Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Tramvaiele din Hiroshima

Atacurile de la Paris au şocat lumea. Dar şocul va trece. Asta nu e o luptă pe care s-o pierdem

Permalink to Tramvaiele din Hiroshima
sâmbătă, 14 noiembrie 2015, 2:17

Frica e principala armă a teroriştilor. Oroarea de a înfrunta un duşman fără chip, adică Duşmanul.

Moartea cu gluga ei neagră. Atacurile de la 11 septembrie aveau faţa lui Osama. Demenţa avea încă un profil. Franţa se luptă acum cu batalioane de demoni. Are nevoie de tot curajul posibil. De curaj, înainte de toate.

La urma urmei, atacatorii au ce? Puşti Kalaşnikov, grenade, bombe artizanale. Nu e de-ajuns. Nici cele mai grozave arme n-ar fi de-ajuns.

La trei zile după atacul nuclear, tramvaiele din Hiroshima au reînceput să circule. Explozia topise peste 90 la sută din şine. Lucrătorii care au supravieţuit şi soldaţii japonezi au scos bucăţile întregi de sub dărîmături. Au adus şine din alt oraş. Au adus tancuri să împingă tramvaiele înapoi pe linii.

După fiecare atac, viaţa nu aşteaptă împietrită următorul atac. Oricît de mari pierderile, oricît de adîncă rana, viaţa aşteaptă tramvaiul. Aşa se face că merge mai departe. Frica? Frica nu duce nicăieri.

Două dintre tramvaiele bombardate circulă şi azi în Hiroshima. Circulă peste tot unde loveşte Moartea.

În toate oraşele lumii unde teroarea dă asaltul. Le vezi curgînd prin venele înfrigurate ale bulevardelor pariziene. Alunecînd pe lîngă ambulanţele de la Bataclan. Coborînd în infern, ele, lucruri mai vii decît cei vii. Tăind silenţios iarba pe Stade de France. Făcînd staţie în faţa teatrelor. A restaurantelor. A redacţiilor. A magazinelor. Ca un puls care străbate noaptea din plină zi.  S-au oprit. O seară. Apoi o dimineaţă. O săptămînă, un an, un deceniu de stare de urgenţă. Dar nu se vor opri de tot. Niciodată.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Pipo (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2015, 14:32

Habar nu ai despre ce vorbesti….mai bine te documentezi putin. Daca tu crezi ca Osama a fost de vina pentru 11-11….Raspunsul este si la noi in tara….cine construieste momentan baze militare in Romania si taie accesul tuturor de parca ar fi tara lor?

Antipaste (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2015, 15:07

Frumos!

Niceface (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2015, 15:08

Maria, cauta profetiile parintelui Elpidie si ai sa vezi ce se doreste de fapt cu acest terorism. A vorbit acum 2-3 ani despre aceste evenimente. Si Cuviosul Paisie Aghioratul are profetii pentru vremea aceasta. Acesta din urma, care a plecat la Domnul in 1994, spune ca totul va porni din Siria iar in momentul in care Turcia va opri cursul Tigrului si Eufratului catre Siria, sa ne asteptam sa inceapa al 3-lea razboi mondial.

Marius (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2015, 15:10

In sfarsit un articol decent. Ma ingrozisem citind editorialul lui Geambasu.

Razvan B (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2015, 15:43

Frumos scris articolul, dar indraznesc sa te contrazic. Din cauza ca in viata reala de cele mai multe ori albul este negru, negrul este alb si totul este gri. Lumea este impartita pe tabere, iar cei care lupta impotriva noastra ii numim teroristi. In alta parte a lumii, unde soldatii americani acapareaza totul pentru resurse, pentru acel popor americanii sunt teroristi. Pana la urma totul este o lupta pentru bani si putere, din care noi (simpli cetateni) cu totii avem de pierdut.

victor L (165 comentarii)  •  14 noiembrie 2015, 17:07

Va inteleg emotia, pentru ca sintem multi care simtim la fel.
Dar comparatia dintre cazul Hiroshimei cu ultimul atentat de la Paris este total deplasata.

flor (7 comentarii)  •  14 noiembrie 2015, 17:08

frumos, ca de obicei, sarut-mana!

splendini (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2015, 17:02

Au trecut 12 ore, comentariul meu inca nu a aparut. Inca o data, nimic vulgar, jignitor. De ce nu apare?

Comentează