Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Juniorii Under 1 la sută

Dacă FRF investeşte în fiecare generaţie cîte 0,8 la sută din totalul cheltuielilor sale, ce şanse subunitare de viitor are fotbalul nostru? Juniorii Under 17 au pierdut cu 0-3 în faţa Sloveniei, în primul meci din Turul de Elită din […]

luni, 23 martie 2015, 10:55

Dacă FRF investeşte în fiecare generaţie cîte 0,8 la sută din totalul cheltuielilor sale, ce şanse subunitare de viitor are fotbalul nostru?

Juniorii Under 17 au pierdut cu 0-3 în faţa Sloveniei, în primul meci din Turul de Elită din Anglia, ultima parte a preliminariilor pentru Euro 2015. Au încasat două goluri în primele cinci minute. Înainte de a-i trimite pe copii la colţ, să-şi facă „selfie” pe coji de nucă, trebuie să-i luăm la rost pe adulţii care se ocupă de ei.

În paginile Gazetei puteţi citi explicaţiile federalilor pentru înfrîngerea cu Slovenia. Vorbim despre fosta „naţională” pusă pe picioare de Răducioiu. După repetate coate în burtă, fostul internaţional şi-a dat demisia. A lăsat în urmă o selecţionată calificată la acest turneu şi o sumă de plîngeri. La turneul de dezvoltare UEFA, din Serbia, în aprilie anul trecut, echipa a făcut deplasarea cu autocarul. Două zile pe drum, apoi zi de meci, fără pauză. „Preşedintele federaţiei a vorbit la noi şi ne-a vorbit vreme de zece minute. A fost important! Ne-a explicat de ce-a trebuit să plecăm cu autocarul. Chestiuni economice!”, a spus atunci Răducioiu. Şi a adăugat: „N-o să cadă cerul pe noi, dacă nu va ieşi bine!”. N-a căzut cerul. Puştii au învins oboseala, Cehia şi Bulgaria. Au pierdut cu Serbia.

După ce a plecat, Răducioiu le-a cerut şefilor FRF „să explice public de ce se întîmpla uneori să nu avem apă la antrenamente” şi „de ce s-a decis ca bugetul pentru alimentaţia jucătorilor să fie redus, de nu mai e suficientă mîncare pentru copii?”. De ce? De aia, de austeritate! Fostul atacant avea un salariu de 2.000 de euro lunar. Iar FRF a decis să i-l plafoneze la 1.800 de euro, cît cîştigă antrenorii de la loturile de juniori. „Ce-i căciuleala asta pe 200 de euro? Un egalitarism de comunişti!”, s-a supărat Răducioiu. După ce l-a călcat pe Marele Blond pe toţi pantofii, conducerea FRF a explicat că fostul internaţional nu suportă să stea în România, să colaboreze cu colegii şi nici să fie plătit la fel cu ei. În locul lui Răducioiu, a venit fostul portar Bogdan Argeş Vintilă, antrenor la Academia lui Hagi. Pînă în prezent, nu s-a plîns de nimic.
La începutul anului, Federaţia şi-a anunţat bilanţul contabil pe 2014 şi bugetul pe 2015. Din primul, rezultă că FRF are un minus de aproximativ 4,5 milioane de euro. Din al doilea, putem vedea, exprimat în numere, interesul federal pentru loturile de juniori. Cele cinci selecţionate (Under 15,16,17, 18 şi 19) primesc împreună 611.000 de euro. Cam 120.000 de euro pentru fiecare lot. Spre comparaţie, fotbalul pe plajă primeşte, singur, 223.000 de euro. Dacă anul trecut Răducioiu se plîngea de lipsa apei şi de raţionalizarea alimentelor, în 2015, juniorii vor primi pîine intermediară pe cartelă şi apă de la robinet. Asta e, să strîngă cureaua de la şort!

Bugetul ăsta se află încă în stadiul de aburi, care vor fi emanaţi spre aprobare în Adunarea Generală de săptămîna viitoare. Lotul Under 17, cel care încasează două goluri în cinci minute, are dreptul la 0,8 la sută din totalul cheltuielilor FRF. Poate că e mai mult decît au primit vreodată juniorii în istoria fotbalului nostru, dar nu e nici pe departe suficient. Pentru 0,8 la sută, nu te aştepţi să pui o bază şi să construieşti. Te aştepţi să cadă cerul pe tine, cu tot cu ţigle şi candelabre. La aşa apreciere federală, mai bine se lasă copiii de fotbal şi se apucă de carte, că Educaţia primeşte mai multe procente de la bugetul de stat.

