Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Anul zero al gimnasticii

Când l-am pierdut pe unu din zecele perfect? Când fetele noastre de aur au început să primească decoraţii în locul aparatelor din sala de antrenament

Permalink to Anul zero al gimnasticii
luni, 22 august 2016, 9:35

Foarte rar un angajat al distantului TVR plânge în direct. I s-a întâmplat, de pildă, hăt, în ianuarie 1990, unui prezentator, citind cu intonaţie scrisori care n-aveau să mai ajungă la soldaţii căzuţi la Revoluţie.

S-a întâmplat şi la sfârşitul concursului de gimnastică de la Rio, când Alina Alexoi a ridicat stăvilarul, după atâtea zile în care a comentat, cu entuziast profesionist, evoluţiile olandezilor, britanicilor, belgienilor, brazilienilor, indienilor, coreenilor, suedezilor. De parcă toate ţările s-au apucat de sportul ăsta, în timp ce noi ne lăsam. Nu murise nimeni. Dar curioasa fire omenească găseşte ceva de jelit şi când se produc revoluţii, şi când nu se produc.

400 de paralele lipsă
„Ţările care vin tare din urmă în gimnastică” nu au o viteză de speriat. Noi stăm pe loc. „De fapt, acolo este şcoala românească de gimnastică, dar cu acces la mai multe facilităţi”, explica Nicolae Forminte, în presa locală din Hunedoara. În 2014, antrenorul junioarelor de la Deva organiza colecte, prin fundaţia lui, pentru a dota CNOPJ-ul COSR-ului cu un aparat de fizioterapie. Crucea Roşie s-a implicat şi ea, a vândut mărţişoare şi a strâns din donaţiile locuitorilor Devei în jur de 1.600 de lei.

În trena JO de la Rio, un reportaj Digi24 arată condiţiile de pregătire din sala de la Deva. Aparatele sunt vechi de opt ani. De pe Rosinanta de sărituri, sportivele plonjau în buretele ponosit al gimnasticii profunde. Sală de legendă, dotări de muzeu. Totul pare să fi prins luciu întunecat de la atâta folosinţă. Şi încă Deva e un caz fericit. Are paralele. O raritate.

„Daţi-ne bări de paralele!”, cerea Mariana Bitang, după ratarea calificării la JO. Guvernele postdecembriste au găsit sute de milioane de euro pentru 400 de săli de sport, 399,9 de bazine de înot şi de restul, stadioane. Dar nu s-au intersectat cu două-trei mii de euro, pentru a cumpăra paralele. În schimb, toate guvernele şi toţi preşedinţii au acoperit cu decoraţii şi felicitări lotul de gimnastică. Pentru exerciţii de imagine nu-ţi trebuie infrastructură. Doar oportunism.

Opt ani de inerţie
„Lucrez cu gimnaste cărora parcă nu le place gimnastica”, comenta Bellu. E o problemă şi asta. De aici ar trebui, de fapt, să înceapă totul. Întâi, să ne întrebăm copiii ce vor. Şi-apoi să transmitem mai departe. Până la vârful sportului românesc. Unde ce s-a întâmplat din 2008 încoace? La MTS, Monica Ridzi a sărbătorit Ziua Tineretului. Apoi a venit Sorina Plăcintă, antreprenor angajat. A epurat politic DJTS-urile. Apoi a venit Nicolae Bănicioiu, care şi-a petrecut tot mandatul infirmând că Bellu şi Bitang au plecat.

După el, a urmat Gabriela Szabo, care, în 2014, a găsit bani dintr-un parteneriat public-privat pentru gimnastică, în jur de 2,5 milioane de euro. Apoi a venit Elisabeta Lipă. S-a apucat de prăşit mohorul de hârtie, alături de colegii tehnocraţi. Muncă grea, aproape fizică.

În căutarea chinezului pierdut
La COSR, lucrurile s-au derulat mai domol, boiereşte. După Londra, Morariu şi Dobrescu prezentau un plan de redresare în trei puncte a gimnasticii. Primele două puncte erau Bellu şi Bitang, iar al treilea era aducerea unui antrenor chinez de paralele. „Putem plăti salarii de câteva mii de euro”, plusau oficialii COSR, în Gazeta. Comitetul avea bani în 2012. Avea încă şi mai mulţi bani în 2015, buget-record. Dar nu ne-au invadat chinezii, nici facilităţile.

