Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Consiliul ortacilor cu crampoane

În contra curentului din tribunale, consilierii judeţeni din Gorj au dublat finanţarea pentru Pandurii.

Primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare pentru finanţarea ilegală a Fotbal Club Gloria Buzău. Edilul a declarat […]

joi, 12 februarie 2015, 9:22

În contra curentului din tribunale, consilierii judeţeni din Gorj au dublat finanţarea pentru Pandurii.

Primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare pentru finanţarea ilegală a Fotbal Club Gloria Buzău. Edilul a declarat că l-a „supărat” pedeapsa şi că va face apel.

Pînă atunci, lucrăm cu acest verdict. Scopul pedepsei, conform Codului Penal, este reprezentat de „prevenirea săvîrşirii de noi infracţiuni”. Prevenirea se realizează, o dată, prin educarea condamnatului, după ce acesta trece de faza de negare, şi prin „determinarea generală a oricărei alte persoane de a respecta legea”.

Cînd instanţa pedepseşte finanţarea cu bani publici a unui club de fotbal profesionist, te aştepţi ca ceilalţi primari, ceilalţi şefi de Consilii Judeţene să se simtă uşor intimidaţi. Să mediteze cu frică şi cutremur înainte de a da frîu liber pornirilor de fan al echipei locale. CJ Gorj a ars etapa cu meditaţia şi a trecut direct la votarea unei finanţări duble pentru Pandurii Tg. Jiu.  Nici vorbă de descurajare! Cu 21 de „pentru” şi 11 de „contra”, echipa de fotbal va primi anul ăsta 400.000 de lei, în loc de 200.000 de lei. „Pentru copii şi juniori!”, a explicat şeful CJ Gorj, Ion Călinoiu.

Călinoiu nu s-a gîndit doar la copilaşi, s-a gîndit şi la nevoile lui de tată de judeţ. Conform cotidianului „Pandurul”, CJ Gorj va cheltui 100.000 de lei pentru amenajarea biroului lui Călinoiu (creioane cu pană de struţ, capsatoare cu telecomandă şi alte rechizite de ultimă generaţie). Plus 100.000 de lei pentru deplasările lui Călinoiu în străinătate. Plus 300.000 de lei pentru promovarea CJ în mass-media. Plus achiziţionarea a două maşini de teren, plus un sistem video profesional de 90.000 de lei. Cu aceste dotări, şeful CJ şi-ar permite să-şi deschidă un club de fotbal la el în birou, să-l filmeze jucînd şi să scoată profit din redifuzarea meciurilor, la ore de maximă audienţă.

Dacă parcurgi întreaga listă de cumpărături a consilierilor gorjeni, dublarea finanţării pentru Pandurii nu mai sare în ochi. Iar la scara fotbalului, suma asta acoperă cam 2 la sută din bugetul anunţat al clubului, pe sezonul în curs: 5,5 milioane de euro. Dar, cum se spune, gestul contează. CE Oltenia a virat anul trecut un milion de euro în contul echipei de fotbal, dar acum are alte preocupări de căpetenie. Studiază oportunitatea ca minerii să care cărbunele „nu pe bandă, ci cu sacoşa în depozitele termocentralei, am ieşi mult mai ieftin”.

Noroc bun cu entuziasmul din Consiliul Judeţean. Toate tensiunile sociale se topesc într-o singură dilemă: „Întrebarea este dacă vrem sau nu să sprijinim sportul în judeţul Gorj?”, a spus Călinoiu, acest prinţ al Danemarcei din AGA Pandurilor. E genul de întrebare pe care şi-a pus-o şi Boşcodeală şi se pare că n-a nimerit răspunsul legal.

