Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Mărgica lui Nicuşor

Până să înscrie în campionatul Belgiei, Stanciu i-a fiert în suc propriu pe fanii lui Anderlecht. Altfel n-avea gust ciorbiţa de 10 milioane de euro

Permalink to Mărgica lui Nicuşor
marți, 29 noiembrie 2016, 9:17

„Am răspuns criticilor cu două victorii, împotriva lui Qabala şi Mouscron”, a comentat Nicuşor Stanciu. Trebuie să recunoaştem că nu s-a pripit cu răspunsul. A aşteptat 11 etape până să înscrie primul său gol în campionat pentru Anderlecht. I-a lăsat pe critici să se agite, să se întrebe dacă face într-adevăr toţi banii.

Antrenorul Rene Weiler a cerut răbdare pentru român, apoi şi-a pierdut el însuşi răbdarea şi l-a scos pe Stanciu de pe teren, pentru a securiza mijlocul. Mult mai târziu, a venit momentul de triumf al mijlocaşului de 10 milioane de euro. A fost cel mai bun om al belgienilor în meciul cu azerii şi a dat golul de 4-0 în faţa unei „lanterne”, locul 14 din 16. Scorul final a fost 7-0. Asta nu înseamnă automat că lupta n-a fost strânsă. Sigur a avut partea ei de suspans. Nicuşor Stanciu nu s-ar fi lăudat cu o mărgică doar pentru că a smuls-o ca pe o perlă, din abisuri, la capătul a trei luni de adaptare.

Golul, acest populism scump
„Criticile la adresa mea nu mă interesează, îmi este indiferent dacă cineva mă place sau nu”, a anunţat el, de pe culmea gloriei, citat de Ziare.com. Mai lipsea să adauge că nu se poate uita în jos, la cârcotaşii din fotbalul belgian, că-l ia ameţeala. Nimic nou. Stanciu nu pune la inimă părerile suporterilor, fie ei ai „naţionalei”, ai Stelei sau ai lui Anderlecht. De pildă, n-a ţinut la impresia artistică nici în meciul din Kazahstan. A ţinut la propriile oase şi articulaţii. Nu şi-a propus ţeluri populiste, precum golul. A intrat pe teren să blufeze şi să bifeze selecţia.

Talent are. Jucătorii români nu ratează integrarea în fotbalul mare din cauza lipsei de talent. Atitudinea faţă de propriul talent, mistica geniului, în loc de etica sacrificiului, îi face „aproape absenţi şi prea puţin periculoşi” pe teren, cum îl descria un fost fotbalist belgian pe Stanciu. Golul reuşit cu Mouscron e o bijuterie, într-adevăr, dar chiar şi bătută cu diamante nu valorează preţul de transfer al lui Stanciu.

Două victorii nu reprezintă un răspuns convingător. Garanţia constanţei în joc. Talentul mai face diferenţa doar în campionatul nostru, cu mersul lui legănat. În campionatele occidentale, lacunele din etapa de formare se văd de la prima atingere a mingii. Dacă de mic te înveţi să păcăleşti fotbalul, nu mai reuşeşti să spui adevărul nici dacă te concentrezi din cale-afară. Îl spui în mod economicos, o dată la trei luni.

Cine râde la urmă e obosit
Înaintea meciului cu Polonia, Stanciu s-a plâns de oboseală. Jucase opt meciuri într-o lună, cam două pe săptămână. Nu fusese integralist de fiecare dată, dar chiar şi aşa, programul de trei ore de muncă pe săptămână îl dăduse gata. Plecase cu o rezistenţă la efort modelată ca aluatul în Liga 1. Nu era obişnuit cu ritmul din fotbalul contemporan. „Nu încerc să îmi caut scuze”, a spus Stanciu atunci. Nici dacă ar fi încercat nu ar fi găsit. Nu pe măsura cotei lui de transfer.

La Euro 2016, selecţionerul Iordănescu devenise aproape suspicios faţă de UEFA, care îi obligă pe „tricolori” să joace o dată la trei zile. Mai avea puţin şi striga că e sabotat. Jucătorii români sunt buni, se ştie, dar nu se văd din cauza pregătirii fizice. Sunt mici, tehnici, dar mereu obosiţi. Ăsta e pragul pe care trebuie să-l treacă Stanciu, după ce-a ieşit din puful de vedetă a unui campionat intens ca o bătaie cu perne. Să-şi umfle muşchii în afara terenului nu reprezintă tocmai un exerciţiu de forţă. Nu are vreun impact asupra jocului echipei.

