Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Trei lecţii cu Raed Arafat

Sistemul a revenit în ofensivă. Întâi se pune la adăpost de critici, apoi ne pune la adăpost de catastrofe

Permalink to Trei lecţii cu Raed Arafat
marți, 27 septembrie 2016, 6:21

Ce lecţii am învăţat din cutremurul care tocmai a trecut?

Prima: „Cutremurul nu e ca inundaţiile”. Formulată de Raed Arafat. Să nu zicem că nu ştim, că nu ne-a spus. „Cutremurul se întâmplă”.

A doua lecţie, pe care Guvernul tehnocrat a prins-o din zbor, deşi nu era atent la orele de wrestling şi bune maniere, e că nu trebuie să-l enervăm pe şeful DSU. Că-l enervăm pe riscul nostru, pentru distracţia copilărească de a-l vedea ieşind pe verandă şi punând furtunul pe critici. Dacă-l enervăm, se gândeşte de două ori dacă să intervină, data viitoare. Va trebui să devenim un popor de Rambo, cu o mână să pilotăm elicopterul şi cu alta să butonăm la telecomandă.

Şi totuşi, se mişcă…
Pe şeful Corpului de Control al premierului, pasul în strachina de porţelan a ISU era să-l coste funcţia. „Instituţiile statului român au note maxime la simpozioane şi la umflat muşchii, dar nu vă bazaţi pe ele când va lovi un mare cutremur”, a scris Valentin Mircea pe Facebook.

Guvernul, cu tema trecută pe curat, l-a trimis pe eretic pe coji de nucă, înainte de a apărea la poartă vecinul Arafat, cu o falcă în cerul cu ploi şi una la seismograf.

„Aceasta nu este şi poziţia Guvernului”, a anunţat depanatorul de vorbe al Executivului. Sigur că nu. E poziţia lui Galileo Galilei. Apoi, ca argument zguduitor, oficialul a invocat un raport recent, care arată că trei sferturi din populaţia României ar fi afectată în cazul unui cutremur puternic. În mare parte, din cauza lipsei echipamentelor pentru misiuni de salvare. „Cireaşa”: 32 de sedii ale pompierilor prezintă risc seismic.

Iată, aşadar, poziţia temeinic documentată a Guvernului: autorităţile nici măcar nu plănuiesc să ne salveze. Altfel, ne-ar fi dotat din timp cu cele necesare.

Arafat salvează şi cutremurul de români
Apoi a venit rândul lui Raed Arafat să-l mustre pe Valentin Mircea: „Dacă o persoană crede că noi mergem la o conferinţă ca să ne ««umflăm muşchii»», atunci rog acea persoană să vină cu noi şi să vadă ce facem”. Şi cu asta, Chuck Norris al avertizărilor, care e atât de puternic, încât salvează salvatorii de victime şi dezastrele de români, i-a aruncat „persoanei” mănuşa chirurgicală cu ţinte.

Şeful DSU a demontat punct cu punct, virgulă cu virgulă, postarea celui care se încumetase, acum câteva luni, să-i numere GPS-urile de pe ambulanţele SMURD. „În acest an vor veni şi primele echipamente pentru căutare şi salvare la cutremur”, a spus Arafat. Vor veni iminent. Le-a prezis încă din februarie. N-au venit pentru că nu s-au copt.

Într-o emisiune la Antena 3, secretarul de stat în MAI a explicat cum va pregăti de cutremur două spitale din Bucureşti. Două, nu unul. Suntem din ce în ce mai protejaţi. În 2013, când era secretar de stat la Sănătate, plănuia să pregătească toate spitalele Capitalei, „în mod normal, trebuie să aibă generatoare şi rezerve de apă”. După trei ani, s-o fi lămurit că nu e grabă.

Sistemul ne urcă pe garduri
A treia lecţie e că sistemul nu se complace în defensivă. A ieşit pe burtă din propria jumătate şi a revenit în atac. Ca-n bancurile cu eroi de acţiune, şi-a luat la palme umbra tehnocrată, pentru că aceasta îl urmărea, prea curioasă.

„Statul român a demonstrat că funcţionează”, afirma Arafat, a doua zi după Colectiv. „Oamenii trebuie să aibă încredere în instituţiile statului”, a replicat acum, la baionetă cu „persoana”. I-a luat aproape un an să-şi ducă la capăt ideea, dar până la urmă a reuşit. Bucla aproape s-a închis. Rănile, nu.

