are nici macar autorizatie de functionare. Adevarul e ca sinteti niste hoti, nu degeaba ati votat PSD, nu stiti decit sa furati, iar daca nu e nimic de furat va furati singuri caciula...

mircea (1 comentarii)  •  22 aprilie 2017, 17:32

Atunci cand vorbim despre o asemenea competitie ar fi bine sa ramanem doar la latura sportiva,sa lasam penalii in pace,si sa ne bucuram de ceea ce reusesc sportivii nostrii,sa-i felicitam atat pe ei cat si pe cei care se straduiesc si reusesc sa organizeze competitii la asemenea nivel.Receptionati parerile celor prezenti la Cluj-Napoca si invatati sa va bucurati cand se vorbeste frumos despre un oras din Romania,altul decat capitala tarii,Bucuresti.Felicitari tuturor celor implicati in organizarea evenimentului si in aceeasi masura minunatilor nostri sportivi si antrenorilor care se ocupa de pregatirea lor.

JFM (155 comentarii)  •  22 aprilie 2017, 18:19

Acum fara gluma,banul public trebuie sa mearga in infrastructura,in logistica,in baze sportive pentru copii(in cartiere),in cluburi de sah in sporturi in care sponsorii de top nu prea sunt interesati, nu in salariile si transferurile unor sportivi de top.Sa ramai cu ceva,uite ca la Cluj am ramas cu o sala de gimnastica,aparate de competitie la cel mai inalt nivel,aveau sala,facuta tot de Primarie...Sigur ca n-au 3 antrenori la handbal fete n-o au pe Neagu si mai stiu eu ce vedeta va mai veni la Bucuresti.In rest in Bucuresti avem cam ce ne-a lasat Ceausescu acum suntem disperati sa modernizam cu bani europeni ca in 27 de ani banii nostri s-au dus pe luminite,zorzonele,mici si bere de alegeri.Asta dupa ce si-au umplut buzunarele toti politicienii alesi.Despre asta este vorba.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  22 aprilie 2017, 19:12

...la gimnastica ...nu se mai uita nimeni ...

rammstein (18 comentarii)  •  22 aprilie 2017, 19:44

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bucale (2 comentarii)  •  22 aprilie 2017, 20:00

Da, la gimnastica nu se mai uita nimeni, la ce va trebuie voua, miticilor stadioane si sali de sport, oricum nu mai face nimeni sport iar voi nu stiti decit sa spargeti seminte si sa ascultati manele. La furat sinteti primii.

cj666 (5 comentarii)  •  22 aprilie 2017, 21:00

"600.000 de euro, fără TVA, cât au costat aparatele pentru CE de gimnastică, reprezintă aproape o jignire pentru bugetul ". Stimata Maria, as vrea sa-ti amintesc ca bugetul capitalei nu e facut de capitala. E facut de toata tara. De toate firmele care printr-o lege absurda trebuie sa aiba neaparat sediul social in bucuresti daca au un capital mai serios. De toate regiile de stat care au la bucuresti doar o pleiada de directori si amante, dar care productia o fac in tara. Orasul asta un sfert din buscuresti are pe real pib-ul pe cap de locuitor probabil mai mare decat bucurestiul. Cum probabil il are si Timisoara. Nu te mai uita la statistici care compara Bucurestiul cu judetele Cluj si Timis. Niciodata o statistia nu a arata adevarul Te anunt ca banii de la buget investiti in campionatele astea tot de la Cluj vin. Clujul nu primeste nici 10% din ce contribuie la buget, in timp ce draga noastra ca[itala e beneficiar net pe real. Asa ca lasa pamfletele si bucura-te ca se poate face ceva bine si in tara asta. In afara de oua de tiniceha raspandite pe sosele.

make (1 comentarii)  •  22 aprilie 2017, 23:02

Mda, Bucurestii sunt Mecca hotilor de stil baban, nu se incurca cu maruntis. Sigur ca si in alta parte se fura, doar suntem in Romania, dar cum se da iama in banul public acolo in capitala jafului institutionalizat e de nedescris. Sa ai atatea miliarde de euro pe mana si sa nu faci nimic remarcabil in 30 de ani in domeniul infrastructurii publice e de spaima. E de groaza.

(26 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 0:04

A-i acuza generalizat de furt pe bucuresteni dovedeste ex re nu doar cat de frustrati sunt unii dintre provincialii din Ardeal, dar implicit cat de pliurzi sunt.

biancorossi (68 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 4:11

..)))))) aoleu.. bestial.

Mozzie (44 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 8:47

Pana la urma in afara de ea si de cei adusi din Voluntari cu autobuze a mai iesit cineva "sa se bucure" de aceste kitschuri pascale ?

