Mama, tata şi Fiscul
Sîngele apă nu se face, că nu e datorie la stat! Şeful lui Dinamo a obţinut cu ajutorul părinţilor un bacşiş de 5,1 milioane de euro de la Fisc

Prejudiciul adus statului în Dosarul Transferurilor a fost de 1,3 milioane de euro. Prejudiciul adus statului în urma insolvenţei clubului Dinamo este de 5,1 milioane de euro. Datoria totală către Ministerul Finanţelor ajunsese la 5,4 milioane de euro.
Ionuţ Negoiţă a achitat în jur de 300.000 de euro. Dacă de la o covrigărie ANAF mai încasează cîte o amendă, de la Dinamo a încasat un covrig. Deocamdată. Mai are timp să conteste prin recurs decizia Tribunalului Bucureşti, prin care se încheie reorganizarea clubului din Ştefan cel Mare.
Insolvenţele din Liga 1 ne-au dezvăluit la ce cote nesănătoase ajunsese imunitatea fotbalului în faţa legii. Au scos la iveală poliţa de creditor din portofelul de investitor.
Rapid acumulase datorii de 29,4 milioane de euro în momentul intrării în insolvenţă. 21 de milioane de euro reprezentau datorii către firmele majoritarului George Copos. La Dinamo, avem de-a face cu o noutate: nu doar majoritarul Negoiţă este înscris la masa credală, ci şi părinţii săi. În momentul cînd a fost votat planul de şters cu buretele, tatăl şi mama au înclinat balanţa în favoarea fiului.
Schema este prezentată în ediţia tipărită a Gazetei. La vot, firma părinţilor lui Negoiţă a avut un cuvînt la fel de greu de spus ca statul, pentru că ar avea de recuperat de la Dinamo în jur de 4 milioane de euro. Aşa scrie pe hîrtie. Ăsta-i farmecul afacerilor între rude! O firmă al cărei profit maxim a fost de 1,1 milioane de euro, cu o cifră de afaceri de 4 milioane de euro şi care din 2013 funcţionează în pierdere a găsit 4 milioane de euro să împrumute clubul Dinamo. Ce nu fac părinţii pentru echipele copiilor!
La masa credală, mama, tatăl şi fiul Negoiţă au bătut la scor statul român. L-au bătut, cum ar zice Rednic, pe stilul lui. Deşi dublat de nepotism, procedeul a fost democratic, nimic de spus. Ministerul de Finanţe a avut noroc că majoritarul lui Dinamo nu şi-a convocat şi alte rude în lotul de creditori, că ar fi ajuns statul dator la echipa de fotbal.
Cu doar 5,1 milioane de euro în minus, a scăpat ieftin. Trebuie doar să inspecteze 5,1 milioane de boluri de bacşiş şi amortizează pierderea. În schimb, patronii din Liga 1 au acum un motiv în plus să ceară intrarea în insolvenţă. Nu numai că scapă de datorii, dar, cu un mic ajutor de la veri, de la cumnaţi, pot ieşi pe plus.
Din 24,4 milioane de euro, Negoiţă a achitat 1,45 de milioane de euro. Conform Codului de Procedură Civilă, statul are întîietate în recuperarea banilor. Dar cumva, prin meandrele capitalismului şi ingineriile fotbalului, statul a ajuns să stea în colţul mesei credale sau sub masă, să se lupte cu Grivei pentru oase. Sau direct în bucătărie, să împartă prada cu chelnerii. CFR Cluj a contestat în instanţă datoria de 12 milioane de euro la Fisc şi, pînă la verdict, a izgonit Finanţele Publice de la masa credală.
ANAF nu are doar bani de recuperat de la cluburile de fotbal, are de recuperat timp. Anii mulţi în care echipele au acumulat datorii la bugetul de stat şi nu le-a bătut nimeni la uşă, să le închidă firma. Aşa cum se pune lacătul pe urzici şi pe cofetării pentru 1 leu în plus pe casă, trebuia pus lacăt şi pe fabricile de aroganţe din Liga 1. Nu s-a întîmplat aşa, iar acum statul constată că rudele datornicilor i-au luat-o înainte, pe turnanta insolvenţei. Părinţii patronului au întîietate. Şi atunci, ce facem? Plătim impozitele ca înainte? Sau ne reorientăm, să nu pună familiile fotbalului sechestru pe ţară?