Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O dezinformare cît 60 de vieţi

Raed Arafat nici nu ştie cît de politician începe să fie

Permalink to O dezinformare cît 60 de vieţi
joi, 26 noiembrie 2015, 2:03

„M-au dezinformat”, susţine Raed Arafat. Şi acum ar trebui ce? Să ne facem că nu vedem că din pricina acestei dezinformări au murit 60 de oameni şi alte zeci de oameni au fost răniţi.

În dimineaţa de după tragedie, Arafat lăsa cu totul altă impresie. Părea informat, era stăpînul hîrtiilor, pe poziţie de mare forţă în raport cu subalternii, dar mai ales cu restul lumii. A rămas aşa bine informat încă o lună.

Nu era mare ruşine dacă Arafat spunea: „Nu ştiu sigur, dar vom face o anchetă internă şi vom afla”. Ancheta internă s-a declanşat abia după dezvăluirile din Gazeta. Şi acum ar trebui ce? Să ne imaginăm că a fost vorba de o excepţie nefericită, de un caz izolat de dezinformare. Să credem că Arafat avea şi are toate informaţiile, mai puţin cele despre clubul Colectiv. Că aceasta era singura lacună. Dar dacă există şi altele? Dacă Arafat habar n-are cîte localuri, cîte şcoli, cîte stadioane, cîte săli de spectacol au fost avizate din birou de către pompieri? Ar trebui ce? Să avem încredere? Încredere că, dacă, Doamne, fereşte, păţim ceva, secretarul de stat nu va păţi nimic. Pentru că a fost „dezinformat, fără discuţii!”.

Premieru Cioloş i-a cerut lui Arafat un plan de restructurare a ISU. E nevoie de mai mult pentru ca secretarul de stat să nu mai fie „lucrat” de lucrătorii din subordine. Toţi angajaţii ISU trebuie înlocuiţi cu alţii, testaţi în prealabil cu detectorul de minciuni prin omisiune. Arafat, unul, nu demisionează, să demisioneze cei care i-au sabotat o lună întreagă ancheta internă: „S-ar crea un precedent periculos. Orice funcţionar care ar vrea să scape de un ministru ar putea ascunde un document şi, ulterior, să-l scoată la lumină”. Ingenioasă soluţie, nu?! Ascunzi un document şi gata! Eşti dat afară, dus la DNA, scapi de postul tău, dar scapi şi de ministru! Einstein, frate!

Arafat afirmă insistent că „ţine de tehnic, nu de politic”. Dar se comportă ca un candidat în campanie. În dimineaţa tragediei, a optat pentru propria imagine în locul adevărului. N-a pus sub semnul întrebării propria activitate sau activitatea instituţiei pe care o reprezintă. Departe de el obiceiul ăsta! În schimb, a cedat reflexului de a deforma realitatea pînă la dimensiuni favorabile. A transformat-o într-un decor pe care-l are la degetul mic. Politicianul Arafat nu-şi asumă nici un bumb din fişa postului. Îşi arată cu degetul subalternii, îşi arată cu degetul criticii, îi acuză că vor să-i „asasineze” personajul cu tot cu biografie. Uzează de charismă, de haloul halatului pentru a cosmetiza un sistem bolnav de corupţie şi de incompetenţă. Ceea ce spune el la faţa locului nu se deosebeşte cu nimic de ceea ce spun senatorii şi deputaţii, în situaţiile de urgenţă, cînd DNA cere arestarea lor. Numai în Parlament mai găseşti mînii atît de pure şi conştiinţe aşa împăcate!

E o pierdere că Raed Arafat a schimbat tabăra. Din salvator fără doctrină a devenit demagog fără tribună. Omul-partid care e în toate şi nicăieri. Nu fuge de răspundere, aleargă după ea şi o pasează către coechipieri. Păcat! Ducem lipsă de medici, nu de politicieni. Politicieni avem peste tot, şi unde trebuie, şi unde nu trebuie. Ducem lipsă de lideri care să ne apere, nu care să-şi apere scaunul şi imaginea.

