Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ghici cine ia arsurile la mişto?

Bine că a revenit doctorul Oprescu în sala de operaţii! Ajunsesem să luăm prea în serios sănătatea şi securitatea la incendiu

Permalink to Ghici cine ia arsurile la mişto?
marți, 2 februarie 2016, 5:42

Unitatea de Arşi de la Floreasca a fost construită în nouă ani, a fost dotată în patru ani, a primit avize de funcţionare în doi ani. La nouă luni de la inaugurare, şefii spitalului anunţă că va fi deschisă peste aproximativ două luni. Lui Sorin Oprescu i-au trebuit două zile de „umblat cu hîrtia” pentru a reveni ca medic la Spitalul Universitar de Urgenţă. Înainte de a se resemna cu plicul de bază, a comentat anchetele legate de Arena Naţională, închisă de ISU: „În urma nenorocirii de la Colectiv, suflăm şi-n iaurt!”.

În sfîrşit, sistemul de sănătate din România are antidot la blocaje. Exact asta îi lipsea: miştoul. Spiritul de glumă cu arsuri. Bine că ne-a distrat Oprescu, prea luam totul în serios! Să rîdem, aşadar, de acoperişul neomologat, că-i rîsul nostru, pe banii noştri, şi să ne vedem de treabă, adică să plătim pentru secţii de spital, să plătim pentru stadioane. Dar să nu ne aşteptăm să ne folosim de ele. Nu, dom’le! Preţul ierbii nu include şi fotosinteza. Pe aia o achităm separat.

Revenirea lui Oprescu în sala de operaţii îl pune pe contribuabilul român în faţa unei chestiuni insolubile, vorba lui Marin Preda. Ori are încredere în justiţie, pe mîna căreia a ajuns Oprescu, ori are încredere în sistemul sanitar, care te dă pe mîna lui Oprescu. Edilul urmărit penal n-a mai practicat chirurgia din 2008. Legea impune ca, după cinci ani de pauză, medicul să obţină reatestarea competenţelor. Pentru că Oprescu e şi profesor universitar, şi membru în Senatul UMF, şi membru în Colegiul Medicilor, a fost scutit, printr-o „portiţă” legală, să facă mişto şi de el însuşi, la reevaluare.

„Calitatea de primar nu este incompatibilă cu calitatea de cadru didactic”, spunea Colegiul Medicilor, în „Adevărul”. Acum nu mai e doar o problemă de compatibilitate, e şi o problemă de credibilitate. Deşi lucra „full time” la Primăria Bucureşti, Oprescu a rămas angajat la UMF „Carol Davila”. Şi-a păstrat dreptul de a profesa în orice spital universitar. Competenţa lui de a glumi cu sănătatea şi siguranţa oamenilor nu mai trebuie dovedită şi, în caz de nevoie, ţine loc de orice altă calificare veche sau nouă, obţinută la locul de muncă sau în timpul liber, la vila personală. Instanţele breslei rămîn pe poziţii.

Instanţa instanţă l-a plasat pe Oprescu sub control judiciar şi i-a limitat mişcările pe piaţa forţei de muncă la spitalele din Bucureşti. Primarul suspendat nu are voie să meargă la meciuri, la concerte, la adunări publice. De aceea şi abordează cu detaşare, jovial chiar, tema avizului ISU pentru stadion. Se amuză înţelegător, „poate e mai bine”, că suflăm în moştenirea lui: un iaurt cu minus 10 la sută grăsime.

Ştiţi ce nu e foarte amuzant, totuşi? Că, dacă nu se modifică schimbarea din Codul Fiscal, „persoanele fără venituri vor avea o surpriză în 2016”, cum s-a exprimat un secretar de stat de la Finanţe. Vor achita şi ele contribuţii la asigurările sociale de sănătate. Vor pune umărul pentru ca, între două drumuri la tribunal şi două bancuri cu incendii, Sorin Oprescu să aibă unde se duce la birou şi de unde să încaseze două salarii.

La ritmul în care fug „creierele” din România, unii dintre noi trebuie să se sacrifice, nu? Să umple golul, să le facă pe toate. De la Universitar şi UMF, primarul suspendat se va duce să rezolve de unul singur criza de personal la Unitatea de Arşi de la Floreasca. Dacă tot a dotat-o, prin firma lui, cu aparatură de 9 milioane de euro, acum e momentul să arate ce poate, nu peste fix două luni, cînd va fi deschisă.

Cineva trebuie să şteargă praful. Asistenţii medicali au demisionat, rînduri, rînduri, din cauza salariilor prea mici. Din fericire, Oprescu e un profesionist adevărat, în sensul că pentru el salariul nu reprezintă cine ştie ce motivaţie.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Șerban (38 comentarii)  •  2 februarie 2016, 20:53

„„În urma nenorocirii de la Colectiv, suflăm şi-n iaurt!”.”
Zău dacă pricep unde-i miștoul!

George (18 comentarii)  •  2 februarie 2016, 21:27

Nu e nici un misto. Si dreptul de a activa ca medic nu i se ridica pt ca a fost primar. Despre competenta medicală nu îmi pot da cu părerea, dar pana nu e condamnat pentu ceva, ce il descalifica pentru profesia lui?
Poate într-o zi aflați si ce a fost cu secția de arsuri din Floreasca.

burebista dacul (6 comentarii)  •  3 februarie 2016, 7:10

articol ok, ar fi putut fi mult mai incisiv daca te uiti la cata marfa e disponibila pentru lucru, dar e ok si asa.

In alta ordine de idei, Maria: sexul slab nu e o gluma misogina. Sexul gras, da, asta este o gluma misogina.

drako (24 comentarii)  •  3 februarie 2016, 7:51

Maria,esti rea ! O rautate care sperie…In special pentru ca este gratuita !

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 februarie 2016, 10:48

imi cer scuze daca te-am speriat 🙂

Ștefan (1 comentarii)  •  3 februarie 2016, 10:15

Șerbane, dacă tăceai, filosof rămâneai.

Johni (6 comentarii)  •  3 februarie 2016, 10:20

Mai fetit o gaseste ti alta munca pentru ca n ai nici o treaba cu asta de ziarista!zau!n ai talent in afara de cateva soparle.vrei dar nu poti.

Nexus (77 comentarii)  •  4 februarie 2016, 7:51

Si care-i smecheria?
Poate ca Oprescu s-a referit, in calitate de medic- la sanatate, si ca fost primar- la securitatea la incendiu privind copertina stadionului.
Mistoul e facut de aia care fac legatura intre tragedie si starea noastra, sau cei care fac legatura intre securitatea ISU la copertina si fenomenul fotbal. Ultima, in sensul ca alte stadioane din lume functioneaza cu aceeasi copertina, dar la noi, vezi Doamne, nu exista autorizatie 🙂

Comentează