Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Mărul de sticlă şi milioanele fără bon

În procente, Bucureştiul dă mai mult pentru un singur club sportiv decît Parisul pentru tot sportul

Permalink to Mărul de sticlă şi milioanele fără bon
luni, 30 martie 2015, 7:28

În procente, Bucureştiul dă mai mult pentru un singur club sportiv decît Parisul pentru tot sportul.

Primăria Parisului alocă pentru sport 0,5 la sută din bugetul pe 2015. E un „buget de luptă”, cum zice presa franceză, un buget din acelea care cer mai multe găuri la curea.

Primăria Bucureşti are de asemenea un buget „de luptă” pe anul ăsta, cu 133 de milioane de euro mai mic decît anul trecut. Alocă 0,7 la sută din el pentru Clubul Sportiv Municipal Bucureşti. 0,7 la sută, adică 6,7 milioane de euro, conform proiectului pus în dezbatare.

Primarul Sorin Oprescu sau şefii clubului n-au făcut public niciodată bilanţul contabil al CSM: cum se împart cheltuielile pe secţii, ce sume se duc la seniori, la copii şi juniori sau pe echipamentele de la volei şi baschet. Din datele făcute publice, ne putem da seama doar că Primăria Bucureşti dă de trei ori mai mulţi bani pentru clubul ei sportiv decît pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Pe lîngă bugetul anual, Primăria Londrei publică, periodic, pe site-ul ei şi lista cu toate cheltuielile peste peste 250 de lire sterline (în jur de 340 de euro). Londonezii n-au ajuns la această regulă dintr-o dată, fără efort. Întîi au listat fiecare cheltuială peste 1.000 de lire, apoi fiecare cheltuială peste 500 de lire. Abia din 2012 au trecut la numărat mărunţişul.

Primarul şi consilierii Londrei au, la rîndul lor, liste. Îşi anunţă pe site salariiile, declaraţiile de venituri şi interese şi ţin evidenţa lunară darurilor primite. Informaţiile astea le poate afla oricine, din toată lumea, fără să prezinte întîi adeverinţa de contribuabil. Boris Johnson, omologul londonez al lui Sorin Oprescu, ţine să-i pună la curent pe concitadinii săi că, pe 26 februarie 2015, Rupert Murdoch i-a făcut cinste cu o cină (ce lăudăros!). Sau că a primit un măr de sticlă Tiffany, pe 13 februarie, şi şase sticle de bere artizanală, exact şase, cadou de la o televiziune, pe 11 februarie. Între noi fie vorba, primarul Londrei primeşte cam multe atenţii.

Acum, nu vă aşteptaţi ca site-ul Primăriei Bucureşti să fie atît de indiscret încît să numere banii şi bibelourile primarului general. Ar strica tot farmecul! Dintr-o pudibonderie mic-burgheză, nu afişează decît biografii cu lumina stinsă, încheiate pînă la ultimul nasture, şi declaraţii romanţate de avere.

Spre deosebire de locuitorii altor capitale europene, locuitorii din Bucureşti pot să aştepte mult şi bine explicaţii pentru orice cheltuială peste 6,7 milioane de euro. La noi, transparenţa instituţiilor publice se reduce la sănătosul raţionament: „Ce nu ştii nu te doare!”.

Chiar aşa, de ce să te chinui să afli amănuntele frustrante, ce salariu au handbalistele sau cît costă deplasările la turneele de şah? Şi de ce să temi de un cutremur care nici măcar nu s-a produs? Cînd îţi creşte inima de superioritate ca aluatul de la drojdie, ştiind că Bucureştiul are un club sportiv ce n-a văzut Parisul!

Comentarii (18)Adaugă comentariu

kpaxcmdr (35 comentarii)  •  30 martie 2015, 19:44

Pe primarii nostri nu-i intereseaza sportul, ci banii pe care-i pot ciuguli de pe urma fenomenului!Iar daca cumva poti sa atragi si ceva voturi la alegeri,atunci este totul in regula.Se fura cu acte…

pitic (4 comentarii)  •  30 martie 2015, 19:47

superb articolul. putin cinic dar plin de adevar. oare cei care ne administreaza ,orasele tarii ,vor intelege ceva?eu nu cred,,dar sper totusi..