De ce e nevoie pentru ca şefii sportului românesc să considere gimnastica o prioritate? Medaliile n-au fost de-ajuns. Nici tradiţia podiumului olimpic. Era nevoie de Rio 2016, de plânsul înfundat al Alinei Alexoi şi de capacul trântit funest peste un sipet gol.

Dar nici aşa nu avem garanţia revoluţiei în sistem. Pentru că sistemul, în acest moment, funcţionează aşa: un nebun scoate piatra de temelie din apă, iar zece înţelepţi se chinuie s-o arunce la loc. „Suntem peste tot în gimnastica mondială”, constata Forminte. Da, suntem. Şi, unde nu suntem, facem cercuri.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

haideusicfr (49 comentarii)  •  22 august 2016, 11:06

Si al fotbalului.Steaua e pe tobogan.Sunt un pic rautacios ,dar parca toate echipele de fotbal ar trebui sa aiba aceeasi sansa. Cat priveste paralele ,cine trebuia sa le ceara? Ca doar nu onor guvern care e ..paralel cu gimnastica.In rest va urez o zi buna.

Ionut (1 comentarii)  •  22 august 2016, 13:01

Raport de ţară .Bravo . Bani înghiţiţi de la UE ptr 399,9 bazine de inot. Bravo. Rezultatele atinse la inot, polo, sărituri ( şi asta e sport olimpic ! ) la Olimpiada de la Rio arată de parc avem ooo,9 bazine ....

Thomas Brams (36 comentarii)  •  22 august 2016, 13:09

Imi pare rau dar situatia din gimnastica o intalnim la aproape toate sporturile . Stie cineva cate stadioane de atletism pentru competitii mai are romania ? va spun eu 1 si jumate Clujul si Pitestiul ( Specialisti stiu dece Pitestiul este jumatate ). Stie cineva cate sali de tenis are romania ? UNA , tot Clujul . Stie cineva cate sali de gimnastica ,pentru organizarea Campionatelor Europene din 2017 are romania ? UNA. Si asa mai departe si atunci ce vrem ?! Din nimic nu poate iesi decat nimic : Inapoi la fotbalul nostru de zi cu zi .........

vasglo (91 comentarii)  •  22 august 2016, 13:15

@ haideusicfr : urat schimonoseste frustrarea asta! Sa amesteci fotbalul cu gimnastica, asta da dovada de implicare si cunoastere in fenomenul sportiv!..-:) In rest, daca "Steaua e pe tobagan" pentru ca numai dupa un an de pauza, din ultimii 12, joaca iar In Europa, nu mai e nimic de zis decat, "curat "tobogan"!..-:)

Vlad (1 comentarii)  •  22 august 2016, 13:57

Pragmatic vorbind, daca Ro va continua sa nu investeasca in sport asa cum se plang unii si altii, nu mi-as dori sa mai participam la Olimpiada peste 4 ani. Daca telul suprem e sa economisim banii sau sa-i investim in alte domenii, atunci de ce sa cheltuim inutil banii cu deplasarea si cazarea sportivilor la Tokio? II trimitem doar ca sa vada Japonia?

