Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cel care te vinde şi te cumpără

În calitate de protector interimar al Stelei, Hrebenciuc vedea fotbalul ca o negociere între şefii a două echipe.

A fost un dosar perfect, s-a lucrat cîteva nopți la el”, spunea Viorel Hrebenciuc, în august, despre apărarea Stelei la UEFA, în […]

miercuri, 22 octombrie 2014, 8:58

În calitate de protector interimar al Stelei, Hrebenciuc vedea fotbalul ca o negociere între şefii a două echipe.

A fost un dosar perfect, s-a lucrat cîteva nopți la el”, spunea Viorel Hrebenciuc, în august, despre apărarea Stelei la UEFA, în cazul Valiza. A adăugat, spirit superior, deschis dialogului: “Au fost și vreo doi dinamoviști care au muncit”. După condamnarea lui Becali, Hrebenciuc ieșise din umbra lui preferată și cocheta cu rolul de protector al Stelei. Mergea în cantonamente cu echipa. Și-a pus avocații să construiască “dosarul perfect”, s-a ocupat să fie dus la legătorie, “să arate bine, să fie chestiune serioasă și ca aspect al lui”.

Numele lui Hrebenciuc a apărut și el în stenogramele din Dosarul Valiza. Fostul vicepreședinte al Senatului se asigura că finanțatorul Stelei a făcut oficiile de rigoare: “Da’ voi ați luat legătura cu ăia de la “«U»”?. După răspunsul afirmativ al lui Becali, a exclamat: ”Bravo, bravo!“. După ce justiția a dat un verdict, după ce UEFA s-a sesizat, în urma acestui verdict, Hrebenciuc și-a optimizat abordarea. Și a ieșit pe post de salvator al unei situații pe care, dacă nu a creat-o, cel puțin a încurajat-o.

1.jpg

De-a lungul anilor, a încurajat și alte lucruri legate de Steaua. Mai bine zis, le-a intermediat, dar nu și-a asumat nimic. Nici măcar venirea lui Becali în Ghencea nu și-a trecut- o în palmares. Hrebenciuc e destul de exersat în politică, să știe că puterea veritabilă nu coboară în scenă, trage sforile. Pe vremea cînd era ministru, el și colegii de partid și-au amînat depunerea demisiilor. S-au întins la discuții despre meciul Steaua – Twente. ”Am discutat despre fotbal!“, i-a anunțat Hrebenciuc pe reporteri, pe holurile Palatului Victoria. Țara arde, iar miniștrii se piaptănă în tribune. Nu e aroganță, e prioritizare.

Politicienii de tipul lui Hrebenciuc, de școală veche, clasică, nu se simt politicieni pînă nu negociază un transfer de jucător, pînă nu fac jocurile pentru o echipă. Așa au deprins, de la mentorii dinainte de ‘89, așa practică. În iulie, un elicopter avîndu-i la bord pe Hrebenciuc și Argăseală ateriza pe gazonul stadionului din Tîrgu Jiu. ”Nici SMURD-ul n-are voie să aterizeze acolo!“, se mirau jurnaliștii locali. Iar elicopterul cu steliști ”a parcat“ pe iarba interzisă trei ore! Încă de atunci era evidentă ostilitatea lui Hrebenciuc față de spațiul verde. Cine calcă azi iarba mîine taie pădurea. Motivul descinderii Plein Air Force-ului îl reprezenta o negociere, ce altceva? Senatorul ținea morțiș să-l împrumute pe Nicandro Breeveld la Steaua. Nu s-au înțeles la preț cu șefii Pandurilor. Încă de atunci era evident că talentul de negociator al lui Hrebenciuc scrîșnea ca un Tupolev cu elice.

”Deci, automat, sîntem beliți!“, formula Hrebenciuc o ipoteză, în discuțiile cu un coleg de partid. Vorbeau despre cum să elimine riscul de a da socoteală în justiție. Nimic despre fotbal. ”Acuma, îți spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem, într-un fel cu amnistia…“. Va trebui să facă ”un dosar perfect“, cu coperți frumoase, bine legat, ”să fie chestiune serioasă și ca aspect al lui”.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

lord belial (182 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 10:48

hrebe a facut treaba buna pt steaua, ca atare, notre respect

ovialex23 (15 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 13:54

Sobolanul asta merita „racorit” cel putin 20 de ani de inchisoare.

barbu (104 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 13:56

„îți spun cinstit”… căci toţi suntem români, mai mult sau mai puţin oneşti, mult mai puţin!

Nelu (1 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 14:53

Mda, până acum mai nimeni nu avea curaj (CTP, una dintre excepții) să-l atace ”la rădăcină” pe Hrebenciuc. După ce l-a luat DNA cu drujba interceptărilor, se grăbesc toți să-și arate mușchiuleții. O problemă – dintre cele multe – ale presei noastre. Și două erori crase: 1. Hrebe n-a fost niciodată ministru (doar secretar general al Guvernului); 2. Hrebe n-a fost niciodată senator, doar deputat. Întreabă-l pe Tolo, dacă nu mă crezi!

almaviva (8 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 16:41

Bravo Maria! Sper ca acest parvenit comunisto-securist sa aunga dupa gratii. Lucru si mai important, sa i se si confiste averea sau cel putin sa plateasca o amenda usturatoare.

MZM (101 comentarii)  •  22 octombrie 2014, 20:27

E o mare marsavie sa amesteci numele Stelei cu mafia retrocedarilor ilegale. Nu ai curajul sa spui lucrurilor pe nume, respectiv sa vorbesti despre cele 43.000 ha. de padure retrocedate ilegal, infractiune in care este bagat pana in gat omul PSD-ului, Hrebenciuc, dar incerci sa-l legi pe acesta de Steaua! Cu ce scop? Rusinicaaaa!!

Red (1 comentarii)  •  23 octombrie 2014, 7:25

A fost si la Golden Bliz, dar deghizat.

Comentează