Autorităţile locale din Gorj nu au, ca să parafrazăm Codul Penal, „determinarea generală” să distingă interesele cetăţenilor de interesele suporterilor. Iar la Pandurii, bugetul a fost şi a rămas o nebuloasă. Fostul şef al echipei, Marin Condescu, este judecat pentru că ar fi prejudiciat clubul cu 2,6 milioane de lei. Nici după schimbarea conducerii, finanţarea Pandurilor n-a devenit mai transparentă. E beznă ca-n subteran. Nu s-a aprins nici o lampă, cît să vadă şi minerii unde anume se duc banii lor. La care copii, la juniorii cui?

Consilierii din Gorj i-au anunţat senini pe angajaţii CE Oltenia că „nu pot face nimic” pentru ei. Pot doar „să pregătească terenul pentru o eventuală migrare a forţei de muncă”. Gorjenii trebuie să aştepte reclamele la CJ, să afle cu ce anume se ocupă această instituţie. În anii precedenţi, au aflat că e în stare de un curaj extrem, să promoveze relieful local folosind imagini cu munţi din Germania.

Ce urmează? Creativii din slujba cetăţeanului vor promova locurile de muncă din Italia, cu Munţii Carpaţi pe fundal. Vor promova Pandurii folosind postere cu Bayern Munchen, acest magnet pentru turiştii bavarezi. Întrebarea este: ce variantă va alege CJ pentru transportarea acestor postere? Varianta scumpă, pe bandă, sau varianta  ieftină, cu sacoşa, din respect pentru banii gorjenilor?

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Cos (1 comentarii)  •  12 februarie 2015, 12:43

Sunteti in beza voi rau de tot.
CE Oltenia nu a virat absolut nici un leu catre Pandurii si nu o vor mai face. CE Oltenia sprijina echipa de handbal si baschet. Poate ar trebui sa faceti o investigatie cati bani vireaza CE Oltenia catre baschet si handbal, cati bani manca cele 2 echipe de acolo, dar catre echipa de fotbal CE Oltenia nu a virat nici un ban.

Fane (1 comentarii)  •  12 februarie 2015, 13:48

Subscriu primului comentariu. Daca faci un articol, documenteaza-te! Nu sunt fan Calinoiu sau a ” gastii rosii” din Gorj, dar ar fi bine sa ai toate faptele, altfel informezi gresit publicul. Ce e drept, CJG( Consiliul judetean Gorj) A alocat aceasta suma de bani PENTRU JUNIORI. CEO nu mai cotizeaza la echipa de fotbal, avand probleme lor. Cat despre restul articolului – nu-i vad rostul. Nimic nou, aceiasi hoti rosii la conducere, fac ce vor cand vor.

Miner de la CEO (1 comentarii)  •  12 februarie 2015, 22:14

Multumim pentru articol Maria!

doriansky (12 comentarii)  •  13 februarie 2015, 8:12

Ce bine ar fi sa doara prostia! … pt ca domnii Cos si Fane sa URLE zilnic. Daca dupa ce au citit (cu atentia de care sunt capabili) articolul, mai exact:”CE Oltenia a virat anul trecut un milion de euro în contul echipei de fotbal, dar acum are alte preocupări de căpetenie.” si dup-aia au conceput comment-urile cretine de mai jos atunci e clar.
E absolut clar ca merita sa fie condusi de unu’ ca, Calinoiu!

duicu (1 comentarii)  •  15 februarie 2015, 12:42

Ceea ce nu stiti voi pentru ca nu locuiti aici la Tg Jiu e ca domnul Calinoiu, mai bine zis fiul lui are un lant de farmacii.Si ca sa acopere niste gaura la farmacii vinde medicamente si suplimente de efort la Pandurii.Mai bine zis se face ca le vinde ca si-a pus un fin director financiar la Pandurii, si ala ii face treburile murdare, a se citi da banii de vin de la Consiliul lui Calinoiu la farmaciile lui Calinoiu si faca ca totul sa para legal,adica spune ca medicamentele s-au cumparat dar ele lipsesc cu desavarsire.E asa de simplu sa reyolvi in familie,te faca ca dubleyi bugetul cu suma pe care tu o iei acasa pe alta parte…

Comentează