Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Oaia neagră şi instinctul de killer

În ochiul furtunii de goluri de la Belgrad, s-a văzut o Steaua cu potenţial strălucitor

Permalink to Oaia neagră şi instinctul de killer
vineri, 7 august 2015, 11:00

Steaua a ratat calificarea, dar şi-a găsit titular cert în postul de oaie neagră. După cum a evoluat la Belgrad, Papp poate sta liniştit, nici măcar Cojocaru nu-i ameninţă supremaţia.

Fireşte, n-a fost doar vina lui Papp. La drept vorbind, omul e deplin nevinovat, a greşit cel care a recidivat plantîndu-l pe teren, să facă umbră şi rădăcini. N-a fost nici vina celui care l-a răsădit pe Papp în apărare. Timpul a fost de vină. A fost prea puţin. Nu poţi să nu te întrebi cum ar fi arătat meciul acesta, echipa asta, dacă ar fi avut cel puţin o lună în plus de rodaj sau măcar mai multe meciuri oficiale în ghete.

În Liga Campionilor se ajunge rar pe scurtătură. Steaua şi Partizan au izbutit un joc cum nu vezi în fiecare seară multinaţională de UCL. Dar Europa League reprezintă direcţia logică, onestă a traseului roş-albaştrilor. Dincolo de amarul sărat cu ironiile rivalilor, steliştii au la ce să se uite în faţă. Au loc de crescut. Nu s-au ales doar cu o oaie neagră care nu ia prizonieri, după înfrîngerea de la Belgrad. Şi-au găsit şi atitudinea de prădător pursînge. Totul e să nu renunţe la ea. Cîtă vreme pleacă la atac, imediat după ce încasează gol, cîtă vreme produc pericol, profită, speculează şi insistă la jugulara rivalilor, nici nu mai e nevoie de altceva. Apărarea nici n-ar trebui întărită, tocmai pentru a mobiliza ofensiva. Iar în timpul meciului, cînd jocul încetineşte, Rădoi ar trebui să dea indicaţii precise, de tipul: „Alo, Cojocaru, vezi că e unul care-ţi zgîrie maşina în parcare!”. Sau „Alcenat, s-a terminat guma de mestecat, ia du-te la coadă la chioşc!”.

Subţirimea de trestie a defensivei e o posibilă explicaţie a vitezei cu care Steaua ajunge în careul advers. Dar n-ar explica şi moralul de bolid cu care echipa lui Rădoi încasează loviturile. În sezonul trecut, un gol luat în primele minute, în minutul opt, cum s-a întîmplat la Belgrad, le-ar fi tăiat picioarele steliştilor pînă spre pauză. Acum au revenit şi au marcat după două minute. E ceva acolo, un arc atipic pentru Liga 1, o furie mîndră, care-i azvîrle pe Adi Popa şi compania, iar şi iar, în zidurile inamice. De parcă n-au nimic de pierdut, ori le iese schema, ori un cucui.

Principalul cîştig al serii ratate de la Belgrad acesta este: că Steaua începe să semene cu Rădoi. N-are el diplomă de antrenor, dar are diplomă de Fight Club. Iată că liderul din teren a rămas lider şi pe tuşă, îşi ţine oamenii sub comandă, îşi modelează grupul după chipul, temperamentul şi valorile lui. Pînă şi Papp s-a zburlit belicos, pe Facebook, sub tirul dezlănţuit al criticilor: „Voi trece peste asta şi voi reveni mai puternic!”. Ceea ce îi dorim şi noi, spre binele ofensivei steliste, în special, al campionatului, al spectatorilor şi, în general, al fotbalului spectacol.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

ni (1 comentarii)  •  7 august 2015, 11:53

mi-a placutde steaua ca si la 4-2 si in ultimul minut, echipa tot ataca, nu stiu cate echipe ar mai avea taria asta

Altfel despre eșecul Stelei cu Partizan » Editorialiștii GSP scriu azi despre principalul cîștig al serii ratate de la Belgrad | Stiri Sport (1583 comentarii)  •  7 august 2015, 11:58

[…] „În ochiul furtunii de goluri de la Belgrad, s-a văzut o Steaua cu potenţial strălucitor”, își începe Maria Andrieș editorialul intitulat „Oaia neagră şi instinctul de killer”. Citește-l AICI […]

pagina de fotbal blog (1 comentarii)  •  7 august 2015, 12:48

tocmai omul de pe banca e principalul vinovat. el a pierdut meciul prin lipsa de reactie iar schimbarea lui hamroun la 3-2 pentru adversar nu are nici o logica

Ardeleanu’ (8 comentarii)  •  7 august 2015, 12:49

Un articol pe care nu-l așteptam din partea dumneavoastră…felicitări!

lord belial (182 comentarii)  •  7 august 2015, 13:55

„Steaua începe să semene cu Rădoi. N-are el diplomă de antrenor, dar are diplomă de Fight Club”

clar. steaua are potential. desi, daca nu jucam in 10 mai bine de o ora, ii calcam pe cap pe sarbi. dar… fotbalul se joaca pe goluri, nu doar pe promisiuni de viitor.

lord belial (182 comentarii)  •  7 august 2015, 14:03

@pagina de fotbal – hamroun avea deja 1 galben si 2 faulturi dupa ce a luat cartonasul. judecand dupa ungurul trigger happy care ne-a arbitrat (un arbitraj corect, altfel) si nr de cartonase date, era o schimbare logica. titularizarea lui papp, insa, nu. iar cojocaru ala tre sa mai creasca. mult.

