Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Încă un primar persecutat de propria lui mînă!

După „Mită în elicopter”, fotbalul din Tg. Mureş este implicat într-un al doilea dosar penal. De data asta, în centrul basoreliefului apare însuşi edilul Dorin Florea

Insolvenţa nu reprezintă singura muză pentru apocalipticii din fotbalul nostru. Insolvenţa este boala […]

joi, 26 martie 2015, 8:25

După „Mită în elicopter”, fotbalul din Tg. Mureş este implicat într-un al doilea dosar penal. De data asta, în centrul basoreliefului apare însuşi edilul Dorin Florea

Insolvenţa nu reprezintă singura muză pentru apocalipticii din fotbalul nostru. Insolvenţa este boala celor privaţi. Este o maladie capitalistă. Echipele finanţate cu bani publici suferă de mania persecuţiei. Primarii şi consilierii microbişti constată, unul cîte unul, că sînt loviţi mişeleşte de propria lor mînă, cea cu care au semnat carnetele de alocaţii ale sportului profesionist.

În clubul anchetaţilor pentru autografe pe hîrtii oficiale a intrat şi primarul din Tg. Mureş, Dorin Florea. Este urmărit penal pentru finanţarea clubului de fotbal şi a altor cluburi sportive. Pe lîngă edil, au calitatea de suspecţi subalterni ai lui Florea şi consilierii locali care au aprobat, printr-o mişcare reflexă a braţului, expedierea cîtorva milioane de euro spre echipele-fanion.

Florea este primar din 2000. Abia prin 2008 i-a venit ideea cu fotbalul. Totul a început prin cumpărarea unui loc în liga secundă. A urmat promovarea după numai doi ani, după faimosul criteriu sportiv. În tot acest timp, echipa, fie că s-a numit FCM, fie că s-a numit ASA, a fost susţinută financiar de la bugetul local. În 2011, clubul ardelean a fost în centrul scandalului „Mită în elicopter”. Dosarul penal s-a încheiat în 2013, cu achitarea afaceristului Sorin Ţerbea, factotumul echipei de fotbal, şi a lui Vasile Avram, colecţionar de artă şi de consumabile îmbuteliate. Cei doi au fost acuzaţi de dare, respectiv luare de mită, în schimbul unor arbitraje favorabile.

Pentru a doua oară, în ultimii patru ani, clubul din Tg. Mureş este implicat într-o anchetă penală. După decesul lui Ţerbea, într-un accident de elicopter, primarul Florea a perseverat în rolul de protector al echipei. Conform DNA, în ultimele două sezoane, ASA Tg. Mureş a fost finanţată pe baza unor hotărîri de Consiliu Local, care încălcau mai multe legi. Florea şi directorul economic al Primăriei sînt cercetaţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu, iar ceilalţi suspecţi din Consiliul Local şi din Primăria Tg. Mureş – pentru complicitate la abuz în serviciu.

Lista cu faptele şi numele suspecţilor ne impresionează aşa, cantitativ. Ia te uită ce grămadă solidară! Dar angajaţii din administraţiile locale vor parcurge lista în altă cheie de lectură. Vor intra la bănuieli cu privire la importanţa propriei semnături. La urma urmei, ce-au făcut subalternii lui Florea, care poate că nici nu sînt microbişti, sînt doar loiali? Au avizat un contract dintre Primărie şi o asociaţie sportivă. N-au dat în cap la nimeni. Au dat cu pixul în foaie. Ei, să nu te blochezi mental, cînd vezi că oamenii sînt prigoniţi pentru un fleac, pentru o mîzgălitură, pentru că nu ştie stînga lor ce face dreapta, ce acte semnează ea, de capul ei?

Să nu te enervezi cînd tu, funcţionar al statului, te încurci la tot pasul de articole, articolaşe şi alineate? Vorba unui alt primar, dintr-un alt oraş cu echipă de fotbal: legile le împiedică pe autorităţile locale să-şi vadă de treburi. „Legea achiziţiilor publice, Codul Penal şi celelalte legi ne aduc pe noi în situaţia în care am intrat într-o grevă de semnătură!”, reclama edilul respectiv. Ăsta da, spirit civic! Să intre în grevă şi să rămînă preventiv acolo. Să iasă şi la un miting, la iarbă verde. Să ia oamenii o pauză. Poate un concediu mai lung. Să se elibereze de stresul numit Codul Penal.