stalker87 (5 comentarii)  •  30 martie 2015, 20:02

in cei aproape 7 ani de mandat ca primar nu a facut nimic. Se lauda cu proiectele altora gen stadionul national si pasajul basarab. Primaria Capitalei se chinuie de 5 ani sa schimbe 3 km de linie de tramvai , ma refer aici la linia tramvaiului 23 de la Ramnicu sarat pana la intersectia rebreanu- 1 decembrie.

trubac (1 comentarii)  •  30 martie 2015, 20:10

V-am criticat in alte articole (postari pe blog), in ultimele luni am criticat si colegii dumneavoastra, de fapt de obicei postez numai cand am ceva sa critic, insa de data asta va felicit pentru articol, mi-a placut de la cap la coada.

Adams (1 comentarii)  •  30 martie 2015, 20:17

Daca baga bani e bine, daca nu baga nu e bine. Hotarati-va. Echipa de handbal feminin va avea din vara un lot stelar, fara bani ar ajunge precum Oltchim.

frumos (1 comentarii)  •  30 martie 2015, 20:27

foarte bine scris, dar sa fim seriosi, vinovatii principali poate ca suntem noi, poporul, am iesit 100 de mii in strada 3 nopti la rand si nu s-a intamplat nimic?? nu ! ei nu sunt hoti, sunt destepti, exact ca atunci cand dai 100 de lei pe o cutie de chibrituri, prost e ala care da ! nu ala care cere ! in cazul nostru, prosti sunt aia care accepta ! nu aia care fura !

cristi (1 comentarii)  •  30 martie 2015, 20:43

De fiecare data cand imi rup masina intr-o groapa din Bucuresti imi calmez nervii gandindu-ma ca avem super echipa de handbal

roberto (1 comentarii)  •  30 martie 2015, 21:01

Asa se face presa in 2015. Stam in fata calculatorului si dam clickuri pentru informatii in loc sa mergem sa investigam sa facem jurnalism adevarat. De ce nu se investigheaza un pic acele sume uriase care trec prin cluburi. S-ar gasi destui sportiv si oameni de sport care ar avea de povestit ce si cum.

Marin (1 comentarii)  •  30 martie 2015, 21:01

Macar asta a pus in aplicare ceva proiecte …. alti au ramas doar la stadiul de proiect … asta a furat dar macar din ce a furat a putut sa dea drumul unor proiecte incepute de altii in urma cu 10-15 ani si si atat

haiducul din padure (3 comentarii)  •  30 martie 2015, 22:17

pai poate faceti un amar de bine si va interresati cum este cu acest CSM. Sigur descoperiti o gramada de ***** si acolo- deturnari de fonduri, campanii lipsite de onestitate, oameni numiti politic si parapolitic. Poate curatati voi, ca cei care trebuie sa o faca nu o fac. Ma intreb cat de legal este ca functiile de conducere din CSM sa fie detinute de politicieni? Chiar nu se gasesc alt gen de manageri decat omul politic? ei si-au cam dat competenta in cei 25 ani cat ne-au condus si ne-au falimentat. Hai sa nu le dam posibilitatea sa falimenteze si sportul dintr-un oras!

cristian (2 comentarii)  •  31 martie 2015, 3:27

Tipic romanesc…criticam tot ce se intampla in tara si laudam tot ce se intampla afara …0.5 % din bugetul parisului reprezinta cam 20% din bugetul bucurestiului…Cand ma gandesc in ce hal a ajuns presa sportiva din romania…

FLORIN (2 comentarii)  •  31 martie 2015, 6:59

marine, si eu daca vin la primarie , te asigur ca pun „in aplicare ceva proiecte”; asta ma califica sa fiu primar si sa fur si eu ceva- dupa logica ta de , m-ai vota ? ca as fura mai putin ca ei.

gino (2 comentarii)  •  31 martie 2015, 10:54

bun articol, dar problema e ca vesticii chiar vor sa stie ce face primaria cu banul din taxele lor, pe cand bizonul dambovitean se multumeste ca actualul primar e (sau pare) mai putin hot decat ala dinainte.