Marius (1 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 9:14

La Cluj, gimnastii se antreneaza in beciuri sau in corturi in care ploua. La Cluj, gimnastii n-au ce manca. GSP-ul spune asta, nu eu - > http://www.gsp.ro/sporturi/gimnastica/video-imagini-socante-postate-de-un-gimnast-olandez-prezent-la-campionatele-europene-de-la-cluj-ne-antrenam-in-beci-si-mancarea-e-groaznica-508521.html Eu zic sa terminati cu lauda asta fortata a Clujului pentru ca lucrurile nu stau roz acolo, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nino (1 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 10:03

pentru cj666 Bucureşti, insula de bunăstare a UE “de viteza a doua”, are culoarea Europei bogate. Oficial, a trecut peste Berlin 01 apr, 00:07 | ECONOMICA.net Potrivit datelor privind PIB-urile regionale per capita, publicate de Eurostat, Bucureşti ar fi singura insulă din Europa Centrală şi de Est care se compară cu zonele cele mai bune ale Europei bogate. Oficial, regiunea Bucureşti Ilfov, a trecut peste regiunea Berlinului la pib pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare. Calculat în termeni de paritate a puterii de cumpărare, PIB/locuitor a fost, în 2015, de 39.400, adică 36 la suta peste media europeană. La acest capitol, Bucureşti-Ilfov stă mai bine decât multe zone din Europa Occidentală. Este, de exemplu, peste regiunea Berlinului, (PIB de 35.600 de euro pe cap, nominal, dar de 34.400, calculat la paritatea puterii de cumpărare), adică doar 19 la suta peste media Uniunii Europene. Bucureşti-Ilfov este cu mult şi peste Atica, regiunea care înglobează capitala Greciei, Atena, şi periferiile sale, acolo unde PIB/locuitor calculat la paritatea puterii de cumpărare este de doar 26.800, adică mai puţin decât media UE, doar 93la suta din această valoare. La fel, capitala României este peste regiunea capitalei Italiei, Roma. Lazio, regiunea care cuprinde capitala Italiei avea, în 2015, un PIB/locuitor de 31.800, adică doar 10l la suta peste media UE. Comunidad de Madrid, regiunea europeană în care este situată capitala Spaniei a raportat, pentru 2015, un PIB per capita, calculat la paritatea puterii de cumpărare, de 35.400, adică 23 la suta peste media UE, deci mai mic decât cel al regiunii Bucureşti-Ilfov. Insula de bunăstare Prin comparaţie, toate celelalte regiuni din România şi din toată zona noastră, din Polonia şi până în Grecia, au acest indicator la sub 75 la suta din media UE, cu mici excepţii care doar se apropie de media europeană, în zona Budapestei şi în cea a Varşoviei. Bucureşti apare astfel ca o insulă de bunăstare pe harta interactivă Eurostat (actualizată cu datele din 2014). in ceeace priveste taxele si impozitele: . In municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, gratie investitiilor straine facute dupa revolutie, se produce o treime din PIB-ul Romaniei. Din taxele si impozitele colectate din Bucuresti 89 la suta se retin la bugetul central pentru plata pensiilor si salariile bugetarilor, o parte, iar cealalta parte se duce catre judetele mai putin dezvoltate, inclusive la cele din Transilvania. Bucurestiului i se aloca numai 11 la suta din taxele si impozitele colectate pentru administrarea orasului. Judete cu contributia cea mai mare la formarea bugetului de stat. R. Bucuresti 89 la suta din taxele si impozitele colectate. Constanta 86 la suta Ilfov 84 la suta Prahova 56 la suta Cluj 56 la suta Timis 55 la suta Brasov 53% la suta PRECIZARE: Daca o firma are sediul in Bucuresti si filiale in judete, contributia filialelor la PIB se raporteaza la judetele respective si nu la sediul central.

0000 (1 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 10:51

Sper sa citeasca si doamna pANDELE articolul!

di livio (22 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 13:01

Asta-i traditie de Pasti in viziunea lu Firea.Traditie romaneasca, -psd-ista.In viziune psd-ista,familia traditionala o fi alcatuita dintr-un barbat gonflabil si o femeie gonflabila.Din plastic

Costin (22 comentarii)  •  23 aprilie 2017, 17:22

Admir felul in care dl Boc este miscat de aceste evenimente spottive, insa, prepozitia lui Piturca, cei mai buni senzori de miscare contra morcovului, ii are instalati, renumitul mm de la fcsb cand a auzit cuvantul capra......imediat dupa meciul de la T Severin.

Comentează