satyricon (28 comentarii)  •  7 august 2015, 14:24

Doamne Ajuta! Doua articole de bun simt despre meciul de Miercuri, al dvs. și al d-lui Cosașu. Au fost greșeli și în teren și poate și pe margine (ca în loja sigur au fost și pe alea le știm), dar au fost și lucruri foarte bune în meciul de Miercuri pe care nimeni nu le evidențiase. Important este pana la urma ca aceste aspecte pozitive sa nu fie rodul intamplarii, ci sa fie o linie pe care Steaua va merge de acum!
P.S. D-le „pagina de fotbal blog” Hamroun a fost scos pe motiv de pericol de eliminare. Avea un galben, arbitrul era pornit pe cartonase (ne-a umplut, iar pe ei i-a iertat de cateva …), iar Hamroun era super-surescitat, mai făcuse cateva faulturi si ar fi putut lua inca un galben.

gheorghe milovan (17 comentarii)  •  7 august 2015, 14:37

Bravo Maria

ferty (3 comentarii)  •  7 august 2015, 14:37

Am inteles, marele castig e ca jucatorii de la Steaua au devenit rai si aroganti (mai era nevoie?), chiar daca n-au mai fost atat de slabi in toata istoria lor. Tipic romanesc, gura mare si rautatea sunt vazute ca si factori care compenseaza lipsa calitatii. Da, bravo Radoi ca nu ai bacalaureat, asteptam articole cu tema „scoala e pentru prosti”.

Caesar (1 comentarii)  •  7 august 2015, 15:05

Foarte bun articolul! Felicitări!
Așa este: dacă echipa ar fi avut mai multe jocuri în picioare altul ar fi fost deznodământul. În rest, atitudine foarte bună a echipei față de ceea ce s-a întâmplat în teren, dar, mă repet, lipsa de omogenitate a dus la rezultatul de pe tabelă. Cu răbdare se poate construi ceva frumos și pe termen lung.

Ciprian (1 comentarii)  •  7 august 2015, 17:18

Felicitari Maria pentru articol! Insa, pt .grosul „ziaristilor” deznodamantul meciului de la Belgrad nu a reprezentat decat motiv sa caute raspunsuri la intrebari de genul: ce va zice Gigi? ce va face Gigi? cand il da Gigi afara pe Mirel? Daca era Tamas acolo nu-i asa domnule Gigi ca v-ati fi calificat? Nu-i asa ca Mirel e prost ca l-a dat afara pe Tamas?
Nimeni insa nu a remarcat evolutia Steleiin vulcanul de la Belgrad, ca Steaua a preluat conducerea desi primise extrem de rapid gol, ca Papp – fundas de nationala – a avut o evolutie pentru care in Liga I esti etichetat blatist, ca Mirel in ciuda tuturor problemelor – ba iti dam baza de antrenament din Ghencea ba nu iti dam, jucatori care vin doar in stirile din ziare etc – are curajul/inconstienta si determinarea pe care o avea cand era jucator??? Si apropo stimati scriitori de cancan la ziare de sport cand veti afla raspuns la o parte din urmatoarele intrebari: ce foloase aduce armatei sigla si culorile Stelei? Ce proiect maret de club nou de fotbal a generat armata in ultimele luni? Dar pe arena din Ghencea ce se mai intampla?? Probabil ca nu sunt intrebari atat de „interesante” ca cele care va preocupa de miercuri seara incoace…chiar nu realizati ca odata cu distrugerea echipei de fotbal Steaua (felicitari generalilor – ati reusit sa ingropati cea mai iubita echipa de fotbal din Ro) va sapati singuri groapa in care o sa putreziti?

Andy (23 comentarii)  •  7 august 2015, 20:39

Radoi a cam murit speranta ,pe la arabi, sa nu moara si Steaua cu jocuri din ce in ce mai bune.

dudu (12 comentarii)  •  7 august 2015, 22:34

Sunt atatea lucruri proaste in jocul Stelei de la Belgrad ca e greu sa le pui pe toate intr-un articol. Iar cu tamaieli din astea de genul „au avut ghinion” (Cosasu), sau „tot raul spre bine, Steaua are potential” (Andries) nu ajungem nicaieri. La finalul meciului am inchis sonorul la tv, pentru ca aceiasi comentatori dilimandrosi care la 3-2 urlau „Hai ca se poate”, incepusera, 10 secunde mai tarziu si la 4-2, sa descopere ca gazonul a fost prea lung, ca timpul prea scurt, ca e bine si asa, ca tra-la-la.
Ma asteptam de la jurnalisti sa aiba killer instinct. Se pare ca astept de pomana.

mirceaosan (8 comentarii)  •  8 august 2015, 1:18

Foarte bun articolul,felicitări pentru obiectivitate. Observaţiile dumneavoastră sînt foarte corecte mai ales întrebarea ce s-ar fi întîmplat dacă această echipă ar fi avut mai multe meciuri în această formulă.Totuşi printre multiplele întrebări care ar putea fi puse în legătură cu ce se întîmplă la Steaua una aşa cum sugera şi Ciprian ar fi : Cui foloseşte că stadionul Steaua stă mai pustiu decît Acropole?.Cui foloseşte că baza de antrenament din Ghencea stă nefolosită? Îşi poate permite MApN. să întreţină stadionul şi baza sportivă pe bani di n bugetul statului şi dacă este legal acest lucru.Dvs Maria Andrieş aţi putea să primiţi răspuns la aceste întrebări? Eu zic că încercarea moarte n-are,sau poate da?.

Florin (13 comentarii)  •  8 august 2015, 2:25

Cum a fost un arbitraj corect. La primul gol un sarb la busculat clar pe Cojocaru. Penalty nu a fost. Afost fault in afara careului.

Comentează