Încă un primar persecutat de propria lui mînă!
După „Mită în elicopter”, fotbalul din Tg. Mureş este implicat într-un al doilea dosar penal. De data asta, în centrul basoreliefului apare însuşi edilul Dorin Florea
Insolvenţa nu reprezintă singura muză pentru apocalipticii din fotbalul nostru. Insolvenţa este boala […]
După „Mită în elicopter”, fotbalul din Tg. Mureş este implicat într-un al doilea dosar penal. De data asta, în centrul basoreliefului apare însuşi edilul Dorin Florea
Insolvenţa nu reprezintă singura muză pentru apocalipticii din fotbalul nostru. Insolvenţa este boala celor privaţi. Este o maladie capitalistă. Echipele finanţate cu bani publici suferă de mania persecuţiei. Primarii şi consilierii microbişti constată, unul cîte unul, că sînt loviţi mişeleşte de propria lor mînă, cea cu care au semnat carnetele de alocaţii ale sportului profesionist.
În clubul anchetaţilor pentru autografe pe hîrtii oficiale a intrat şi primarul din Tg. Mureş, Dorin Florea. Este urmărit penal pentru finanţarea clubului de fotbal şi a altor cluburi sportive. Pe lîngă edil, au calitatea de suspecţi subalterni ai lui Florea şi consilierii locali care au aprobat, printr-o mişcare reflexă a braţului, expedierea cîtorva milioane de euro spre echipele-fanion.
Florea este primar din 2000. Abia prin 2008 i-a venit ideea cu fotbalul. Totul a început prin cumpărarea unui loc în liga secundă. A urmat promovarea după numai doi ani, după faimosul criteriu sportiv. În tot acest timp, echipa, fie că s-a numit FCM, fie că s-a numit ASA, a fost susţinută financiar de la bugetul local. În 2011, clubul ardelean a fost în centrul scandalului „Mită în elicopter”. Dosarul penal s-a încheiat în 2013, cu achitarea afaceristului Sorin Ţerbea, factotumul echipei de fotbal, şi a lui Vasile Avram, colecţionar de artă şi de consumabile îmbuteliate. Cei doi au fost acuzaţi de dare, respectiv luare de mită, în schimbul unor arbitraje favorabile.
Pentru a doua oară, în ultimii patru ani, clubul din Tg. Mureş este implicat într-o anchetă penală. După decesul lui Ţerbea, într-un accident de elicopter, primarul Florea a perseverat în rolul de protector al echipei. Conform DNA, în ultimele două sezoane, ASA Tg. Mureş a fost finanţată pe baza unor hotărîri de Consiliu Local, care încălcau mai multe legi. Florea şi directorul economic al Primăriei sînt cercetaţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu, iar ceilalţi suspecţi din Consiliul Local şi din Primăria Tg. Mureş – pentru complicitate la abuz în serviciu.
Lista cu faptele şi numele suspecţilor ne impresionează aşa, cantitativ. Ia te uită ce grămadă solidară! Dar angajaţii din administraţiile locale vor parcurge lista în altă cheie de lectură. Vor intra la bănuieli cu privire la importanţa propriei semnături. La urma urmei, ce-au făcut subalternii lui Florea, care poate că nici nu sînt microbişti, sînt doar loiali? Au avizat un contract dintre Primărie şi o asociaţie sportivă. N-au dat în cap la nimeni. Au dat cu pixul în foaie. Ei, să nu te blochezi mental, cînd vezi că oamenii sînt prigoniţi pentru un fleac, pentru o mîzgălitură, pentru că nu ştie stînga lor ce face dreapta, ce acte semnează ea, de capul ei?
Să nu te enervezi cînd tu, funcţionar al statului, te încurci la tot pasul de articole, articolaşe şi alineate? Vorba unui alt primar, dintr-un alt oraş cu echipă de fotbal: legile le împiedică pe autorităţile locale să-şi vadă de treburi. „Legea achiziţiilor publice, Codul Penal şi celelalte legi ne aduc pe noi în situaţia în care am intrat într-o grevă de semnătură!”, reclama edilul respectiv. Ăsta da, spirit civic! Să intre în grevă şi să rămînă preventiv acolo. Să iasă şi la un miting, la iarbă verde. Să ia oamenii o pauză. Poate un concediu mai lung. Să se elibereze de stresul numit Codul Penal.
Numai Dorin Florea ştie ce presiuni o fi îndurat, în cei 15 ani ca primar, dintre care în ultimii 7 ani a semnat şi hîrtiile fotbalului. Trebuie să aibă nişte nervi de oţel! Noul lui rol, de urmărit penal, nu i-a clintit nici un muşchi din discurs. I-a informat pe cetăţenii din Tg. Mureş că s-a dus la DNA în calitate de „invitat”, la o discuţie, „pentru a explica anumite detalii” despre cum a încurajat „mişcarea sportivă din oraş”. A încheiat cu o piruetă demnă de un antrenor de poker: „Aşa cum am promis, vom continua programul de plantări de copaci!”. Programul de sădit păpădii îl va lansa după următoarea cafea băută pe îndelete la Parchet.