Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Coana Chiriţa la Bologna

FRF nu mai tolerează greşelile de exprimare. Îi obligă pe "tricolori" să spună, ca la oraş, "piftele", nu "chiftele". Urmează să tranşeze între "pireu" şi "piure"

Permalink to Coana Chiriţa la Bologna
marți, 17 noiembrie 2015, 10:01

După ce Florin Andone a ridicat din umeri cînd a fost întrebat despre tragedia din Colectiv, FRF le-a interzis „tricolorilor” să mai dea declaraţii pe aeroport. Acum nu ne mai rămîne decît să căutăm pe Google dacă vrem să aflăm ceva.

La plecarea spre Bologna, ne-am astîmpărat setea de cunoaştere ascultîndu-l pe Iordănescu lansînd alte panseuri din colecţia „Gramatica de pe noptieră”. Clar, Generalului nu-i dă nimeni ordine pe linie de PR. „Am făcut o opţiune lîngă Paris”, „sînt 67 de baze sportive unde putem să accesăm”, „important e şi rezultatul, şi jocul”. Selecţionerul a rămas singura reclamă vorbitoare pe baricade în campania „Omul de fotbal, acest intelectual care nu se ignoră”.

Florin Andone, jucătorul Cordobei, nu era la curent cu evenimentele din România. Nu e un caz aşa grav, nu e ca şi cum Răducioiu ar fi uitat limba maternă. De pildă, 30,9 la sută dintre români nu au auzit de calificarea „naţionalei” de fotbal la turneul final de anul viitor. Aşa arată un sondaj INSCOP, comandat de „Adevărul”. Rezultatele cercetării au fost publicate săptămîna trecută, deci oamenii ar fi avut timp să se instruiască. Numai că le-a lipsit un ofiţer de presă, care să le dea bobîrnace.

Doar 38,3 la sută dintre români au urmărit meciurile „tricolorilor” din preliminarii. Asta nu le afectează imaginea acelor români în nici un fel. Dacă nu ştii că România s-a calificat la Euro 2016, nu înseamnă că eşti rupt de realitate, incult, înapoiat, Păcală etc, etc. Înseamnă doar că nu te interesează fotbalul.

64,1 la sută dintre români ştiau despre calificare. Ei reprezintă publicul „naţionalei”. Un public pe care FRF nu-l suspectează de prea multă inteligenţă. Adică de inteligenţă ca tehnică a aplicării la obiect, cum era ea definită de un jurnalist interbelic. Federalii cred că românii aplicaţi la obiectul numit „naţională” fac aceeaşi greşeală ca ei: confundă planurile. Nimeni nu se aşteaptă ca fotbaliştii să bată chelnerii cu un Dostoievski învelit în prosop. Nu cere nimeni de la ei altceva decît fotbal şi bun-simţ. Dacă fotbaliştii au o părere, o idee, un proiect despre altceva decît sportul-rege, cu atît mai bine. Dacă nu, nu. N-o să ne leşine neuronii în braţe din cauza asta.

FRF insistă ca „tricolorii” să le ştie pe toate, să fie „tambour d’instruction”, vorba coanei Chiriţa. Chiar dacă nu sînt, nici n-ar avea cum, Florin Andone şi colegii lui trebuie să pară mereu informaţi. Să aibă pregătite răspunsuri avizate în blocnotes, în caz că-i ascultă reporterii la revista presei. Publicul „naţionalei”, cel real, nu cel subestimat de FRF, nu are astfel de exigenţe de la jucători. Nici de la Iordănescu.

Nu pretinde de la ei să fie oameni renascentişti, care pictează, cîntă şi driblează. Pînă la urmă, e reconfortant să vezi la TV şi cîte un personaj care nu e dotat cu impresii elevate despre absolut orice.
Dacă Federaţia vrea să umble la imaginea pe care-o are societatea despre fotbalişti, e liberă să încerce.  Să-l angajeze pe musiu Şarl, la Departamentul de Furculisioane. Dar n-ar strica să se documenteze întîi care anume e această imagine. Să procedeze ştiinţific, după carte, nu după ureche. Altfel, riscă să schimbe doar superstiţiile federalilor despre fotbalişti. Crisparea provincială a federalilor că pică semidoct dacă fotbaliştii deschid gura.

Contrar temerilor FRF, în afară de insulte şi de „silenzio stampa”, nu există răspunsuri greşite pe care le-ar putea da „tricolorii” la microfon. Comit erori de exprimare. Dar nimeni nu e scutit de asta. Se întîmplă să nu fie informaţi despre un anume subiect. Se întîmplă! Greşelile astea sînt reparabile. Ceea ce se vindecă greu şi dă simptome caraghioase e impostura. Să ne aşteptăm, aşadar, la declaraţii una şi una, după meciul cu elevii lui Conte. Indiferent de rezultat, sîntem superiori, evident. Italienii nu ştiu să pronunţe „spaghetti” cum pronunţăm noi, hipercorect: cu doi de „t”.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Bubucul (75 comentarii)  •  17 noiembrie 2015, 12:06

De-acord!

