Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Tenis cu Constituţia

Ca senator, pentru glumeţul Ilie Năstase există lucruri mai serioase decît siguranţa naţională: siguranţa clasei politice 

Orice imperfecţiuni i s-ar pune în seamă lui Hagi, fostul decar are un mare merit: n-a intrat în politică şi n-a ieşit preşedinte. N-a […]

miercuri, 1 octombrie 2014, 8:31

Ca senator, pentru glumeţul Ilie Năstase există lucruri mai serioase decît siguranţa naţională: siguranţa clasei politice 

Orice imperfecţiuni i s-ar pune în seamă lui Hagi, fostul decar are un mare merit: n-a intrat în politică şi n-a ieşit preşedinte. N-a exploatat filonul competitiv al naţiei în folos personal, n-a tocat simbria de la stat vorbind verzi şi intoxicate la TV. A avut decenţa tot mai rară să stea în banca lui. Ceea ce nu se poate spune despre colegul lui de poster, Ilie Năstase. Anul ăsta a trecut prin două scrutinuri. A cîştigat întîi un mandat de europarlamentar, apoi un loc de senator, după alegeri parţiale. Din iunie, cînd a depus jurămîntul, n-a mai scos o vorbă în plenul Legislativului. A fost distribuit aleatoriu la Comisia de Politică Externă, apoi iute mutat de-acolo, de teama unui război cu ONU.

La o judecată superficială, de bun simţ, tenismenii n-au ce să caute în politică. Asta, dacă nu e vorba de Parlamentul României. Acolo e nevoie de senatori ca Ilie Năstase aşa cum e nevoie de bicarbonat în tocătura de mici. Cineva trebuie să umple sala şi să ridice mîna. Şi cam atît. În patru luni, fostul finalist de Cupa Davis a avut zero idei de legi, interpelări, declaraţii. Săptămîna trecută, a rupt tăcerea. A făcut echipă de dublu cu un deputat şi a depus o plîngere penală, în cazul Turcescu.

Dacă doar depunea plîngerea, n-avea nici un haz. A şi explicat: „Credibilitatea ofiţerilor noştri acoperiţi nu va mai fi aceeaşi!”. Credibilitatea în faţa cui? A publicului larg? „E ameninţare la siguranţa naţională!”, s-a inflamat „Nasty” Năstase. De obicei, cînd îi sare muştarul aşa, aruncă şi refrenul ăla, că s-a săturat şi pleacă din ţară. Acum a spus doar că se teme că ne pleacă ofiţerii acoperiţi. „Nu mai vor să stea în România”. El, unul, vrea. De cînd e senator, şi-a reconsiderat opţiunile.

Asta cu siguranţa naţională e vorbă mare! Mare de tot! Dacă ne uităm pe activitatea senatorului Năstase şi a distinşilor lui colegi de cameră, nu găsim doar ameninţări, găsim atacuri directe. Numai în ultima săptămînă, senatorii au executat două lovituri cu efect împotriva Justiţiei şi a Constituţiei. Prima: şi-au votat vacanţă de aproape şase săptămîni. Pretextul e că n-are cine să le ridice la fileu alegătorilor zahărul şi uleiul, în campania de prezidenţiale.

Vacanţa asta pică precum batista pe tastele ţambalului. Blochează ancheta din Dosarul Microsoft. Numai cu aprobarea Parlamentului, pot fi urmăriţi penal parlamentarii suspectaţi în dosar. Dar un prejudiciu estimat la 60 de milioane de euro şi corupţia la nivel înalt nu reprezintă ameninţări la siguranţa naţională. Nţ! Sau, dacă reprezintă, între siguranţa naţională şi siguranţa propriei tagme, politicienii o aleg, instinctiv sau din spirit de echipă, pe cea de-a doua. N-o să-l vedem pe Ilie Năstase, pe post de vioara întîi, apărînd statul de drept. Cînd vine vorba de-un confrate la ananghie, cei 583 de parlamentari se transformă în falanga macedoneană fără umor.

A doua lovitură reuşită de senatori pe serviciul lor este o modificare a Codului Penal. A fost adoptată tacit, la propunerea unui senator care şi-a apărat colegii corupţi şi ca avocat. Conform acestei modificări, explicate în „Gândul”, riscă închisoarea cetăţenii care „dezvăluie informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare”. Există informaţii de interes public care nu au caracter public. Iar „dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit” (art.31, din Constituţia României). Ei, uite că poate, în momentul în care senatorii decid că acuzaţiile de corupţie aduse unui înalt funcţionar nu trebuie să-l intereseze pe cetăţean. Urmează o lege despre ce ştiri aveţi voie să citiţi.

