Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Dotaţi corespunzător cu sirene

Degeaba a promis FRF că aduce defibrilatoare. Au dispărut medicii de la stadion

Permalink to Dotaţi corespunzător cu sirene
miercuri, 21 septembrie 2016, 8:40

Cazul Ekeng s-a repetat în tribune la ACS Poli – Steaua. Inima unui spectator a cedat în timpul meciului. A murit la spital, unde a fost transportat mult prea târziu, chiar şi pentru standardele româneşti.

La stadionul „Dan Păltinişanu” se afla o ambulanţă privată, fără medic. Apoi a mai sosit o ambulanţă, tot privată, tot fără medic. Apoi, scrie pressalert.ro, a fost făcut apelul la 112 şi a venit o ambulanţă, a treia, de tip B2, adică fără medic. Abia a patra ambulanţă, cea SMURD, a adus şi un medic. Între timp, manevrele de resuscitare au fost efectuate de trei spectatori, paramedici. Fără ei, pacientul ar fi stat întins pe pistă, timp de 25 de minute, cu trei echipaje de salvatori cu diplomă, uitându-se neajutoraţi la el.

Asigură tehnica, nu şi tactica
Asistenţa medicală pe stadioane a rămas la fel de haotică ca în mai anul acesta, când a căzut Ekeng, sau ca acum 17 ani, când a căzut Vrăbioru. FRF anunţă periodic că va dota toate echipele cu defibrilator, „o investiţie de 250.000 de euro”. Supremaţia tehnologiei. Ar trebui să le doteze şi cu personal instruit să folosească donaţiile, eventual, cu medici. Sunt uşor de recunoscut, după halat şi stetoscop, chiar şi de către observatorii federali, puşi să inspecteze „punct cu punct” aparatura de pe ambulanţe.

În vară, când un junior s-a prăbuşit pe teren şi a fost resuscitat de vânzătoarea de la chioşcul de răcoritoare, federalii n-au tresărit. Nici când Petrolul Ploieşti a rămas fără medic şi la antrenamente, şi la meciuri. Regulamentele FRF şi LPF nu obligă cluburile decât să-şi ducă fotbaliştii la vizita medicală.

Nu obligă organizatorii de competiţii decât să aducă „două autosanitare” la stadion. Care pot fi de orice tip, A2, B2, A1, B1, Ţ 14. Cu medic, fără medic, cu defibrilator sau, ca în cazul Vrăbioru, „dotată corespunzător cu targă” şi atât. E drept că Legea Sportului e şi mai îngăduitoare, impune doar o ambulanţă cu asistent medical, la meciurile de fotbal. Dar asta e o circumstanţă jenantă, nu atenuantă.

Mii de vieţi, jucate la pariuri
Ce ar trebui să se întâmple ca şefii din fotbal să ia în serios asistenţa medicală pe stadioane? Că de murit, au murit oameni. Şi nu doar pe teren. Cineva trebuie să-şi asume şi alte răspunderi, pe lângă cea de a tăia bilete. FRF se oferea să garanteze siguranţa a 55.000 de spectatori, pe o Arenă Naţională fără aviz ISU. Are curaj. Plusează. Să garanteze atunci măcar un medic la fiecare meci. La câteva mii de persoane, nu e o precauţie inutilă.

Cazul de la Timişoara va fi cercetat de poliţişti. Specialiştii în domeniu, ca domnul Arafat, vor analiza intervenţia, avertizând din nou asupra riscurilor privatizării ambulanţelor. Iată ce se întâmplă când autorităţile statului dau avize de funcţionare cu ochii închişi. Dar fotbalul trebuie să-şi înveţe şi el lecţia, să-şi facă temele lui de viaţă şi de moarte.

Altfel, la următorul meci, s-ar putea să nu existe niciun paramedic în tribune. Sau la stadion să se afle un defibrilator, fără un medic şi fără ambulanţă.  Sau o ambulanţă fără medic şi fără defibrilator, dar dotată corespunzător cu sirenă. Sau nimic din toate astea. Doar o trusă de prim-ajutor, cu tifon, piramidon şi mila lui Dumnezeu.

Nu le poţi avea pe toate. Bucureştiul are apă caldă, Timişoara are titlul de capitală culturală europeană pe 2021. Nicio diferenţă de profunzime, totuşi. Ambele oraşe au stadioane unde Salvarea vine degeaba. Nici dacă ar copia de la alţii, occidentali, n-ar trece testul de foc al civilizaţiei urbane: padele electrificate.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

lord belial (182 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 10:28

la ora la care scriu aceste randuri, bucurestiul are gazele oprite. si vorbesc de centru.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 10:52

capitala lui Dorel 🙂

Red Raz (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 11:24

De precizat ca stadionul din Timisoara e la 100m de spitalul judetean

gintonic (44 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 15:20

Maria, mereu la obiect, cu un sarcasm simpatic si inteligent ! Din pacate, suntem prea multi lasi, fara simt civic, usor de condus de catre hoti, lenesi, lacomi si plagiatori !

Stefan (113 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 21:02

Cred ca daca maine s-ar mai intampla un Colectiv, rezultatele nu ar diferi mult. Cam atat de pregatit e sistemul, si cam atat de mult foloseste perioadele dintre evenimente ca sa se pregateasca pentru urmatorul neprevazut. Si cam in viteza asta evoluam din 89 incoace. Suntem un fel de animal scapat din lant care fuge in toate directiile, stanga, dreapta, fata, spate, fara nici un discernamant, gustand libertatea. In rest, povesti multe si exercitii de imagine. Asteptand sa se dilueze efectul ultimului eveniment ca sa iesim iarasi in fata cu pieptul inainte smulgandu-ne parul din cap si promitand marea cu sarea.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 11:30

„sa se raceasca” evenimentul, cum spunea un fost presedinte de stat. min. Sanatatii sustine ca lucrurile vor diferi, in cazul unui nou Colectiv, „vom trimite ranitii mai repede in strainatate”

ionut (4 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 8:06

Un articol ,,gresit,, in toate ,,aspectele,,. 1. Acel om a ajuns la spital in viata dupa ce a fost resuscitat de cateva ori (la stadion si in ambulanta). A intrat in stop, din nou, in spital si a fost iar resuscitat, in final luni dimineata a decedat. La Ekeng, ni s-a spus ca daca era resuscitat imediat, pe teren, si i se pornea inima, scapa. Acum, iata, acest om a fost resuscitat imediat, pe teren (langa) i-a fost repornita inima, a fost dus la spital si tot a murit. Probabil ca urmeaza sa se ceara teleportarea instantanee la spital, in cazul unui infarct. Ca au fost medici, paramedici sau asistenti, oamenii care au intervenit si-au facut bine treaba, au repornit inima omului, in mai multe randuri dar uneori chiar nu se poate face nimic, oamenii mai si mor. 2. De ce sa cerem medici doar pe stadioane ? Sa fie si la alte sporturi, in sali, la teatru, la film, in restaurante, pe strazi, unde este mare aglomeratie de oameni, la metrou, dimineata, cand este o inghesuiala !!! Sa fie medici la fiecare colt de strada, de ce doar pe stadioane ? Sau sa stabilim un numar ? De la 2000 in sus ? 1000 de oameni nu au nevoie de medic ? Sau 500 ? Sa ne pastram luciditatea si sa nu exageram.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 11:31

sa nu te miri, dar s-au gandit si altii la asta, unele statii de metrou din Bucuresti sunt dotate cu defibrilator

Comentează