eu (1 comentarii)  •  22 august 2016, 15:13

hdfhdf

pawn (42 comentarii)  •  22 august 2016, 18:53

***. la nivel de ziaristi, politicieni, conducatori de sport, sportivi sau spectatori. TOTI suntem pe ultimul loc! la orice ban investit sau initiativa, prima intrebare este: "de ce-a alocat fonduri publice ptr bazin sau sala?" daca o facea nastase, sarea basescu, daca o facea udrea, sarea ponta, daca investea ponta, sareau toti. nici un fir de incurajare, nici un gram de speranta, in afara de aia de a-ti vedea adversarul (politic, jurnalistic sau de scara de bloc) bagat pe mana DNA (cea mai represiv-retrograda organizatie de la Securitatea lui ceausescu incoace). cate articole ati citit dupa victoria fabuloasa a lui CSM la budapesta, in fata lui gyor?? bai, am batut cea mai tare echipa de club din lume -si rivala istorica- la ea acasa!! in finala ligii campionilor! cele 2 ziare de sport din romania de-abia au mormait cate ceva, nemultumite ca investitia lui oprescu (pentru ca primaria a dat bani acolo, da?) a avut rezultat istoric. cati dintre noi s-au dus ultima oara (cu bilet) la vreun meci din alt sport decat fotbalul? plangem de mila marilor actori, dar cati dintre noi au fost cu bilet la teatru sau la film romanesc in ultimul an? "a aparut pe net filmu'?", intrebam cu lacomie gretoasa de calic incapabil sa dea 10 euro pe un bilet. cati dintre noi isi dau copiii la vreun sport? visam sa-i facem avocati sau ziaristi, da? si economisti sau, cel mai misto, politicieni. asa ca hai sa recunoastem fiecare ce (nu) am facut, cat de rai, distructivi si individualisti suntem si poate se va schimba ceva. mai degraba nu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

wall (1 comentarii)  •  22 august 2016, 19:55

Pai stiam ca Udrea a construit nenumarate sali, chiar si la sate, chiar si in panta; kre k astia planje degeaba.. :) mincinosiii

Deva (8 comentarii)  •  22 august 2016, 20:07

in meciul de handbal România cu Norvegia a fost vina antrenorilor.sa zicem ca am luat gol din poarta in poarta, dar următoarea faza sa faci aceeași greșeala si sa scoți din nou portarul si sa bagi o jucătoare in plus, si sa iei din nou gol cu Norvegia ...golul acela in plus băgat de norvegience prin repunerea mingii din out in gol când Paula Ungureanu era ieșită ,ne- a costat calificarea....fără acel gol era egal cu Norvegia.Jucam totuși cu Rusia in sferturi si poate treceam de trupa lui Trefilov... Atât timp cât pe guvernați ii doare undeva de sportul românesc si atât timp cât stafful României la Rio 2016 a fost mai mare decât nr. sportivilor romani ,cred ca nu putem avea pretenții pt .Tokyo 2016 decât la un bronz poate la gimnastica Prin Larisa Iordache care trebuia sa fie in competiție in locul lui Cătălina Ponor.Larisa avea baremul, era calificata direct cu bronz de la Mondiale 2015 ,a avut medie de bronz pt Rio si cu acel punctaj acum era pe podium,deși cred ca lua mai mult decât bronzul la Rio, ptr ca s- a mai antrenat si a mai crescut de atunci in execuții.pacat ca s- a pus botul la propunerea lui Alin Petrache de a pune- o pe Ponor Portdrapel si prin gestul asta a forțat FR Gimnastica sa o bage in concurs pe Ponor in detrimentul lui Iordache Larisa.cer demisia lui Alin Petrache pt. Aceasta propunere de Portdrapel,si pt faptul ca el a spus ca Ponor C. trebuie sa între in concurs la Rio,el nefiind specialist in gimnastica, uitând si ignorând- o total pe Larisa Iordache.cer demisia întregului staf din COSR si MTS si MEN de la femeie de serviciu la șef.Ne pare rău dar nu mai putem continua așa.Sunt profesor de educație fizica,am 1000 lei salar pe luna e umilitor pt noi cei din sistem cu acest salar ,am lucrat si antrenor , si va spun ca trebuie o revoluție in sport si in educație altfel vom fii la fel.Nu avem condiții, elevii si sportivii visează la androide in loc sa muncească, părinții își scutesc medical odraslele ,lăsându- i in mâna pornografiei de pe androide si laptop si jocuri calculator si in mâna anturajului de droguri si alcool si țigărilor si sexului de la colțul blocului,baremele examenele profesorilor sunt imposibil de trecut,putini reușesc sa ia media 8 la definitivat si 8 la gradul 2 si nota 7 pt.Titularizare.Trebuie scăzute aceste bareme căci altfel noi cei de sport ne căram peste granițe si cei de afara mai buni ca noi care au plecat nu se mai întorc văzând ce haos e in educație si in sport in țara.te rog ajuta- ne căci vezi tu nimănui nu ii pasa.Cer depolitizarea directorilor si inspectorilor din scoli,licee ,Grădinițe si inspectorate școlare, adică politicul sa nu ii mai poată pună in aceste funcții pe aleșii lor.asta se întâmpla de 27 ani dupa Revoluție.pana când,ajuta- ne.Pestele de la cap se impute.hainsa facem împreuna un sistem sănătos si sa ajungem din nou pe locul 2 si 3 in lume ca nr.de medalii la J.O. Si nu numai, Dar si parcurile sa fie pline de oameni care merg, sau merg pe bici sa aleargă nu doar spitalele sa fie pline si cozi la farmacie datorită lipsei de mișcare si a dezinteresului total al celor care ne- au condus de 27 de ani încoace .Nu mai putem sa lăsam sa treacă alți 27 de ani ,căci daca ii lăsam in ritmul asta vom fii Calificați direct la J.O. doar prin Rds-rcs sau UPC adică virtual si nici sa mai putem califica sportivi cu suta la Olimpiada ,ci câte zece maxim ,de medalii ce sa mai zic ....va fii așa una de bronz tot la a doua ediție, adică una la 8 ani. merci...

