Pâră şi pace
S-a demodat răfuiala Armatei cu Becali. A început păruiala "pro" şi "contra" juristului CSA. Fanii lui au ajuns cu propunerile de intrigi şi de avansare tocmai la ministru

Săptămâna trecută, Ionuţ Lupescu lămurea una dintre frământările majore legate de echipa de fotbal a Armatei. „Există echipe departamentale care joacă în cupele europene”, a spus el. „Există în Kazahstan”. Cu alte ţări din UE nu ne putem compara, dar cu Asia Centrală, da.
„Vă dau şi exemplul lui Rubin Kazan, echipa unei regiuni din Rusia. Tot guvernul e în spatele ei”, a precizat oficialul UEFA, citat de DigiSport. De unde şi vorba: „Ca la noi, în Tatarstan”. Şi în Coreea de Nord, unde lupta la titlu se dă între echipele Apărării, Internelor, Transporturilor şi Industriei Uşoare.
Apărarea ţării? Drumurile proaste
În timp ce dinspre MApN se auzeau în canon oftaturi de uşurare, tancurile americane se străduiau să ajungă la Constanţa cu trenul. Dar se izbeau de cenzura inerentă spaţiului mioritic, ca să parafrazăm un filosof ardelean. Căile ferate din România sunt pe stil vechi. Cum ar spune Lupescu, astfel de ecartament există şi în Tadjikistan. Iată o veste bună pentru ţară şi foarte bună pentru fotbal.
Graţie infrastructurii jalnice, avem un teritoriu impracticabil. Gropile din asfalt anulează raţiunea de a fi a obuzierelor. Bucureştiul e o fortăreaţă. Lăsaţi orice speranţă că veţi intra. Sau că veţi ieşi. De aceea, atribuţiile clasice ale MApN ar trebui preluate de agenţiile guvernamentale care gestionează polemicile despre autostrăzi. Apărarea s-ar ocupa strict şi pe îndelete de echipa lui Lăcătuş. Se găseşte ceva de robotit pe-acolo, deşi formaţia CSA pare să aibă deja tot ce-i trebuie, mai puţin simţul ridicolului.
Conflictul Talpan – MApN
Pentru ca MApN să nu-şi iasă din formă, un grup de persoane bine intenţionate i-a sugerat, într-o scrisoare, să se implice în litigiul cu echipa lui Gigi Becali. Păi, nu? Că până acum s-a tot delimitat. Scrisoarea, preluată de ziare.com, este adresată ministrului Apărării. De fapt, conflictul la care se referă pe larg misiva e cel dintre fanii juristului CCA şi rivalii acestuia, „generali şi şefi de secţie, repetăm unii”. Locotenent-colonelul Florin Costel Talpan este „«eroul» a cărei imagine a fost «terfelită»”.
Pentru a nu trece drept partizani sau pârâcioşi, autorii scrisorii pun între ghilimele şi erou, şi terfelită. Se asigură că au dreptate cel puţin într-o privinţă. Acordurile gramaticale se exclud. Pe scurt, juristul CSA este propus pentru înaintare în grad, iar inamicii lui, „puţinii incompetenţi, corupţi şi trădători”, sunt propuşi pentru „curăţare”.
Toţi oamenii juristului
Mesajul se încheie cum a început, cu o virgulă între subiect şi predicat: „Această scrisoare modestă, se adaugă şirului de corespondenţe…„. Apoi vine cireaşa consistenţei logice: „ne persistă în memorie sintagma că „sportul nu înseamnă şi nu este politică””. Iată o precizare folositoare pentru ministrul Apărării.
Argumentele tari se îmbulzesc la final: semnăturile. Prima este cea a lui Petre Răcănel, şeful unui ONG, fost ambasador pe vremea lui Ceauşescu, actualmente doar filorus. Conform România liberă, în 2014, domnul Răcănel a felicitat Rusia pentru că a pus talpa-n Crimeea. În această diplomată companie, dau autograf Miodrag Belodedici şi două grupări ale suporterilor, prin liderii lor.
Cum să refuzi foste glorii, cum să întorci spatele galeriei? Cum să respingi o soluţie de-a dreptul gratuită: avansezi juristul şi gata, superiorii scapă de somaţiile lui. Cu ocazia avansării, poate domnul Talpan se emoţionează şi aduce încă un serviciu statului. Dezvăluie cine au fost, cât au costat şi cum au fost desemnaţi evaluatorii şi avocaţii angajaţi de CSA.
E prea devreme să ne întrebăm ce va urma după ce se reinstaurează pacea în MApN. Va continua şarada cu epoleţii în cupe europene? Probabil că da. Dar tot răul, risipa şi absurdul spre bine. Suntem protejaţi. Armata şi-a făcut doar o echipă de fotbal, nu o armată a ei.