Numai Dorin Florea ştie ce presiuni o fi îndurat, în cei 15 ani ca primar, dintre care în ultimii 7 ani a semnat şi hîrtiile fotbalului. Trebuie să aibă nişte nervi de oţel! Noul lui rol, de urmărit penal, nu i-a clintit nici un muşchi din discurs. I-a informat pe cetăţenii din Tg. Mureş că s-a dus la DNA în calitate de „invitat”, la o discuţie, „pentru a explica anumite detalii” despre cum a încurajat „mişcarea sportivă din oraş”. A încheiat cu o piruetă demnă de un antrenor de poker: „Aşa cum am promis, vom continua programul de plantări de copaci!”. Programul de sădit păpădii îl va lansa după următoarea cafea băută pe îndelete la Parchet.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

catalin (6 comentarii)  •  26 martie 2015, 20:57

Nu e ,,mână” ?

apolitic (1 comentarii)  •  26 martie 2015, 21:10

Vorba lui Mircea Badea: LA PUSCARIE.
Ce atatea analize.

anonim (2 comentarii)  •  26 martie 2015, 21:17

multi vor sari ‘ca arsi’ de fund in sus , sau invers, ca ASA deranjeaza si din aceasta cauza a

anonim (2 comentarii)  •  26 martie 2015, 21:24

multi vor sari ‘ca arsi’ de fund in sus, sau invers, ca ASA derajeaza si din aceasta cauza au inceput urmarirea penala impotriva „‘binefacatorului” de Mures. Ar trebui precizat ca ancheta a demarat in urma cu 6 luni si vizeaza o incalcare a legilor tarii.
Pana cand nu se va gasi o solutie viabila pentru ‘boala insolventei’ si cea a ‘ sustinerii de la bugetul de stat’ , vom avea MEREU un campionat bolnav (vezi ex CFr care mai are ‘par de o baie’ , dupa ce a mai pierdut 2 procese pe la FIFA , cu braga si Andreas Mandorlini si sunt ca si disparuti).

telly (2 comentarii)  •  26 martie 2015, 21:39

hopa! se pare ca dna-ul „leaga” orasele intre ele mai repede decat cnadnr-ul cu autostrazi. tronsonul ploiesti-tg mures pare sa fie gata. urmeaza ruta craiova-iasi-botosani. pacat ca dl prunea a semnat cu frf ca tare as fi vrut sa-l aud ce mai zice de insolvente cand va bate dna-ul la usile primariei.

er (2 comentarii)  •  26 martie 2015, 21:55

s-a apropiat prea tare de mult prea iubita voastra vesnica pierzatoare in UCL cu o singura performanta in EL doua egaluri impotriva unei echipe intr-adevar puternice Rapid Bucuresti , neegaland performanta de sezon a unei echipe desfiintate in UCL . Nebatand o echipa engleza in Albion de top 5 mondial si o echipa de top 20 Italiana in Peninsula . Concluzia mananci rahat de oaie .

adrian (1 comentarii)  •  26 martie 2015, 22:01

@anonim; @apolitic
Constat ca antenele securitatii, eventual si mircea badea va spala temeinic din cerebel. Va doresc fericire, traiasca becali, ponta si psd.
P.S. Voi,cei doi, anonimi si apolitici, veniti vineri sa va impotriviti deciziei Senatului, care nu-l lasa pe Sova sa se prezinte in fata Legii?
Aduceti-l si pe Mircea Badea, o sa fie intampinat cu aplauze.

ion (12 comentarii)  •  26 martie 2015, 23:00

Nu intelegeti la bucuresti ca nu s-au dat bani unui club, ci idiotului de subordonat de partid,maior? dedicatie, abuz in serviciu, iar bronzatul i-a cumparat lui maior si instalatie de nocturna de 200.000 de euro din banii publici. 200.000 e cifra magica la Targu-Mures, atat costa un balon pentru acoperit bazin, atat costa fiecare patinoar in aer liber. Comisionul e mai mare de 10 la suta, zic unii:)

LEFTER POPESCU (50 comentarii)  •  26 martie 2015, 23:17

Primarul din Tg. Mures, medic de profesie, este cel care, in prima jumatate a anilor 90 – pe timpul lui VODCAROIU CARE SE IMPOTRIVEA demersului-, a pus bazele SMURD in orasul sau impreuna cu „celebrul” ARAFAT. Vazand ca se bate cu morile de vant ,medicul Florea a devenit primarul orasului si astfel a facut ca SMURD-ul sa prinda cheag in judet. Daca nu era el nu am fi stiut ca doi „nebuni” au pus la cale acest sistem in orasul lor. Sa-i multumim si lui Basescu pentru ca in 2005 , de la un judet si jumatate a facut ca Smurdul sa ocupe aproape intrega tara.

