Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Plevuşcă pe rol

Ştirea că şeful FRF e cercetat de DNA reprezintă un semn că Justiţia se află într-o stare de aşteptare. Oricâte impresii copleşitoare are fotbalul românesc despre el însuşi, anchetarea mişmaşurilor de la Federaţia condusă de Răzvan Burleanu rămâne un caz […]

...

Cu cine ţinem la Mondial

Egiptenii, iranienii, marocanii, australienii sunt la Mondial, purtaţi de ambiţia nou-venitului în club. Iar noi suntem, vorba aia, vechi. Acum 88 de ani, pe 21 iunie, ne-am îmbarcat pe Conte Verde, din Genova. Trofeul Jules Rimet era şi el la […]

...

Epoca lui Lumânare vs Epoca de Aur

„Să fim serioşi, fotbalul este pentru spectatori”, a declarat un reprezentant al Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti, pentru Gazeta. „Pentru spectatori” reprezintă criteriul principal de promovare, acum. Criteriul pe baza căruia AMFB a comunicat FRF că vrea ca şi CSA […]

...

Aici sunt sportivii dumneavoastră!

Gabriela Szabo a dezminţit că le-ar fi impus angajaţilor de la CSM Bucureşti să fie prezenţi la mitingul PSD de sâmbătă. Nu numai că a dezminţit, a insistat să nu fie asociată cu „aşa ceva”. „Fiecare e liber să facă […]

...

Simona e o patrie visată

Complicate vremuri să fii român. Dar a fost oare vreodată simplu? Nici n-ai apucat bine să iei un trofeu, că ţi-l şi suflă abilii compatrioţi de la putere şi-l agită vioi în faţa maselor. Dacă n-ai trofeul, dar eşti cel […]

...

Ce înseamnă să ai şcoală

Floretista de la CSA a mers la Rio fără antrenor. În locul lui, a venit şeful CSA, să antreneze paharele de şampanie după finala de la spadă

Permalink to Ce înseamnă să ai şcoală
sâmbătă, 13 august 2016, 12:11

Aurul de la spadă e cheia întrebărilor îngrijorate care s-au aşezat ca păsările negre pe ramurile sportului românesc. Scrima n-a urcat pe podiumuri în toţi aceşti ani pentru că s-au făcut investiţii masive sau pentru că s-a lansat vreun proiect-mamut de puricat aria de selecţie. Singurul lucru care o desparte de minele secătuite de metale preţioase e că şi-a păstrat şcoala. Prin şcoală înţelegându-se profesori şi elevi.

„În unele momente ale zilei, avem şi 150 de copii la sală”, povestea, în mai, Petre Ducu, antrenor de floretă de la CSA Steaua. În interviul din „Observatorul militar”, Ducu estima şi cât i-ar costa pe părinţi să-şi înscrie puştiul la scrimă: 150 lei pe lună, taxa la club, plus 1.000 de lei pe an echipamentul. Scrima nu e un sport scump, nu ca tenisul, singurul lux pe care îl presupune e răbdarea: „Îţi trebuie minim şapte ani pentru a te gândi la rezultate”.

Din bugetul de 1 milion de euro, FR de Scrimă cheltuie în jur de 1.000 de euro pentru organizarea Campionatelor Naţionale de spadă. Marele premiu e un tricou şi o poză de grup. CSA Steaua a dat câte 10.000 de euro pentru organizarea Cupei Europei la floretă, în 2014 şi 2015. „Sper ca floreta românească să revină în prim-plan”, declara comandantul CSA.

Floreta de la Armată
În 2011, Federaţia a decis să desfiinţeze lotul olimpic de floretă. „Noi trebuie să băgăm fonduri acolo de unde poate să iasă ceva”, a explicat preşedinta Ana Pascu, pentru TVR. „Când am auzit vorba aia, mi-a căzut tavanul în cap”, îşi aminteşte Ducu. În 2011, lucra deja la un plan de redresare a floretei. În 2009, timp de opt luni, căutase, testase şi selecţionase 20 de sportive din toată ţara. Dintre ele, una e Mălina Călugăreanu, floretista de la Rio. A ieşit ceva din asta, iată, şi fără federaţia care n-avea răbdare să bage bani.

Pe scaunul antrenorului, şeful CSA
Mălina a avut nevoie de „cei minim şapte ani de pregătire”, până la rezultate. La 19 ani, a prins prima ei Olimpiadă. „Îmi este puţin greu aici, pentru că nu am colegele şi pe antrenorul meu cu mine”, a scris ea pentru Jurnalul de Rio de pe site-ul FR de Scrimă. „Domnul George Epurescu a fost foarte drăguţ şi m-a ajutat puţin. Mi-a dat câteva lecţii de floretă, deşi dânsul e antrenor de spadă”.

