Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ţara înapoi, fără cumetrii

Finul preşedintelui Iohannis ne anunţă că vrea să schimbe modul cum este condusă Federaţia Română de Tenis

Permalink to Ţara înapoi, fără cumetrii
marți, 7 aprilie 2015, 9:11

Aşa cum organizăm alegeri libere pentru Preşedinţie, Parlament, primării şi consilii locale, ar trebui să-i alegem democratic pe finii şi naşii celor pe care i-am ales deja. Instituţia asta a cumetriei e suficient de reprezentativă pentru modul în care se face politică la noi, pentru modul în care se fac afaceri, se stabilesc pensiile, se tratează bolnavii, se obţin diplome şi chiar pentru modul în care se face sport. Cumetria nu le reprezintă doar, tinde să le înlocuiască, după un îndelung proces de parazitare, la toate nivelurile. Prea mult zornăit de cădelniţe de nuntă şi botez, nu vi se pare?!

Marius Vecerdea, finul preşedintelui Iohannis, de exemplu, a găsit de cuviinţă să conteste conducerea Federaţiei Române de Tenis. O conducere care lasă de dorit, într-adevăr. Cauza este bună. Şi e veche. FRT a avut parte de „management defectuos, promisiuni nerespectate şi lipsă de transparenţă” de peste 20 de ani încoace.

Însă abia din noiembrie trecut, domnului Vecerdea şi-a descoperit vocaţia de reformator. Acum e şi autor al unui „Proiect Naţional”. Cere revocarea conducerii FRT. Faptul că a pîndit momentul potrivit să lupte pentru o cauză bună nu-l recomandă drept justiţiarul, ci, mai degrabă, drept parvenitul momentului.

Protestul scris este formulat în numele clubului de tenis condus de Vecerdea şi afiliat la FRT. Clubul acesta există de aproape 9 ani. Şi nu s-a plîns de nimic pînă acum. Nici n-avea de ce. Din vara lui 2012, Vecerdea organizează turneul de tenis Pamira Sibiu, din circuitul FRT Pro, cu premii în valoare de 15.000 de dolari. Evenimentul este co-finanţat de Primăria Sibiu, prin Casa de Cultură a Municipiului.
Aceeaşi Primărie alocă bani pentru Sibiu Open, un alt turneu organizat de clubul lui Vecerdea. În 2014, instituţia condusă de naş a dat, prin contract, 80.000 de euro nerambursabili pentru turneul finului. Bugetul total al evenimentului este de 82.500 de euro. „Bani obţinuţi din finanţări private şi publice”, a adăugat finul transparent. După Raliul şi Turul Ciclist organizate în oraş, înzestrate fiecare cu cîte 88.000 de euro, Sibiu Open a obţinut cea mai mare finanţare din porţia rezervată sportului, din bugetul local pe 2014. Handbalul, rugbyul şi baschetul au primit, la un loc, în jur de 90.000 de euro. Aşa le trebuie, dacă vin numai cu proiecte ieftine.

Fără îndoială, ne confruntăm cu un şir lent de coincidenţe. E o coincidenţă că tenisul a ajuns un sport-rege pentru autorităţile din Sibiu, după ce Vecerdea s-a înrudit cu primarul. Tot coincidenţă e că pe orice competiţie punea mîna finul lui Iohannis, primea fonduri, în urma unei colaborări instituţional corecte, de la Primăria naşului. N-a fost favorizat, dar aşa s-a nimerit, ca Vecerdea să fie pionierul unicat al tenisului din regiune. E o potriveală ca la puzzle că meciul de Cupa Davis România – Israel a fost organizat de, ce surpriză!, Vecerdea, fix la Sibiu. Tot aşa, gînd la gînd cu bucurie, după ce naşul său a cerut schimbarea pe ici, pe colo, prin punctele virtuale, şi finul a prins putere să ceară schimbarea conducerii Federaţiei Române de Tenis.

Să-ţi rostuieşti finii în posturi corespunzătoare noului lor rang, de fini la putere, ar reprezenta un prim pas mai legănat, nu-i aşa? Pasul ăsta l-au comis, sincronizaţi ca balerinii, pe axa istoriei, toţi politicienii români după preluarea mandatului. E principiul sacru de funcţionare al cumetriei: urcă scara ierarhică naşul, ţop! şi finul după el. În calitate de primar, Iohannis l-a propus pe Vecerdea pentru postul de vicepreşedinte al FRT. Ca preşedinte al României, îi poate da un impuls iniţial spre un scaun mai ergonomic. Cel puţin, aşa a interpretat finul rezultatul turului al doilea de scrutin. Păcat că Vecerdea îşi iroseşte avîntul pe demiterea lui Cosac cel opac. Păcat că acest PR-ist asiduu în campaniile naşului n-a cerut să fie ministru! Să preia portofoliul Reţelelor de Socializare sau chiar conducerea Guvernului de pe Facebook!

