Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Plimbaţi-o pe Halep prin toată ţara!

Operaţiunea „Apa şi săpunul” la Galaţi: autorităţile igienizează vestiarele patinoarului, în cinstea meciului de Fed Cup

În octombrie, federaţia de tenis a ales Patinoarul Dunărea din Galaţi drept loc de desfăşurare pentru meciul de Fed Cup cu Spania, programat la […]

luni, 12 ianuarie 2015, 7:36

Operaţiunea „Apa şi săpunul” la Galaţi: autorităţile igienizează vestiarele patinoarului, în cinstea meciului de Fed Cup

În octombrie, federaţia de tenis a ales Patinoarul Dunărea din Galaţi drept loc de desfăşurare pentru meciul de Fed Cup cu Spania, programat la începutul lui februarie. „Vrem ca echipele noastre să ajungă în cît mai multe oraşe din România”, a explicat George Cosac, şeful FRT.

Conceptul se numeşte „turism sportiv”, ne-a lămurit, în paginile Gazetei, şi Mihai Istrate, administratorul patinoarului din Galaţi. Într-un oraş unde „industria nu funcţionează”, „cînd vine vorba de sport totul se schimbă în jurul unui astfel de eveniment”. Oare aşa să fie? Totul se schimbă sau doar pigmentul, de la bleu scorojit la albastru de Prusia spălăcit?

Spectacol de sunet, lumini şi igienă

Patinoarul Dunărea a găzduit şi gale de box, de K 1, concerte, tîrguri, acum meciuri de tenis. În curînd, cum glumeau gălăţenii pe forumuri, „va ţine loc şi de cinematograf, că tot nu avem”. Despre pregătirile de meci, aţi putut citi în reportajul colegilor mei Roxana Fleşeru şi Răzvan Luţac. Organizatorii locali au rezolvat cu brio problema porumbeilor, care se cuibăriseră sub acoperiş. „Ne-am chinuit mult cu ei, au fost chemaţi experţi columbofili!”, au declarat gospodarii arenei construite în ’71.

Gheaţa a fost spartă manual şi cărată cu maşina departe, probabil pe drumurile judeţene desfundate. „Dacă vine viscolul şi e greu de ajuns la Galaţi?”, l-au chestionat reporterii Gazetei pe Cosac. „Ar fi culmea să se blocheze ţara chiar atunci!”, a răspuns el. Culmea, într-adevăr. Pînă şi soarele se roteşte după calendarul FRT, iar vîntul se opreşte la graniţă, dacă n-are ţidulă de la Cosac.

Echipa de hochei a fost expediată în cantonament la Miercurea-Ciuc. FRT va aduce sunetul şi luminile, cu împrumut, şi va organiza pe genunchi, în următoarele trei săptămîni, licitaţia pentru achiziţionarea şi montarea suprafeţei de joc. Autorităţile gălăţene au alocat pe hîrtie bani pentru instalaţie de iluminat şi sistem de sonorizare, dar, în trei luni, dintre care una ocupată cu Sărbătorile, n-au izbutit să facă licitaţia.

Dirijorul local Istrate susţine optimist că spoiala se derulează conform graficului, „terminăm chiar mai devreme”. Apoi eliberează ultimul porumbel pitit printre schelele minţii. „Mai avem puţin de lucru la igienizarea vestiarelor!”, a spus el, citat de cotidianul local „Viaţa Liberă”. Le igienizăm, nu-i aşa? Şi ne mai şi lăudăm cu asta!

Iată cum se traduce în româneşte „conceptul de turism sportiv”: igienizăm numai în caz de forţă majoră, cînd joacă Halep la Galaţi. Pe lîngă alte aşteptări care i-au fost trîntite pe umeri, fata asta trebuie să promoveze şi lupta cu igrasia din bazele sportive. Asta e, Simona, sacrifică-te, pentru binele nostru al tuturor. Lasă turneele şi porneşte în turul grădinii carpatine.

Strictul necesar de pe ultima sută

Dacă Patinoarul Dunărea ţine loc de orice în Galaţi, de viaţă socială şi culturală, dacă tenisul ţine loc de industrie, Halep ţine loc de agent sanitar şi factor civilizator. Ar trebui plimbată pe la oraşe şi sate, cu racheta în mînă. Iar în urma ei, ca după fetiţele Powerpuff, ar înflori asfaltul pe drumurile judeţene, ar creşte ţevile de canalizare, şcolile s-ar conecta la Internet, toaletele din spitale ar sclipi de curăţenie, în vestiarele cluburilor sportive ar apărea „mobilă corespunzătoare, masă de masaj, canapele, tot ce trebuie”.

Deja ne e familiar modelul. Atît de familiar că nici nu-l mai băgăm în seamă. Ne infectăm de la săpunul din spitale, ne vindecăm, mergem mai departe, pînă la proxima groapă săpată de Dorel. Am fi în stare de lucruri măreţe, dacă nu ne-am poticni de lucrurile de bază. De strictul necesar. Prin tradiţie, avem parte de el doar pe utlima sută, în ceasul al treisprezecelea. Cumpărăm avioane F16, dar nu reuşim să le dăm abecedare copiilor.

În ritmul ăsta, o s-ajungem şi noi s-avem focoase nucleare, dar să intrăm în criză de apă potabilă. Organizăm gale de tenis într-un oraş unde „industria nu funcţionează” (acum avem o idee şi de ce nu funcţionează: găleata cu mop nu se mişcă singură) şi aşteptăm ca „totul să se schimbe”. Cel mult, se va schimba, pentru o vreme, moralul localnicilor.