În primul tur, floretista noastră a urcat pe planşă împotriva braziliencei Ana Beatriz Bulcao. A condus până aproape de final, dar a fost învinsă, cu 15-12. Lipsa de experienţă n-a fost compensată de prezenţa antrenorului. Pentru ea, n-a strigat nimeni din sală. COSR nu i-a aruncat niciun cotor de şansă când a făcut lista cu delegaţia României.

97 de sportivi şi 93 de oficiali, antrenori, masori, medici s-au urcat de la Bucureşti în avionul spre Rio.

Printre aceştia, George Boroi. Nu în calitate de şef la rugby sau de fost atlet. Nici în calitate de luptător la baionetă prin tribunale, chitit să închidă Maracana. A venit la JO ca antrenor al cupelor de şampanie, în cinstea olimpicilor de la CSA. N-a mai aşteptat să revină în prim-plan floreta românească, i-a luat el faţa.

Important e să ai nervi
Petre Ducu a rămas în sala din Ghencea, încercând să găsească, dintre sute de copii, „pe cei care vor să se bată”. Asta e partea grea. Până-i urci pe planşa de la JO.

La Rio, şefii sportului se felicită pentru randament: un aur olimpic la scrimă. Cu o zi înainte, secretarul general al COSR făcea un „Donald Trump” şi îi acuza pe sportivii români de aroganţă. Iar şeful COSR împărţea sportivii în „importanţi” şi „neimportanţi”. Foarte drăguţ din partea lor. Mălina Călugăreanu probabil a fost trecută în cea de-a doua categorie.

Dacă ar conta numai impresiile şefilor sportului, ar merge numai ei la Olimpiadă. Dar contează şcoala. Adică un profesor, elevi şi o incintă în care nu dau iama oficialii, gradaţi şi înarmaţi cu beţe de „selfie”.

Comentarii (73)Adaugă comentariu

gicu (17 comentarii)  •  14 august 2016, 19:03

un ***- Boroi in toata splendoarea lui...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bibicul (8 comentarii)  •  14 august 2016, 20:28

Uitandu-ma la fotografie nu imi vine sa cred ca am in fata un comandant de club sportiv militar ci un sef de sala de dinainte de '89 ***. Nu ma mir ca Boroi are tupeul sa se incaiere cu penalul Jiji pe ciolanele Stelei. Cu cine rimeaza Boroi? Nu cumva cu ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Thomas Brams (36 comentarii)  •  14 august 2016, 21:05

NU fiti fraieri BOROI este pregatit sa ia locul lui DOBRESCU la "COSR". GASCA in toata splendoarea ei !

50bani (1 comentarii)  •  14 august 2016, 22:20

Toti *** au dat spaga sa ajunga in fata si d-aia a ajuns tara de o mediocritate si de-o coruptie fara precedent.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bebe (8 comentarii)  •  14 august 2016, 23:26

Maria, de ce mi strici seara cu fotografia lui Boroi?

badea (28 comentarii)  •  15 august 2016, 0:05

pai trebuiau sa-l ia pe talpan si sigur armata detinea si marca Rio de Janeiro si trebuiau brazilienii sa plateasca cateva miliarde de euro pentru folosirea ilegala a marcii.

Klügge (21 comentarii)  •  15 august 2016, 2:01

Il stiu de cand era junior, acum vreo 30 de ani. Alergator de viteza. Nu ma mir c-a ajuns comandant la Steaua, nici ca e la Rio in locul antrenorului Malinei, ci de cate kg. a putut sa puna pe el.

ninel (2 comentarii)  •  15 august 2016, 6:54

Chiar asa de mult a decazut armata romana sa tina in randurile ei un *** ????????????????/ nu-i de mirare ce sa intamplat cu Steaua RUSINE , asta de te dai ministru ..................

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

corneliu (1 comentarii)  •  15 august 2016, 9:30

bravo maria andries, frumos articol

arh. Gheorghe Petrescu (246 comentarii)  •  15 august 2016, 10:07

Stimata Doamna Maria Andries, foto-ul anexat articolului dvs. trebuie pus in rama olimpica deoarece reprezinta cea mai frumoasa caricatura a sefului care vrea sa conduca destinele Sportului Romanesc. Domnul Goe din Caragiale ajuns la maturitate in anul Olimpic 2016. Dupa mine ca arhitect este "fotografia anului" de la Olimpiada de la RIO 2016. Pacat, unii oameni, nu inteleg ca, nu au ce cauta in functii de conducere in ale sportului fara o pregatire scolastica in domeniu. Asta nu vrea sa inteleaga D-ul Goe din fotografie. Poate ca daca ar fi altcineva, ar creste cumva zestrea de medalii olimpice a ROMANIEI. Hai Romania!

Andrei (9 comentarii)  •  15 august 2016, 14:40

Felicitări pentru articol, aţi surprins esenţa problemei, profilul generalului român, gata de luptă cu Becali şi paharele de şampanie şi-n aşteptarea unei pensii militare speciale, sfidătoare şi neruşinată, de 3-4 ori mai mare decât a unu civil!

