Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Micul sul şi marele eveniment

Chiar ne trebuie Universiadă? Studenţii sînt oricum sistematic căliţi şi foarte motivaţi să facă mişcare peste graniţe. Nu avem nevoie de apă curentă, avem nevoie de săli de sport. Nu avem nevoie de drumuri, avem nevoie de Euro 2020. Nu […]

joi, 12 martie 2015, 8:56

Chiar ne trebuie Universiadă? Studenţii sînt oricum sistematic căliţi şi foarte motivaţi să facă mişcare peste graniţe.
Nu avem nevoie de apă curentă, avem nevoie de săli de sport. Nu avem nevoie de drumuri, avem nevoie de Euro 2020. Nu avem nevoie de reforme în educaţie, avem nevoie de Universiadă. Asta e ultima revelaţie a antropologilor care ne conduc.

Săptămîna asta, a fost lansată oficial candidatura României la organizarea Universiadei din 2021. Şeful statului s-a declarat „convins că se vor găsi şi resursele financiare”: „Cred că România are forţa, capacitatea şi determinarea de a organiza mari evenimente sportive!”. Preşedintele COSR a spus: „Trebuie să arătăm lumii ce poate ţara noastră!”.

Ministrul Sportului a spus: „Un astfel de proiect va schimba definitiv faţa sportului”. Ministrul Educaţiei a spus: „Sînt necesare măsuri simultane pe mai multe planuri!”. Rectorul Universităţii Bucureşti a spus: „Implementarea acestui proiect ar avea un impact major în ceea ce priveşte vizibilitatea României pe plan internaţional”.

Judecînd după vorbe, toţi oamenii ăştia cu putere de decizie par chitiţi pe impactul planetar al ţării. Altceva nu-i interesează. E drept, preşedintele Iohannis a observat că „şi învăţămîntul, şi sportul universitar se află în suferinţă”. Aparent, cauza acestei suferinţe ar fi că din 1981 n-am mai organizat Universiade. În realitate, vorbim despre suferinţe simultane pe mai multe planuri. Să mobilizezi resurse pentru un mare eveniment sportiv e ca şi cum i-ai oferi o bandă pentru alergat unui bolnav paralizat de la gît în jos.

La alegerile prezidenţiale din toamnă, studenţii din Bucureşti au stat la cozi, la secţiile de votare din cămine. Au votat, pînă s-au terminat buletinele de vot. Vă mai amintiţi? Apoi, în decembrie, aceiaşi studenţi au protestat, au trimis o scrisoare deschisă şi preşedintelui ales. Cereau, printre altele, căldură în sălile de curs, „zeci de studenţi s-au îmbolnăvit din cauza frigului din facultăţi”. Cereau „hîrtie igienică şi săpun lichid în băile fiecărei facultăţi”. Cereau „igienizarea zilnică a grupurilor sanitare din cămine”, „construirea de cămine noi”, să nu mai fie „gîndaci, şoareci şi şobolani în cămine”, „să nu mai fie mucegai şi igrasie în sălile de curs”. Cereau şi demisia rectorului Universităţii Bucureşti, domnul cu impactul implementării.

Poate că studenţii exagerau, cînd îi scriau lui Klaus Iohannis că sînt cazaţi în „focare de infecţie”, că „plouă în sălile de curs”, că ei şi dascălii lor „îşi riscă sănătatea şi chiar viaţa cînd vin la facultate”. Aşa sînt tinerii, mai înflăcăraţi, mai puţin dispuşi la compromisuri. Vor şi săpun lichid, nu doar hîrtie igienică. Poate au înflorit situaţia, pe ici, pe colo, să atragă atenţia, dar nimeni nu s-a dus să verifice. Nimeni. S-a schimbat ceva? Nu. A venit primăvara. S-a făcut cald în amfiteatre.

Aşadar, avem „capacitatea, forţa şi determinarea să organizăm mari evenimente”, putem face rost de banii necesari, deşi pînă şi lui Ţiriac i se par „cheltuieli importante”. Dar nu sîntem în stare să organizăm evenimente mici, cum ar fi mersul la WC, între orele de curs. Hîrtia igienică e laser, frate! Nici nu e de mirare că ne abţinem pînă în 2021 de la a demonstra lumii ceva.