Şi acum ar trebui ce? Să-i cerem demisia lui Arafat? Avea rost dacă era vorba de un profesionist al medicinii de urgenţă, nu al aparenţelor. Dar, parafrazîndu-l pe premier, îi cerem lui Raed Arafat să nu accepte să mai domnească peste ceea ce nu poate controla. Sau, pe viitor, să se ducă la fiecare victimă a cazurilor Colectiv, la fiecare aparţinător, la părinţii, copiii, iubiţii, prietenii rămaşi orfani şi să le spună, ochi în ochi, ceea ce spune şi la televizor, cu exact aceleaşi vorbe răsfirate superior, cu exact aceeaşi detaşare clinică: „Tragedia putea fi evitată, dacă eram mai informat”.

Comentarii (31)Adaugă comentariu

brod (87 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 14:06

corect.

Watcher (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 14:57

Exagerati, duduie!

razvan (5 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 15:19

cand i se va verifica averea saracului bugetar bogat???

Paul (2 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 16:14

In primul rand, asta e ziar de sport, ar trebui sa va duceti dumneavoastra si dl Tolontan la unul de investigatii daca va pasa asa tare de adevar. In al doilea rand, nu inteleg ce doriti, nu trece o zi fara sa i se ceara demisia lui Raed Arafat. Daca ai o functie de conducere, chiar trebuie sa stii abslut tot ce fac multii aia subalterni? De aceea exista tot felul de adjuncti si sefi de departamente. Lasati omul in pace, isi face treaba bine.

ion ionescu (2 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 16:20

Va inteleg emotia si inteleg ca e un editorial, dar totusi un jurnalist are datoria sa incerce sa nu cada in populism simplificator si sa incerce sa inteleaga si sa explice situatia. Da, Arafat trebuia sa stie! Si, da, e responsabil pentru eroare. Dar tocmai pentru ca demisia sau demiterea ar fi una politica nu doar administrativa, nu e atit de usor sa-si dea demisia pt ca nu exista nici o garantie ca inlocuitorul va fi ales pe criterii nepolitice si se va pastra ceva din partea buna din structura sistemului. Pt ca sare calul cu interpretarea si seful dvs Tolontan cu haos la isu pentru ca sistemul are mai multe componente si nu toate sint in haos, iar cauzele haosului nu sint neaparat doar administrative/ manageriale ci foarte probabil si legate de prevederile legii, dar asta nu intereseaza pe nimeni. Din pacate sistemele depind prea mult de persoane in Romania 🙁

danny pump (16 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 16:41

nu intelege ca nu e vorba de el personal(asta pt. ca i s-a urcat la cap!)e vorba de sistem ,cel in care se pare ca s-a integrat perfect!!!

Dan (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 16:56

Tolontan le ştie pe toate…

adi_stelistul (107 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 17:03

Sententiozitatea articolelor ziaristilor romani e fara egal. E incredibil cum, indiferent de domeniu, ei nu prea au intrebari, ci doar raspunsuri. Bravo!

Voicu (2 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 17:15

Stimata dna. Andries, stimate dle. Tolontan,
Am tastat http://www.gsp.ro…adica gazeta „SPORTURILOR”!!!!. Daca vreau sa vad rezultate din UCL, ar trebui sa intru pe http://www.gandul.info????
E o mare tragedie,fara doar si poate,ceea ce s-a intamplat la Colectiv dar, de ce amestecati borcanele?
Sau,tipic romanesc,ne pricepem la toate??

Ionescu (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 17:42

DSU asta e o umplutura, o strutocamila care nu face decat sa creasca birocratia, institutii suple cu oameni responsabili si care sa munceasca, asta trebuie, nu sa ne ascundem cu hartii si raportari care nu isi au rostul pentru a avea coloneii dij IGSU si DSU posturi caldute.

tancau ioan (22 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 18:08

salut! ce poti sa spui….eu zic ca e vorba de bun simt-de cei 7 ani de acasa.am murit oameni si tu vi si vorbesti cu voce ridicata si faci afirmatii categorice.(care acum s.au dovedit ca sunt minciuni).era cazul dupa tragedie ca arafat si toti ceilalti sa vina la tv cu capul in pamant,sa.si ceara scuze in genunchii si sa nu scoata o vorba.asa era de bun simt,asa era omeneste.DAR EI NU SUNT OAMENI,EI SUNT POLITICIENI.

Soos Vilmos (20 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 18:10

De ce oare dl. Tolontan nu se transfera la un ziar de investigatii si ne agaseaza cu subiecte care nu au legatura cu titlul ziarului ?

