Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cum să pierzi o generaţie

Tot căutând selecţionerul de aur, FR de Handbal a îngropat comoara de la juniori

Permalink to Cum să pierzi o generaţie
vineri, 7 octombrie 2016, 10:28

„Mi s-a întâmplat să trag un loz acum un an, când l-am adus pe Tomas Ryde la echipă. L-am răzuit şi am câştigat”, se felicita preşedintele FR de Handbal, în martie. Între timp, Alexandru Dedu a prins gustul jocurilor de noroc. L-a răzuit pe suedez şi l-a înlocuit cu spaniolul Ambros Martin.

Imediat după JO, Dedu susţinea „cu toată tăria” că viitorul lui Ryde e alături de „naţionala” României. Acum a dat tăria pe teorie: „Soluţia noastră, mergând pe filosofia pe care o avem, este să avem în curtea noastră unul dintre cei mai buni antrenori din lume”. Selecţionerul, aşadar, era problema. Veriga de staniol dintr-un lanţ de aur. Acolo a considerat Federaţia că trebuie intervenit, să nu lase impresia că şade, dar nu cugetă la meciul cu Angola.

Filosofie de vameşi
Ceea ce nu observă FRH în propria curte este noua generaţie de jucătoare, 1996-1997. Fetele antrenorului Ion Crăciun au fost campioane mondiale la Under 18, iar la Under 20 au luat bronzul în iulie, la CM de la Moscova. Numai că handbalul românesc le aşteaptă cu braţele deschise numai la aeroport. Locurile de la echipele noastre de top sunt deja ocupate.

În vara lui 2014, Federaţia condusă de domnul Dedu a decis că echipele din Liga Naţională au voie să transfere câţi străini vor. În schimb, trebuie să achite în contul Federaţiei taxe proporţionale cu numărul de stranieri. CSM Bucureşti, de exemplu, a plătit în jur de 80.000 de euro pentru opt transferuri. La un buget de aproape 10 milioane de euro, n-au spart puşculiţa. Pentru FRH şi bugetul ei de 1,3 milioane de euro e un venit frumuşel.

Aşadar, între viitorul handbalului românesc şi prezentul bugetului federal, filosofia domnului Dedu înclină către a doua variantă. E drept, în eşalonul secund sunt interzişi stranierii de orice fel. Dar eşalonul secund nu prinde cupele europene. Dacă tot aspiră la modelul spaniol, FRH trebuia să importe, pe lângă antrenori titraţi, şi regula care limitează la doi numărul extracomunitarilor, la toate echipele de seniori.

Campioanele din subsolul Ligii
Cluburile de handbal din România aleargă după vedete, jucătoare cu experienţă, pentru a obţine rezultate aici şi acum. Că nu se ştie cine va fi primar la anul. Preferă să cheltuie bani decât să cheltuie timp aducând junioare. „Tricolorele” Under 20 evoluează la echipe din jumătatea inferioară a clasamentului sau în liga a doua. Excepţiile sunt Iulia Dumanska, care a fost în lotul de Rio şi avea contract cu HCM Baia Mare, şi Daniela Corban, de la Corona Braşov, club care şi-a propus să mizeze doar pe români.

Medic, nu, prime, da
Dintr-o promoţie care s-a urcat pe acoperişul lumii, doar două nume au răzbit în curtea îngrădită de FRH. „Noua generaţie va crea un nou standard”, a spus Ryde, la plecare. „Echipa României are de făcut lucruri mari, cu un lot nou”. Dar şi Federaţia are de făcut bani mulţi, în următoarea campanie de transferuri.

Când Corban s-a accidentat la un amical cu Norvegia, în aprilie anul trecut, nu se afla un medic la sală. „Inadmisibil! Fetele astea sunt lăsate de izbelişte”, ofta primul ei antrenor, în presa din Galaţi. Corban s-a operat pe banii familiei. Şeful FRH a replicat, în presa centrală, că a fost alegerea ei. Că nu Federaţia trebuie să alerge după hârtii şi asigurări. Federaţia are doar obligaţia de a-şi acorda prime, pentru fiecare performanţă a juniorilor.

„Schimbarea va începe acum”, crede Ryde. Logic. Şi nu e vorba despre o schimbare de selecţioner, pentru un şoc tardiv la echipă. E vorba despre tranziţia de la o generaţie la alta. Despre şansele pe care le au Polocoşer, Laslo şi colegele lor să crească, să mai bată Germania o dată, să impună „noul standard”: niciun turneu final fără medalie. Deocamdată, trebuie să treacă Rubiconul dintre subsolul clasamentului şi Liga Campionilor. Federaţia le-a asigurat toate condiţiile unui relief variat.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

daniel (40 comentarii)  •  7 octombrie 2016, 10:55

foarte bine punctat! la toate sporturile de echipa, sea duc straini cu nemiluita..am vazut nu de mult, echipa de baschet a celor de la pandurii si aveau numai straini in primul 5!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! totusi, nu germania trebuie invinsa de romania, fiindca germania nu mai are nicio treaba cu sportul.....e zero total...rusia, franta (cu africanii/africancele ei), serbia, ungaria..cam astea-s fortele in jocurile de echipa...

