Fanteziile Guvernului în şcoli
Patru ore de sport, plus o oră de şah, plus o oră de fotbal… Educaţia a devenit ghiveciul tuturor posibilităţilor
Opţionalul de fotbal a fost introdus în programa şcolară la o întrunire unde n-a fost prezent ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. […]
Patru ore de sport, plus o oră de şah, plus o oră de fotbal… Educaţia a devenit ghiveciul tuturor posibilităţilor
Opţionalul de fotbal a fost introdus în programa şcolară la o întrunire unde n-a fost prezent ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Şi chiar dacă era prezent, ce putea să spună? „Staţi, dom’le, să ne consultăm cu profesorii, cu părinţii, cu elevii… Să facem dezbatere!”. Ce dezbatere? Premierul, primarul Capitalei, ministrul Sportului, vicepremierii, selecţionerul Iordănescu şi şeful FRF s-au întîlnit să discute despre planurile pentru Euro 2020. Şi au dat cu pixul şi prin materiile de studiu.
În primăvară, Pricopie a semnat un protocol de colaborare cu Federaţia Română de Şah. Din toamnă, în 500 de şcoli a început implementarea opţionalului de şah. Acum i-a fost pus în braţe şi opţionalul de fotbal. Asta, după ce, în 2013, premierul îi dăduse altă temă lui Pricopie, de terminat „pe termen mediu şi lung”: patru ore de sport pe săptămînă. „Am şi eu cîteva puncte fixe şi nu mă las pînă nu le realizez”, i-a explicat Ponta subalternului de la Educaţie.
Grea misie!, vorba lui Ghiţă. Ghiţă Pristanda. În programa şcolară, trebuie să încapă tot felul de ore noi, pe lîngă recreaţiile vechi. În curînd, copiii nu vor mai purta în spate ghiozdane, ci jobene de scamator, în care intră de toate, şi-o girafă cu pui, dacă e cazul.
Ora de fotbal, aflată în stadiu de proiect, nu va fi inclusă în orele de sport. Va fi o materie separată, din ciclul primar pînă în liceu. Va urma imediată după ora de religie, într-un continuum logic atemporal. Eventual, se va putea da Bacul la fotbal. De ce nu? La scris, că subiecte sînt: „Caracterizarea personajului Mutu”, „Semănătorismul şi poporanismul în opera tactică a lui Piţurcă”, „Comentaţi, la alegere (maximum 15 rînduri), trei goluri memorabile ale lui Messi în UCL”.
„Sînt un pic invidios, voiam să fie şi baschetul!”, a comentat premierul, conform Digi24. Puţintică răbdare, că o să fie şi baschetul. Ministrul Educaţiei nu trebuie decît să lungească săptămîna de cursuri cu încă o săptămînă, să facă loc în orar pentru toate fanteziile capilor Executivului. Dacă există „sfertul academic”, de ce să nu existe, la concurenţă şi „săptămîna pricopiană”?
Importanţa sportului în şcoli este indiscutabilă. Dar maniera haotică în care este susţinut acest principiu riscă să-l compromită. Prea mult, neclar, pripit şi, mai ales, fără consultări ale părţilor implicate. Ar fi fost interesant de aflat ce reacţie au profesorii la proiectul cu ora de fotbal. Dar profesorii n-au zis încă nimic. Cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, sindicatele din învăţămînt şi Ministerul Educaţiei au semnat un nou contract colectiv de muncă. De ce să laşi salariul modest din mînă pentru abstracţiunea de pe gard?
Părinţii ar trebui să spună ceva. Ar trebui să reacţioneze. Dar, dacă n-a ieşit nimeni în stradă, să protesteze că n-au copiii manuale, slabe şanse să vedem agitaţie în spaţiul public, pe motiv că matematica pierde teren în faţa sportului-rege. Vidul ăsta de reacţie poate naşte orice. Stagnare, abuzuri şi alţi monştri. Cîtă vreme deciziile legate de Educaţie sînt filtrate doar prin sita puterii, ce e de făcut? Doar să fim din ce în ce mai invidioşi, stînd pe margine şi privindu-ne viaţa atîrnînd în punctele fixe ale altora.