Orice ar întreprinde mai departe juniorii Under 17, să nu ne irosim pe ei muniţia de ouă şi oţet. Un selecţioner de avarie, interese de culise şi dezinteresul conducerii FRF au defectat tot ceea ce funcţiona în jocul lor. N-a fost cu intenţie, nu! Mediocritatea are şi ea nevoie de zona ei de confort, pe care şi-o produce implementînd propriile criterii nonvalorice. Conducerea FRF a economisit 200 de euro pe lună cu Răducioiu. Acum probabil îşi freacă mîinile că va tăia de pe lista de cheltuieli încă o generaţie, care a scutit-o de participarea la Campionatul European. Ce afacere!

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Panda (21 comentarii)  •  23 martie 2015, 12:23

Burlanii!

Ion N. Induplecatu (2 comentarii)  •  23 martie 2015, 12:31

Marele Vochin a batut campii cu marea pregatire centralizata a lotului,ce eforturi a facut federatia bla,bla…..asa e cand esti angajat la FRF uiti de lucrurile urate…

mrnb (15 comentarii)  •  23 martie 2015, 12:37

Corecte observatii! Ce zice acum Burlenu? Nici un fel de responsabilitate?

coco (13 comentarii)  •  23 martie 2015, 12:54

O gluma de presedinte si o cohorta de colaboratori mai mult decat modesti…

marius (1 comentarii)  •  23 martie 2015, 13:13

Ar trebui sa ne fie rusine la toti si mai ales si voua ziaristilor,care va face-ti ca nu vedeti si nu stiti cum sa fac selectiile la echipele de fotbal.Totul este numai pe baza de nepotism si de spaga,de unde vrei sa ai fotbalisti atat timp cat acolo nu se promoveaza decat copii de fotbalisti,senatori,,,,care nu conteaza daca au talent sau nu….

remus (10 comentarii)  •  23 martie 2015, 13:33

„nimic nou pe frontul de vest”

Catalin (2 comentarii)  •  23 martie 2015, 13:42

La aceasta categorie de varsta campioana anului trecut a fost Dinamo. Cati jucatori a avut la lot Dinamo si cati Viitorul? De fapt ar fi buna o statistica care sa ne arate de la ce echipe provin pustii. O sa vedeti ca selectia e incorecta. Au facut mai multe stagii de pregatire in care s-au rulat foarte multi jucatori. De ce asta cand aveai o echipa care abia incepe sa se omogenizeze? Nu spun ca poate erau necesare 2-3 intariri dar am abordat meciurile cu alta echipa fata de cea cu care ne-am calificat. De fapt la fiecare meci jucat de U17 s-a folosit alta echipa. Rezultatele se vad.

ciupi (400 comentarii)  •  23 martie 2015, 13:50

putem sta – inca – linistiti. inca nu s-a ajuns la situatia de a fi selectionati la echipele de juniori numai copii ai parlamentarilor.

cristi (45 comentarii)  •  23 martie 2015, 14:03

Selectiile sant dubioase la toate loturile de juniori.Conditia principala este sa fie de la Viitorul.Nu neg meritul lui HAGI pentru ce realizeaza acolo,cu eforturi uriase,dar nu este neaparat nevoie ca jumatate din echipa sa fie de la Viitorul.Trebuie sa se faca selectia de la echipele care joaca semifinalele si sa aiba prioritate jucatorii care au jocuri in picioare la esaloanele superioare sau seniori.Dinamo a dat doi juniori,desi ei chiar au juniori care au prins meciuri chiar in prima liga,iar la echipa a doua la seniori o jumatate de echipa este formata din juniori.Probabil ca si la Viitorul este la fel.

STELIST (1 comentarii)  •  23 martie 2015, 14:13

IN TARA SUNT O GRAMADA DE COPII CU ADEVARAT TALENTATI PE CARE NU II VEDE NIMENI PENTRU CA PARINTII LOR NU AU BANI SA II DUCA LA O ACADEMIE DE FOTBAL UNDE AJUNG TOTI LESINATII PE CARE DE MULTE ORI II OBLIGA PARINTII SA SE APUCE DE FOTBAL IN SPERANTA CA SE VOR IMBOGATI DE PE URMA LOR . COPIII TALENTATI II GASITI PE MAIDANE DOMNILOR CAUTATORI,DAR DE LA ACESTIA NU AVETI CE HALI CA SUNT SARACI. DACA VRETI SA MAI AVEM FOTBAL ADEVARAT REORIENTATI-VA SI NU MAI PRIMITI LA FOTBAL COPII CARE AU TALENT PT. BALET.