Cine n-are încredere în stat e împotriva statului. E duşmanul lui.  Sabotor. E cetăţean, nu instituţie.

În timpul scurs între aceste două afirmaţii, statul român n-a dat vreo dovadă că ar merita încrederea populaţiei. Dimpotrivă, la cunoştinţa opiniei publice au fost aduse noi motive de neîncredere.

Avizele de securitate la incendiu pe propria răspundere, până la 31 decembrie, datele cosmetizate despre infecţiile nosocomiale, un Parlament care face zid împotriva Justiţiei şi o Justiţie care face popasuri lungi în căutarea vinovaţilor. Aşadar, tocmai acest stat care nu-şi schimbă năravul pretinde de la cetăţenii săi o schimbare de atitudine.

Încrederea instituţiilor în instituţii
„Noi ne bazăm pe încrederea oamenilor”, spune Arafat. Nu, voi vă bazaţi pe constrângere. Pe legi care impun încrederea oarbă în CAS sau în vaccinurile furnizate de stat. Vă bazaţi pe lipsa de alternativă. Pe lipsa de reacţie a oamenilor. Pe lipsa de transparenţă şi alte erori de sistem, pe care credibilitatea şefului DSU nu mai pridideşte să le camufleze.

Nu vă bazaţi pe solidaritatea cu populaţia, ci, detaliu dezarmant, pe solidaritatea dintre instituţiile statului, care, la nevoie, îşi confirmă alibiul una alteia. Aşa funcţionează statul român, nu altfel.

Ca dovadă, mişcarea rapidă, dar expertă, de kung fu Kafka, prin care a fost marginalizată critica din interior. Lui Valentin Mircea i s-a predat aceeaşi învăţătură de minte ca şi medicilor care strigă public despre ororile din spitale.

Oricâte generatoare de scuze de mare capacitate ne-ar livra domnul Arafat, anul acesta sau la anul, logica rezistă. Dacă ne punem baza într-un stat care, până acum, ne-a expus nonşalant tuturor pericolelor, nu doar catastrofelor naturale, un stat căruia-i fuge pământul de sub picioare în situaţii de criză, înseamnă că n-am priceput nimic. Riscăm să repetăm istoria.

Încrederea nu e ca seismul. Nu se întâmplă.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

arafatu (1 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 18:58

ce incredere sa mai ai in politrucii astia? La inundatii, Colectiv si nenumarate catastrofe aviatice s-au facut de ris, sa nu dea Dumnezeu un cutremur ca e vai si amar de noi.

mal. (71 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 19:43

V-ați întrebat vreodată de ce mereu apare la A3 dl dr Arafat în astfel de situații? Iată de ce: http://fundatiapentrusmurd.ro/despre/consiliul-director/ ... Prietenul la nevoie se cunoaște! În rest, cei de la putere ne conduc ca și cum țara întreagă ar fi o fundație... fundația lor...

florin (48 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 20:03

Atunci cand era sef pe la Smurd isi vedea de treaba, acum a intrat in politica si s-a vindecat.

run away (2 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 20:21

Fiica-mea are 22 de ani si e studenta in ultimul an la Londra. E frumoasa, desteapta si cuminte. Cand avea 2 ani s-a intamplat un accident si a fost dusa la spital in Tg Mures. La 12 noaptea medicii ne-au spus sa ne pregatim ca pana dimineata moare. Apoi a aparut Arafat. I-am explicat despre ce e vorba, iar el a luat fetita in sala lui de operatie si la 4 dimineata mi-a dat vestea buna, ca va supravietui. Azi traieste DATORITA DOCTORULUI ARAFAT. Asa ca omul asta are tot respectul meu pe veci.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 20:49

nu pun la indoiala meritele medicului Arafat, cum as putea? comentez doar declaratiile secretarului de stat in MAI, seful DSU Arafat. atat.

misu (1 comentarii)  •  27 septembrie 2016, 21:49

Toata stima pentru infintarea SMURD-ului,dar acum am constat ca postul pe care-l ocupi este o pararie prea mare pentru tine.Poate ai auzit de principiul lui Piters.Esti expirat,lasa-ne.S-auzim de bine,dar nu cred.

catio (32 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 7:29

Trebuie facuta diferentierea intre Arafat medicul si Arafat omul politic. In momentul cand intri in gasca politicienilor, te molipsesti automat de bolile acestora. Ca atunci cand intri intr-o colectivitate atinsa de pojar. Iar politicienii nostri sunt al naibii de contagiosi.