Tavi (1 comentarii)  •  7 octombrie 2016, 11:02

Din pacate cred ca se va pierde si generatia asta, daca nu, mai rau, este pierduta deja. Doar doua jucatoare sa joace la echipe bune spre mediocre este de rau... Nu inteleg cum sa iti bati joc in halul de o parte a unui sport care merge bine spre foarte bine. Cu fetele astea putem avea una dintre cele mai bune trei echipe din lume la handbal feminin, daca nu cea mia buna, in urmatorii 4 ani, dar cu aasa strategie nu o sa existe asa ceva...

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  7 octombrie 2016, 12:56

O generatie n-o bagi in seama doamna Maria. Pe tine cine te baga in seama ? Tu, adica nu TU Maria, ci asa ca EUL general, ai cercul tau, interesul tau, la nivelul tau gasesti eventual ca e mai bine sa-ti aperi nulitatile de linga tine. Generatie ? Ca ca ? E cumva portofel ? Un portofel pierdut ar reprezenta ceva pentru angajati, politicieni, impostori, vamesi si cenzori ? ----------------------- „Filozofie de vamesi“- tu zici. ------------------------- Apropo, stii cumva de ce „Hagiografia“ mea decenta cu titlul „Aiiaiai Dorele“ isi asteapta - la Naum - de 3 zile moderarea: „17 Nentori Tirana (40 comentarii)  •  5 octombrie 2016, 12:13 Comentariul tău așteaptă moderare. Aiiaiai Dorele. ….“ in timp ce altii, la 48 de ore diferenta, au fost moderati, au trecut de „VAMA“, si considerati decenti caci il acuza pe Hagi de lipsa de caracter, Hagi ar fi un dus cu sorcova ca un ***, iata doovada: „vasco (80 comentarii)  •  6 octombrie 2016, 12:47 S-au scris multe articole despre Hagi.Acesta mi se pare cel mai la obiect,cel mai plin de respect tocmai la adresa lui Hagi, …........... Parafrazand un pic titlul tau Radule, (- Raducule -) se pare ca mintea lui Hagi a plecat in ultima vreme in hagialac (- *** ? - )...adica cu sorcova. Despre caracterul lui n-are rost sa mai vorbim.“ Clar Raducule ! -------------------------------- Aceeasi „Hagiografie“ - adevarata, caci este deja istorie - isi asteapta moderarea la Ovidiu Ioanitoaia si Geambasu care ca Vames mi-a lasat in valiza doar trei puncte – in valiza cu care voiam sa intru pe treitoriul LUI cu era cel mai decent comentariu la adresa lui Andrei Vochin. „Oare vorbeste el „pe castane“ in Media cu acceptul FRF ? Nici macar n-am scris VoChin. ---------------------------------- Gasesti tu cumva un raspuns.

AdI (3 comentarii)  •  7 octombrie 2016, 12:59

Dumanska la Baia Mare??? Nu ai aflat ca s-a desfiintat??? Macar informeaza-te inainte .

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  7 octombrie 2016, 13:51

de la Baia Mare a fost cooptata la lotul national, nu de la o echipa desfiintata

Gogu (40 comentarii)  •  7 octombrie 2016, 15:40

Vad ca la echipele nationale au fost adusi antrenori cu contracte in derulare la echipe de club din tari invecinate. Cred ca este inca un experiment ca multe altele. O fi bine, o fi rau, vom vedea, dar mai sigur rau. Nu stiu daca jucatorii si jucatoarele nu vor fi atrasi la acele cluburi cu salarii mult mai apetisante. Prezenta la nationale va fi oricum lezata de preocuparea de a nu se accidenta, de lipsa de daruire in joc si de aici de a nu mai apara corect sansele echipei tricolore sau neprezentarea la lot din tot felul de mptive. Vom trai si vom vedea.

stefan (18 comentarii)  •  7 octombrie 2016, 17:31

dragă, generațiile se pierd singure, nu trebuie să le piardă cineva anume. pe lângă faptul că articolul e pe lângă, te mai și calci pe bombeu cu colegul tolo-punct-ro, ce-aveți, fraților, vă vin ideile așa, în grup? sunteți borgi, mămică?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  7 octombrie 2016, 17:39

hotărăşte-te, ori borg, ori mămica ta 🙂

AdI (3 comentarii)  •  7 octombrie 2016, 21:26

E bine macar ca ti-ai recunoscut greseala si ai facut modificarea cu Dumanska la Baia Mare. Tu tine-o pe a ta daca vrei.Dar atunci de ce ai modificat? Nu mai conteaza.

Dan (1 comentarii)  •  8 octombrie 2016, 9:58

Dar cat de legal sau macar moral este sa platesti jucatori straini din bani publici ??

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  8 octombrie 2016, 11:14

la fel de legal ca şi în cazul jucătorilor români. există portiţe. problema e că aceste salarii nu sunt la vedere, ca restul salariilor bugetare. dar, câtă vreme comunitatea e de acord si vrea trofee în loc de apă caldă, totul e ok, moral ca la carte 🙂

Comentează