Însă ar fi nevoie de un cataclism cosmic pentru ca gospodarii sportului din Galaţi să igienizeze Patinoarul Dunărea şi în restul timpului, cînd e folosit pentru patinaj şi hochei. Să-l igienizeze, nu să-l picteze cu foiţă de aur! Să-l facă prietenos pentru public şi pentru sportivi. Să schimbe scaunele vechi de 30 de ani. Cît despre acoperişul ruginit, dacă n-ar veni Halep, ce rost ar avea să-l dai cu vopsea? Doar aşa, de faţadă, de-un moft, de ochii lumii?

_alx3893.jpg _alx3913.jpg

Comentarii (12)Adaugă comentariu

biancorossi (68 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 20:36

Halep ţine loc de agent sanitar şi factor civilizator. Ar trebui plimbată pe la oraşe şi sate, cu racheta în mînă. Iar în urma ei, ca după fetiţele Powerpuff, ar înflori asfaltul pe drumurile judeţene, ar creşte ţevile de canalizare, şcolile s-ar conecta la Internet, toaletele din spitale ar sclipi de curăţenie, în vestiarele cluburilor sportive ar apărea “mobilă corespunzătoare, masă de masaj, canapele, tot ce trebuie”.
___
>>>)))))) super. fetitele powerpuff.)

Colimator (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 20:45

Bine ca jucati la Galati, sa dati cu var peretii cu o zi inainte…haideti fratilor cu meciurile de tenis la Sala Polivalenta nou din Cluj, de nationala de fotbal nu mai vorbesc…

ss (30 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 21:01

Marie in Galati „industria nu functioneaza”? Crezi ca producerea otelului sau constructia de nave e apanajul agriculturii….pune manuta pe Wiki si mai studiaza ceva despre Galati, e drept ca orasul a fost infloritor candva insa chiar si complet ignorat de la centru de 25 de ani inca mai reprezinta ceva! Din pacate constructia de drumuri decente chiar e in sfera centrala insa interesele primeaza chiar spre un Teleorman, nu mai zic nimic de alti favorizati cu investitii bugetare importante….”c-asa e-n tenis”!

ddd (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 21:38

Subscriu celor spuse de SS… putin mai multa informare cand scrieti un articol nu ar strica… hai sa nu le mai facem la norma (pe ele, pe articole) draga Marie asa cum se fac multe in tara asta (macar aici sunt deacord cu tine).
P.S. De centrul de dezvoltare al Intel (Wind River) ai auzit?

AndreiDinGalati (15 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 0:02

ce o fi aia industrie? mall-urile , cinematografele, cluburile si bisnitareala tanti marie? in schimb producatoarele de PIB :combinate, santiere navale,porturi mineraliere,institute(sub patronaj strain intradevar c-asai in tenis) sunt mofturi . nu mai este ce a fost odata ca si galatiul a mers in tonul tarii dar inca mai are o urma de industrie comparativ cu alte orase care s-au umplut de cladiri de multinationale pline de birouri in care se cumpara din china cu 1 leu , se pune adaosul de 10 lei ,se transfera la bisnitarii de rigoare si apoi se vinde la fraierestean cu 30 lei , dar …asa-i in tenis

eduard (18 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 8:22

Foarte bine scris, numai sa fie perioada in care Halep nu este accidentata. Mie Begu chiar imi place,alaturi de Sorana.Amandoua la un loc n-au „fumurile” Simonei !

adi (2 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 10:08

Nici macar nu cred ca deranjul e pentru SH. E pentru ca vin oaspeti straini si sa nu ne facem de ras afara. Asta e de fapt mentalitatea romaneasca. Valabila inclusiv la Bucuresti cand dau pomii cu var pe Kiseleff cand trece vreo delegatie mai importanta de la aeroport.

vali (1 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 12:35

cred ca esti din braila de vorbesti asa de Galati , industria nu funcţionează ? bine ca in restul tarii functioneza ceva …

gogu-Orodel Dolj (31 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 13:27

Sala polivalenta Cluj,CRAIOVA!Unde traim?Galatiul n-are treaba cu tenisul de cimp…cine a facut alegerea?Iar dl Stere cauta numai bani,sa spunem lucrurilor pe nume..vezi Australia cum abandonam usor cu grija!!!!!!!!

maria andries (1349 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 15:06

Pt. adi, corect, e valabila si in Bucuresti, si peste tot pe unde trece coloana oficiala, vopsim porumbul, legam mere in pom, ca pe vremuri 🙂

corect (13 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 17:44

ca de obicei,in ultimii 2-3 ani ,Maria delireaza.Un articol de doi bani,fara sens si fara consistenta.Pina cu vreo 2 ani in urma fata asta scria tare frumos.E clar ca ii scria altcineva articolele.Probabil adevaratul autor al articolelor semnate de ea,ori nu mai e in tara,ori s-au certat,ori cine stie ce i s-a intimplat.Acum ea e obligata sa-si scrie singura articolele si iata ca scrie doar aberatii.Pacat !

corect (13 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 19:19

Draga Maria,
pe vremuri nu se legau mere in pom ,astea sunt doar legende si tu ,in naivitatea ta ,le-ai crezut.La Voinesti de exemplu se faceau productii de mere incredibile,fara sa lege nimeni mere in pom.La porumb la fel,tovarasul nu calcula productia dupa stiuletii legati pe tulpina(cum crezi tu),ci calcula productia dupa cantitatea obtinuta in mica gradina pe care o avea la Snagov.E timpul sa intelegi si tu ca legatul mrerelor in pom si al stiuletilor,fac parte din folclorul romanesc,atat de variat.Lasa porumbul in pace si incearca (daca poti)sa scrii articole din care cititorii sa inteleaga ceva.Plimbatul Simonei Halep prin tara,e (chiar si figurativ)o ineptie ..

Comentează