Pe de alta parte , nu sunt de acord ca echipele de fotbal sau din orice alt sport sa fie sustinute de catre primarii sau consilii judetene cu bani de la bugetul local si apoi sa concureze in intreceri sportive cu echipe care traiesc din banii unor patroni care au investit in baze proprii si care astazi sunt insolventa aprobata de justitie , precum RAPID, CFR CLUJ si se pare ca urmeaza ASTRA.
Mai exista o categorie de echipe precum FCSB sau Dinamo care au investitori dar care folosesc , platind sume modice, bazele sportive (nu numai Stadionul) ale ministerelor MApN sau MAI.

PS- pentru carcotasii care vor spune ca cei 23.OOO de euro pe care BECALU ii plateste lunar pentru folosirea intregii baze sportive de catre ghenceni , inclusiv hotel, , am sa le spun sa imparta suma respectiva la cca. 40 de persoane (jucatori si intregul staf ) si apoi la 30 de zile si vor afla ca pretul unei CIORBE DE BURTA reprezinta costul zilnic al intretinerii unui jucator in baza sportiva a ministerelor.

sundance kid (9 comentarii)  •  26 martie 2015, 23:22

@ adrian

Asa e ai dreptate dar lasa hei rupismul !! Nu show-urile astea de la televiziunile de stiri care fac rating cu catusele conteaza ci darea in judecata si verdictul judecatorului . In final mai important e recuperarea apagbelor si de ce nu confiscarea averilor mai important decit anii multi de inchisoare . Pentru asta e nevoie de dovezi indubitabile . Cu cit mai multe cu atit mai bine . Lasa show-urile deoparte .

dragomir (3 comentarii)  •  27 martie 2015, 0:35

petrolul devenea o contracandidata serioasa luiFCSB si hop DNA sau alta institutie pe capul lui Capra si primarului din Ploiesti.Apare ASA care n-a fost bagata in seama si a ajuns pe locul 2 cu mari sanse sa-i fure finantarea FCSB din liga campionilor.Hai ca intreceti gluma control DNA si invinuirea primariei ca a avut tupeul sa atace integritatea lui FCSB.Astra la fel cu mare tupeu i-a luat Stelei o cupa si o super cupa si patronul Nicolae are probleme cu legea.Arbitrii ajuta subtil FCSB dar nu atat incat sa nu vada telviziunile cum arbitru bricheta ajuns seful delegarilor din liga 1 si a 2 a impinge de la spate echipa care este subiect de discutii in fiecare seara la emisiunea lui Vali Moraru chiar daca numarul suporterilor a scazut dramatic si steaua devenita FCSB nu „semai vinde”.

adi_stelistul (107 comentarii)  •  27 martie 2015, 8:49

Intr-un fel are dreptate primarul care se plangea de legi. Legiuitorii nostri sunt inca tributari unei tactici comuniste (staliniste, de fapt) care face ca legile sa fie atat de alambicate si ca o prevedere dintr-o lege sa fie contrazisa de prevederile altei legi incat e aproape imposibil sa nu gresesti. Privatii stiu cel mai bine asta, dar acum se pare ca o invata si bugetarii. Scopul unei astfel de legislatii era de a-i tine pe cei din partid la mana autoritatii supreme: oricand misca unul in front putea fi „umflat” pe baza vreunei decizii sau actiuni din trecut, conform legii (cea pe care dorea autoritatea sa o aplice la acel moment). S-a perpetuat o astfel de practica si in democratie (pentru ca sunt oameni cu scoala „veche” cei care o aplica). Din punctul acesta de vedere are dreptate acel primar.
Sigur ca in realitate problema lor nu e ca ar fi niste inocenti „persecutati” de neclaritatile si incongruentele sistemului legislativ. Cand vezi prosperitatea unor eterni bugetari cu salarii de 1000 de euro sau nici atat te apuca groaza. Inca n-am auzit de vreun decident arestat si care sa nu fie suspect de bogat. Doar „acarii Paun” o patesc astfel, dar acolo e alta poveste.
Legat de finantarea ASA, situatia e complicata. In principiu finantarea de la buget cu sume foarte mari a unor cluburi sportive cam excede cadrul legal. Asta ca principiu. In cazuri particulare e posibil sa se gaseasca probabil niste portite pentru a mai suplimenta niste bugete, dar nu foarte mult.