radu florian (44 comentarii)  •  23 martie 2015, 14:29

ce calitate, ce experienta il recomanda pe Bogdan Vintila la lot?… ca tace si inghite toate neajunsurile de acolo?… Daca Raducioiu spunea lucrurilor pe nume, dar facea si treaba, era cazul sa fie inlaturat?… Burlene, deja ne faci sa il regretam pe mafiotul de Sandu!…

vlad (17 comentarii)  •  23 martie 2015, 14:36

Mda, acum il facem si pe Raducioiu mare antrenor? :)) pt ca a avut niste rezultate intamplatoare la un moment dat? Cat despre echipa de fotbal pe plaja…. si-ar dori astia de la fotbalul in 11 sa aiba rezultatele lor.

stalker87 (5 comentarii)  •  23 martie 2015, 14:37

diseara urmeaza un 3-0 pentru norvegia.

Alex (3 comentarii)  •  23 martie 2015, 14:39

S-ar putea sa fiu invinovatit de cinism sau de lipsa de viziune insa cred ca , ciudat as spune, faptul ca vrem performanta pe burta goala este cel mai mic rau pe care il putem provoca . Ganditi-va ce ar fi insemnat sa avem resurse nelimitate ( mancare ,educatie , bani , turnee in strainatate, etc. ) in conditiile in care si acum , cu toate aceste neajunsuri, ajungem sa ne promovam non-valorile, pilele si copii de parinti platitori de afise prin ziare. Daca promovam performanta in dauna intereselor cred ca vom reusi si fara „cornul cu laptele” ( vezi Nigeria) .
Cu tot respectul, cat timp vom face selectie bazata pe interesele de business ale echipei X sau in functie de cat de forbalist a fost tatal vom avea astfel de rezultate ( vezi in Romania: Familia Iordanescu ( Anghel -Edi ) Familia Stoica (Tudorel -Alin) ; Familia Hagi ( Gica – Ianis )) De cativa ani centrele fotbalistice Arad, Bucuresti(Dinamo), Timisoara , sunt evitate cu desavarsire in detrimentul Constantei si avem si ceva rezultate. Daca nu va ajung jucatorii pentru o echipa nu ar fi rau sa aruncati o privire in scolile private de fotbal ( Chelsea B. ,etc. ) si la juniorii romani de la echipele din Europa. Asa ca , lasati deoparte nepotismele si poate vin si rezultatele …

Adrian (1 comentarii)  •  23 martie 2015, 14:41

Felicitari! printre singurii ziaristi care au timp si de copii. In functie de timpul dvs va asteptam si la campionatele municipale, sa vedeti acolo bataie de joc la adresa copiilor si a parintilor (arbitraje de tot rasul, vestiare lipsa, terenuri tip mocirla). De unde sa mai apara si jucatori de valoare?

Alex (3 comentarii)  •  23 martie 2015, 15:57

# 13 stalker87
Mi-e si frica sa nu care cumva sa egalam dintr-un corner batut de Ianis Hagi si deviat in proprie poarta de vreun norvegian…
Sa vezi atunci cum apare scris mare ca ne-a salvat Ianis.
Forza marketing!!!!! Hai Romania !

