Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Patache de onoare

Deşi Botoşaniul are campioni la fotbal, autoritaţile locale premiază doar locul opt

Permalink to Patache de onoare
vineri, 5 iunie 2015, 10:11

Locul 8 obţinut de FC Botoşani la final de sezon a condimentat viata şi activitatea aleşilor locali. Beţia de putere, ce altceva?, i-a împins pe unii consilieri sa propună chirie mărită pentru stadion: în jur de 1.500 de euro pe oră. Ceilalţi consilieri s-au indignat, e un preţ astronomic! Milionul de euro pentru nocturnă n-a fost astronomic, n-au fost astronomici nici cei 194.000 de euro daţi clubului, 95 la sută din toţi banii sportului din Botoşani pe 2015.

Alţi consilieri locali, cei din Ploieşti, le-au cerut copiilor de la CSM 15.000 de euro pentru a-i lăsa să joace un meci pe „Ilie Oană”. Era vorba de semifinala campionatului de juniori B1. 15.000 de euro, cam 1.000 de euro de părinte, pentru un stadion construit din banii părinţilor, nota presa locală. Aşadar, 1.500 de euro nu înseamnă chiar falimentarea unui club profesionist. Dar consilierii botoşăneni s-au răzgîndit: „Nu mi-am pus problema că va cauza o problemă!”, s-a spovedit presei unul dintre ei. Bine că-i vorba de sport, nu de apă potabilă.

Nu e o problemă pentru autorităţile locale să dea bani la fotbal. Probleme apar dacă, prin absurd, printr-un complex nepopulist de împrejurări, cer bani de la fotbal. „Am fost duşi în eroare”, a reclamat un alt consilier care a păcătuit cerînd chirie de la echipa lui Iftime. „Trebuie să audă toţi că noi nu am fost duşmanii echipei de fotbal!”.

La cîteva zile după proiectul „Chirie pentru stadion”, în semn de penitenţă, consilierii au pus pe ordinea de zi proiectul „Stadion gratuit pentru FC Botoşani”. În loc de daune morale pentru insulta cu chiria, primarul Ovidiu Portariuc a propus decernarea titlului de Cetăţean de Onoare pentru antrenori, patroni şi fotbaliştii născuţi la Botoşani. Proiectul a trecut cu 12 voturi „pentru” şi 2 abţineri. Cum ar veni, pentru că echipa de fotbal „e cel mai bun vehicul de imagine al municipiului”, Patache şi Acsinte pot să meargă gratuit cu autobuzul.

„Performanţa istorică”, obţinută „după ani de sacrificii”, cum o descrie Portariuc, constă în locul opt. Cît despre participarea în cupele europene, meritul îi revine insolvenţei. Nu că fotbalul din Botoşani n-ar avea şi campioni, dar campionii au deja titluri, diplome, suveniruri din astea. Nu e nevoie de intervenţia autorităţilor.

În timp ce gospodarii urbei îşi exprimau gratitudinea pentru clubul nepereche, undeva, în Franţa, puştii de la CSŞ Botoşani şi de la LPS Suceava se înfruntau în semifinalele unui turneu internaţional. S-au tot întîlnit prin competiţii. O dată, în 2013, la Iţcani, au jucat cu noroiul pînă la glezne. La Valenciennes, au cîştigat botoşănenii, secţia ‘99-2000, după lovituri de departajare. Au cîştigat şi finala, s-au întors cu trofeul în ghiozdane. În drum, au vizitat Allianz Arena, aşa cum alţi copii merg să vadă vitrinele cu amandine. Acasă, se antrenează pe un teren viran, la periferie. Nu e o performanţă istorică, e cotidiană. Partea bună e că nu le cer consilierii chirie.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

ALLENATORE blog (5 comentarii)  •  5 iunie 2015, 16:29

conducerea clubului a anuntat prin vocea finantatorului ca refuza aceasta propunere a primarului portariuc

Gandalf (4 comentarii)  •  5 iunie 2015, 18:20

N-ai cu cine Mariuco !!!
Aia vor grohai in continuare pana la acel meci fatal care ii va aduce cu picioarele pe pamant… totul e sa reuseasca sa bage banu’ gros in buzunarele cui trebuie, la timp 😉

alex (1 comentarii)  •  5 iunie 2015, 18:40

Domnisoara, faptul ca echipele ce au terminat pe locuri superioare au TRISAT si au fost pedepsite cu neparticiparea in cupele europene nu conteaza ? Daca Botosaniul aducea jucatori mai buni promitandu-le salarii de zeci de mii de euro si termina pe un loc superior, ca apoi sa nu isi indeplineasca cu nesimitire obligatiile fata de acestia era mai bine ?
Una din putinele echipe din tara fara datorii, cu jucatori crescuti de ei, cu public numeros si constant, ce nu dispare subit dupa prima infrangere, cu niste conducatori echilibrati si civilizati ce nu au provocat nici un fel de stiri in click sau libertatea, ce respecta atat jucatorii cat si antrenorii, cu sustinere din bani publici doar pt stadion, NICI UN LEU PUBLIC pentru salarii ca peste tot in rest, pe asta trebuie s-o spurcam, nu-i asa ?
Ca ei sunt politicosi si civilizati si nu vor raspunde la asemenea mazgaleli. Daca s-ar face referendum in Botosani cu cheltuielile publice cu echipa de fotbal, va asigur ca acesta ar trece cu o majoritate covarsitoare. Orasul nostru e ok, e curat, e verde, nu mai suferiti dumnevoastra pentru lucruri de care nu aveti habar.
Dupa primul meci in Liga 1, egalul cu CFR cu fundas central eliminat in min 9, am iesit printre primii ca stau la 50 metri de stadion, si un cuplu de pensionari imbracati cochet, cu aer intelectual decent, m-au vazut cu fularul la gat si m-au intrebat rezultatul final, pentru ca ei, fiind bolnavi cu inima, nu au mai rezistat dupa minutul 60. Le-au dat lacrimile cand au auzit scorul si m-au imbratisat cu putere. Sunt sigur ca dumnevoastra nu aveti nici cea mai vaga idee despre ce inseamna echipa pt orasul Botosani. Aici nu e Chiajna sau Urziceni, sa fie un proiect de devalizat bugetul de stat printrun smen sau altu.

Ati gresit tinta, domnisoara. Asa e cand scrieti dupa ureche. Incercati cu alt unghi, din asta vi se vede dilentantismul

Comentează