doru (24 comentarii)  •  31 martie 2015, 11:23

CSM urile astea aparute peste noapte sunt doar „jucarii” ale primariilor, debusee de scos banii publici din buget. Cand ai in Bucuresti cel putin 5 cluburi cu traditie si rezultate de-a lungul anilor, inclusiv medalii olimpice si mondiale, de ce era nevoie de CSM? Pia, ca sa aiba niste prieteni ai lui Oprescu o distractie. Banoasa desigur.

barbu brailoiu (104 comentarii)  •  31 martie 2015, 15:25

dacă primarii parisului sau ai londrei şi-ar fi bătut joc de alegătorii lor aşa cum îşi bate joc oprescu de populimea lui, ar fi fost de mult rejectaţi de acolo.

doar că populimii ăsteia opresciene al naibii ce-i place dom’primar! de ce? pen’că-i ‘oţ, d-aia!!

nea alecu (8 comentarii)  •  31 martie 2015, 16:57

Dupa ancheta de acum 2 ani de la CSM Bucuresti nu s-a sesizat nicio autoritate,nu a protestat nimeni.Numai din banii alocati sahului s-ar fi putut organiza un meci pentru titlul mondial.Cetatenii nu sunt interesati de ceea ce face primarul cu banii lor.De ce l-ar interesa pe acesta sa-i informeze? Se pare ca fostii securisti si urmasii lor nu fac obiectul ofensivei justitiei.Inca.
Nici nu trebuie sa angajeze postaci ca sa-i laude sau sa abata atentia de la problema in dezbatere.Sunt o multime de „intelepti” care o fac gratis,din convingere sau ,pur si simplu,din prostie.

io (4 comentarii)  •  1 aprilie 2015, 12:56

poate verificati daca primaria londra da banii londonezilor la fcsm…birmigham! Sa vedem daca au si aia valcea lor de primit banii de la o institutie administrativ-teritoriala

Caliman Constantin (1 comentarii)  •  2 aprilie 2015, 8:43

Stimata doamna/domnisoara,
Observ ca sunteti interesata de fenomenul sportiv.
Chiar daca nu agreez maniera cinica in care scrieti, apreciez insistenta dvs pe aceasta tema.
Nu credeti ca ar fi mai indicat sa va documentati mai mult pentru aceste articole?

Pentru o mai buna informare a cetatenilor municipiului Bucuresti si in spiritul transparentei, va stau la dispozitie in fiecare zi intre orele 8.00-22.00, pentru a va aduce la cunostinta ce se intampla de fapt cu CSM Bucuresti.

Totodata, trebuie spus care este bugetul Londrei, ce infrastructura sportiva detine, cate structuri sportive pe ramura de sport activeaza pe raza metropolei, ce implicatii are primaria in sistemul scolar londonez, care este diferenta dintre legea sponsorizarii din Anglia si cea din Romania, cum este cu voluntariatul, cum este posibil ca numai pentru un proiect de promovare a alimentatiei sanatoase sa fie alocate in anul 2012 60 milioane lire sterline in timp ce in Romania bugetul MTS era de 15 mil euro, de ce englezii au avut rezultate extraordinare la Olimpiada organizata de ei si noi NU mai existam ca natiune in clasamentele mondiale?

Viitorul sportului romanesc este in scoala, investii in infrastructura sportiva, promovarea educatiei prin sport, dezvoltarea centrelor de copii si juniori, construirea unei piramide in care sportul scolar cu cel putin 2.5 milioane de elevi din sistemul preuniversitar (avem 3.2 milioane) sa practice in mod continuu si sustinut cel putin o ramura sportiva! In Romania sunt 250.000 (doar?!) de sportivi legitimati la cele 71 de federatii sportive nationale…
Finantarea in sport este un subiect interesant. De ce nu explicam care sunt sursele de finantare ale sportului romanesc?
Cat timp nu avem o lege a sponsorizarii care sa motiveze companiile sa vina alaturi de cluburi, cat timp nu avem o lege a voluntariatului care sa-i motiveze pe voluntari sa participe activ la proiectele organizatiilor nonguvernamentale, singura solutie este implicarea autoritatilor locale!
Industria sportului este inexistenta in Romania! Ce acem pentru a o activa? Sa incepem de jos, din scoala, ce spuneti?
Dvs, presa mai ales presa sportiva, ar trebui sa alocati ceva mai mult spatiu acestui subiect. Ar fi interesant!
Ce spuneti?
Va astept cu intrebari?

Comentează