enescu (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 8:43

Cineva spune ca dr Arafat i-a luat fetita in sala lui de operatie. Sa intelegem ca acum 20 de ani dr Arafat era chirurg ?!

gianluca vialli (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 8:45

Din pacate Sistemul Sanitar din Romania ,atat de mult s-a scufundat incat corabia nu se mai vede.Din lipsa de cadre ,au bagat TABLETE la Unitatile de Urgenta-Smurs ,ambulanta,Upu-.Deci prima data folosim sitemul electronic si dupa de pacient.Frumos,unde am ajuns.Nu stiu de ce medicii din sistemele de urgenta nu sesizeaza ca este prea mult.Din pacate daca nu intervine politica,oamenii nu mai ies in strada.Si este vorba de SANATATEA noastra.Si intreventii salvatoare de viata.Multumesc.

Carol K (309 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 9:07

Arafat este un medic bun,a salvat multe vieti dar in momentul in care a fost luat in politica si i s-au dat responsabilitati in plus la nivel ministerial a clacat dar nu acesta e pacatul,multi au facut-o dar nici n-a vrut sa recunoasca asta anume ca la acel nivel managerial a fost depasit de fiecare data atunci cand au aparut mari fisuri in sistem soldate cu victime care-au murit cu zile si n-au fost putine aceste tragedii.Noi mereu suntem pe faza la masurile luate DUPA catastrofe desi exista proceduri standard de preintampinare a lor la nivel international probabil ca multe sunt cuprinse si in legislatia noastra.Arafat este bun la asa ceva,sa ia masuri dupa ce s-au intamplat tragediile.Situatia asta poate fi tolerata o data,de doua ori dar din momentul in care a devenit o regula...atunci lasa-ne nene du-te la Tg Mures acolo de unde-ai plecat si unde ti-ai facut bine treaba si performeaza acolo in continuare pt ca asta e o palarie prea mare pt tine...

mal. (71 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 9:35

@run away: „sala lui de operație...” cât de arhaic tribal se comportă capii din medicină... La ora aceea (acum 20 de ani), specializarea dlui dr. Arafat era precară... Foarte precară... În rest, multă sănătate și noroc în viață fetei dvs.

Observator (7 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 11:18

Acesta este un blog despre sport, sportivi si colaterali. Din ce categorie face parte dr. Arafat? Draga Maria, vezi sa nu calci pe urmele lui Tolo...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  29 septembrie 2016, 12:12

din categoria colaterali

Anca Florescu (1 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 15:19

Maria Andries - ''femeia cu bisturiu din lumea macista'' - scrierea ta are caracterul unei scolarite grabite sa-si repare nota/media, urmarind un oarecare interes al corectorului/cititor. Esti tendentiosa si partinitore pentru a te numi vreodata ceea ce tu crezi ca vei putea realiza profesional in jurnalismul autohton. Conceptezi texte ieftine si fara substanta unei realitati - situatie care te transpune in sfera dezinteresului profesional. Altfel, pot sa scriu , fara teama de a gresi, ca traim intr-o societate bolnava cu disfunctii socio-politice grave care afeteaza societatea civila, in dinamica ei. Insa, pana Nu vei realiza ca nimeni nu este perfect, ca orice sistem si/sau autoritate institutionala a statului se construieste si se consolideaza in timp, cu norme legislative , cu forta umana specializata si cu fonduri substantiale Nu poti sa pretinzi ca atasezi un mac la bisturiu si ti-ai facut treaba. Invata cititorii tai sa respecte munca si eforturile unor oameni de onoare, sa se alature eforturilor sociale, sa se informeze, sa-si onoreze obligatiile catre stat, sa fie pregatiti pentru situatii de dezastre naturale, sa contribuim cu totii , faptic la consolidarea societatii romanesti si nu va mai erijati in comentatori de profesie !

Cristian (6 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 18:03

@Anca Florescu : arafat om de onoare , hodoronc -tronc sau vorba lui Andrei Plesu : "A se slabi" ! In rest , incercati tovarasa Florescu sa va exhibati "superioritatea pedagogica" pe la partide, sunteti din aceeasi stirpe cu tovarasa andronescu, cu tovarasul tariceanu samd. E plina tara de "pedagogi" , care mai de care mai "faptici" si mai "consolidatori", dar cu gramatica... Bat-o vina...

Comentează