Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Învăţăturile magnatului către poporul lui de mistreţi

După ce-a astupat verbal gropile din preajma lui Oprea, Ţiriac se ocupă şi de prăpăstiile din jurul lui Arafat

Permalink to Învăţăturile magnatului către poporul lui de mistreţi
sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 7:46

Declaraţiile lui Ion Ţiriac, mai ales cele din ultima vreme, explică de ce el şi Ilie Năstase comunicau atît de bine ca parteneri la dublu. Ambii au păreri originale. Explică şi de ce Ţiriac a ajuns unul dintre cei mai bogaţi români, pe cînd Năstase trebuie să se descurce din leafa de parlamentar. Deşi pare mereu în prada unor trăiri năvalnice, de diverse coloraturi, Ţiriac nu vorbeşte la întîmplare. De fiecare dată cînd „atacă” o temă de actualitate, o face pentru a-şi apăra interesele. E avocatul exclusiv al propriilor miliarde.

A reflectat o lună pînă ne-a anunţat părerile sale asupra tragediei din Colectiv: „Această tragedie nu e din cauza focului. E din cauza că în loc de 80 de oameni au intrat 400. Acest lucru eu l-am cîntat cu un an înainte. De un an de zile am zis!”. A zis? Cînd a zis? Aşa ne trebuie, dacă nu l-am ascultat pe magnat. Iată unul dintre efectele de scenă ale lui Ţiriac: ne face să ne simţim vinovaţi. Undeva tot trebuie să fi greşit, de vreme ce el are un imperiu, iar noi – nu.

Ne-a prevenit. Ca de obicei, în zadar! Totuşi, nu renunţă să-şi educe poporul îndărătnic. Şi nu se zgîrceşte la soluţii: „Acest ISU, după cîte înţeleg eu, are sute de mii de probleme pe cap, încît nu are oamenii necesari să facă treaba asta!”, a spus el, citat de Ziare.com. Iată un alt efect de scenă al lui Ţiriac: ne face să părem o masă de incapabili. Incapabili şi de idei, şi de acţiune. Poţi să-l contrazici? El a fost în stare să construiască un imperiu, pe cînd noi – nu.

Cele mai multe dintre soluţiile lui Ţiriac sînt bazate pe bani, nu neapărat ai lui. Cînd se oferă să contribuie, modest, cu jumătate din sumă sau mai mult, înseamnă că e grav. Are ceva de pierdut. După moartea motociclistului din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, Ţiriac ne-a anunţat că de vină sînt gropile din Bucureşti. „Ce căuta groapa aia acolo, nesemnalată în termeni europeni?”. Nu s-a întrebat ce căuta fostul ministru de Interne, în coloana oficială, de 1.500 de ori în zece luni. „Facem o campanie, eu plătesc, luăm un tractor, o batoză, astupăm toate gropile”, a spus afaceristul, la Pro TV.

Cînd problema nu e presantă pentru socotelile lui, Ţiriac ne îndeamnă să punem noi banii. Să dăm fiecare cîte 50 de euro pentru a finanţa găzduirea imigranţilor. Adică de ce să dea numai Guvernul Ponta? N-a dat destul? „Din ăia 500 de euro salariu mediu, să ne tăiem zece la sută, să primim cinci sute, o mie, o sută de mii, care e primul val”. Prea lăsăm totul în seama statului! Ia să punem mîna şi să ne mai impozităm şi singuri!

La alegerile din 2014, magnatul s-a plîns în cor cu românii din diaspora de cozile la urne. A venit la Bucureşti cu avionul personal şi a votat. Nu înainte de a lăsa impresia că fraternizează cu mulţimea revoltată împotriva Guvernului Ponta. Dacă nici Ţiriac nu poate să voteze, deşi are un imperiu, atunci la ce să ne aşteptăm noi, care nu? La demisii în bloc?

Ţiriac nu vorbeşte la întîmplare. Îşi alege momentul. N-a aşteptat o lună pentru a ne povesti aventura votului de la Bucureşti via Paris. După cum n-a aşteptat o lună pentru a pleda împotriva demisiei lui Ponta, urmăritul penal. „În ce ţară trăim? Nici măcar n-a fost judecat!”. În schimb, în cazul tragediei de la Colectiv, a aşteptat o lună, pînă cînd ancheta a ajuns în preajma lui Arafat. Abia atunci a spus: Halt, nu e treaba justiţiei, e treaba noastră a tuturor să rezolvăm criza de personal de la ISU. La fel, după „nenorocirea” din Apuseni, tocmai cînd ancheta săpa gropi pe domeniul lui Arafat, Ţiriac a intervenit salvator. A donat un turbojet, cu dedicaţie pentru SMURD. Evident, asta era toată sursa dramei: lipsa utilajelor!