Protestul oţărît al întîiului fin al neamului ameninţă să boteze scandarea „Ne luăm ţara înapoi!”, s-o subţieze cu alte sensuri, de tipul „Vrem tenisul pentru noi!”. Să nu ne mirăm, ca şi cum n-am mai fi văzut cum se cojesc afişele de campanie pînă la miezul lor de tablă. Scenariul propus de Vecerdea ne e familiar, ne-am adaptat la el, ne vine ca o mănuşă cusută de piele cu aţă albă. O dată cu instalarea unui preşedinte jucător de tenis, revoluţia de la FRT plutea în aer ca smogul peste Cotroceni.

Următorul pas este să-i scoatem din anonimat pe ceilalţi fini şi naşi ai noului şef de stat, să ştim ce firme au, cu cine fac jogging, ce proiecte, „viziuni, planuri şi strategii” vor să implementeze. Şi vom putea determina, cu precizie de ceasornic lustruit de tranziţii şi crize, ce schimbări straşnice de mobilier ne aşteaptă în următoarele o sută de zile.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

titel (5 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 21:46

Asa a pornit si Udrea,

RADUCANU (1 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 22:00

Dl presedinte ar trebui sa-I puna frana domnului respctiv.
Daca vre

puiu mordasan (5 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 22:10

Stimata Maria Andries,
Este cam fortata aceasta insiruire de asa zise fapte si asa zise coincidente pe care le relatati mai mult sau mai putin obiectiv….
Adevarul e ca aici in Ardeal functioneaza mult mai bine meritocratia,iar faptul ca incercati sa-l atrageti pe Presedinte in tiparele Dambovitene, va stirbeste reputatia de ziarist onest….Dl.Iohannis este altfel de om si altfel de caracter si nu merita aceasta insinuare nici macar pe gsp.ro…..

johnjohn (1 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 23:08

Exceptional articol asemeni celui pentru sustinerea Simonei Halep in decizia logica si foarte rationala in a spune pas-Fed-cup Canada. Iata cum rumunicii ieftin nationalisti rumega fata de departe cel mai reprezentativ romin world-wide. Treziti-va naucilor si numai loviti simbolurile adunatura de mameluci incapabili sa isi respecte valorile, traditiile si innaintashii. Traiasca Regele

tenis (2 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 23:10

Vecerdea este singurul din ardeal care reuseste sa mai organizeze competitii pentu copii si juniori si asta nu se intampla de azi de ieri ci de cativa ani
Daca ai putin timp doamna andries verifica in ce orase din ardeal au fost organizate competitii din noiembrie pana in aprilie .
MA BUCUR CA EXISTA UN OM CA MARIUS VECERDEA

tenis (2 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 23:11

bravo VECERDEA pentru tot ce faci la clubul Pamira ,despre andries nu stiu daca a facut ceva in viata..comentarii,comentarii…

Calin (1 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 23:24

Stimata Doamna Andries,
Nu doresc sa va jignesc asa cum dumneavoastra ati jignit cel putin doi concetateni in acest articol, dar in opinia mea ati scris un articol mult sub nivelul ziarului la care lucrati; sau cel putin sub pretentiile ziarului la care lucrati; in acelas timp, articolul dumneavoastra este perfect scris in spiritul scandalgios de dinainte de noiembrie 2014; aveam pretentia ca in momentul cand spuneti ca o persoana (indiferent cine) are un anumit plan prin care doreste sa imbunatateasca ceva, sa prezentati si sa disecati la sange acel plan, sa prezentati concret bunele si relele si sa trageti o concluzie; in schimb dumneavoastra nu vedeti decat persoane si mai putin fapte, probleme, potentiale solutii; ati uitat probabil ca daca azi puteti sa va exprimati parerea in cadrul acestui ziar se datoreaza in mare masura faptului ca anumite persoane v-au sprijinit si sustinut pentru a ocupa aceatsa pozitie, in timp ce dumneavoastra ati ramas aceeasi persoana; cu alte cuvinte, acest domn Vecerdea nu face altceva decat sa profite de context pentru a pune in discutie un plan, care in alt context (de ex. inainte de noiembrie 2014) nu ar fi avut nici cea mai mica sansa; incercati va rog sa disociati oamenii de fapte/probleme si cu totii vom fii mai castigati, si cred sincer ca gsp va avea doar de castigat din asta; Cele bune.

nick (2 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 23:29

daca tineti cu dreptatea d-na Andries as vrea sa mi raspundeti daca stiti cite turnee de copii si juniori sunt in sud pe an? Am un prieten al carui baiat a participat …spagi ,arbitri impartiali,conditii catastrofale.Si citi dintre cei care au cistigat turnee in ultimii 6 -7 ani au realizat ceva dupa???? Va spun eu nici unul dintre ei

