Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Profesiunea lor, ştiinţa

Iată temeiul legii care scoate savantul din omul de fotbal: lucrările ştiinţifice se clocesc ca ouăle de găină, în 30 de zile

Trebuie făcut repede ceva, pînă nu devin penitenciarele adevărate focare de cultură şi pînă nu aflăm, cu stupoarea […]

Permalink to Profesiunea lor, ştiinţa
joi, 16 aprilie 2015, 9:20

Iată temeiul legii care scoate savantul din omul de fotbal: lucrările ştiinţifice se clocesc ca ouăle de găină, în 30 de zile

Trebuie făcut repede ceva, pînă nu devin penitenciarele adevărate focare de cultură şi pînă nu aflăm, cu stupoarea de rigoare, că fotbalul românesc abundă în academicieni care se ignoră. Finanţatorul Stelei şi fostul finanţator al Rapidului au beneficiat de reduceri ale pedepselor pe baza Legii 254 / 2013.
Legea respectivă, operă de ministru al Justiţiei a liberalului Cătălin Predoiu, conţine un articol discutabil şi deja speculat intens de avocaţi, privind calculul duratei care se scade din pedeapsă pe baza muncii ori a altor activităţi prestate în detenţie. Pentru 4 zile de muncă remunerată, se consideră 5 zile executate. Un semestru absolvit după gratii înseamnă 30 de zile executate. Şi tot aşa, pînă la punctul f mic, care prevede următoarele: „În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate”. Iată o noutate faţă de legea veche, Legea 275 / 2006, care nu se lăsa impresionată de cantitatea de lucrări publicate, ci de numărul de zile de muncă necesare pentru elaborarea lor. Pentru 2 zile de muncit la lucrarea ştiinţifică, se considerau 3 zile executate.

Cum ar veni, noua lege a aproximat, lejer, că un cercetător veritabil are nevoie, în medie, de o lună pentru a elabora o lucrare. Frumos, nu? Şi adevărat pe deasupra! Newton a avut nevoie doar de un măr în cap. După cum se ştie, lucrările ştiinţifice apar mai des decît ziarele. Au şi ediţie de prînz! Gogomănia asta, care a dus la escaladarea savanţilor peste gardul închisorii, nu e singura şi nici cea mai tristă. Marea aberaţie este că penitenciarele reprezintă un fel de republică ideală faţă de restul societăţii.

În penitenciare, cercetarea ştiinţifică este valorizată mai bine decît în afara penitenciarelor. Numai dacă este efectuată după gratii, statul român recompensează munca intelectuală mai bine decît orice alt fel de muncă. O plăteşte în zile de libertate. Asta e moneda de schimb, dar ce monedă! Pentru cercetătorii din afara închisorilor, statul nu oferă astfel de privilegii. Dimpotrivă. Preparatorii universitari sînt plătiţi la fel ca îngrijitorii din facultăţi. Cercetătorii de la „Cantacuzino” încasează, net, echivalentul a 261 de euro lunar, scrie „Evenimentul zilei”. Cercetătorii de la Măgurele, cei care muncesc la proiectul laserului de 350 de milioane de euro, sînt plătiţi cu 1.000 de euro lunar. Cu banii ăştia, ne-am asigurat că nu rămînem fără creiere. Dar e foarte posibil să rămînem fără stomacuri. Aşa preţuieşte statul român munca de cercetare în libertate.

În detenţie, însă, munca asta este apreciată şi încurajată. Cum de ne-am căţărat pe acest pisc al lipsei de repere? Printr-un complex de împrejurări. Mai exact, printr-un complex de degradări ale unor domenii-cheie: justiţie, politică, educaţie. Impostura e în toate şi în toţi. Dacă un abonament la revista „Nature” asigură titlul de doctor, calitatea de condamnat penal asigură, iată, potenţialul de Honoris Causa. Cum ai păşit pe poarta închisorii, cum te păleşte spiritul enciclopedic. Intri cetăţean român şi ieşi cercetător britanic. Profesiunea ta devine ştiinţa, nu contează cu ce te-ai ocupat înainte: alba-neagra, patiserie, electrocasnice, imobiliare, turism, zootehnie. Condamnarea penală scoate teoreticianul din orice practician. Parcă-l şi auzi pe Vasile Avram anunţîndu-ne că timpul, spaţiul şi şpaga sînt relative, în funcţie de sistemul de referinţă cu care aranjezi blatul.

Aşa dublu standard, aşa dedublare! Nu doar că temeiul acestei legi e solid ca piftia. Pe deasupra, legea a fost contrasemnată, printre alţii, de doi miniştri anchetaţi în prezent pentru corupţie. A trecut prin comisiile juridice din Parlament, conduse pe atunci de domni, de asemenea, anchetaţi pentru corupţie. Probabil legea a fost dată cu mir, pentru că a fost votată şi promulgată într-o veselie. Totuşi, regulamentul ei de aplicare încă n-a fost aprobat prin Hotărîre de Guvern. Se află în dezbatere pe site-ul Ministerului Justiţiei, din data de 3 februarie 2014. Prin urmare, fostul patron al Rapidului, finanţatorul Stelei şi alţi condamnaţi cu dare de mînă la scris cărţi au fost scutiţi de părţi din pedeapsă pe baza unei legi aplicate după ureche.

După ureche sînt evaluate şi lucrările deţinuţilor. Comisiile din penitenciare, aceste corpuri academice, notează munca ştiinţifică după impresia artistică. Dacă „Becali şi Steaua” este rezultatul muncii de cercetare, atunci şi anunţurile lipite de administratorul de bloc sînt. Ca să nu mai vorbim despre articolul de faţă! Atîtea texte de lege căutate pe Google! Ghinionul nostru este că scriem, publicăm şi citim în libertate, într-o societate care nu oferă imunităţi şi pensii speciale pentru activităţi din astea, fără efecte imediate.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

vlad (66 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 10:48

Copos trebuie saltat si bagat inapoi in inchisoare sa-si termine pedeapsa integral. Nu e normal sa acceptam fraude de tipul asta. Becali macar pot crede ca a scris o carte despre Muntele Athos… desi daca chiar ar fi buna as incepe sa am indoieli.

Crimson Veritas (55 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 14:58

Eliberarea coinditionata … se dicteaza pe criterii de varsta, ispasirea unei fractiuni din pedeapsa si buna purtare pe perioada detentiei … mai treci pe la scoala, duduie! Eliberararea conditionata nu se dicteaza pe criterii … culturale, sau pe baza IQ-ului detinutului … nu este o institutie restictiva pe aceste criterii … judecatorul care judeca o astfel de cerere … nu are nici o obligatie LEGALA … sa tina cont de acest gen de argumente subiective (mai sunt si altele). IN alta ordine de idei .. e bine ca ti-ai gasit un job … de unde faci bani … pe datul cu pararea … despre orice! Si e bine ca te-ai nascut in Romania, din acest punct de vedere! Ma indoiec ca in alte tari … orce average joe sau mary … poate sa-si castige existenta exclusiv … din datul cu pararea! Nici stimabilii Nietzsche and co … daca traiau astazi … nu … se vindeau asa de bine … ca GSP-ul sa dau un singur exemplu!

Cristi (3 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 19:37

Felicitari pentru articol! Excelent surprins subiectul!

Comentează