De data asta, Ţiriac n-a donat nimic. N-a pus bani la modul condiţional-optativ. Şi-a pierdut motivaţia o dată cu instalarea noului cabinet. A formulat doar o indicaţie preţioasă: „Peste tot vreau să refacem autorizaţiile ISU”. Autorizaţiile date din birou şi lipsa de personal sînt, într-adevăr, fragmente din tabloul tragediei de la Colectiv. Ca de obicei, Ţiriac a decupat partea din tablou din care lipsesc personajele principale. Pentru o privelişte convenabilă, e în stare să radă cartiere întregi din realitate.

„Să refacem!”. La fel ca nomenclaturiştii de pe vremuri, se adresează unei mulţimi imaginare. Propune diversiuni, nu soluţii. „Să dăm cîte 50 de euro pentru imigranţi” este egal cu „Vă dăm o sută de lei la salariu!”. Acest „noi” al lui Ţiriac nu există. E acelaşi „noi” din „vom face totul”, pur artificiu retoric menit să producă iluzia apropierii, a ţarcului comun. Se ştie că afaceristul nu e un lunetist priceput. Ceva trebuie să facă, astfel încît să micşoreze distanţa dintre vizor şi ţintă şi să echilibreze lupta. El are un imperiu de cunoştinţe şi relaţii, noi avem o ţară de rude şi prieteni. El e un exemplar capitalist, noi – o specie de mistreţi cu drept de vot, care ameninţă să dea iama în lanul cu ambulanţe Porsche şi în livada de Eurocoptere la pămînt.

Comentarii (41)Adaugă comentariu

je (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2015, 20:17

tiriac e nenea ala care ne spunea acum ceva ani in urma ca euro va depasi cu mult valoarea de 5 lei , e marele afacerist care pana sa inceapa cu afaceri in romania avea doar cateva milioane facute in occident in zeci de ani si in romania a facute cateva sute de milioane in primiii zece ani??oare nu vom afla vreodata cum de s-a imbogatit atat de tare acest ins intr-o tara cu populatie majoritara atat de saraca ??

Alx (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2015, 20:53

Un comentariu ca mai toate scrise de aceasta autoare…. 🙁
Aiurea in tramvai. O ziarista de doi bani care nu face decat sa incerce sa provoace niste discutii fara un subiect real. Articol si autori de o calitate sub-mediocra, ca mai toata presa noastra din pacate :(.

ing.CPV (26 comentarii)  •  28 noiembrie 2015, 21:41

Domnisoara Andries, Inca odata:sunteti formidabila.Ma mir:Cum ati putut
sa atacati asa de direct ,un „marelele mic”MIC tenismen ?Si in special pe mag-
natul=Tiriac ? Despre el se poate vorbi numai la superlativ !? : Marele Tiriac a zis;
T a facut; Luati de bune ce a spus marele T. Imi aduc aminte cand Beker,nu a mai vrut sa-si imparta banii cu T. Intrebat (de catre reporter) T a raspuns: „S-a
comportat ca un IDIOT (Beker)”.Toata lumea a fost multumita. T a zis.
Dupa „REVOLUTIE” ,se duce T la Cancelarul Germaniei (cel putin asa a zis
el) si T i-a zis acestuia: „Nu ne dati bani.Invatati-ne cum sa-i facem”.Adica:Inva-
tati-ne pe noi ( T=Isus) cum sa iau ceva „gras” de la romani..i (si asa foarte bo-
gati).Si a luat destul. Scria cineva intr-un comentariu despre afacerile=nu
prea putin ortodoxe ,ale lui T cu STATUL ROMAN.Eu nu ma ma pricep si nici nu
vreau sa ma pronunt=NU SUNT COMPETENT in aceasta directie (ca in foarte
multe directii).Dar dupa cum se pronunta si comentatorul :De ce nu se incepe
o campanie de (DNA) si cu acest „mare ” MIC tenismen? Daca se considera cins-
tit: Chiar el ,T, ar trebui sa inceapa aceasta campanie.Ar exista 2 posibilitati: 1.Ar
demonstra unor neispraviti (incompetenti) ca este un AFACERIST CURAT ,ori
2.Nici n-ar mai da prin Romania,nici ,chiar,sa-si mai dea cu parerea.
La Madrid.Nole si Beker nici nu s-au inscris.De ce?Foarte vag s-a comentat.
La LONDRA ;Nole a castigat turneul.Daca nu eram atent,sa gasesc intr-un
articol acest eveniment, nici nu prezenta vreo importanta stirea.Daca era „ma-
rele” MIC ,T ,antrenorul sarbului,zece zile s-ar fi scris despre Nole si TIRIAC ,des-
pre cum T a facut, ce a zis T ,etc,etc.etc. Cu bani ,T si-a castigat PERSONALITA-
TEA. Era cat pe ce sa-l punem primministru(I.N.). ASTA NE MAI LIPSEA.
Ceea ce eu ing. CPV nu sunt lumurit(pe langa f multe nelamuriri):Acest OPREA (1500 coloane oficiale in 10 luni) se DUCEA SI LA WC cu coloana oficiala?
Cat priveste dezastrul de la „COLECTIV”,eu iau regretul d-nei PASCU :”Eu nu
am fost de accord cu ce face fiul meu,dar tatal lui…..”O gandire clara,sanatoasa.
Comentariul DUMNEAVOASTRA este in asteptare.