Acum, că a răspuns şi a orbit lumea cu o sclipire, apar alte întrebări. Nu cumva exportăm campioni ai polemicii, în loc de fotbalişti? Trebuie să aşteptăm primul meci tare decis de Stanciu, pentru noi lămuriri. E drept, are doar 23 de ani, vorba antrenorului lui Anderlecht, „e prima lui aventură în afara României”. Prima lui escapadă printre profesionişti. Are timp destul să demonstreze că poate înscrie şi când n-are chef.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Vlad (17 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 10:15

Eu o sa spun doar atat, nu este Stanciu responsabil pentru suma de transfer, nu el a tinut de bani la negocieri, nu el a venit cu suma asta.... El este acelasi Stanciu de la Steaua, cu niste probleme de integrare. N-au decat sa-i pretinda belgienii sa joace de 10 milioane, nu inseamna ca trebuie s-o facem si noi.

Brandremist (7 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 11:03

Nu înțeleg de ce Stanciu încearcă să-și însușească victoria din Europa League când el a bătut țurca timp de mai bine de o oră. A fost insipid împotriva unei echipe din Azerbaigian care nu valorează nici 10 mil €. Abia după ce au renunțat ăia la ancora mioritică, a reușit și RSCA să lege ceva și să câștige. Le spunea belgienilor că "încă nu au văzut pe cel mai bun Stanciu". Unde e acel Stanciu? Când își va face apariția?

alex (345 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 11:38

Adaptarea la rigorile unui campionat profesionist este cheia reusitei oricarui sportiv venit din afara unui sistem bine pus la punct, iar neadaptarea isi va spune cuvantul in cel mai scurt timp, ele tinand in primul rand de mentlitate, puterea de sacrificiu si atitudinea fata de propria meserie, acum timpul ramane singur sa stabileasca verdictul in cazul ipostazei acestui jucator extrem de talentat, dar apatic in anumite privinte.

Niculae Moromete (9 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 12:31

Fară îndoială, de la " Papucul Doamnei ", articol pe care l-aș așeza in manualele de jurnalism, talentul tău este singur, fără vreun subiect pe măsură. Stanciu nu trebuie urmărit în conținutul declarațiilor pe care le face, chiar dacă ascultate îți asmut păzitorii găndurilor bune. Suma de transfer este de 7,8 milioane, nu 10 milioane, probabil diferența până la 9,8 nu va fi plătită niciodată, iar în general sumele de bani nu se privesc cu jiind ci se folosesc sau nu. Nu joacă senzațional Stanciu, care e problema ? E păcat să irosești diamante ca să vorbești despre mărgică, chiar dacă e din sticlă! :))

Brandremist (7 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 13:12

Apropo de românași: știați că mai avem unul în Belgia, în lotul lui Mouscron? Manea"uite-o pe Chelsea, nu e Chelsea", cel mai bun fundaș dreapta român, viitorul Naționalei a fost și el... rezervă! La o echipă ce tocmai a primit 7 goluri.

Jean-Paul (96 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 13:18

Rabufnirea lui Stanciu de dupa meciul cu Mouscron trebuie privita ca o replica data vecinului peste gard: "pana acum, cocosul meu nu era sigur ca se poate ocupa si de gainile tale, dar de acum a prins gustul, asa ca trebuie sa te resemnezi". Victoria cu Mouscron cam seamana cu cea a nationalei contra Armeniei, adica poate parea fantastica, daca nu iei in considerare si valoarea adversarei. Bine, a spart in fine gheata, dupa 10 etape sterile, dar trebuie sa vedem ce urmeaza. Si Andone, in Spania, a inscris de abia dupa alte 10 etape "albe", dar a inscris apoi trei etape la rand. Deci, e vorba de continuitate si de prestatia in joc. Golul poate fii marcat dintr-un sut norocos, in timp ce prestatia jucatorului sa fie una mediocra. In momentul in care Stanciu se va dezvata de floricele si va alege sa joace in folosul echipei, doar de abia atunci se va putea spune ca s-a integrat. Dar , de naravul driblingului de dragul de a impresiona asistenta, te dezbari greu, asa ca deocamdata trebuie considerata ca relevanta, pentru valoarea lui, prestatia lui Stanciu din meciurile cu Zulte Waregem, FC Brugge, Oestende, nicidecum cele din partidele cu Mouscon sau alte echipe codase din clasament. P.S. In meciul cu Mouscron, in cele 73 de minute cat a stat Stanciu in teren, Anderlecht a inscris trei goluri, plus cadoul autogolului lui Delaco. Cum a iesit Stanciu, cum au mai dat alte 3 goluri intr-un sfert de ora. Cam aceeasi situatie s-a intamplat si in meciul de EL cu Mainz: dupa ce au iesit Chipciu si Stanciu din teren, echipa a mai inscris 3 goluri, intr-o perioada de vreo 20 de minute...