Pascu Lucian (5 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 19:02

E cam mult spus ca din cauza unui aviz au pierit 60 de oameni. Si daca ar fi existat n-avem nici o garantie ca tragedia nu s-ar fi intamplat. Oricum, ce s-a intamplat nu e chiar in regula. Cine a mai aprins cate ceva stie ca focul nu izbuneste cu toata forta asa usor, iar in cazul materialelor de constructie, indiferent care, e nevoie de mult mai mult decat o scanteie ca sa plece izbucneasca dintr-o data. In alta ordine de idei, daca tot am pornit pe calea asta, da, Arafat ar trebui sa-si dea demisia. Macar sa fim consecventi.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 19:11

daca inspectia de la ISU era inspectie, clubul era inchis. daca Arafat ar fi stiut (si era responsabilitatea lui sa stie) ca inspectiile ISU se fac din birou, poate ar fi luat masuri din timp. Nu sint fan al rationamentelor retroactive, sint fan al celor care-si asuma raspunderea

danie cretu (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 20:29

Doamna Andries, marturisesc ca de obicei, va citesc cu placere si interes, fiecare articol. Am apreciat intotdeauna spiritul critic si ironia fina pe care o aveti. Dar in ceea ce priveste ultimele articole, cele legate de colegul dumneavoastra, domnul Andrei Vochin si cele privind pe domnul Arafat, va marturisesc ca le am citit cu inima stransa, abtinandu ma cu greu. Din simplul motiv ca nu pot fi de acord cu dumneavoastra. Astazi, n am mai rezistat si mi am dorit sa ies din acesta masa muta care citeste si aparent nu are nicio parere. Libertatea de exprimare, dreptul de a informa, dreptul de acces la informatii si date publice si orice alt instrument democratic ce este la indemana presei, nu sunt motive si nici temei sa catalogam in sens negativ, persoane de o competenta si notorietate publica aproape de necontestat. Dupa parerea mea, nici domnul Vochin nu v a amenintat in vreun fel, ci doar v a transmis un sms colegial si nici domnul Arafat nu este un mincinos si un politician asa cum il catalogati in acest articol. Dreptul presei de a afla si de a informa nu trebuie transformat intr un topor cu care sa ne lovim exemplele, reperele sociale, confirmate, consacrate si aproape unanim recunoscute. Atat domnul Vochin cat si domnul Arafat nu sunt perfecti si nici deasupra oricaror critici, daca au gresit merita sanctionati dar nu jigniti, linsati aproape mediatic. Cei doi domni sunt exemple de normalitate si de profesionalism intr o societate romaneasca, in general bolnava. De aceea a le cere mereu si de fiecare data perfectiunea, este incorect si jignitor. Spre deosebire de marea majoritate a potentatilor zilei, domnul Arafat a dovedit dragoste pentru aceste locuri si suflet mai mult decat multi romani autentici. Intr o societate bolnava, a reusit sa creeze un sistem de medicina de urgenta, nu perfect dar un sistem in care noi romanii AVEM INCREDERE si ne am lasa viata in mainile lor. Din acest motiv, romanii au iesit in stada pentru a l apara pe domnul Arafat in conflictul cu fostul presedinte. Din acest motiv, desi nu este un specialist si nu va stapani niciodata domeniul, domnul Arafat a ajuns sa coordoneze o institutie militara, in speta ISU. Pentru ca intr o tara bolnava, este un exemplu confirmat de lider care incearca sa faca ceva pentru tara si nu pentru el. Cu toata sinceritatea, va martusisesc ca a fi ziarist nu doar pare ci este foarte simplu. Sa beneficiezi de surse nu intotdeauna bine intentionate si sa expui public imperfectiunile unui sistem, este foarte simplu. Mai greu este pe partea cealalta, sa te lupti cu societatea si sistemul bolnav si sa incerci sa faci ceva, sa construiesti ceva in ciuda tuturor. Din acest motiv, consider ca domnul Arafat nu merita apelativele de mincinos si politician. Omul incearca sa faca ceva, nu e perfect si nu le poate sti pe toate. Il puneti la zid pentru un raspuns pe care el l a dat intr o secunda, in timp ce dumneavoastra scormoniti noroiul de aproape o luna de zile. Intelegeti ca omul este medic, nu pompier. Intrebati l despre resuscitare, nu despre cum se sting incendiile.
Va multumesc !

