Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Propunerea secolului!

Într-un singur loc nu căutase Burleanu un antrenor pentru „naţională”: în coşul lui de gunoi, unde-l aruncase pe Iordănescu 

Imediat după cîştigarea alegerilor la FRF, Răzvan Burleanu îl aruncase pe Iordănescu la coş. Şi-a făcut chiar un mic titlu de […]

duminică, 26 octombrie 2014, 10:19

Într-un singur loc nu căutase Burleanu un antrenor pentru „naţională”: în coşul lui de gunoi, unde-l aruncase pe Iordănescu 

Imediat după cîştigarea alegerilor la FRF, Răzvan Burleanu îl aruncase pe Iordănescu la coş. Şi-a făcut chiar un mic titlu de glorie din asta, că o să păstreze doar trei-patru membri din echipa lui Mircea Sandu. I-a păstrat aproape pe toţi, dosiţi prin organigramă, pe posturi special inventate pentru ei, să nu se panicheze Adunarea Generală. În criză de idei, în pană de relaţii, din superstiţie sau din cauza unei interpretări defectuoase a regulilor de igienă, Burleanu a scormonit asiduu în pubela unde-l exilase pe Iordănescu. L-a extras, l-a scuturat de praf, de pet-uri, de linguriţe de cafea şi se pregăteşte să-l recicleze. Ei, da, acum se vede licărind regresul de capătul stagnării! Conducerea FRF e în tendinţe. Alege soluţii „eco”, adună maculatură, sticle, borcane şi epoleţi. Şi becuri arse, de atîta concentrare în căutarea selecţionerului.

De fapt, răzgîndirea în privinţa lui Iordănescu s-a produs încă din primăvară. Burleanu îl scosese din birou, îl trimisese să-şi scrie memoriile la barul suporterilor, după cum nota „Fanatik”. După cîteva săptămîni de suspans, Iordănescu a fost reconfirmat în funcţia de director tehnic al „naţionalei”. I s-a impus doar colaborarea cu un fost instructor UEFA. Bla, bla, bla.

Apoi „antrenorul secolului” a fost inclus în Comitetul Executiv, în rol decorativ, fără drept de vot. Acum e propus, cu titlu butaforic, pentru banca tehnică a „naţionalei”. Omul n-a mai antrenat de opt ani. Fotbalul s-a schimbat, s au schimbat şi fotbaliştii, dar nici o problemă! Iordănescu va fi pus la curent de batalionul de „secunzi”, trei la număr, fiecare cu stilul lui: Viorel Moldovan, Daniel Isăilă şi Ionuţ Badea. Data viitoare, cînd ne va scoate din sărite jocul „naţionalei”, va trebui să scoatem lista, să ştim cine-i vinovat!

Oricare dintre cei trei reprezintă o variantă rezonabilă de „principal”. Dar noua conducere a FRF n-a avut curajul să numească doar unul. Pentru mai multă siguranţă, i-a aglomerat pe toţi la popota „tricoloră”, să aibă cui spune Generalul poveşti din armată.

În urmă cu zece ani, la conferinţele de presă, Iordănescu îi mulţumea premierului de atunci, Adrian Năstase, pentru că i-a telefonat înainte de meci. Îmbina munca de selecţioner şi campania electorală pentru postul de consilier local în Ilfov. Striga la mitinguri: „Hai, România! Hai, PSD!”. Mai tîrziu, cînd a candidat la Primăria Capitalei, susţinea că „nu e mai greu să-l baţi pe Sorin Oprescu decît marea echipă a Argentinei”. N-a intrat singur în politică, a tras după el, pe post de magnet de voturi, şi ideea de Generaţie de Aur, şi ideea de „echipă naţională”. Şi-a tratat propria carieră de antrenor, cu palmares cu tot, drept un mijloc de a parveni în Olimpul strîmb al tututor imunităţilor şi privilegiilor: în Parlament.

Acum s-au inversat polii interesului. Politica e mijloc, banca „naţionalei” e scopul. Iordănescu nu e o soluţie expirată, e o soluţie vintage! Din fericire, nu sîntem în „grupa morţii” în preliminariile Euro 2016. Iar Şoavă, fotbalistul-fetiş al Generalului, a ajuns la rîndul lui antrenor. Slabe şanse să mai prindă lista de titulari indiscutabili.

Dar are de ce să ne pună pe gînduri, pe tema futilităţii schimbării, tendinţa FRF de a recupera diverse chestii de care s-a descotorosit cu tam-tam. Vom asista şi la alte reabilitări, restaurări şi recondiţionări. Mîine, poimîine, Burleanu va găsi nişte gumă de mestecat lipită sub scaunul de şef şi, din una-n alta, ne vom trezi cu Mircea Sandu înapoi la Casa Fotbalului, pe postul care l-a consacrat. Hai, România!