mariuss72 (15 comentarii)  •  28 noiembrie 2015, 22:07

Cum se scrie Pulitzer in limba romana? 🙂

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 12:18

Ioan Chirila 🙂

Claudiu (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2015, 22:22

Tiriac e Mistretul suprem! Daca nu v-ati prins inca!
In traducere libera: un nesimtit total! Si in toate domeniile!

Claudiu (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2015, 22:23

Pur si simplu imi provoaca scarba!

Liviu Chelaru (7 comentarii)  •  28 noiembrie 2015, 22:27

Tiriac = Mistretul de la Stejari

lazy (6 comentarii)  •  28 noiembrie 2015, 22:42

e bine cand cineva da pe fata adevarata culoare a Tiriacului. omul asta si-a pierdut demult orice urma de onestitate. a stiut tot timpul sa fie prietenul politrucilor si ei la randul lor i-au facilitat cat au putut de mult afacerile. cred ca daca DNA s-ar apuca sa ia la puricat afacerile facute de Tiriac din ’90 incoace in Romania ar gasi material de lucru pentru multa vreme. anumite lucruri insa nu cred ca vor fi atinse asa ca va trebui sa-i suportam in continuare filosofiile lui interesate de doi bani.

doru (13 comentarii)  •  28 noiembrie 2015, 22:54

Felicitari Maria. M-a uns la suflet versiunea ta pentru povestea „vanatorul si mistretii”. Sper sa o citeasca si Tiriac, chiar daca stiu ca nu va abdica niciodata de la filozofia capitalismului salbatic.

zappy (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2015, 23:02

Romania inca nu e domeniul lui de la Balc..desi suntem multi mistreti

Oliver Iordache (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2015, 23:16

Bun articol dar din păcate pe domnul magnat îl interesează doar vânatoarea mistreților mai puțin aceasta tragedie

somebody (18 comentarii)  •  28 noiembrie 2015, 23:32

Ca de cele mai multe ori ai mirosit ,,golanul ” de la distanta ,al saptelea simt al femeilor nu se dezminte.

dac.impielitzat (29 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 0:14

„o specie de mistreţi cu drept de vot” 🙂
foarte tare, bine spus. cam asta suntem toti pentru cei de teapa lui. e evident. mai e mult pana departe. o sa se schimbe intreaga paradigma sociala si industriala si nu o sa mai vedem specimene din astea printre noi. si o data cu aceasta schimbare vor disparea multe alte specimene dintre noi. noi, oamenii simpli, normali care mai avem coloana vertebrala, care mai avem valori, care nu am pierdut contactul cu ce e cu adevarat frumos, cu viata insasi. se va deschide o data pamantul si o sa-i inghita pe toti, pentru ca prea i-o rabdat pana acuma.

dac.impielitzat (29 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 0:14

p

andipanda (8 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 0:54

Bravo,m-a uns la inima.

iobagul (4 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 1:09

Felicitari pentru articol, pune o mare virgula in coada acestui Tziriac! Ar fi putut fi un mare filantrop, ar fi putut sa puna umarul macar la a usura viata amaratilor de romani peste care isi revarsa intelepciunea; din pacate orgoliul lui e compensat de singurul sport unde ii mai lucreaza racheta: banii si prin ei puterea asupra maselor! Trist personaj si pe alocuri grotesc, parerea mea

ExDinamo (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 1:43

Dupa ce ai spalat banii securitatii pe vremea lui ceasca, in afara granitelor tarii, cind altii indurau in tara efectele celor pe care tov. Tiriac ii ajuta sa-si mentina dominatia (si pe care probabil inca ii ajuta/acopera, acoperindu-se pe sine, in acelasi timp), e cam greu sa iti schimbi mentalitatea sau sa te abati de la directiile originale. Nu se stie cine se trezeste sa vorbeasca, chiar si dupa atita timp, daca se iveste o schimbare in contributiile stimabilului… Asa ca tot mai usor e sa dai vina pe „mistreti”