jiji bec (18 comentarii)  •  22 august 2016, 20:24

bai *** salile le=a construit iubitul tau bombonel ,ce a fost si felicitat de tiriac cu ditamai mertanu;cu ce s=a ales belu din poza asta cu il dottore? cu praful de pe toba ca l=a cosr el dottore l-a pus pe taranoiu de petrache (lupu) din considerente politice,si s=a vazut rezultatul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan M. (8 comentarii)  •  22 august 2016, 21:39

Toate sporturile merg in jos, fiecare cu cauzele si cu povestea lui, dat toate se inscriu in tendinta asta. Si eu ma intreb de ce gimnastica nu a fost favorizata nici un moment, de nimeni, niciodata. Zeci de ani de rezultate extraordinare pentru o tara ca a noastra nu au generat nici o cultura, nici un curent civic, nimic. Probabil la inceput o fi fost o unda de mirare, apoi, cu timpul, o fi generat un fel de blazare, au inceput sa plictiseaca chiar acele rezultate mari care se tot repetau... nu stiu. De un singur lucru sunt convins: drag de gimnastica nu au avut nici unii din cei in posturi diriguitoare in ultimii douazeci-si-ceva de ani.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  22 august 2016, 21:54

Doamna Lipa mai are doua luni in care trebuie sa faca si ea ceva. Eu ii recomand sa dea urgent in lucru un Studiu - unei universitati straine – despre situatia actuala a sportului in Romania. Macar atit sper ca isi permite sa faca si ea. -------------------------- Matei Udrea facea in aprilie 2016 o analiza a sportului romanesc comparind numarul sportivilor legitimati si al echipelor anilor 1992 si 2014. Gasise si el pe undeva, nu spune unde, un tabel demn de gradinita. Probabil un activist a centralizat ce i-au transmis federalii. Din burta, caci de mai multi ani declara sportivi mari ca nu au cu cine concura, ba unii spuneau ca nu au nici partener de antrenament. Astfel in 2014 apareau 1248 de legitimatii in gimnastica in 39 de cluburi. Tot omul vorbeste, scrie, dar nici nu stie ca doamna Lipa a prezentat si ea in acelasi timp un fel de compunere de-a sasea despre drama nationala cu 12 474 de elevi sportivi legitimati in toate sporturile, elevi care ar trebui sa constituie o baza nationala de selectie. MTS se scuza doar, dar e un salt de la tabelul din 2014, indica si masuri de luat, dar acest raport – mai degraba o compunere - e departe de un studiu adevarat. Lipa crede ca Romania nu poate scoate 16 mii de profesori de sport si vrea cluburi sportive scolare – probabil fara profesori si finantate de Olgute, daca nu sint pe rosu si prost dispuse. Egal, ea prefera CAP-ul, poate daca era unul in satul ei nu ajungea ea sa visleasca. In raportul doamnei Lipa sint insa doar 400 de legitimatii la gimnastica feminina, sub 200 la gimnastica masculina si daca retin bine doar 18 cluburi de gimnastica. O scadere la jumate in doar 2 ani pare imposibila. -------------------------- Adevarul se vede cu ochiul liber, iar titlul ar suna cam asa: „In fata nimeni, din spate nu vine nimic“. La „baieti“ si-a anuntat deja prezenta la Tokio 2020 caruntul care are azi 35 de ani. Fara rautate, stimata doamna care a incercat sa-si tina echilibrul pe birna ar trebui sa treaca si ea la o munca mai serioasa. Daca nu poate deveni antrenoare sa faca si ea o Academie ceva de Aparare si Securitate Nationala, o indruma Lipa, Boroi, Petrache iar la examene domnul Ponta. --------------------------- PS O paralela pe sportiva, da. Birnele le putem scoate din ochii oficialilor si politicienilor. Dar poza merita toti banii. Ce-mi place poza aia. Uite-l si pa Dusa, minca-l-as. Cum sta el cu pantofii la 90 grade, minca-l-as. Gata de-o actiune militara se vede la ce se gindeste: „pacat ca nu v-am intilnit seara tirziu pe malul Muresului“. I-a aruncat in sfirsit sotia lu Don Jusa costumul cacaniu, uite-l minca-l-as in costum de intelectual. Oare a uitat sa-i puna cureaua ? Uite-l si pa Corlatean. Si cu ce pofta ride domnu Ponta. Ii revad cu drac pa toti. Numa ala din fata doamnei Lipa nu stiu, cine o fi ? Stiu ca a avut la Rio un insotitor, dar nu stiam sa aiba ciumpalac acasa.