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Alexbibirica (2 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 10:43

vi se pare competeten acest presedinte de federeatie … burlanu razvan ?

________

demisia de la FRF … burlanu & co. ! niste incompetenti sau altii care vor sa se imbogateasca pe nedrept,stand la conducerea fotbalului romanesc !

imperator (2 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 10:50

Sarut mana domnita…Burleanu e un papa lapte, cu aceasta masura si-a aratat paralelilismul cu fotbalul !

Mihai Marian (3 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 10:54

Iar tata Puiu?FRFasta nu stie mai departe de lungul nasului.Cred ca suntem blestemati sa fim condusi de prosti,incompetenti si de fizionomii pe interese!Vai steaua noastra.Am intrat intr un cerc vicios din care cu greu o sa mai iesim.Mai bine il aducea pe Rednic.Era de zece ori mai bun..sau pe altul,sa mai vedem si noi fete noi pe la nationala,alta mentalitate,o alta cultura de fotbal,nu pe tata Puiu si icoanele lui!!!!Burlene am avut sperante in tine,dar curvarasit si tu repede de cand il ai pe jegul ala de Chivorchian langa tine!!!!Sa ti fie rusine!!

DannyTheDog (1 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 10:59

Genial articol! Fiecare fraza este scris mestesugita.

scarface (3 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 10:59

Ca in 87,75 din cazuri, ai dreptate, Maria !
Frica de esec si lipsa de responsabilitate au determinat promovarea unui grup de..gaselnite, sa se disipe mai usor insuccesele, sa se adune izbanzile sub epoleti…
Sa nu uitam cum s-au fabricat generalii de tip Iordanescu (si mai sunt!) in armata romana !

Bernier (6 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 11:33

Hahaha! F bun articolul! Felicitari, Maria.
Esti cea mai buna ziarista sportiva de la GSP.

Adi (17 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 11:56

Se aude prin targ ca nu este demodat, din contra. Acum pupa iconitele de pe tableta.

vasco (317 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 12:19

Articol,ca de obicei,foarte bine scris,cu multa substanta!Felicitari!Doar atat as avea de completat:Burleanu e pus politic,nu sitie alt mod de a parveni,plus ca ii sunt dictate anumite masuri,gasca de Ilfov,din care face parte si Iordanescu,e tare,nu poate fi eliminata usor,ba chiar deloc.Inca odata,felicitari Marie,pentru condei si pentru curaj!

Geo (15 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 12:35

Iar femeia si fotbalul. Daca nu a antrenat de 8 ani asta inseamna ca nu a mai urmarit fotbalul? Vorbiti de Iordanescu doamna Andries. Ala de a luat 3 titluri cu Steaua si 3 cupe. Ala de a dus Steaua in semifinalele cupei campionilor europeni in 88 si in finala aceluiasi campionat in 89. Insa nu asta e problema..Ci acele articole in care incurajati suporterii in mizeria cu demisia contra lui Piturca, atunci cand la inlocuire nu se vedea nimic. Jumatate din vina pentru situatia de rahat in care ne aflam este a dumneavoastra..a presei care ati stiut doar sa starniti scandal. Nu am vazut un articol logic in care sa fi scris lasati-l fratilor pe Piturca inca 2 meciuri pana se gaseste ceva mai bun..sa vedem care ar fi solutiile, sa vedem daca acei antrenori din desert pe care tot i-ati repetat in articole pentru a starni suporterii, sunt disponibili. Ati stiut sa spuneti demisia si atat. Asta merita un popor incuiat. Poate data viitoare gandim mai mult. Cu ajutorul vostru AM CAZUT DIN LAC IN PUT

Pelendava (14 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 12:35

1. Mucescu si Neamtu au refuzat.
2. Pastrati afinitatile cu care va confundati, federatia cancerosului, uitand ca respectivul canceros a aruncat chiar el la gunoi fotbalul romanesc.
3. Dati cu pietre fara sa asteptati macar un meci.
4. Judecati cat de cat formula completa a echipei de antrenori, basca faptul ca „tata Puiu” chiar respecta regulile nescrise ale colaborarii, lucru pe care orgoliosul Piti nici macar nu-l concepe.
5. O gazetarie care se respecta nu se bazeaza pe malitiozitate niciodata m’dam M!

antineghiobi (3 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 12:42

burleneeeee…clar esti cu pluta..nici ca puteai gasii o mai proasta solutie…tipic pentru un necunoscator al fotbalului.

alex (345 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 12:54

Perfecta, cu alte cuvinte! Trebuie sa recunoasca ca s-a gresit, dar din pacate nici timpul nu prea mai are rabdare cu el.

petru (26 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 12:58

Adevarat .Articol excelent …

bobi (3 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 12:58

Sunt stelist, dar tata Puiu si HJagi nu au fost antrenori si nici nu vor fi antrenori de valoare cu toate ca primul se lauda cu palmaresul echipei construite de Jenei,pana cand a trebuit sa selectionaeze si el pa cinev si atunci la tereminat pe Filipescu .Asta a fost cea mai mare realizare a caschetei.