dac.impielitzat (29 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 22:21

nu inteleg de ce lumea spune ca exagerezi. asta e adevarul, au murit oameni, multi, altii au ramas cu urme grave pe trup, pe suflet.
deci, unde e exagerarea? hai sa nu uitam prea repede ce s-a intamplat. hai sa nu ne culcam pe-o ureche. hai sa schimbam ceva. nu e nici o exagerare in acest articol. nici un dram.
exagerati sunt cei care uita repede si se intorc la vechile metehne, de a trece cu vederea, de a spune ca oricum nu se poate face nimic si nu se va face nimic.

florin (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 22:25

parca asta se vrea ziar de sport

dac.impielitzat (29 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 22:26

„a le cere mereu si de fiecare data perfectiunea, este incorect si jignitor”
in primul rand, acest articol nu a cerut sa fie perfect ci sa fi ramas in tabara in care a fost la inceput. daca spunea prima data cand a iesit la TV „nu stiu sigur dar o sa pornesc o acheta si vom afla totul” nu insemna ca e perfect, dimpotriva. insemna ca ar fi fost sincer. plus ca mai exista si suspiciunea ca au vrut sa stearga din baza de date acel club… deci, hai sa nu mai exageram strigand la cei care raman drepti ca-s exagerati.
hotul striga „hotii!”…

dac.impielitzat (29 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 22:28

„daca Arafat ar fi stiut (si era responsabilitatea lui sa stie) ca inspectiile ISU se fac din birou, poate ar fi luat masuri din timp”

ha! esti copil?… normal ca stia! se stia de sus pana jos cum merg lucrurile.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  27 noiembrie 2015, 11:24

trebuie dovezi :), oricum, mi se pare grav si daca nu stia, dar a pretins o luna intreaga ca stie

art34ccc (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 23:29

Felicitari ! Arafat sa-si ia bagajul de la ISU. Toti cei de la pompieri care lucreaza pe TAXI-urile lui Arafat sunt oameni care au fost fortati sa treaca de la interventia in situatii de urgenta la acordarea primului ajutor si au doar cateva luni de curs in acest sens.
Sa nu mai paraziteze ISU si sa-si mute SMURD-ul la ambulanta sau unde vrea el ca si-asa cheltuie banii publici fara noima !

Cristian (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2015, 1:28

Nu va mai luati aiurea de Maria Andries, poate ca ea are ordine precise sa scrie orice altceva in afara de sport, intr-un ziar de sport, de la sefii ei, aia carora le pasa de sport, poate prea mult.

Theo (4 comentarii)  •  27 noiembrie 2015, 1:48

Salveaza o singura viata … in viata ta. Si apoi, scrie despre Arafat.

Succes

Diaconu (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2015, 4:24

@Voicu si toti ceilalti: intr.o tara in care putem linistiti sa intram in Cartea Recordurilor la cata coruptie si jeg moral exista si in care miserupismul predomina de la cei mai mari, la cei mai mici, sa vezi o mana de oameni ca se casnesc sa scoata gunoiul si cancerul de sub pres, pentru noi, oamenii de rand, care cred ca e un lucru mare. Si bun. Voi ziceti ca e ziar de sport. Ca nu aici. Ca de ce. E parerea voastra. Exceptand faptul ca nu e nimeni obligat sa dea acel click pe articol, oameni astia or indreptat ochii si mana justitiei spre personaje pe care noi poate nu i.am fi banuit de ceva. Sau si daca am fi stiut, ce sa facem? Da, sa ne complacem. Ca sa privesc si eu lucrurile umpic asemanator, e dureros ca un ziar de sport trebuie sa descopere minciuni ale unor oameni care trebuie sa salveze, minciuni ale unor persoane care au candidat la alegeri. Aceasta ar fi marea problema. Dar nu e. De fapt, e marea rezolvare! Sunt convins ca multi s.au simtit binisor cand au vazut.o pe Ridzi, cei opt care au speriat vestul si poate pe blonda, ca primesc si altceva decat au dat si au luat. Dar, asa cum zicea mai sus, romanii se pricep la toate, dar mai ales in bagat de vina. Nu trebuie nici slaviti pentru ce fac, dar nici blamati. Ce.i drept, era mai bine prin anii nu foarte indepartati cand vedeam achitari pe banda rulanta. Asa ca give up Andries, Tolo si restu! Haide U!