Max (12 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 23:30

Mai bine v-ati indrepta suspiciunile tipic dimbovitene acolo unde chiar exista nereguli. Chiar va inchipuiti ca Johannis o sa intervina din postura de presedinte al tarii ca sa-si impuna prietenul in fruntea… federatiei de tenis?

vasilache (2 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 23:52

fin, nefin, are si omul respectiv dreptul la o parere, care s-ar putea sa fie corecta. acum daca omul se pricepe – a facut totusi un club/academie de tenis, una dintre cele mai cunoscute din tara, pe banii lui (+ alte finantari – daca e ceva incorect, institutiile statului se pot sesiza). deci are abilitati manageriale in domeniul asta – antrenase si in SUA din cate stiu, deci a furat meserie si de acolo. daca unul ca asta n-are dreptul sa vina cu un plan de organizare a tenisului romanesc, atunci cine sa o faca? ilie nastase? sa fim seriosi, omul ala traieste de pe banii castigati in cariera de tenismen si pe ce a mai piscat de pe aici pe gradul de general care poarta uniforma la sarbatori, ca-n rest… sariti si-n capul lui ca-si da deseori

Gelu (13 comentarii)  •  8 aprilie 2015, 0:05

Doamna Maria ați găsit perfect , ardeleanul parvenit al momentului ! Si câte se mai ascund sub masca pe care o poarta acest om . Intrați puțin in lumea tenisului si întrebați cine e cu adevărat Vecerdea ?

corvette59 (24 comentarii)  •  8 aprilie 2015, 10:02

Stimata D-soara Andries ,din cercetarile facute de mine la diferite surse ,incluzind articolul D-voastre, mi-am format o parere personala despre Dl Vecerdea . D-sa considera ,si pe buna dreptate , ca ar putea face un job net superior actualului facut de actuala conducere. In sinea lui sufera ca actuala conducere este o trupa de incompetenti axati numai pe propriul profit .Cred ca si Dvs v-ati dat seama de fapt . Ce daca omul este ceva ruda prin alianta cu Imparatul ?Ori dvs tocmai aici bateti ! De ce el si nu alt muritor de rind ? Cum a zis altul ,mai exista si notiunea de meritocratie , de loc neglijabila .

Revista presei sportive din 8 aprilie 2015 | ActiveNews (1583 comentarii)  •  8 aprilie 2015, 12:31

[…] Vecerdea contestă conducerea Federației Române de Tenis, aducând diferite acuze, lucru pe care Maria Andrieș „taxează“ obiceiul „cumetriilor“ din țara […]

seagold (5 comentarii)  •  8 aprilie 2015, 14:08

Mariuco, ai mare grija cu bisturiul ala, ca omori pacientul! Chiar daca acu’ vreo 3 saptamani imi venea sa te pup pe obrajori pentru o splendoare de articol (gest pe care, desigur, il consideri misogin ca dracu’), astazi, iti spun sincer, ai dat-o-n bara nasol. Te autocontrazici, dezinformezi prin omisiune (asa cum ti-au aratat si alti comentatori), intr-un cuvant, ii manipulezi pe prosti cu un mare tupeu. Mizeria asta pute atat de tare a articol comandat incat tot ce-mi vine-n minte este vechiul indemn: „mai rasfirati, baieti, mai rasfirati!”

Marius (20 comentarii)  •  8 aprilie 2015, 16:46

Mariusica te am prins ! Încearcă sa nu mai mănânci litere ! Sigur din ce e scris mai sus este scrisul Dl Marius !

Marius Vecerdea (1 comentarii)  •  8 aprilie 2015, 17:38

Doamna Maria Andries. Sunt Marius Vecerdea. Citesc cu placere editorialele dumneavoastra, chiar si cel de ieri cu numeroase referiri la persoana mea. Cu sinceritate, imi place ideea si chiar subscriu, insa sunt cateva informatii neadevarate. Mi-ar face mare placere sa va transmit informatiile direct dumneavoastra si asa cum va cunosc, ca o jurnalista profesionista si impartiala sunt convins ca o sa intelegeti.
Mai mult decat atat, mi-ar face placere sa-mi acordati cateva minute pentru a va transmite un punct de vedere fata de ideea dumneavoastra pe care, repet, o consider chiar buna.
Va multumesc
Marius Vecerdea