virgil (3 comentarii)  •  27 martie 2015, 10:28

numai pe primarul psd nichita de la iasi, nu-l intreaba nimeni de sanatate, desi e implicat masiv si in ,,proiectul palas”, care are sentinta definitiva (primarul + anumiti membri ai C.L. Iasi, au atribuit fara licitatie, ilegal, un teren de zeci de ha in buricul targului, unui investitor care a si construit palas mall), de condamnare a celor care au savarsit infractiunea..plus bani publici dati cu autobasculanta la echipa de fotbal csms, plus falimentarea clubului politehnica iasi (echipa de fotbal), acum cativa ani, plus un credit luat in conditii oneroase de la firma dexia, plus ilegalitati in aducerea de mijloace de transport in comun superobosite la preturi de auto noi, plus, plus,….dar dna iasi nu exista…si nici vreun procuror serios, sa-l lege pe capcaun…

donmike (1 comentarii)  •  27 martie 2015, 10:36

Pai nu e clar ca,, fcsb,,e protejata din toate directiile,dna arbitraje,plus ca dc deschizi un canal sportiv chiar dc urmeaza un meci fara fcsb, imediat discutiile sar catre aceasta echipa fara nume ca si cum ar trebui sa inghițim zilnic balivernele despre ei,,sau cumva cineva cotizeaza la tv sa fie baga-ți in seama ,,si cum e posibil ca cineva sa atenteze la primul loc,apropos cam cate subalterne are fcsb in prima liga de se dau la o parte sa ii asigure castigarea campionatelor????

helzob (1 comentarii)  •  27 martie 2015, 10:48

Terbea si Avram au fost achitati.Asta inseamna ca nu au incalcat legea.Dar cum articolul tau este malitios,nu conteaza nici daca primarul din Tg Mures va primi NUP sau va fi achitat in eventualitatea unui proces.De fapt tu ai judecat deja cazul.Si chiar daca nu ai scris negru pe alb,ai indus verdictul:vinovat.In tarile cu presa civilizata,doar tabloidele scriu astfel de articole.Voi sunteti astfel de ziar?Orice cetatean este considerat nevinovat pana recunoaste fapta sau este dovedita.Tu ce dovezi aduci?Suse si barfe din coltul bucatariei?Cum iti permiti sa acuzi,chiar si voalat,un cetatean fara dovezi?O vizita la DNA sau o lista cu suspecti iti este suficient ca sa faci un articol de doi lei.Stiu ca la noi adevarul nu inseamna mare lucru,doar toti sunt vinovati,ca doar fac politica,nu?

ion (12 comentarii)  •  27 martie 2015, 11:53

@lefter popescu: smur(d) a apărut inainte sa apara florea in peisaj ca prefect sau primar. Mai precis, in 1993:)

LEFTER POPESCU (50 comentarii)  •  27 martie 2015, 18:48

pt. Ion…

Smudul a inceput cu Florea si Arafat in primii ani ai anilor 90, MAI EXACT PE TIMPUL LUI VODCAROIU 92-96 – premierul lui Iliescu, cel care a interzis demersul celor doi . Florea era medic pe timpul acela iar Arafat lucra impreuna cu el. A devenit primar in 2000 pentru ca numai asa forul local putea face ceva pentru proiectul lor -Smurd- Apoi a trebuit sa vina Basescu la putere ca Smurdul lui Florea si Arafat sa iasa din TG. Mures si sa ocupe aproape intrega tara.

ion (12 comentarii)  •  27 martie 2015, 21:11

lefter,aici era vorba debani cudedicație.Daca o luam cuistoria,maior pe atunci nu era nici macar ruptul in cur de sofer de taxi.Florea l-a facut om pe snapan

M. Rădulescu (16 comentarii)  •  28 martie 2015, 8:52

Contribuția mureșenilor și în mod cert a organelor locale la înființarea și consolidarea Serviciului SMURD nu poate fi pusă la îndoială ! Dacă primarul a contribuit și la afirmarea sportivă a unor formații locale în termeni legali, mi se pare un motiv întemeiat pentru a primi aprecieri unanime ! Dacă însă s-au făcut ilegalități, cei în cauză e normal să răspundă conform propriilor „merite”. Nu aș vrea să cred că se aplică și în cazul ăsta regula potrivit căreia : „nici o faptă bună nu trebuie să scape nepedepsită” !

ANDREW din America!!! (1 comentarii)  •  5 aprilie 2015, 14:17

Salut la toti muresenii mei ,ce sa va spun Ah dr.FLOREA ,aici in STATE ,am auzit ca si atunci cind ….mai lucra ca DOCTOR era mort dupa pasarici …..{asistente,rezidente incerca sa …prinda totul dar goana dupa $$$$$$$$$$$a fost asa de mare ca,a spus Good Bye la clinica si impreuna cu HAVERUL Claudiu MAIOR a pus bazele la Primaria SRL Targu_Mures ,semnand tot ce era O.K.,de…..SEMNAT cred ca ma intelegeti …..unde BAT !!!!Pe curind ANDREW

Comentează