Suporter (1 comentarii)  •  23 martie 2015, 15:58

Problema nu este cea financiara, aceasta reprezentativa a beneficiat, de cand antrenor este Vintila, de toate conditiile de selectie si pregatire. Stagii de pregatire la Mogosoaia, la Tarlungeni, in Antalya, in Scotia, in Olanda. Deplasarile in afara tarii s-au facut cu avionul. Problema la Under 17 este antrenorul. In primul rand selectia nu a fost obiectiva si nu s-a bazat pe criterii sportive, s-a bazat pe relatii de prietenie si obligatii fata de anumite persoane precum si pe lipsa de viziune si profesionalism a antrenorului Vintila. In toata campania premergatoare turneului din Anglia a purtat dupa el jucatori nepregatiti si jucatori accidentati, renuntand in schimb la jucatori foarte bine pregatiti si cu valoare pentru aceasta reprezentativa. Exemplele sunt mai mult dar am sa prezint doar unul, suficient de elocvent. Plecarea spre turneul din Anglia, via Olanda, se face cu doi jucatori accidentati, lucru stiut inainte de plecare. Ciubotariu(fiul lui Liviu Ciubotariu) este inclus in lot desi sufera de tendinita. Kanalos(un jucator bun) este inclus in lot desi are entorsa, ambii neputand participa la antrenamentele din Olanda, cu doar cateva zile de inceperea meciurilor de calificare. Dupa cateva zile sunt trimisi acasa si este cooptat Robert Grecu. In chiar ziua primului meci este chemat in Anglia fundasul Vlad Gisa in locul atacantului Nicolae Cirnat, acesta din urma spunandu-se ca s-a accidentat. Deci, si-a facut strategia cu un atacant dar in locul unui atacant aduce un fundas. Apoi, abordeaza meciul cu Slovenia cu un fundas stanga care nu joaca nici la echipa sa de club fundas stanga, jucatorul Vladescu fiind o pila a antrenorului Vintila, cei doi provenind din acelasi oras. Tot titular incepe o alta pila, jucatorul Vladescu, adus ca atacant, fortat ca fundas dreapta in pregatiri si titularizat ca mijlocas in meciul cu Slovenia. Nu intra in echipa cel mai bun jucator al ei, Florinel Coman, dar nu-l introduce nici pe Ianis Hagi. In pregatiri, nici macar nu a incercat sa contureze un 11 care sa joace cateva meciuri in aceeasi formula, dar s-a incapatanat sa-si foloseasca pilele pe mai multe posturi pentru a le titulariza. Nu a reusit cu tactica lui mediocra si cu siguranta va schimba la urmatorul meci, dar raul este deja facut, a compromis calificarea cu infrangerea la scor din meciul cu Slovenia, este greu de crezut ca vom invinge Anglia, chiar daca teoretic putem trece de Norvegia. Din pacate, aceste practici le intalnim la un lot reprezentativ, vinovati fiind si cei care sustin aceste practici si acesti pseudoantrnori.

suporteru’ (10 comentarii)  •  23 martie 2015, 16:24

Nu mai este nationala lui Ianis ?! Parca asa i se spunea pana la ratarea calificarii !

Suporter (1 comentarii)  •  23 martie 2015, 18:55

S-a pierdut si meciul cu Norvegia. Ne-au invins doua echipa sub valoarea echipei Romaniei, a Romaniei care s-a calificat la acest tur de elita. Acest Vintila a facut din echipa Romaniei, echipa lui personala, un fel de FC Arges Vintila. A compromis ideea de corectitudine si de criteriu sportiv, si-a batut joc de munca unor copii. Individul asta trebuie exclus din fotbalul romanesc, el se identifica cu Cooperativa si cu tot ce este corupt in fotbalul romanesc. A fost incapatanat si a crezut ca poate pacali fotbalul, a crezut ca la nivelul acesta merge cu prietenii si cumetrii. Si pentru cei din federatie trebuie sa fie un semnal de alarma, fotbalul romanesc trebuie curatat de la acest nivel, de la copii si juniori. Rusine sa va fie la toti cei care l-ati lasat sa distruga sansa acestei generatii. Plecand de la comentariile de aici trebuie sa dezvoltati acest subiect, altfel riscam sa ne autodistrugem toate sperantele fotbalistice din Romania, la propriu si la figurat.

Unu’ (24 comentarii)  •  23 martie 2015, 20:00

Daca pana acum Burileanu putea sta linistit si ridica din umeri la tot ce se intampla in fotbalul romanesc argumentand ca asta e mostenirea primita de la predecesor, acest turneu ratat (avand in vedere ca am pierdut si al doilea meci) e responsabilitatea totala a lui burileanu. Acest om al proiectelor l-a concediat pe Raducioiu care incropise o echipa ce aducea rezultate pentru 200 de euro pe luna, a pierdut si din imagine (nu se compara Raducioiu cu Vintila) si a distrus si visul unei generatii de pustani. La cat mai multe!!!

simplu suporter (43 comentarii)  •  23 martie 2015, 20:54

as fi tare curios sa vedem si noi fisele jucatorilor de la u17. cine le sunt parintii (si cat de bogati sunt) in primul rand. ce legaturi pot exista intre ei si vintila sau apropiati ai lui vintila. apoi ce cifre de competitii au acesti baieti, la echipele lor, ce posturi joaca, randament etc. ce alternative exista in romania (sau afara) pe posturile respective. de ce alternativele respective nu au fost luate in considerare.
pe langa raspunsuri obiective la aceste intrebari, cred ca trebuie sa ne punem niste intrebari de genul cum se face ca dinamo a dat in ultimii ani doua varfuri supraevaluate la export, neadaptati niciunul din ei, acum ambii mediocri in campionat, dar ambii cu parinti fie foarte bogati, fie bine infipti. sunt sigur ca ei doi sunt doar varful aisbergului. cred ca selectia la noi in tara se face in general doar pe pile, pentru ca antrenorii nu au vocatie si nici salarii si trebuie sa depinda de „atentiile” parintilor. aceasta este o tema pe care as vrea sa o vad tratata foarte serios gsp. vorbe putem scrie toti, dar o investigatie serioasa in acest sens cand?

