Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Zîna de la Rovinari

Inculpatul Ponta promovează imaginea României mai eficient decît toţi marii sportivi la un loc

Permalink to Zîna de la Rovinari
marți, 22 septembrie 2015, 10:15

Trei luni au trecut de cînd premierul e urmărit penal şi sportivii, nimic! Victor Ponta a fost trimis în judecată, a început procesul, iarăşi nimic! Nici o felicitare, nici „Bravo!”, nici un entuziasm că „România are mari şanse la un nou laureat”. Tocmai acum, cînd Ponta are ocazia să adune „Like”-uri pentru meritele proprii, sportul ingrat nu reacţionează la isprăvile celui mai promiţător suporter al său. Şi cînd te gîndeşti ce galerie le-a făcut prim-ministrul, cum i-a ridicat în slăvile campaniei!

Pe scrimeri: „Prin săbiile lor, România cucereşte respectul şi admiraţia întregii lumi!”. Pe Alina Dumitru şi Alin Moldoveanu: „Au reuşit să îi aducă pe români mai aproape unii de ceilalţi”. Pe gimnaste: „Prin munca depusă şi efortul de echipă. România stă mîndră, învingătoare, alături de state puternice precum SUA, Rusia şi China”. Pe antrenorii gimnastelor: „Pentru medalia cîştigată astăzi, o naţiune întreagă a stat cu sufletul la gură, atentă şi plină de speranţa unei prestaţii demne din partea României. Nu ne-aţi înşelat aşteptările, ne-aţi făcut încă o dată mîndri de voi, mîndri că sîntem români!”.

Nici Victor Ponta nu păcăleşte aşteptările nimănui, deşi speranţa unei prestaţii demne moare ultima. Dar ce trebuie să mai facă, oare, pentru a fi aplaudat de sportivi? Chiar trebuie să urce în dubă, pentru ca Simona şi compania să-i spună: „Bravo, Victore! Tocmai ai făcut 20 de milioane de români foarte fericiţi!”? Practic, prim-ministrul a reuşit, prin munca pe care a decontat-o şi prin efortul de echipă cu ceilalţi inculpaţi, o performanţă unică în Europa. Trimiterea lui în judecată nu ne mai plasează la grămadă, alături de statele puternice. Acum avem locul nostru aparte, pe culmile tupeului.

Ne-am învîrtit, iată, de metode originale de a ne face remarcaţi. Sînt metode mai din topor, mai din pix, grosolane, cum le descrie referatul procurorilor. Dar, fără îndoială, eficiente, în termeni de promovare a ţării noastre şi a valorilor ei de căpetenie peste hotare. Inculpatul Victor Ponta i-a detronat pe sportivi din rolul lor colectiv de cei mai buni ambasadori ai României. A ridicat ştacheta la cote stupefiante, ca jamaicanii în probele de sprint. Greu de egalat ecoul acestei perfomanţe! Greu de spus ce anume ne-ar creşte la fel de rapid notorietatea! Nu există destule surori Williams pe care să le învingă Halep, nu există suficiente discipline olimpice, să strîngem aur, să poleim boxa acuzaţilor. Poate doar dacă i-am bate pe japonezi la rugby, cine ştie!

Cînd ne-am luat ţara înapoi, am procedat neglijent. N-am desfăcut pe îndelete ambalajul, să verificăm conţinutul, dacă mai e valabil. Noi credeam că recuperăm ţara Nadiei şi a lui Hagi şi cînd colo, ne trezim cu eticheta schimbată. Am devenit ţara Zînei de la Rovinari, ţara lui Maradona şi Asociaţii din Carpaţi. Nu ni s-au schimbat doar ambasadorii tradiţionali, s-a schimbat şi fişa postului de prim-ministru. S-a extins brusc aria de selecţie pentru participarea la deschiderea JO de la Rio. De unde şi competiţia strînsă în partidul de guvernămînt. E ca la admiterea la Medicină: foarte, foarte mulţi candidaţi pe loc, doar că toţi sînt deja doctori. Toţi – îndelung şi bine pregătiţi. E prea complicat, dacă nu imposibil, să-i departajezi pe bază de dosare.

Cel mai probabil, noul Ponta va fi desemnat prin test-grilă, cu întrebări din Liga Naţională de baschet cu piciorul. Cît despre vechiul Ponta, aflat la început de drumuri la tribunal, nu putem decît să-i urăm mult succes pe viitor, cînd se va anunţa cîştigătorul Premiului Nobel pentru literatură! O ţară întreagă stă cu sufletul la gură şi cu mîndria naţională la băi, în concediu medical.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

dani (88 comentarii)  •  22 septembrie 2015, 11:23

Felicitari Dna Maria Andries! Curaj de opinie, bun simt, umor, talent, spirit civic. Pacat ca majoritatea ziaristilor romani nu se implica, stau cu limba-n gura. Pupincuristi. Este si aceasta o forma de protest!

Bubucul (75 comentarii)  •  22 septembrie 2015, 12:09

Frumos!
Dacă Victor ar ieși din politică nu m-ar mai interesa de el, dar așa, sper să ajungă la închisoare cât mai repede și pentru cât mai mult timp. La câtă nesimțire are personajul ăsta și mai și râde ca muta la ****, nu-i pot dori altceva.

serban (1 comentarii)  •  22 septembrie 2015, 12:38

Excelent comentariul. Mi se pare bizar ca nimeni nu ridica aspectul etic al chestiunii Rovinari- a fost o schema clasica de ‘sifonare’ a banilor de la stat in buzunarele unor golani; indiferent daca protagonistii au incalcat sau nu legea- sau daca vor fi condamnati, smecheria este evidenta si in orice societate normala protagonistii s-ar retrage din politica imediat.

