Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Glinţă şi olimpismul de cantină

Când înotătorii şi antrenorii trag semnale de alarmă, şefii olimpismului şi ai nataţiei se apără cu bonurile de masă şi viza cadou pentru State

Permalink to Glinţă şi olimpismul de cantină
vineri, 12 august 2016, 9:59

Să presupunem, nu prin absurd, prin miracol, că Robert Glinţă ar fi câştigat o medalie la Rio.

Ar însemna că, pentru ea, COSR a plătit 5 euro pe zi, indemnizaţia de „tânăr olimpic”, timp de un an şi două luni. În total, 2.200 de euro. Apoi a plătit câte 10 euro pe zi, timp de şase luni, indemnizaţia olimpică. În total, 1.800 de euro. Cam cât dă COSR lunar pe mopuri şi detergenţi, conform foii sale din bugetul de stat pe 2016.

Aşadar, la preţul corect de 4.000 de euro, România a obţinut nu o medalie, dar o calificare preţioasă în finala olimpică de 100 metri spate. Federaţia americană plăteşte fiecărui sportiv participant la competiţii internaţionale „nu mai puţin de 3250 de dolari pe lună”, notează site-ul oficial. Atât primeşte un olimpic român într-un an şi ceva, de la COSR.

Navetiştii nataţiei
Când a preluat Camelia Potec şefia federaţiei, în 2013, în România exista un singur bazin olimpic omologat pentru competiţii internaţionale, cel de la Oradea. Între timp, a fost propus pentru omologare şi bazinul de la Braşov. În acelaşi an, 2013, Glinţă se muta, fără familie, de la Piteşti la Baia Mare, să lucreze cu antrenorul Gherghel.

„Le-am dat tot ce au cerut! Au mers cu avionul şi în ţară!”, a replicat Potec la criticile din tabăra lui Glinţă. Avionul reprezintă strictul necesar, dacă vrei să practici înotul de performanţă în România. Înlesneşte naveta până la bazin.

Şefii COSR şi ai federaţiilor despică firul indemnizaţiilor în patru, când vor să arate cum au cheltuit fondurile: masă, cazare şi bani de buzunar. Tratamente medicale, cantonamente în străinătate, transport, astea-s deja mofturi! La aşa olimpism de cantină, cu anvergură motelieră, aşa rezultate de duzină.

Gala Bute pe valuri
„Construim un bazin olimpic la Brăila, pentru ca domnişoara Camelia Potec să poată înota în condiţii olimpice”, spunea Elena Udrea, în septembrie 2011, pe când era ministru.

Marea sportivă a tot fost invitată de Udrea să intre în politică. A rezistat eroic. Udrea a venit şi la inaugurarea hotelului plutitor al lui Potec, a profeţit că sirena de la Atena va deveni „un brand al turismului românesc”. Legăturile dintre şefa de la nataţie şi shoppingul de partid se ivesc şi într-un colţ din Dosarul Gala Bute. În extrasele de cont ale fostului ministru, publicate de Stiripesurse.ro, apare un transfer de 20.000 de euro de la Udrea către Potec, în octombrie 2011. Legăturile sportului cu politicul, ce telenovelă!

Bazinul olimpic, fântână de bani
Aşadar, trebuie să urci pe culmile gloriei pentru ca autorităţile să te răsfeţe cu strictul necesar. Glinţă avea doar un record mondial la juniori, la 100 metri spate. Nu-i de-ajuns nici pentru o piscină pe bloc. Dar nici aurul olimpic nu e suficient. Bazinul de 8 milioane de euro de la Brăila, relansat în ianuarie 2015, nu e gata nici azi.

Trei guverne s-au schimbat din 2011 şi lucrările sunt în stadiul de groapă. Au fost încredinţate unei asocieri, condusă de o firmă cu 11 angajaţi, care a avut contracte de zeci de milioane de euro pe bani publici. Conform Digi24.ro, când s-au apucat muncitorii de săpat, în iulie 2015, ce să vezi? Au dat imediat de apă. Partea grea era ca şi rezolvată. Aşa că s-au oprit. De ce să risipeşti bunătate de resursă turnând beton?

O viză de SUA în loc de infrastructură
Mai bine îl urci pe domnişorul Glinţă în avionul spre State, cum promite Potec, îl ajuţi să se înscrie la o universitate de-acolo. Şi-ai scăpat şi de grija infrastructurii, şi de gura antrenorilor. În rest, din când în când, guvernele mai lansează câte-un program de 1001 de bazine olimpice, firmele de casă mai câştigă şi ele un ban, să aibă de-un parandărăt.

„Îmi pare rău că începem să aruncăm cu noroi, în aceste momente dificile”, spune Camelia Potec. Nu e vina ei pentru aceste momente, cum ar putea fi?