arh. Gheorghe Petrescu (246 comentarii)  •  23 august 2016, 0:06

Un articol serios si corect ca interpretare. Este dificil sa caracterizezi Olimpiada de la RIO, pentru ROMANIA, la negativ total. Pentru acei sportivi si sportive care au castigat o medalie, sa-i felicitam si sa le multumim caci fara ajutorul lor eram, ZERO BARAT. Dar, problema se pune altfel, COSR, va continua pe viitor tot la negativ ca conceptie, Olimpiada de la Tokyo? Dece presa Romaneasca sportiva nu a scris nimic despre conditiile Templului de Gimnastica de la Deva, acolo unde s-au nascut medaliile de aur, argint si bronz in Gimnastica Romaneasca? Eu cred ca in Romania vor fi oameni ( femei si barbati ) ce vor sponsora gimnastica viitorului in Romania. Eu nu cred ca nu va veni acest ajutor in urmatorii ani. Dupa mine , scoala de gimnastica de la Deva trebuie sa reinvie din nou, cu programe performante actuale, deoarece vana romaneasca de telente nu a secat. Eu sper ca se va gasi cineva cu inima care sa remonteze din nou Gimnastica Romaneasca. Presedentia Romaniei si Guvernul Romaniei din pacate, ies din calcule. Au demonstrat-o ani de zile de insuficienta dorinta de a sprijini Gimnastica din Romania. Pentru acest lucru nu trebuie sa ai numai bani dar in primul rand sa ai pasiune si un suflet plin de caracter pentru Aurul Olimpic Romanesc, ce a fost odata portdrapelul romanesc al Olimpiadelor. HAI ROMANIA SPRE TOKYO 2020!

Geo Limonada (6 comentarii)  •  23 august 2016, 0:17

Atat vreau sa spun : sunt om la varsta maturitatii si plang de tristete cum n-am plans niciodata, de multi ani ... Oameni Rationali si Profesionisti ca domnul Profesor de la Deva spun Adevarul la fel ca si @17 Nentori Tirana... Eu sunt doar un simplu admirator al sportului, imi place sa imi pastrez sanatatea, alturi de fiul meu ce are sansa sa lucreze cu marele sportiv Rares Dumitrescu ! Am trait atatea clipe fericite cu Ivan Patzaichin, cu lotul de Deva , cu echipa de handbal Minaur Baia Mare sau cu Oltchimul, am trait Jocurile de Los Angeles si Seul, se taia curentul , puneam baterii la radio si eram nemaipomenit de fericit ca luam atatea medalii... Trebuie sa iesim in strada oameni buni, pentru ca Oameni ca Profesorul Deva sa li se respecte MESERIA si DEMNITATEA , destul cu hotii si jnapanii ! Azi la Tulcea a iesit lumea in strada ca pleaca ultimul medic pediatru si va fi nenorocire...