Den Siao Pina (3 comentarii)  •  23 martie 2015, 21:18

Pentru mine este evident de la..Bistrita ca Burleanu este un amator care se pricepe la fotbalul in salile de sport facute de Elena Udrea! La U17 trebuie antrenori cu experienta, un staff cu psiholog, etc, etc. Antrenorul trebuie sa fie ”apartinic” si sa iubeasca copiii! Conditiile astea in Romania nu le indeplineste decat un strain! Raducioiu? cand a plecat din tara, dupa 2 luni nu mai stia vorbi romaneste! ce sa ii invete ei pe adolescenti acestia? Sa fim seriosi. Raducioiu nu stie tabla inmultirii cu …7 sa zicem! Dar , ciudat, dupa plecarea Oracolului din Balcesti de care ne saturasem, iata s-a instalat PUSTIUL la federatie! Nu mai astept nimic. O sa ne bata Feroe si chiar Luxemburgul si Andorra. Nu vom mai fi niciodata ce am fost…..

Panda (21 comentarii)  •  23 martie 2015, 21:52

Cum nu vii tu, Tepes-Doamne…?

dan76 (7 comentarii)  •  24 martie 2015, 8:06

Selecţie proastă. Să stăm strâmb şi să judecăm drept însă. Nu suntem deacord cu faptul că mulţi jucători sunt de la Academia lui Hagi. Total adevărat, dar de unde domnilor să aducem alţii, de ce nu fac echipele concurenţă Academiei, prin echipe de juniori? De ce, pentru c[ nu vor decâ rezultate pentru moment, nu au strategii pe termen lung. Se mulţumesc să aducă ceva jucători de prin afară, ceva ieftin şi de la noi, şi poate poate or face ceva şi vor lua banii din drepturile tv şi sezonul viitor. Să ai centre de copii şi juniori implică cheltuieli, riscuri, scouteri, antrenori, ori nu sunt dispuşi patronii noştri la aşa ceva. Preferă să cumpere ceva jucători în speranţa sa-i vândă ulterior în câştig. Aşa nu va merge niciodată.

juniordefotbal (2 comentarii)  •  24 martie 2015, 13:34

Pentru Catalin: „aceasta categorie de varsta campioana anului trecut a fost Dinamo”. Incorect. La categoria de varsta 1998 anul trecut n-a fost „an republican”. Ultimul an republican pentru categoria aceasta de varsta a fost 2013 si finala a fost Academia Hagi – Steaua 4-0!!! Iar in anii urmatorii Steaua n-a avut decat un selectionat: Poiana.
Varianta cu „centrele fotbalistice Arad” ar trebui sa ne mai lase. In ultimii ani au facut „carare” jucatorii din Arad pe la Mogosoaia dar n-au confirmat. Nu spune nimeni ca nu au calitate dar nu toti si nici exceptional de mare. Au fost supraevaluati pentru a prinde transferuri „afara”. Priviti caseta din meciul cu Slovenia: nu intamplator primii schimbati au fost cei de la Arad. Cititi cronica meciului si o sa vedeti si realizarile lor.

justitiarul (8 comentarii)  •  24 martie 2015, 19:06

nu am vazut nici un ziarist sa se interoghezeze referitor la avalansa de rezultate dubioase din liga 1, unde valoarea echipei de tinere talente a lui Hagi (Viitorul …cum i-o zice,Voluntari,Constanta,etc,etc) e privita cu multe rezerve….asa educam tanara generatie pentru viitor ?….daca nu jucam pe bune iar jucatorii multor echipe pierd un retur pentru a face cartile pentru o echipa sau alta vom pierde esenta….adica a performa pe plan european si mondial,implicit

CALMATI-VA (1 comentarii)  •  25 martie 2015, 22:27

BUBA NU ESTE LA NATIONALA, ASTIA VIN LESINATI DE LA CLUBURI unde mai pui ca la LOT conceptia de joc este total opusa celei de club.
Oricum eram in urma cu 30 de ani la jubiori fata de europa dar cu burleanu suntem si in urma si in ceta totala.

Comentează