Un dribling care a ţinut 22 de ani
După ce a profitat de munca unor mici fotbalişti, pentru o excursie în Africa, se pare că primarul Pendiuc a prins el însuşi gustul performanţelor
Nu e prima oară cînd primarul Piteştiului ajunge la DNA. A mai fost şi în […]
După ce a profitat de munca unor mici fotbalişti, pentru o excursie în Africa, se pare că primarul Pendiuc a prins el însuşi gustul performanţelor
Nu e prima oară cînd primarul Piteştiului ajunge la DNA. A mai fost şi în 2009, cu prilejul dosarului „Mită în arbitraj”. „Am dat o declaraţie pentru a lămuri niste aspecte ale procurorilor. Sînt nişte aspecte care nu pot fi spuse, fiind o anchetă în curs”, a declarat Tudor Pendiuc, după audieri. Edilul a fost adus cu mandat acum, pentru a lămuri aspecte de 5 milioane de euro, prejudiciu la bugetul Primăriei Piteşti. „Sînt nevinovat, dar este turul doi şi mă aşteptam. Asta e etapa de dezvoltare a României…”, a comentat Pendiuc. Spuse cel care a înfrăţit Piteştiul cu Mbanza-Congo, din provincia Zairul de Nord.
Primar din 1992, Pendiuc a apărut la rampă abia după ieşirea din scenă a „baronului” Constantin Nicolescu, fostul şef al Consiliul Judeţean, condamnat definitiv în mai, la 9 ani şi jumătate de închisoare. După acest verdict, Pendiuc a prins culoar. În fotbalul local, pe lîngă lămuririle date procurorilor, n-a apucat să săvîrşească mare lucru. A mutat bustul lui Dobrin de colo-colo. Le-a promis localnicilor că FC Argeş va reveni în Liga 1 în toamna asta, sub alt nume, FC Academica Argeş, şi cu altă identitate sportivă, cea a FC Clinceni.
Manevra n-a avut succes, iar Pendiuc s-a concentrat pe alte aspecte decît cele strict competiţionale, adică pe infrastructură. Stadionul „Nicolae Dobrin” s-a ales cu o pistă de atletism, de 1,5 milioane de euro. Ieftineală! Un pic mai mult decît fîntîna arteziană, de 1 milion de euro, instalată în vremuri de criză. Construcţia pistei a fost realizată de Inteuro Sport, o firmă care are în portofoliu zeci de comenzi pe bani publici. În fine, cînd şeful Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Argeş s-a opus proiectului, primarul a apelat la vicepremierul Dragnea, pentru a obţine detaşarea lui în alt judeţ. Nu e ilegal să politizezi totul, nu?
Pînă la urmă, cei doi s-au împăcat şi au escortat-o pe Gabi Szabo, venită în iunie în vizită de lucru. „M-am convins, cu timpul, că domnul Tudor Pendiuc nu este doar un om care promite, ci şi face lucruri foarte bune”, a spus ministrul Sportului. Ce să zică altceva? Doar nu venise să numere autobuzele regiei de transport în comun din Piteşti sau apartamentele fiicei primarului. Pendiuc n-avea nevoie să fie lăudat de ministru, pentru a conştientiza propria valoare. Cînd a împlinit 18 ani de condus Primăria Piteşti, a comandat, pe banii primăriei, vreo 300.000 de lei, trei cărţi care să-i omagieze meritele.
Dacă nu apărea problema cu „balul mascat”, cum a numit presa locală evenimentul de la Primăria Piteşti, Pendiuc scotea o colecţie întreagă, „Biblioteca pentru toţi contribuabilii”. Se apuca de mari proiecte, de exemplu, de construit o sală polivalentă, finanţată de Compania Naţională de Investiţii. Era în plin avînt. Judecînd după declaraţia lui de avere, e clar că încă nu-şi arătase adevărata valoare de gospodar.
După 22 de ani, Pendiuc a ajuns acolo unde alţi primari ajung la un an-doi de la instalare. Dar niciodată nu-i prea tîrziu să lămurim, vorba lui, unele aspecte, care nu pot fi spuse decît în stenograme. Probabil există un termen de expirare al legii morale din alesului prin vot direct, poate vertebrele unora se tocesc mai greu sau frica dispare mai lent.
Dar semne de întrebare au tot apărut, în atenţia alegătorilor din Piteşti. În 2010, echipa Liceului cu Program Sportiv Piteşti a cîştigat Cupa Hagi-Danone. Şi a plecat la Cupa Naţiunilor Danone, în Africa de Sud, o competiţie de fotbal Under-12. Cine credeţi că i-a însoţit pe copii la turneu? Primarul Pendiuc. Măcar s-a dus în excursie pe banii sponsorilor. Să dea mîna cu Zidane. Şi nu numai că i-a însoţit pe copii, dar i-a şi dus la biserică, să fie binecuvîntaţi de preoţi. Copiii – nevinovaţi. Dar asta e (sau era) etapa de dezvoltare a României.