ManX (20 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 15:05

Am vazut toate meciurile lui Stanciu în Belgia. Nu l-am mai vazut pâna atunci. Prietenii mei,stelisti înraiti,râdeau cu pofta la cât de profund si-au bagat-o cei de la Anderlecht.Primele meciuri a jucat bine,chiar a impresionat prin technica pe suporteri,comentatorii tv si fosti mari jucatori ai Belgiei.Cu toate astea trebuia sa dea vreo sapte goluri prin ocaziile pe care le-a avut,zic eu. Ocazii pe care el le-a creat în majoritate.Acum sînt din ce în ce mai jenat de evolutiile lui.Sper sa-si revina si sa confirme valoarea pe care o are,daca o are.In acelasi timp cred ca este unul dintre cei mai faultati jucatori din campionat.

Cipinho (7 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 18:02

Sunt convins ca un impediment in jocul lui Stanciu este limba, cand va invata flamanda (daca nu cumva pedomina la Anderlecht franceza dar ma indoiesc), atunci va juca altceva, altfel declaratiile lui de copil nu e cazul sa fie luate prea mult in serios. Sunt convins ca e vorba si de adaptare, presiune si cu siguranta isi doreste sa impresioneze, doar ca atunci cand doresti ceva foarte mult te poti bloca psihic, iar Stanciu sa nu uitam este destul de timid, sensibil si introvertit. Imi aduc aminte cand antrenorul lui Anderlecht a declarat ca Stanciu inca nu s-a adaptat si ca-l asteapta sa joace mai bine in 2017, cum a dat 2 goluri cu Mainz. altfel Stanciu e mijlocas ofensiv, nu e chiar treaba lui sa dea goluri ci mai ales sa dea pase de gol.

gigi_becali_4 (8 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 18:58

Faceti parte din categoria slaba a pseudo-jurnalistilor care fac socoteala de genul : " Nicusor Stanciu a asteptat 11 meciuri ca sa inscrie un gol.... " Jumatate de adevar se numeste minciuna, stimabila doamna. Stanciu are 2 goluri marcate pentru Anderlecht in Europa League in 5 meciuri plus 1 assist, si 1 gol marcat in Jupiter League si 2 assisturi in 11 meciuri. Adica are 3 goluri marcate si 3 assisturi. Ca sa fiu si eu in asentimentul dvs, va spun si eu : Messi este intr-o forma extrem de slaba in ultimii 5 ani, a marcat un singur gol , lucru care este perfect adevarat ! Adica a marcat un singur gol cu capul dintr-un corner executat de Jordi Alba. :) Si ca sa ne intelegem, realizarea profesionala a lui Stanciu, de a marca 2 goluri si 1 assist in Europa League in 5 meciuri, si 1 gol si 2 assisturi in Jupiter League in 11 meciuri este echivalentul pentru dvs de a va vedea articolele publicate de The Guardian de 2 ori si a fi citata 1 data de BBC ... Ăsta e pragul pe care trebuie să-l treceti dvs, după ce o sa ieşiti din puful de vedetă al unui jurnalism autohton intens ca o bătaie cu perne. Să va umflati muşchii în afara jurnalismului european de valoare recunoscuta nu reprezintă tocmai un exerciţiu de forţă. Nu are vreun impact asupra jurnalismului romanesc... :)

Andrei (15 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 20:37

Maria, sunt si prin Premier League nestemate d-astea, aduse pe sume de vreo 4-5 ori mai mari, care joaca la fel de lamentabil, ba si pe salarii colosale. Nu stiu daca e necesar sa il lipim pe Stancu de zid si sa ducem plutonul de executie. Articolul e prea acid si adreseaza rezultatul (fotbalistul) si nu problema (sistemul).

Caprita rosie (12 comentarii)  •  30 noiembrie 2016, 0:00

"Jucase opt meciuri într-o lună, cam două pe săptămână. Nu fusese integralist de fiecare dată, dar chiar şi aşa, programul de trei ore de muncă pe săptămână îl dăduse gata. " Nu e chiar corect, si antrenamentele sunt munca, si ele trebuie puse in ecuatie. Daca nu ti se publica un articol la care ai muncit 2 zile nu inseamna ca nu ai facut nimic.

Comentează