MiculCritic (2 comentarii)  •  27 noiembrie 2015, 4:26

De ce nu cautati vinovatul in angajatul care se ocupa de acele fax-uri sau mail-uri? Cu cat v[-a platit Basescu, draga doamna? De ce investigatia nu se duce la incempetenta angajatului? Aveti o tinta fixa si nu vreti sa recunoasteti ca manipulati oamenii cu acest articol si va folositi de tragedia de la Colectiv? RUSINE.
Nici o tara sanatoasa nu acuza liderul pentru greseala unui angajat. In nici o alta tara, nu se cere demisia liderului ci a angajatului care a comis greseala. Noi suntem pe dos si faceti un joc politic pe care in viitor o sa-l regretati.

ionut (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2015, 8:19

Am citit doar primul aliniat. Cum poate spune cineva ca „din pricina acestei dezinformari au murit 60 de oameni” ? E o incercare de manipulare grosolana. Cineva are un mare interes pentru ca Arafat sa dispara. S-au investit si se investesc foarte multi bani pentru campanii de presa murdare. Oricum nu m-am asteptam ca niste „jurnalisti” pe care ii apreciam odata pentru corectitudinea lor s-au lasat „influientati” atat de usor.
Vreau sa mentionez ca este pentru prima si ultima oara cand scriu vreun comentariu pe gsp.

dan (13 comentarii)  •  27 noiembrie 2015, 8:43

A fost dezinformat. Asa, in aceasta logica, si Piedone a fost dezinformat. Nu era obligatia lui sa bata cu piciorul toate carciumile din sector, de aia avea departamente cu oameni specializati. Si totusi Piedone a facut cateva zile de arest si acum e sub control judiciar si sub acuzatie penala deosebit de grava. Ca a fost dezinformat, exact ca palestinianul care se agata de scaun…

Scarbit (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2015, 9:35

Felicitari pentru articol , un jurnalist obiectiv spune doar ceea ce simte si observa ca ar fi in neregula in societate, el nu trebuie sa ridice lauri, sunt altii care pot face acest lucru, daca tot se da un stalp de corectitudine Arafat sa aiba onoare si sa demisioneze, salvezi 10 vieti azi, iar seara pierzi 60 de viata, chiar nu mai ai onoare Arafat????????????

birlic (25 comentarii)  •  27 noiembrie 2015, 9:46

Numai cine nu a fost sef,chiar si peste o echipa de sapatori la santuri si s-a surpat pamantul si nu-si ia raspunderea pt. consecinte ,poate tine cu Dl Doctor ,dar sa fi in in varful piramidei conducerii ,parte si militarizata, si sa te fofilesti ca ai fost dezinformat . E tocmai de aceea ca ai fost dezinformat ,pleaca nu ne mai dezinforma si pe noi.

Redus.Cernea (1 comentarii)  •  27 noiembrie 2015, 14:29

@Danie Cretu: Sa fim sanitari, Arafat este ok, Vochin e ok, poate prea sufletist, dar asta e de bine…Maria e ok, mai zice si ea la suparare 🙂

MiculCritic (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2015, 16:57

Maria, aceasta logica n-ar tine in nici o instanta cu „el era seful deci trebuia sa stie”. Stii de ce n-ar tine? Fiindca politia in general nu condamna mama unui criminal ci criminalul in sine fiindca el a omorat, nu mama lui. Aceasta logica la care tu il acuzi pe el desi a fost dezinformat este nu numai gresita din punct de vedere al responsabilitatii ci si din punct de vedere deontologic. Am rugat de-a lungul timpului sa vad macar 5 exemple cu aceasta logica a transferului responsabilitatii ca sa fi fost practicata in alte tari si sa fi fost benefica. Nimeni n[-a putut sa-mi dea fiindca nu o sa gasesti asa ceva in alte tari. Eu zic sa va calmati hormonii acuzatori inainte sa o dati in propaganda si sa ganditi logic. Daca nu puteti si sunteti incapabila sa vedeti ca transferul de responsabilitate este incorect intr-un caz legal si ca singuri vinovatii sunt: angajatul care a dat avizul ISU, angajatul care nu si-a informat superiorii, patronii clubului care au continuat evenimentul in ciuda lipsei ISU si organizatorii. Daca nu reusiti sa vedeti ca acestia sunt adevaratii vinovati, recomand sa nu mai scrieti despre acest subiect ca nu sunteti nici obiectiva, nici transparenta.

Comentează