vali (2 comentarii)  •  23 august 2016, 7:47

Dar voi ******** cand va reciclati. Voi ati indepartat pe Belu si Bitang de performanta ( vezi campaniile de presa ale lui Tolontan , radulescu si altii ).Putem continua si cu alte exemple. Ce rost avea poza cu Ponta , sunteti *** , vectori de influenta, numai ziaristi sportivi nu sunteti

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

deva (8 comentarii)  •  23 august 2016, 10:50

Eșec aproape total la Rio 2016, Propun 3 ore de educatie fizica si sport pe saptamana in orice scoala si liceu din România ,dublarea de urgenta a salariilor profesorilor si antrenorilor de educație fizica si sort si din sport,demiterea sefilor si staffului din MTS si COSR si Ministerul Educatiei Nationale. Si conditii foarte bune de pregatire si infrastructura din scoli si cluburi si loturi nationale si olimpice,si conditii de refacere si recuperare foarte bune si precum managementul PTR sport a Ungariei vis a vis de al României.Ungaria a terminat pe locul 12 la J.O. Cu 8 medalii de aur... Daca nu se vor aplica ce am mentionat anterior ne vom trezi la viitorea editie a JO din Tokyo 2020 ca nu luam decat 1 singura medalie si aceea de ...bronz.Acelasi profesor doborât de sistem, doborât de hârtii și epuizat de exmenene și inspecții, și de lipsa de chief a sportivilor și elevilor la lecții de educație fizica sau antrenamente sportive,satul de șefii ajunsi sus doar politic, satul de cereri pt săli de sport si conditii minime de desfasurare(pana când condiții minime?suntem în Africa?satul de refuzul ca nu sunt bani sau unde te crezi în Germania?Da sunt în România și dacă în țara vecina noastră Ungaria s-a putut, știu ca se va putea și aici!Vrem condiții maxime,ca în USA!),vrem sa nu mai fie exmene ptr noi și vrem sa muncim pana a pensie aici în România nu sa fim nevoiți sa plecam afara și sa ne dea afara ca nu am trecut nu știu ce inspecție anuala sau examen de tituarizare sau definitivat,care sunt foarte dure,intentionat ca peste jumătate dintre noi sa nu le treacă și sa fie dati afara sau sa se lase păgubași, sătuli de presiunea dictata de MEN, subordonata Guvernului și FMI .ne-am saturat de impotenta politicienilor vis a vis de sănătate, educație și sport.de ce Rusia are 5 ore pe săptămână de educație fizica în scoli și noi 1 ora sau 2 depinde de clasa?!de ce in UE sunt media 3-4 ore 4i a noi nu?NU suntem în UE?Maria Andries,Lucrez în sistemul acesta și dacă puneți aceste comentarii în stand by se alege praful de sportul, educația și sănătatea romanior!am văzut ca oamenii de aici au comentat extraordinar,stiu ce e în sufletul lor când acum suntem umiliți ca tara fata de 1980 și 1984 la JO de la Moscova și din LOS ANGELES cnd România termina pe locurie 2 și 3,avand medalii cu zecile, inclusiv aur foarte multe!acum loc.47!!!daca fetele la scrima luau doar argintul în loc de aur, știți ca eram undeva pe locul 100?!s-ar putea pe 80,nu am caculat!cred ca știți ca aurul punctează cel mai bine! nu ajunge ca au plecat afara atâția specialiști din sistemele sus mentionate?vreti și noi,romanii ortodocsi sa fim înlocuiți de refugiatii musulmani sirieni și irakieni?știați ca un refugiat din asta ia în românia 1200 lei? Mai mult cu 200 lei ca mine!cati vor citi?sper într-o schimbare totala, naționala, mai multe ședințe, analize, concluzii,idei,si în final revigorarea acestei națiuni luptătoare romane care acum sa recunostem este bolnavioara!Doamne ajuta!

Comentează