Sigur, nu strica să fi spus mai des că marii sportivi au nevoie de mult mai mult decât preconizează funcţionarii chiţibuşari. Cât despre „noroi”, brazilienii pun apa, noi adăugăm, prin atribuire directă, molozul şi know-how-ul geologic.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

pila (1 comentarii)  •  12 august 2016, 10:57

Mirare mare ca nu a invatat de la Tiriac si management...:)))))

Anonim (109 comentarii)  •  12 august 2016, 11:04

Maria, chiar daca n-ai in totalitate dreptate, vad ca ai ajuns sa critici si femeile, ceea ce, in principiu, nu-i chiar rau. Pe una in mod direct (Potec), iar pe cealalata (una dintre cele mai rele femei care ne-au condus dupa 1989), doar colateral. Potec are hotel plutitor pentru ca a castigat prin efort, ambitie si rezultate banii respectivi, pe cand udrea are statiuni, vile si terenuri pentru ca i-a "redirectionat". In fine, la bazinul din Braila se lucreaza, nu mai este la stadiul de groapa, am vazut asta acum mai putin de 2 saptamani!

Catalynn (12 comentarii)  •  12 august 2016, 11:26

In sfarsit un articol care mi-a mers la inima, respectele mele doamna! Doar din patriotism dar pe burta goală nu faci performanța, numai un naiv isi închipuie ca poti ajunge campion olimpic sau mondial cu 1500 de lei pe luna, si aia in cazurile fericite! Mai erau unii docți: americanii dau doar $25000 pt o medalie olimpică de aur noi dam 70000 EUR . Da , doar ca americanii procedează ca la cu**e, plata cash înainte! :-)

M Mihai (22 comentarii)  •  12 august 2016, 13:02

La Dinamo sunt doua bazine, unul acoperit si unul descoperit pentru polo si inot. Doamna lipa pune pe primul plan agrementul si apoi restrictionat antrenamentele copiilor si juniorilor. Pai ce performante vreti ? O propun pe lipa ministru la turism si sa le ia si pe colaboratoarele ei (canotoare) la fel de bune ca manager.

daniel (40 comentarii)  •  12 august 2016, 13:11

articol interesant..totusi, cu permisiunea d-voastra, imi permit cateva observatii/intrebari; diana mocanu si camelia potec, cum au devenit campioane olimpice, daca n-aveau bazin olimpic omologat, decat pe la oradea ??? (daca era omologat atunci, cand activau ele!!!)..de ce nu exista un program de construire de banzine olimpice de inot, in toate regiunile tarii?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  12 august 2016, 15:19

interesant cum pui problema, daca aveam elevi eminenti, Titu Maiorescu gen 🙂 pe vremea cand se scria pe tablite, in scoli incalzite cu sobe, de ce sa dam banii pe manuale digitale si pe centrale termice?

Cris (2 comentarii)  •  12 august 2016, 13:29

300 de bazine olimpice in Budapesta. 5 in Romania.

claudiu (1 comentarii)  •  12 august 2016, 13:43

@daniel Mi-as permite sa-ti raspund eu la intrebari.Diana Mocanu si Camelia Potec au câștigat medalii olimpice la fel cum baietii lahandbal au castigat 4 mondiale , cum Nastase a fost nr.1 mult timp, cum echipa feminina de gimnastica a luat multe medalii olimpice , cum la canotaj nu aveam rivali etc.Au fost vremuri cand doar prin sacrificarea copilariei se putea.Acum nu se mai poate...

dinu (1 comentarii)  •  12 august 2016, 13:45

Fata, prea le stii tu pe toate si ii urechezi pe toti si te bagi fara sa te pricepi.

groparulclown (16 comentarii)  •  12 august 2016, 15:32

@Cris. Rezultatul se vede la medalii intre noi si unguri la inot.

gigel (2 comentarii)  •  12 august 2016, 17:42

@daniel Potec si Mocanu au devenit campioane olimpice pentru ca pe vremea aia toate tarile aveau cam aceelasi standarde, metode de antrenament si recuperare. Intre timp tari precum SUA au bazine de recuperare, au camere hiperbarice, au acupunctura, au celebrele ventuze etc. Noi inca am ramas la gheata si somn.

haideusicfr (49 comentarii)  •  12 august 2016, 21:28

Stimata doamna ,nu stiu cata dreptate aveti ,banuiesc ca ceva e adevarat ,dar ce-ar fi sa faceti o comparatie intre *bursele* olimpicilor ce reprezinta Romania intr-o competitie care ar trebui sa fie prima din lume si salariile unor semianalfabeti tatuati ,vorbesc despre fotbalisti.Din banii putinilor spectatori nu se pot plati salariile.Bani publici ar trebui odata pentru totdeauna interzisi pentru ei.Si totusi au sau n-au rezultate sunt mult mai bine platiti.Si mofturosi.Se tot poarta *negocieri* cu niste brazilieni ,se vorbeste de milioane de euro daca Steaua se califica etc. Statul roman i-a favorizat pe Becali si Tiriac sa se imbogateasca.De ce nu-i obliga sa investeasca in sport ,in ciclul olimpic?

haideusicfr (49 comentarii)  •  12 august 2016, 21:31

Pentru ca in fotbal se spala bani negri.S-a si vazut cum au ajuns la puscarie personalitati din fotbal la care nici nu te gandeai.In ciclul olimpic e mai greu.Au gasit acuma niste tricouri ,chiloti ,nimica toata.

Comentează