Peste şase ani, studenţii revoltaţi de azi vor fi devenit adulţi rezonabili. În locul lor vor veni alţii, cu aceleaşi pretenţii de igienă.

În vizită la Berlin, preşedintele Iohannis a vorbit despre exodul „creierelor”: „Sistemul nostru educaţional este relativ performant, dar o ţară ca România are o problemă dacă părţi semnificative din forţa de muncă foarte calificată pleacă”. E o problemă, da. Dar Universiada o va rezolva. Studenţii noştri vor fi mai pregătiţi fizic, mai rezistenţi la efort, mai serios antrenaţi. Nu vor mai pleca din ţară oricum. Vor alerga mîncînd pămîntul.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

florin (18 comentarii)  •  12 martie 2015, 10:17

foarte bine pusa problema..nu avem chiloti si maieu, dar ne cumparam un ceas elvetian placat cu aur! am organizat universiada si in 1981 si dupa aia, nivelul de trai a luat-o la vale cu totul..o luase de prin 1979 toamna, dar banii cheltuiti aiurea ,,au pus umarul la avalansa”.

Olteanu (1 comentarii)  •  12 martie 2015, 20:18

felicitari pentru articol, pacat ca politucii au interesele lor, atat de departe de ceea ce ar trebui sa faca. E totusi binevenit un articol scris cu har desi imi pare ca un strigat in pustiu. N-ai cu cine…

ccc (14 comentarii)  •  12 martie 2015, 20:42

Corect spus!
Pe romaneste, era o vorba: „chelului, tichie de margaritar ii trebuie!”.
Cam astia suntem noi si guvernantii nostri. Spun noi, pentru ca problema nu e numai la ei. Apropo de CM de fotbal din Brazilia si protestele „imense” impotriva organizarii acestui eveniment de catre o tara cu populatia saraca (sau saracita, cum vreti sa-i spuneti!). La noi, nu protesteaza si nu va protesta nimeni, decat, eventual, cateva articole prin presa, ca cel de fata, care vor ajunge in anonimat mult mai repede decat ar fi cazul. Si ca sa intelegem de unde se trage „seva” acestei organizari: urmeaza alegeri prezidentiale peste fix 5 ani…. Deci banii ce vor fi „investiti” in organizarea universiadei, isi vor lua frumusel talpasita catre campaniile electorale faraonice, ca poate-poate, iese de data asta!

667 (7 comentarii)  •  12 martie 2015, 22:19

cati bani poti fura daca achizitionezi hartie igienica pentru facultati? putini. dar cati poti fura daca aloci zeci de milioane pentru o universiada? asta e singurul motiv

vasco (317 comentarii)  •  13 martie 2015, 7:15

Articol corect,binevenit.Chelul si tichia de margaritar.Bilantul material ar fi negativ,prea putini turisti vin la universiade,iar cel moral ar fi la fel de negativ,conditiile de transport ,cazare si oferta turistica….le stim,deci n-ar fi nici macar o buna promovare a tarii.

CM (1 comentarii)  •  13 martie 2015, 10:09

Bine scris!
„Alesii” nostri se cred de anvergura planetara si noi nu avem dupa ce bea apa…

barbu brailoiu (104 comentarii)  •  13 martie 2015, 12:37

Domnişoară, pofta vine mâncând. după FOTE 2013,mai vrem şi JOT 2020! şi altele!…
Până atunci, Baku organizează, în acest an, primele Jocuri Olimpice Europene. Cum, care Baku? Capitala Azerbaidjan-ului ex-sovietic. Şi ce strălucire de 10 zile o să fie acolo!…

Cristian Ioan (1 comentarii)  •  17 martie 2015, 12:33

@florin, NU CRED!
ai dreptate cu degradarea ce incepuse dinainte de 1980, dar din 81 s-a accelerat, perfect adevarat ca „nivelul de trai a luat-o la vale cu totul”, dar eu nu cred ca Universiada este de vina!
De vina a fost paranoia lui Pingelica, ce in ultimul timp scapese de sub control, cu sau fara Universiade, tot spre modelul nod-coreean ne indreptam …

Comentează