Consiliul ortacilor cu crampoane
În contra curentului din tribunale, consilierii judeţeni din Gorj au dublat finanţarea pentru Pandurii.
Primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare pentru finanţarea ilegală a Fotbal Club Gloria Buzău. Edilul a declarat […]
În contra curentului din tribunale, consilierii judeţeni din Gorj au dublat finanţarea pentru Pandurii.
Primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare pentru finanţarea ilegală a Fotbal Club Gloria Buzău. Edilul a declarat că l-a „supărat” pedeapsa şi că va face apel.
Pînă atunci, lucrăm cu acest verdict. Scopul pedepsei, conform Codului Penal, este reprezentat de „prevenirea săvîrşirii de noi infracţiuni”. Prevenirea se realizează, o dată, prin educarea condamnatului, după ce acesta trece de faza de negare, şi prin „determinarea generală a oricărei alte persoane de a respecta legea”.
Cînd instanţa pedepseşte finanţarea cu bani publici a unui club de fotbal profesionist, te aştepţi ca ceilalţi primari, ceilalţi şefi de Consilii Judeţene să se simtă uşor intimidaţi. Să mediteze cu frică şi cutremur înainte de a da frîu liber pornirilor de fan al echipei locale. CJ Gorj a ars etapa cu meditaţia şi a trecut direct la votarea unei finanţări duble pentru Pandurii Tg. Jiu. Nici vorbă de descurajare! Cu 21 de „pentru” şi 11 de „contra”, echipa de fotbal va primi anul ăsta 400.000 de lei, în loc de 200.000 de lei. „Pentru copii şi juniori!”, a explicat şeful CJ Gorj, Ion Călinoiu.
Călinoiu nu s-a gîndit doar la copilaşi, s-a gîndit şi la nevoile lui de tată de judeţ. Conform cotidianului „Pandurul”, CJ Gorj va cheltui 100.000 de lei pentru amenajarea biroului lui Călinoiu (creioane cu pană de struţ, capsatoare cu telecomandă şi alte rechizite de ultimă generaţie). Plus 100.000 de lei pentru deplasările lui Călinoiu în străinătate. Plus 300.000 de lei pentru promovarea CJ în mass-media. Plus achiziţionarea a două maşini de teren, plus un sistem video profesional de 90.000 de lei. Cu aceste dotări, şeful CJ şi-ar permite să-şi deschidă un club de fotbal la el în birou, să-l filmeze jucînd şi să scoată profit din redifuzarea meciurilor, la ore de maximă audienţă.
Dacă parcurgi întreaga listă de cumpărături a consilierilor gorjeni, dublarea finanţării pentru Pandurii nu mai sare în ochi. Iar la scara fotbalului, suma asta acoperă cam 2 la sută din bugetul anunţat al clubului, pe sezonul în curs: 5,5 milioane de euro. Dar, cum se spune, gestul contează. CE Oltenia a virat anul trecut un milion de euro în contul echipei de fotbal, dar acum are alte preocupări de căpetenie. Studiază oportunitatea ca minerii să care cărbunele „nu pe bandă, ci cu sacoşa în depozitele termocentralei, am ieşi mult mai ieftin”.
Noroc bun cu entuziasmul din Consiliul Judeţean. Toate tensiunile sociale se topesc într-o singură dilemă: „Întrebarea este dacă vrem sau nu să sprijinim sportul în judeţul Gorj?”, a spus Călinoiu, acest prinţ al Danemarcei din AGA Pandurilor. E genul de întrebare pe care şi-a pus-o şi Boşcodeală şi se pare că n-a nimerit răspunsul legal.
Autorităţile locale din Gorj nu au, ca să parafrazăm Codul Penal, „determinarea generală” să distingă interesele cetăţenilor de interesele suporterilor. Iar la Pandurii, bugetul a fost şi a rămas o nebuloasă. Fostul şef al echipei, Marin Condescu, este judecat pentru că ar fi prejudiciat clubul cu 2,6 milioane de lei. Nici după schimbarea conducerii, finanţarea Pandurilor n-a devenit mai transparentă. E beznă ca-n subteran. Nu s-a aprins nici o lampă, cît să vadă şi minerii unde anume se duc banii lor. La care copii, la juniorii cui?
Consilierii din Gorj i-au anunţat senini pe angajaţii CE Oltenia că „nu pot face nimic” pentru ei. Pot doar „să pregătească terenul pentru o eventuală migrare a forţei de muncă”. Gorjenii trebuie să aştepte reclamele la CJ, să afle cu ce anume se ocupă această instituţie. În anii precedenţi, au aflat că e în stare de un curaj extrem, să promoveze relieful local folosind imagini cu munţi din Germania.
Ce urmează? Creativii din slujba cetăţeanului vor promova locurile de muncă din Italia, cu Munţii Carpaţi pe fundal. Vor promova Pandurii folosind postere cu Bayern Munchen, acest magnet pentru turiştii bavarezi. Întrebarea este: ce variantă va alege CJ pentru transportarea acestor postere? Varianta scumpă, pe bandă, sau varianta ieftină, cu sacoşa, din respect pentru banii gorjenilor?