Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

După gerul arctic, febra sportului

Guvernul Ponta finanţează din fondul de rezervă tenisul, bisericile şi expoziţiile. Pentru spitale, şcoli şi drumuri, vrea bani de la românii din diaspora.

Fondul de rezervă al Guvernului concurează baladele cu haiduci. Cînd e nevoie de bani pentru un stadion, […]

luni, 16 februarie 2015, 9:41

Guvernul Ponta finanţează din fondul de rezervă tenisul, bisericile şi expoziţiile. Pentru spitale, şcoli şi drumuri, vrea bani de la românii din diaspora.

Fondul de rezervă al Guvernului concurează baladele cu haiduci. Cînd e nevoie de bani pentru un stadion, pentru organizarea Euro 2020, pentru finala Europa League, pentru o pictură murală pe catapeteasmă, se aude un ropot de copite şi apar cei Şapte-Cai nerambursabili.

În 2014, an electoral, cheltuielile din fondul de rezervă au crescut de peste zece ori, arăta o analiză a Gândul.info. Cîndva, fondul ăsta era menit să acopere cheltuieli urgente şi neprevăzute (în caz de calamităţi sau de „ger arctic” iminent). Din luna mai, prin ordonanţă, din rezerva Guvernului pot fi susţinute şi alte activităţi mai puţin presante: „proiecte culturale, religioase şi sportive”, nu neapărat în ordinea asta. Sportul a devenit una dintre „urgenţele” României. E abonat la banii de sub saltea.

Tendinţa exista. „Cotidianul” scria că, în 2011, salariile de la Petrolul au fost achitate de Primăria Ploieşti cu bani din fondul de rezervă al Guvernului. „Bani albi, pe care îi merit”, cum spunea fostul manager bugetar Valeriu Răchită. Stadionul „Ion Moina” din Cluj-Napoca a fost finanţat din rezerva Guvernului, la fel şi Arena Naţională  „dar nu au fost precizate anul şi epoca în care banii vor fi viraţi municipalităţii”, obiecta primarul Oprescu. Ca răzbunare, nici el n-a precizat, la rîndul lui, anul şi epoca în care va prezenta facturile.

Noutatea, în ultimii ani de „urgenţe” sportive, este că s-a pierdut total controlul asupra acestor fonduri. În Monitorul Oficial, nu se mai publică lista primăriilor sau obiectivelor care beneficiază de ajutoare. O dată ajunşi în bugetele locale, banii spală putina de amprente. „Alocările se realizează fără criterii transparente. Acest fond a ajuns să funcţioneze practic ca un buget paralel fără control parlamentar”, arată un raport al Curţii de Conturi.

Gândul.info a pus cap la cap H.G.-urile şi a aproximat lista de cheltuieli. Pe 2014, s-au alocat din fondul de rezervă 470.000 de euro pentru „taxe turnee sportive”. În această sumă, intră probabil cheltuielile de organizare a turneului WTA de la Bucureşti. Guvernul a achitat taxa către WTA, 250.000 de euro, iar MTS  a plătit alte costuri de organizare, în jur de 170.000 de euro. Mult cîntatul turneu s-a încheiat, cum se ştie, într-o notă deşănţat propagandistică. Preşedintele Federaţiei Române de Tenis i-a mulţumit la scenă deschisă premierului Ponta, „fără sprijinul căruia această săptămînă n-ar fi fost posibilă”.

Pentru turul II al alegerilor prezidenţiale din străinătate, Guvernul a alocat din fondul de rezervă ceva mai mult decît pentru tenis: 670.000 de euro. Cîte 1,86 de euro pentru fiecare dintre cei 360.000 de români care au votat în afara ţării. La schimb pentru exercitarea unui drept constituţional, premierul proiectează să-i impoziteze cu cîte 10 euro pe românii din diaspora. „Ştiu, se spune că trimit bani acasă. Dar nu-i trimit la şcoli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la şomaj. Îi trimit pe căi private”, explica primul-ministru, la sfîrşitul lui ianuarie.

Ideea de afacere nu e rea. Dai 1,86 de euro şi primeşti 10 euro de la fiecare votant din diaspora. Dar dacă banii de la românii din străinătate ajung în fondul de rezervă, iar de-acolo sînt direcţionaţo spre exerciţii de imagine: turnee de tenis, catedrale, expoziţii în China? Problema nu o reprezintă atît destinaţia, că rezervele se duc la WTA sau la sinistraţi. Problema o reprezintă lipsa de transparenţă. Contribuabilii suedezi, de exemplu, pot afla cu exactitate, în orice moment, unde au ajuns banii lor. Încă din 1766, în Suedia există o lege privind accesul la informaţiile de interes public. De unde şi nivelul redus al corupţiei în democraţia scandinavă, spun specialiştii de la Transparency International.

