CSA, demisia!
Prejudiciul în cazul mărcii Steaua a fost calculat transparent, de vreme ce evaluatorul se afla după gratii
Pe 16 martie, evaluatorul mărcii Steaua a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, la cererea DNA. Gabriela Gângoe-Simion a fost adusă în instanţă pentru acuzaţii de corupţie, în Dosarul Murgeanu. Tocmai terminase de stabilit valoarea mărcii Steaua şi se apuca de calculat prejudiciul produs prin folosirea ei de către clubul lui Gigi Becali.
Arestul se pare că n-a reprezentat cine ştie ce piedică. A terminat de stabilit şi prejudiciul, după cum anunţă şefii CSA într-un comunicat: 36.826.310 de euro. Memorabilă sumă! Dacă rămâneţi vreodată în pană de cifre, iată motivul: le-au rechiziţionat.
Judecând după rezultat, nici nu era nevoie de evaluare. Doar de o operaţie de înmulţire, care, în context birocratic, nu avea cum să dureze mai puţin de două luni. Prejudiciul înseamnă taxa de licenţă, 3.694.220 euro, pentru zece ani.
Evaluator sub protecţia anonimatului
Şefii CSA n-au comentat arestarea evaluatorului „selectat printr-o procedură competitivă şi transparentă”. De fapt, până în ziua de azi, n-au anunţat public numele firmei care a câştigat licitaţia. N-au spus cine a evaluat, n-au spus la ce preţ. Curioşii n-au decât să caute în arhivele electronice. Conform Evenimentului zilei, firma Gabrielei Gângoe-Simion ar fi primit în jur de 80.000 de euro de la CSA.
Dar şefii Clubului Armatei nu se cramponează de cât plăteşte statul pentru distracţie. „Două sunt obiectivele majore aflate în atenţia prioritară a Ministerului Apărării Naţionale şi a CSA Steaua Bucureşti”, începe comunicatul. Observaţi că au cocoţat Ministerul pe baricade, ca pe Gavroche, să încaseze primul gloanţele de PR. Nici de data asta, în comunicat nu apare numele evaluatorului. Se menţionează doar că e „un evaluator independent, competitiv selecţionat”.
Independent, fie. Dar, dacă e vorba tot de Gabriela Gângoe-Simion, i-a avut clienţi şi pe Gigi Becali, şi vechea societate, AFC Steaua. Mai degrabă, e un evaluator dependent de ambele tabere ale cacealmalei. Un evaluator care, o vreme, a evaluat prejudiciul după gratii, sub pază. „În spirit de transparenţă”, cum formulează discret comunicatul CSA.
Bunul statului, pe mâini suspecte
Deşi e obligată prin lege, extensia jurist-sportivă a MApN nu spune cine a evaluat marca, cine a evaluat prejudiciul şi cât au costat toate astea. Fie că recunoaşte sau nu, CSA se află tot acolo, în ape tulburi, cu stadionul închis şi cu brandul cântărit de mâini suspecte. Gigi Becali oricum anunţase că va contesta în instanţă sumele cerute de Clubul Armatei. Acum războinicii SEAP-ului i-au dat şi muniţie.
O evaluare făcută de un expert urmărit penal pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, printre altele, e lipsită de credibilitate. E vulnerabilă la tribunal. Asta seamănă a dreptate numai în viziunea şefilor CSA: statul să plătească suspecţii de corupţie pentru a-i recupera bunurile şi pagubele. E ca şi cum l-ai pune pe Gigi Becali consultant la Scorpionii Roşii, pe motiv că a făcut schimb de terenuri cu Armata.
Toţi banii publici decontaţi pentru „procedurile” efectuate de Gabriela Gângoe-Simion au fost daţi degeaba. Urmează alte cheltuieli, altă evaluare, la ordin judecătoresc. Fiind calculat de un evaluator cel puţin controversat, prejudiciul acela cu opt cifre poate fi contestat cu mai multe şanse de reuşită decât dacă ar fi scos gratuit din burtă.
În comunicate, şefii CSA susţin că fac „toate demersurile de punere în valoare a mărcii”. În realitate, au dat marca pe mâna unei persoane anchetate pentru fals în acte şi le-au făcut meseria uşoară avocaţilor lui Becali. Asta nu e valorificare, e subminare a interesului public.