Cristi (4 comentarii)  •  17 noiembrie 2015, 12:52

Bun articolul. Banuiesc ca stii si cine a avut initiativa de a interzice declaratiile jucatorilor de nationala. Culmea, colegul vostru Andrei Vochin, imprumutat acum la FRF. Nu ma asteptam ca tocmai el, un artizan al comunicarii, sa reactioneze asa radical. Sincer nu mi se pare atat de grav faptul ca Andone nu stia de tragedia din Colectiv. Baiatul e plecat de vreo 15 ani din Romania, toata viata lui e in Spania. Sigur, e un pic aiurea ca habar nu avea despre ce e vorba cand toata tara e in doliu, dar cred ca exista lucruri mai grave decat asta pe care ar trebui sa le rezolvam.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  17 noiembrie 2015, 13:34

stiu, nu mi-e clar daca a avut initiativa in calitate de consilier al lui Burleanu sau de coleg al nostru 🙂

forbalist (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2015, 13:14

mi-e m-ia placut dostopyevskji asta cand a centrat la golul de 2-2 dintre belarusia si novorusia, in cupa marii din azot! p.s. mi se pare mi-e sau a arbitra ttatu lui dosto, adica tolstopyevskji?? ca nu mai reti-n minte.

birlic (25 comentarii)  •  17 noiembrie 2015, 13:19

Ma man ,ai un pupic de la Bibicu.

Mihai (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2015, 13:26

Ar fi interesant un sondaj de opinie din care sa reiasa motivele pentru care nu sunt interesati de fotbal. Direct interesati ar trebui sa fie FRF si LPF din moment ce banii cei mai multi ( si cam singurii in multe cazuri ) vin din televizari. 🙂

arh.Gheorghe Petrescu (246 comentarii)  •  17 noiembrie 2015, 16:04

Frumos articol. Articolul are in el sare si piper. Ca, unii Romani nu stiu de calificare, nu e o tragedie. Fie nu citesc pasajele sportive ale ziarelor, altii nu citesc caci nu stiu sa citeasca in limba Romana, altii nu le pasa de fotbalul Romanesc, iar unii, putini, nu mai vor sa auda de farafastacurile si bataia de joc a notiunii de, ” FOTALUL ROMANESC”. Am vazut ieri meciul dramatic dintre Irlanda si Slovenia. Public fantastic, fotbal dynamic si o vointa iesita din comun al echipei Irlandeze. Partida a avut de toate dar, in limitele spiritului sportiv. Daca ne intoarcem din nou la obiceiurile de a nu comunica cu presa si presa cu noi din COMUNISM, am pus-o de mamaliga din nou. Dupa mine, antrenorul IORDANESCU trebuie URGENT SCHIMBAT. ATAT. HAI ROMANIA!

pamfletaru (40 comentarii)  •  17 noiembrie 2015, 16:51

am luat mereu cucuie la europene, fotbalul nostru na castigat nimic,
gramatica folosita la nationala conteaza prea putin,eu vreau victorii
ce mai conteaza cum vorbeste selectionatii nostri ,adversarii le vor face limbuta cravata,ca turnul eiffel
mon generale merge in ezcursie la paris,sa pupe iconitele

le papa generale sa treaca in rezerva,
cu treningul politic pe dinsul, nu-l mai recunoaste si nu-l mai ajuta dumnezeu,poate sa pupe si moastele sf corleone (…n-am zis mitica dragomir) 🙂

ne-am zburleanisit si iorgovisit destul,e vreamea ca fotbalul nostru sa treaca la monarhie,
sa vina regele hagi , el e viitorul !

vrem si noi cupe ridicate deasupra capului,vrem fotbal cinstit si de performanta !

somebody (18 comentarii)  •  17 noiembrie 2015, 17:38

Pana la urma fiecare breasla are indivizi mai mult sau mai putin educati sau talentati in arta comunicarii . Faptul ca Vochin incerca sa controleze declaratiile tine de dorinta federalului de a schimba IMAGINEA FRF .
E mai mult decat evident ca din lipsa de idei si de masuri de profunzime Vochin impreuna cu ceilalti nepriceputi dar bine intentionati ,incearca disperati sa vopseasca gardul federal in speranta ca votantii viitoarelor alegeri nu vor observa LEOPARDUL din curtea federala .
Masuri penibile luate de manageri jenanti

JJdinFJ (17 comentarii)  •  18 noiembrie 2015, 5:50

Fundurile politicienilor si ale vremelnicilor consilieri sunt cele mai maari funduri. Andreias vrea sa stea cu el in 2 luntri. Problema lui e ca functia de la FRF trece, meseria de baza ramine. Iar ca ziarist credibilitatea lui s-a dus. L-au momit cu iluzia de putere si pe filiera serviciilor. Unii au coloana, altii devin consilieri. Bravo pentru demnitate, pentru eleganta cu care ai scris, si va doresc putere (tie, lui Geambasu, lui Tolontan) sa rezistati tentatiilor. respect! La urma urmei, cel mai simplu lucru e sa injosesti un ziarist oferindu-i o functie, ca sa taca.

Comentează