Parneava (3 comentarii)  •  15 august 2016, 17:26

Stimata doamna ziarist, Critica este totdeauna constructiva.Dar trebuia amintit si faptul ca Boroi a fost un mare sportiv.Altfel, urmare a acestui articol,omul Boroi este terfelit in toate comentariile,majoritatea celor care il critica sunt tineri care n-au tinut pumnii stransi pentru sportivul Boroi.Si nu e corect.Pentru a repara greseala pe care consider ca o faceti,veniti cu propunerea unui interviu cu domnul Boroi,pentru a asculta si cealalta parte.Inclusiv in privinta stadionului Ghencea,a numelui Steaua,a palmaresului a culorilor si a siglei.Lamuriti problema o data pentru totdeauna.Multumesc.

vasco (314 comentarii)  •  15 august 2016, 18:36

Stilul consacrat de zeci de ani,stilul oprea,al nomenclaturii de partid si ....militare.Monument de nesimtire!Ar crede cineva ca a practicat vreodata vreun sport?

?????? (44 comentarii)  •  15 august 2016, 21:39

Oare cati "boroi" mai sunt inca prin sportul romanesc ? Observati ca o gazeta serioasa cu "investigatori" precum domnul Tolontan ar putea face un inventar al acestora, pentru a putea sustine ca lucreaza in mod "aplicat " si serios si nu precum "boroii" din sportul romanesc ?

?????? (44 comentarii)  •  15 august 2016, 21:52

Sa observam totusi ca domnul Boroi ar fi obtinut si dumnealui cateva medalii ca sportiv ?

Tagore (2 comentarii)  •  16 august 2016, 0:03

..."Boroi a fost un mare sportiv...", ha,ha, un "gardist" ale carui performante sunt sub ale juniorilor de azi, eram sigur ca e la Rio, marii atleti si atlete au fost la inmormantarea lui Nae Marasescu...

Sorin Sfetcovici (1 comentarii)  •  16 august 2016, 1:13

Sant mandru ca sant stelist. Am si eu o intrebare, retorica, sant nascut in 1985, si de atunci si pana acum Armata Romana a avut doua razboaie: si-a impuscat proprii oameni in 1989 si a alungat echipa de fotbal in 2014. De ce i platim din banii nostrii pe acesti oameni? De ce? Ce folos are Boroi pentru statul roman? Oameni ca el nu trebuie sa aibe uniforma militara ci uniforma de puscarias! El nu apara decat interese mizerabile. Nu se poate ca o baza sportiva care trebuie sa bucure oameni sa fie la dispozitia ARMELOR MILITARE cand regulamentul FIFA si UEFA zice clar ca nici-o echipa nu trebuie sa apartina de stat daramite de armata? Ce marca? Ei nu au dreptul sa detina nimic sportiv. Nu ei au inventat nimic, iar Talpan este *** inculturii romanesti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gilos (25 comentarii)  •  16 august 2016, 8:48

Cand am vazut fotografia am crezut ca este o poza cu Bercea Mondial, chiar ma intrebam ce legatura are el cu Rio ? Acest Boroi, cu alura de interlop iubitor de manele, nu-si da seama cat de penibil este ? Cum sa lasi acasa antrenorul fetei si sa te sui in locul lui in avion ? General pe hartie, de categoria Oprea, probabil detinator de doctorat si pensie speciala....Rusine !

Sibelius (7 comentarii)  •  16 august 2016, 9:09

Trup si suflet pentru alcool, adica culori, s'traiti! Un mos Teaca in toata splendoarea lui.

lamb (1 comentarii)  •  16 august 2016, 13:03

trist, dar adevarat... cum a ajuns *** asta sa conduca csa si cat l-or mai tine acolo, numai Dumnezeu stie! si probabil ministrul apararii

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stefanita (2 comentarii)  •  16 august 2016, 14:01

Mda, La olimpiada la Barcelona in semifinale la suta garduri a fost singurul alb calificat :)) Dar nu are treaba cu ce trebuie facut acum. Cert este ca scoala de scrima de la Steaua trebuie sprijinita puternic!

ion (2 comentarii)  •  16 august 2016, 16:31

Fost sportiv , *** !!!!!!!!!!!!!!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

apetulburi (4 comentarii)  •  16 august 2016, 17:04

Careul de asi Dobrescu, Lipa, Boroi si Petrache, deplasati en fanfare la Rio, ne vor rade in fata, nu-si vor da nici unul demisia, vor schimba eventual doar ministerele intre ei, toti si-au pregatit din timp locuri caldute pe la federatii, ministere, cluburi, ssmd. Puterea nu se schimba, tot ei vor conduce din umbra tot ce misca in sport si nu numai.....

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord