Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Judeţul care bătea Cuba

După Fidel Constantinescu şi Che Mazăre, „el lider maximo” din voleiul constănţean a ajuns şi el să dea socoteală în justiţie.

126 de şcoli din judeţul Constanţa nu au sală de sport. Adică un sfert din totalul şcolilor din judeţ. […]

vineri, 6 februarie 2015, 8:41

După Fidel Constantinescu şi Che Mazăre, „el lider maximo” din voleiul constănţean a ajuns şi el să dea socoteală în justiţie.

126 de şcoli din judeţul Constanţa nu au sală de sport. Adică un sfert din totalul şcolilor din judeţ. Adică în jur de 126.000 de copii fac educaţia fizică în încăperi de 60 metri pătraţi. Inspectorii şcolari se felicită, în presa locală, că „nicăieri în Constanţa nu se fac orele de sport pe hol”.

Nu, nu e vorba de lipsa banilor, e un caz clasic de „legea compensaţiei”. Patru licee din oraşul de la malul mării n-au sală de sport. În schimb, comuna constănţeană Castelu are două săli, la distanţă de 7 kilometri. Aţi citit despre asta în paginile Gazetei. „Şi ce dacă?”, răspundea primarul din Castelu. „În localitatea franceză Plescop, cu care sîntem înfrăţiţi, sînt trei săli de sport”. Un primar informat este aproape ca un primar occidental.

„E prematur să ne gîndim că, în următorul interval de ani, absolut toţi elevii din judeţul nostru vor beneficia de un spaţiu optim pentru aceste activităţi!”, a declarat inspectorul şcolar pentru educaţie fizică din Constanţa, citat de Digi 24. Adică e prematur să ne gîndim că vom avea condiţii decente să ne creştem şi educăm copiii. Acum 25 de ani, tot prematur era. Acum 50 de ani, la fel. Dacă e să ne luăm după autorităţile din Constanţa, normalitatea e prematură prin definiţie.

În Republica de pe litoral, există bani pentru sport, există şi echipe de elită. Dar trebuie să te naşti senior, să fii profesionist din scutece, altfel nu „beneficiezi de un spaţiu optim” pentru a bate mingea. Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, este acuzat, printre altele, că a finanţat ilegal cu 5 milioane de euro, bani publici, mai multe cluburi sportive. Constantinescu, el însuşi, este preşedintele clubului de handbal HCM Constanţa. O parte din mana de la CJ, un sfert de milion de euro, cît o sală de sport, a mers la campioana României la volei, CVM Tomis. Preşedintele acestui club, Sorin Strutinsky, a fost dus şi el, săptămîna asta, cu mandat de reţinere la DNA. Este acuzat de trafic de influenţă, fals în înscrisuri, instigare la spălare de bani. Dosarul lui nu e legat de sport. Sportul e doar panaşul, un pretext pentru a jumuli chitanţierul CJ.

Strutinsky a deţinut, la un moment dat, funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Române de Volei. A avut un cuvînt de spus în gestionarea finanţărilor de la MTS. Nicuşor Constantinescu are cuvinte doar despre handbal. În decembrie, certa federaţia lui Dedu că „nu aduce schimbări majore”, iar „naţionala” noastră masculină „capotează în faţa unor amatori”. Dacă n-ar fi aleşi locali ca ei, să ridice ştacheta pînă la cer, ne-am tăvăli fericiţi în noroiul înfrăţit cu asfaltul din Franţa.

Şi despre arestarea lui Strutinsky a avut o părere primul suporter al judeţului. A luat-o foarte personal. S-a plîns de „justiţia televizată”, care, mai nou, prezintă şi versiunea acuzării: „Este o lovitură dată mie, lui Radu Mazăre, cetăţenilor judeţului Constanţa care m-au votat”. Nu e vina justiţiei că, văzîndu-şi de treaba ei, ajunge să-i deranjeze de la treburile lor pe gospodarii de gherilă Nicuşor Constantinescu, Mazăre şi Strutinsky. Nu e vina justiţiei că treburile lor nu sînt legate doar de sport, sînt legate de tot ceea ce se întîmplă în Constanţa. Prin urmare, cînd cei trei sînt scoşi din ritm de procurori, îşi pierd concentrarea, cluburile sportive îşi pierd finanţarea, totul se duce de rîpă. Sigur, există riscul ăsta, ca anchetele penale să blocheze întreaga ţară, judeţ după judeţ. Dar există rele şi mai mari. Mult mai mari.

Cît despre cetăţenii care s-ar simţi nedreptăţiţi de justiţie, e prematur să ne gîndim că absolut toţi se cred loviţi de anchetele care-i vizează pe capii judeţului. De exemplu, elevii din Constanţa, viitorii alegători, au alte priorităţi. De cînd fac de nevoie şah la ora de educaţie fizică, au început să-şi bată capul cu strategii. L-au reclamat la DNA pe primar pentru că nu le acordă reducerea la abonamentele pentru transportul în comun. Iar primarul le-a transmis că „Dumnezeu îi pedepseşte pe cei care fac lucruri rele”. De cei care fac lucruri bune se ocupă, evident, Parchetul.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Broscuţa Oac (40 comentarii)  •  6 februarie 2015, 14:37

Nu prea pricep de treabă are DNA cu abonamentele elevilor la RATC. Direcţia Naţională Anticorupţie n-ar trebui să se ocupe de corupţie?
Văd că plângerea la DNA a devenit „noul sport naţional”. Dacă ne batem joc aşa de justiţie, n-o să ne fie bine.

În altă ordine de idei, mi se pare fabulos că 75% din şcolile din judeţul Constanţa AU sală de sport. Cred că nici media pe UE nu e la nivelul ăsta.

alex (345 comentarii)  •  6 februarie 2015, 17:17

Trebuie mentionat, o opinie corecta, spusa deschis si absolut necesara pentru a intelege cum functioneaza mecanismele mafiei la varful judetelor din tara. Inteles de unii, blamat de altii, intr-adevar efortul justitiei va fi hotarator in separarea adevarului si dreptatii de neadevar.

cristi (1 comentarii)  •  6 februarie 2015, 19:15

75% e fabulos? pai sportul (sau educatia fizica) e in programa scolara, unde ar trebui sa se faca orele, in parc? ar trebui chiar 100% sa fie procentul, si nu cred ca stam mai bine noi la acest aspect fata de Europa, macar cea civilizata, unde oamenii sunt respectati de catre alesii lor. iar DNA-ul are drept atributie, printre altele, cercetarea demnitarilor, atat a celor locali, ca primarii, cat si a celor centrali, ministri si parlamenteri, iar faptul ca mr.mazarica nu a vrut (asa s-a exprimat chiar el) sa dea acesti bani conform legii, de altfel, constituie cam abuz in serviciu… hai DNA-ul!

mrnb (1 comentarii)  •  6 februarie 2015, 19:48

Bai articol asa cam ciudat, dar ok!
Pai tu esti jurnalist, dar nu te-am vazut sa scrii despre succesele copiilor in sport, dar am vazut cum scrii despre campioni.
Ok, nu e in regula ca se dau bani de la mun. sau judet catre marea performanta. Ok, nu e bine daca Republica Constanta se comporta ca reprezentantii cei mai de seama ai Cubei (iar idiotii cred ca e misto).
Dar poate ca nu e rau ca HCM a facut performanta cand handbalul masculin romanesc a fost in mare suferinta, poate ca nu e rau ca Tomis e echipa tare, poate ca e de bine ca pana la urma in Constanta sunt conditii bune pentru copiii care vor sa faca performanta in sporturi diverse (si aici am o problema cu logica ta referitoare la salile de sport. In Constanta apar mereu campioni, desigur prin grija primara a parintilor dar si pentru ca au spatii de antrenament adecvate si antrenori platiti de autoritati). Ca mai e mult pana departe…..

biro (1 comentarii)  •  6 februarie 2015, 23:27

De mult incearca DNA-ul sa il bage la bulau, dar de fiecare data scapa… Poate ca e nevoie de cate o mazare pe litoral in fiecare an, ca asa e mai frumos

BD la munte si la mare (15 comentarii)  •  7 februarie 2015, 8:34

bunicel, bravo

cristian007 (22 comentarii)  •  7 februarie 2015, 10:02

Well, tot ce ne putem ruga este ca D-l S. sa inceapa sa ciripeasca….atunci sa vezi comedie constateana de cea mai buna calitate. D-l S. nu e chiar un oarecare ci eminenta cenusie a judetului, omul care canta, ca D-l Mazare si D-l Constantinescu sa danseze. Vedem….

buna dimineata (1 comentarii)  •  7 februarie 2015, 10:42

Felicitari pentru articol. Va rog insa, nu uitati de „fratiorul” Cristian Zgabercea, acum mare mahar in TVR, care a cheltuit la fel de multi bani cu echipa de fete a orasului Constanta. acum echipa s-a desfiintat dar in anii de „mare glorie” a sapat urme adanci in finantele judetului. Ir cristian zgabercea era cel ce invartea banii

Comentează