Alex (3 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 14:01

Pana la urma a cautat si acolo. Si a pus un gunoooi antrenor (?!) la Adunatura Barbugiului plecat printre camile! Deja il regretam pa barbugiu…

ciumegul (1 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 14:26

Lasa ca vine Gica Popescu de la parnaie si pune el federatia pe picioare!!

geo (28 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 14:30

Burleanu ne asigura ca, daca pleaca Piturca, are variante de rezerve…un antrenor roman sub contract care va fi anuntat pina la sfirsitul saptaminii viitoare, ca sa il citez pe Burleanu…Eu cred ca ne-a mintit…si ptr asta trebuie sa plateasca…ori sa isi ceara scuze.

Mario (2 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 14:42

Bine ca nu trebuie sa alegeti voi in locul lui, altfel……era jale mare. Iar cine-l regreta pe ‘barbugiu’ sa se duca dupa el, sa-l ia acasa, se gasesc solutii.

cristian (3 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 15:16

Tema futilitatii schimbarii.Bine zis.La presidentia F.R.F s-au futilizat oameni precum tov. Corneliu Manescu,tov.Alexandru Birladeanu de ce nu si Razvan Burleanu.Iar despre Puiu Iordanescu mai mare futilizare nici ca exista.Nici macar nu-i cunoasteti,e usor a scrie cind nimic nu aveti spune.Eu ca rapidist batrin cred ca cineva de la ziarul dumneavoastra datoreaza niste elementare scuze.

CALINESCU (6 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 16:01

DUPA UN BARBUGIU TREBUIA SA VINA UN PUPATOR DE ICOANE …!!!
NUMAI APOI O SA VINA UNUL NORMAL ….!!!!
DE FAPT CINE-I NEA PUIU ?????
UN LOSER CARE A FOST FACUT MARE DE TALENTUL EXTRAORDINAR A LUI HAGI ….!!!!
IN REST ESTE PRIMUL GENERAL ANALFABET ….!!!!

Zaietz (11 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 16:01

Super adevarat! Love it!

maria andries (1349 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 16:25

Pt. CALINESCU, conform rotatiei cadrelor, urmatorul, dupa Iordanescu, va fi Piturca 🙂

Alin Darius (1 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 18:31

Am citit multe comentarii,de ale tale,aqpucate de altceva.

Pavel Viorel (3 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 20:16

foarte bun articolul, sunt de acord cu el. Mi-a plăcut și chestia cu ” gumă de mestecat lipită sub scaunul de şef”. Răzvan Burleanu, acest gumă la mâna a doua al fotbalului romanesc, e un băiat simpatic, vorbește frumos, dă bine la imagine, o fi si destept, dar nu are personalitatea lui Mircea Sandu. Eu cred că este condus din umbră de Chivorchian , că are aceeași ”politică” ca a lui Mircea Sandu, că nu s-a schimbat nimic. Mai mult îndrăznesc să cred că este ”pe mână” chiar cu Mircea Sandu și se ”ceartă ” cu acesta de ochii lumii. Mi-e teamă că este o marionetă a greilor fotbalului romanesc. In altă ordine de idei, observ că în continuare, se merge pe varianta cu antrenori din familia, (era să zic famiglia) Steaua la echipa națională. Dacă era stelist, Mircea Rednic ar fi fost de mult la națională, pentru că valoare are, dar nu este agreat de steliști. Deci, cine conduce FRF și echipa națională? Ori Răzvan Burleanu e stelist, ori steliștii îl conduc pe Răzvan Burleanu!! Să mai dau un exemplu : în meciul cu Olanda din preliminariile trecute, piturcă il bagă în poartă pe Pantilimon. De ce credeți ? Pentru că , eu cred, că se astepta ca Olanda să ne dea o căruță de goluri și nu voia să-i strice imaginea lui Tătărușanu, că doar Steaua trebuia să îl vândă pe bani buni. Cu Tănase sau Chiricheș la fel. Acum chiar nu mai inteleg de ce este convocat împiedecatul de Chiricheș , și ne mai mirăm de ce nu vine Radu Stefan la echipa națională.

adrian (1 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 23:47

Excelent editorial !