Zîna de la Sectorul Agricol Ilfov | (1583 comentarii)  •  22 septembrie 2015, 13:23

[…] ca sportivii. Altădată aveam Zîna de la Montreal în persoana Nadiei Comăneci, astăzi avem Zîna de la Rovinari, în persoana lui Victor Ponta. Și Zîna de la Sectorul Agricol Ilfov, cum se numea în vremurile […]

Mihai77 (3 comentarii)  •  22 septembrie 2015, 14:39

*** , poate un procuror vine maine si zice ca tu nu ai platit o chitanta de acum 7-8 ani( lucru neadevarat) ce faci iti dai demisia , te duci sa muncesti la sapa/mcdonalds/supermarket ??? ca de nu e moral sa mai scrii atata timp cat esti urmarita penal ???
M-am saturat de *** voastra care intelege justitia exact invers.
Procurorul TREBUIE SA DEMONSTREZE ca esti vinovat nu sa scrie pe o hartie.

TOLONTAN Zîna de la Sectorul Agricol Ilfov | Un personaj-impostor precum Oprea falsifică și discuția despre TVR | Nasul.tv (1583 comentarii)  •  22 septembrie 2015, 16:13

[…] ca sportivii. Altădată aveam Zîna de la Montreal în persoana Nadiei Comăneci, astăzi avem Zîna de la Rovinari, în persoana lui Victor Ponta. Și Zîna de la Sectorul Agricol Ilfov, cum se numea în vremurile […]

iustin (29 comentarii)  •  22 septembrie 2015, 19:32

Nu stiu ce v-a facut ponta.ce pretentii aveti de la un politician, adica de la un ganxter? obiectiv si la obiect, guvernarea ochelaristului e cam…buna.nu extraordinara, dar buna:fara gafe, fara dubiosenii -vizibile-, cu niste masuri ok in ultima vreme si cu niste rezultate in regula pentru o tara depasita ca a noastra.

Lila (39 comentarii)  •  22 septembrie 2015, 20:07

nici in ceasul al 12-lea nu va lasati de basism; pupati piata Constitutiei!

Cristi (3 comentarii)  •  22 septembrie 2015, 20:30

Ponta a fost in 5 ani un prim ministru mai bun decat veti fi dvs., intr-o viata, editorialist.
PS: vedeti ca s-au eliberat posturi bine platite la Gandul. Si acolo nici nu se platesc impozite.

Johnny (2 comentarii)  •  22 septembrie 2015, 20:38

Mai Mihaita esti paralel cu vederile!Oare nu-ti sunt clare dovezile?!Dar banii contribuabililor cheltuiti pe excursii si participari la curse in locuri din cele mai „ieftine”.Ce zici? Bagi mana in foc pentru un asemenea „smecher” de joasa calitate?!Spune-mi sa vad cum stai!

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  23 septembrie 2015, 7:50

Mario, ce comentarii nu vă cad bine la inimioară le ștergeți cu gestul acela cu care spui că „ne-am luat țara înapoi”. Să înțeleg că ați luat înapoi țata lui Blaga, Boc, Videanu, etc., țara aceea cu Bechtel, salarii și pensii tăiate, spitale desființate și alte minunății care ne-au înviorat lupta pentru existență. E necaz că încă nu v-a dat-o înapoi Ponta, cu toată zoala unui Blaga ( ce nume de rezonanță întunecă respectivul ! ) mișunând în spatele Președintelui, noi de-abia așteptăm ca, din nou, salariile, pădurile ciumpăvite, americanii turciți de la Bechtel, spitalele… Ponta are bubele lui și va plăti în consecință ( dacă… ), dar miră încrâncenarea unui jurnalist dedicat sportulu, în spatiul politicii noastre, e adevărat, șchioape. Că i-a lăudat cineva pe cei care încă mai sunt ambasadori ai sportului românesc nu este un capăt de țară, i-am lăuda și acum pe sportivi dacă am avea rezultate la nivel euro-mondial, dar așa, e sfficient ca dumneavoastră, ziariștii, să vă mărginiți la a ne oferi știri senzaționale despre echipa aceea a finanțatorului pușcăriaș. Desigur, e înghesuială pentru participarea la deschiderea festivă a JO pe plajele de la Rio, acolo unde, bineînțeles, ziariștii nu prea vor să fie prezenți… De sportivi, numai de bine, chiar dacă nu aveți ce scrie despre ei și suntem convinși că acolo delegația noastră va fi numeroasă, chiar dacă vom avea sportivi puțini. Scrie, doamnă, despre bucătăria sporturilor olimpice și lasă politichia, poate așa ne vom lua înapoi țara lui Pațaichin, Covaliov, Comăneci, Iolanda… Și încă ceva legat de scriitura Gazetei, cere-le apropiaților, copii, frați, nepoți, veri, cumnați, etc. să scrie cu „î” și nu cu „â”, acolo unde se impune, la lucrările de examene pe care le vor susține. Exemplul vostru va da roade…

Zîna de la Sectorul Agricol Ilfov. Rareș: ”N-am auzit ce i-a spus Oprea lui Tănase!” | Opinii (1583 comentarii)  •  6 octombrie 2015, 18:55

[…] ca sportivii. Altădată aveam Zîna de la Montreal în persoana Nadiei Comăneci, astăzi avem Zîna de la Rovinari, în persoana lui Victor Ponta. Și Zîna de la Sectorul Agricol Ilfov, cum se numea în vremurile […]

Comentează