BarfaDinShantz (50 comentarii)  •  9 aprilie 2015, 12:46

Doamna Andries,
Ati dat cu stangul in dreptul, ati dat cu bata’n balta, etc… Nu se compara caracterul pe care il au OCCIDENTALII cu cumetriile lor, (cand le au, dar rar) asa cum o are un Iohannis; cu cumetriile comuniste si mai ales ti.g.anesti pe care lea adoptat Romania imediat dupa 1989.
Deci, inainte sa te iei de un Iohannis si cumetriile lui, fa curatenie in ograda ta plina de gunoi (ti..ga.nime) mai ales in fotbal. Hai ai tupeu sa faci o transparenta a caracatitei din fotbalul Romanesc? Cu toata legaturile mafiei cu casele de pariuri, spalarea banilor de tot felul, etc.. etc..?!

mniezo (1 comentarii)  •  9 aprilie 2015, 20:15

Stimata doamna,
Locuiesc in Timisoara de unde urmaresc cu interes modul in care se desfasoara activitati sportive pe banii institutiilor statului din toata tara. Va spun sincer ca astept cu nerabdare sa ii acordati domnului Vecerdea dreptul la replica. Cata vreme nu exista ilegalitate sau rea-vointa, nu puteti acuza un om ca e ruda cu cineva. In Ploiesti nu sunt multe rude prin primarie, de exemplu, dar bugetul alocat fotbalului depaseste nu doar bugetul sportiv al celorlalte echipe, dar si pe cel alocat activitatilor culturale (daca omitem miile de dinari aruncate publicului la festivaluri de mici si bere sub forma de muzica proasta si dansatoare) . In aceeasi situatie se afla Timisoara, spre exemplu. Targu Jiu? Piatra Neamt? Astfel de exemple sunt nenumarate. Astept deci sa procedati corect si sa alocati din timpul d-voastra pentru investigatii amanuntite, nu incepeti sa il semanati pe colegul d-voastra, mai varstnicul Ioanitoaia!, un moderat desavarsit cu exceptia pozitiei vadit antifederatie, dar pro-luceasca. Pentru ca publicul de tenis cu predilectie nu accepta manipulari si e capabil sa decida daca situatia este sau nu obiectiva sau e doar un articol menit sa apere conducerea de azi, eventual sa ii dea un sut in fund presedintelui pe unde poate. Apartineti de un trust de presa in care trebuie sa va faceti meseria cu foarte multa precautie, pentru ca nu sunteti deloc credibili!, cu exceptia unor AG sau RP, care in fond nu apartin de redactia d-voastra ci sunt mai degraba independenti. Toate cele bune!

Marius (20 comentarii)  •  9 aprilie 2015, 22:49

O întâlnire trebuie tratată cu mare atenție . Sub aceasta masca a amabilității se pot ascunde multe ……..

zzz (2 comentarii)  •  10 aprilie 2015, 10:34

Cupa Davis se organizeaza de multi ani la Sibiu pt ca un anume Aurel Munteanu suporta toate cheltuielile evenimentului (legate de echipa) din buzunarul propriu(!) ceea ce nici un alt personaj/oras/autoritate nu gaseste de cuviinta.
De asemenea exista o infrastructura decenta.

Vecerdea a facut din Pamira un loc in care se incurajeaza si relaxarea dar si sportul de perfomanta in Sibiu (in timp ce terenurile de la Olimpia si de pe Alba Iulia au fost distruse de oameni de bine fara cumetrii dar care vroiau si ei sa infrumuseteze orasul cu niste blocusoare…)

Sunt dezamagit de atitudinea asta venita din partea Mariei(mai lipsea doar sa il puna pe Vecerdea la colt pe coji de nuca).

Sa dam cu noroi cu bucurie si spor, felicitari!

groparulclown (16 comentarii)  •  10 aprilie 2015, 13:59

Madame Andries, insinuari facem cu totii. Pentru moment tociti tastatura si umpleti blogul cu niste idei care momentan nu sunt sustinute de nici o dovada. Avem un obicei prost de a da prima data cu parul si numai pe urma a verifica vinovatia/nevinovatia.

bvd magheru (9 comentarii)  •  10 aprilie 2015, 21:39

@ mniezo :

Nu e vorba de rudenie ci si mai rau de cumetrie . Si Timisoara tot in Balcani a nimerit in final . Vorba finului ,” Tenisul lucrului bine facut „. Oricum Romania la tenis masculin nu mai reprezinta nimic de pe timpul lui Nastase iar la feminin insasi Halep a trnsmis un semnal chiar mai ieri ca are alte lucruri mai imprtante acum . Alte prioritati decit sa reprezinte Romania in Cupa Federatiilor . Cred ca mesajul Mariei a fost transmis la modul general nu neparat numai la tenis . Sa terminam cu „cumetriile” cind e vorba de STATUL ROMAN . Vrei sa reusesti inr-un „business” atunci asuma-ti riscurile fara a fi nevoie sa apelezi la Statul Roman .

Comentează