Sîntem cu peste 200 de ani în urmă. Şi perseverăm. Precum la centru, aşa şi în teritoriu. Primarul din Bistriţa a anunţat că va aloca 2 milioane de lei din fondul de rezervă de 2,5 milioane de lei al Primăriei pentru…. pentru? Pentru sport! „Dorim să susţinem fotbalul, să-i susţinem pe cei 200 de copii care fac fotbal la clubul Gloria”, a explicat edilul, citat de Bistriţeanul.ro. Mai tîrziu, cînd copilaşii vor dori să-şi găsească un rost în ţară, adio, susţinere! Să se ducă la muncă şi la urnă peste graniţe!

Comentarii (10)Adaugă comentariu

barbu brailoiu (104 comentarii)  •  16 februarie 2015, 11:33

poate-şi va scrie madam ritzi ceva memorii din puşcărie…

Andrei (1 comentarii)  •  16 februarie 2015, 15:37

Pai doar si-au luat tara inapoi

Mihu2 (101 comentarii)  •  16 februarie 2015, 15:42

Dar guvernul Ponta a anuntat si finantarea construirii noului sdadion de fotbal din Craiova! Din ce fond? Tot din cel de rezerva? Adica Ponta finanteaza pe Olguta Vasilescu din banii contribuabililor ! Interesant! Un fel de Gala Bute, nu-i asa? Alo, DNA, se aude?

Razvan (1 comentarii)  •  16 februarie 2015, 15:45

In timp ce in proiectele electorale arunca cu bani, aeroportul din Brasov nu doar ca nu este finantat dar s-a facut si tot posibilul pentru a se bloca continuarea proiectului.

Asa ca dupa ce mafia PDL, a blocat aeroportul pentru ca nu aveau nimic de castigat, fiind facut de consiliul judeten(adica PNL) a venit mafia PSD care, ma repet, nu doar ca nu baga bani in acest proiect dar impiedica si finantarea lui prin alte mijloace. Adica ne opreste pe noi, cei din Brasov, sa ne platim aeroportul din banii nostri.

Raspunsul o sa-l primeasca in 2016. SI pentru aeroport si pentru Comarnic – Brasov. Dar e bine ca au faut stadioane in Ploiesti, CLuj si parca urmeaza Craiova.

andrei (188 comentarii)  •  16 februarie 2015, 15:48

Nu te dezminti…Cine vede numai rosu cu ura in fata credeam ca este doar un animal.Bine ai revenit din nou la Ponta,astept din nou Olguta,Constantinescu…Pentru cei de la Gindul este normal dupa campania din Prosport in alegeri…Ma intreb unde esti de macar zilele astea nu vezi cite probleme are portocalii…si astia chiar au inchis spitale ,nu au dat bani la tenis ci la terenuri in panta

re (9 comentarii)  •  16 februarie 2015, 16:27

Sportul romanesc este in proportie covarsitoare instrument al evaziunii fiscale , etc….

lord belial (182 comentarii)  •  16 februarie 2015, 16:52

excelent

dani (88 comentarii)  •  16 februarie 2015, 18:58

Timisoara nu primeste nici un ban de la guvernul doctor monta. Exista un spital care asteapta de 4-5 ani fonduri pt finisare, dar doctor monta trimite bani la craiova pt stadionul doctor vasilescu. Cam 60 milioane euro, pt cei 2000 de revolutionari falsi, de la craiova. Sa aiba stadion craiova, pe banii romanilor!Hai DNA! Du-l pe penalul doctor monta la BULAU!

birlic (25 comentarii)  •  17 februarie 2015, 9:50

Noi Timisorenii ,nu cerem bani din fondul de rezerva ,pt.ca stim ca nu avem nici-o sansa,dar sa ne dea(repartizeze) din Bugetul Consolidat al Statului ,proportional cu cat contribuim la constituirea lui.Ma feresc sa fac trimiteri la Regiuni ,da Regiuni pentruca in finante sunt Regiuni ,care contribuie putin si primesc mult de regula .Am mai avut un secretar general oltean si stim cum sa purtatat .Trezitiva fratilor ca intre timp a fost o Revolutie ,plecata stiti dvs. de unde.

iosif (6 comentarii)  •  17 februarie 2015, 11:07

Cand o sa munceasca el in locul nostru,aici,atunci o sa-i dau nu 10 euro,ci 110 euro.dar pina el a stat ascuns in garile parisului ca sa scape de armata,dupa care si-a cumparat doctorate si tot felul de titluri,a furat si fura in continuare,nu are decat sa de-a el 10 euro. eu platesc impozit in tara in care muncesc si care m-a adoptat.sa plateasca hotii si talharii din parlamentul romaniei care au dus tara unde este.sa-si doneze averile facute din jafuri si talharii. pina atunci sa nu apeleze la noi cei care muncim ca sa reusim sa facem ceva.

Comentează