P.C. (4 comentarii)  •  27 octombrie 2014, 5:23

Interesant mi se pare ca v. moldovan a ajuns antrenor , fie si secund, la nationala mare a Romaniei (o tara de 2 bani cum o caracteriza pe vremea cand juca fotbal). Succes Isaila si Badea.

widoqq (11 comentarii)  •  27 octombrie 2014, 7:59

Maria, iti vand un pot! Vezi ca Iordanescu a pus sofer la autocarul nationalei un psd-ist!
Nu inteleg ce are politica cu antrenoratul. Tu esti tanara, poate nu sti, dar antrenorul secund al lui Jenei cand Steaua castiga cupa era tot psd- istul Iordanescu.

okeanos (2 comentarii)  •  27 octombrie 2014, 8:00

1. articol scris de o femeie!
2. a fi antrenor de o echipa in general, e o calitate innascuta. O ai sau nu! Nu se uita indiferent cati ani nu ai antrenat.
3.Iordanescu a demonstrat cu varf si indesat prin performantele obtinute ca are talent de antrenor.
4.cand critici, trebuie sa ai argumente solide.
5.ce pot sa inteleg din acest articol? ca il plangem pe m. sandu? Ca il plangem pe Piturca? Si care ma rog ar fi fost variantele mai bune dupa care sa suspinam?
6.asa cum se propune e cea mai buna solutie la nationala.
In concluzie un articol de mizerie scris de o specialista(?) in fotbal :-)))

Ramon (125 comentarii)  •  27 octombrie 2014, 8:29

Pițurcă, dacă califica România, trebuia plătit foarte bine. RB l-a împins să plece, înr-o lume arabă ciudat interesată de antrenori români (oare alți antrenori buni n-or fi interesați de petrodolari, numai românii ?). Soluția este Iordănescu, care de pe poziția de general de fotbal nu poate refuza ordinul de a antrena o echipă ca și calificată. Contractul va fi simbolic, iar banii care vor veni de la UEFA vor fi prăduiți prin nush ce oraș care a uitat de fotbal, sa pe bannere la proximele alegeri.

Mediere penal (4 comentarii)  •  27 octombrie 2014, 11:43

Potential au toti ! Laudati sunt toti pana cand sunt pusi in fata provocarii de a obtine un rezultat ! Apoi sunt blamati, uitati si gata! Sa ne amintim de Hagi ?

Lucian Lerghievici (111 comentarii)  •  27 octombrie 2014, 19:11

Generalul stie ca judetul Vaslui e in NATO.

dino (1 comentarii)  •  28 octombrie 2014, 2:01

De data asta, excelent articol. Nu ii inteleg pe cei care considera nerelevanta implicarea omului in politica, pai nu spune ceva despre carcaterul lui?

fan Gloria Buzau (3 comentarii)  •  28 octombrie 2014, 22:07

Dacă Iordănescu este “antrenorul secolului” atunci Mircea Lucescu ce este ? Deocamdată este singurul antrenor român care a performat la cluburi importante din străinătate. Și când spun importante nu mă refer la cluburi gen Al Itihad, Al Ain , Al Nasr, Al nu stiu ce. Niciun antrenor stelist nu a performat , dar ce spun performat, nici măcar nu a ajuns să antreneze la cluburi de fotbal din țări cu fotbal avansat. Dacă Olăroiu antrena un singur campionat în serie A, la Brescia, de exemplu, ar fi fost mai cunoscut și apreciat în lumea fotbalului, decât este cu 5 campionate câstigate cu Al Itihad . Dar credeți că el s-a dus la arabi să facă performanță, să câtige valoare și notorietate ? S-a dus pentru bani. In acceași situație sunt Reghecampf sau Piturcă. Reghecampf, dacă era mare antrenor ar fi antrenat prin Germania. Pe de altă parte ei sunt convinși ca sunt mari antrenori! Ce e mai rău este că și presa de România îi consideră așa și îi propun pe la echipa națională. Mircea Lucescu nu a antrenat și nu o să antreneze niciodată vreo echipa din Arabia Saudită, chiar daca arabii i/ar plăti dublu față de cât câștigă la Șahtior Donețk. Asta este diferența între el și “antrenorul secolului”.

caty (32 comentarii)  •  29 octombrie 2014, 7:27

Se rasuceste in mormant Diocletian! Burleanu a reiventat tetrarhia!

Comentează