Gogoseanu Ovidiu (5 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 2:46

JE SUIS SANGLIER!
Mulțumesc ptr acest articol,mulțumesc,multumesc,multumesc…
M-am luptat, ma lupt si ma voi lupta pana la capăt …
La mulți ani, ROMÂNIA !Te iubesc TARA MEA DRAGA ptr ca știu ca mai devreme sau mai târziu o sa „ejectezi” toți acești PARVENITI care ți-au supt bogăția spre drogarea propriilor progenituri…

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 12:17

moi aussi 🙂

Natu Puiu (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 8:10

Desteapta fata

Naval Arhitec/Engineer (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 8:47

Bravo .

gogu (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 9:01

da pa ASTA NU IL AGATA NIMENI? a furat cel mai mult .

pop marius (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 9:05

si eu am impresia ca Tiriac isi urmareste propriile interese iar cind este intervievat imi transmite urmatoarele: ca sunt un ruman cam prostanac care nu se pricepe la minic [nu mai vorbim de afaceri] iar cind el isi rupe din timpul pretios si-mi impartaseste cam ce trebuie sa fac,in loc sa iau notite si sa tac irii sau chiar protestez.
ce ma intereseaza pe mine:1 cum si-a scapat copilul din treaba cu drogurile
2 ce ma intereseaza cum a stat in capitala tarii intr-un imobil scump pe banii mei
3 ce ma intereseaza ca mi-a vindut la MAI pr
in nastase si rus masini scumpe germane in loc sa iau masini produse in Romania
4 ce ma intereseaza cum a obtinut parcul de vinatoare in Ardeal
5 ce ma intereseaza ca este batrin si imoral in cea ce priveste viata lui particulara
sa tac sa dau bani si bunuri si servicii pe de gratis lui celor ca el si sa zic merci ca sunt conational cu asa un profitor
nu d-le tiriac pt mine esti un fost nomenclaturit comunist travestit in capitalist

lazy (6 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 14:52

comentariul meu anterior n-a aparut. de fapt vad ca nu e nici un comentariu pana acum. ciudat. chiar si articolul a fost mutat din prim plan. cred ca un important mustacios al natiei s-a suparat foarte tare si a dat cateva telefoane.

dan (3 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 15:20

Un mos

barbu brailoiu (104 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 19:06

mdeh… vârsta… năravurile de-o viață…

assabis (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 19:30

Felicitari, Maria! Oferi metafore proprietate personala, nu imi dai citate din ale altora…Plus curaj.

mal. (71 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 22:01

Frumos scris… chiar dacă fondul problemei este de o realitate crudă… Mai are țara asta șanse de evoluat în normalitate? Unii râd de noi zi de zi, alții – miliardarii de acest fel – râd de noi doar la ocazii speciale… care ocazii nu sunt nici rare, nici vesele…

Venom (83 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 23:52

Super-titlu.

Venom (83 comentarii)  •  29 noiembrie 2015, 23:52

Super-titlu.

Dino (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 0:20

Nea Ioane, Mai lăsa.ne dracu.n pace. Cu cât îmbătrânești, devii mai nesuferit.

Nikolai (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 6:38

Țiriac ăsta nu-i nimic altceva decât o ********* capitalistă, un oligarh **** și *********t atât intelectual, mental cât și fizic

pamfletaru (40 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 7:31

n-avem malai si nici sare,
el ne face patinoare…
are bani, nu-i filantrop,
este un zgarcit de top ,
de saraci ,in cot il doare,
da tunuri financiare …

e cu baietii destepti
ce fac macel in mistreti !

Jameson (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 8:20

Are dreptate omul….. Sunteti niste popandai…. Nu mistreti…….

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 12:20

ei, ne vezi tu asa, mai dragalasi

daniel (3 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 9:32

Buna,
Bun tare de tot, m-a uns pe suflet.
In sfarsit si-a luat cineva inima in dinti, sa mai spuna ceva,
si mai ales unora, cate ceva.
No, bravo draga, in sfarsit i-i dadu si-lui tatuca Tiriac ***** cu ceva … vorbe, peste a lui fata de ***** ( crede el, foarte inteligenta ).
Mult as mai scrie si eu, dar lasa s-o faca ai de stiu a scrie.
Bravo, No Draga. Bravo. In sfarsit.

daniel (3 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 9:33

Dar unde apare ce scriem …

ing.CPV (26 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 12:57

De ce au aparut comentariile asa de tarziu ?
De ce a disparut articolul asa de repede?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 17:01

n-a disparut, a trecut in arhiva, la fel ca musculitele de otet, articolele de presa „traiesc” doar o zi. e vina mea ca am intirziat cu moderarea comentariilor, promit sa fiu mai prompta

ing.CPV (26 comentarii)  •  30 noiembrie 2015, 13:03

N-ar fi rau sa mai „REPETATI” articolul !!??
Vor fi mult mai multe comentarii interesante.
Comentariul DUMNEVOASTRA este in asteptare

Comentează