N-a fost nevoie de votul lui Ilie Năstase pentru modificarea asta. El ar fi trebuit să protesteze, să spună că e un pumn în gura libertăţii de exprimare (art. 30) şi a altor drepturi şi libertăţi. Dar, cînd Legislativul calcă în picioare Constituţia, nu sesizează nimeni vreo ameninţare la siguranţa naţională. Năstase nu purcede furios la Parchet, să-şi dea colegii pucişti pe mîna procurorilor. N-o să vedeţi aşa ceva.

Dacă legea intră în vigoare, n-o să vedeţi şi n-o să mai auziţi nimic nici despre Dosarul Microsoft sau alte dosare. Îi veţi vedea, dar nu veţi şti de ce defilează politicienii pe la DNA. Parafrazîndu-l pe Nasty, credibilitatea lor va fi aceeaşi. Cînd aţi votat, se pare că aţi renunţat la luxul de a avea detalii neplăcute despre activitatea aleşilor. Ce nu ştiţi nu vă doare.

Pentru astfel de măsuri, favorabile politicienilor şi defavorabile statului de drept, este nevoie în Legislativ şi de jucători-vedetă, dar şi de copii de mingi, ca Ilie Năstase. Ce rău se poate întîmpla cînd trimitem astfel de personaje în Parlament? E un fost mare sportiv, talent nativ, sărac cu duhul, „un circar, un clovn”, cum l-a catalogat presa engleză, da, da, da… La final, doar „clovnii” ca el vor mai beneficia de libertatea de exprimare şi de accesul la informaţii de interes public. Iar cînd vă întrebaţi ce rău poate să facă un clovn, uitaţi-vă mai atent la cine rîde!

Comentarii (74)Adaugă comentariu

Maria (1 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 15:35

ce ne facem fratilor cu ***** astia care nu inteleg articolul cum e si widoqq ce vin cu argumente stupide de genul a fost un mare sportiv. Pai atunci hai sa-i dam si o diploma de chirurg poate are omul chef sa opereze. du-te tu widoqq ca din cauza voastra merge tara asta prost ca votati voi *****. Ilie Nastase este o rusine ca om si caracter

Pentru mat (2 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 15:46

,,Domnule” Mat. Oameni ca tine *****, lingai sinceri si lipsiti de discernamant sunt periculosi .Tu esti genul de om caruia i se poate pune pistolul in mana daca esti vrajit de idolul tau. Din pacate oameni ca tine voteaza si uite unde am ajuns. Esti mai periculos prin gandire decat un adevarat mic hot. Tu esti atat de orb incat nici nu ai inteles ca nu are legatura ce a facut ca sportiv cu ceea ce a facut dupa cariera sportiva. Pai ma pui tu sa-l aplaud cand vad ca omul traieste in prostie si depravare de 50 de ani? Mi-e frica de oameni ca tine . Se vede cat poti si tu cu creierul , nu ma mira ca sustii pe unul putin mai bun ca tine. Ca intelect tu si Ilie Nastase sunteti la fel doar ca tu nu ai jucat tenis. Nu-mi pare rau ca te-am jignit ************** ne-am saturat sa ne decideti soarta voi prin votul gloatei.

comabi (14 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 15:57

Nu sunt chiar fan al editorialelor tale, desi obisnuiesc sa le citesc, insa de data aceasta consider ca ti-a iesit de nota 10 :). Desi, poate era mai bine daca nu-l citeam. Deh, chiar tu ai spus-o: „Ce nu ştiţi nu vă doare”. Acum am reusit sa ma enervez din cauza acestui general de carton :(.

Zaietz (11 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 16:15

Love it!

widoqq (11 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 17:04

Maria, vad ca n ai inteles nimic. Sa ti spun o povete scurta: Mergeam cu masina si ascultam la radio. Un ministru american era foarte mandru ca a reusit sa l bata la tenis pe Nastase, dar tot el spunea ca Nastase s a lasat batut ca Romania vroia sa intre in NATO. Da mi un nume de politician roman care joaca tenis cu ministri americani si fac glume impreuna. Acuma ai inteles ce am vrut sa spun?

nypd (13 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 17:22

Maria,
chiar trecuta pe sub mana, legea e binevenita, este vorba de confidentialitatea unor informatii din dosare, prea multe stenograme au facut deliciul presei, cu sau fara rost. Numai ca in cel mai pur stil mioritic s-a oprit la mijloc, continuarea logica fiind ” informatiile confidentiale facute publice nu pot fi porbe in instanta”, dar jurnalistul nu e in pericol pentru ca el nu dezvaluie nimic, el face publica o informatie dezvaluita lui de o „sursa” care intra astfel sub incidenta legii. Este la latitudinea jurnalistului sa-si dezvaluie sursa pierzandu-si onoarea.
(justitia americana e plina de astfel de exemple)

maria andries (1349 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 17:53

Pt.nypd, si mie imi plac filmele americane cu procurori 🙂 dar intre noi si America se intinde un ocean de fictiune. Legea lui Nicolae sustine ca nici o informatie din dosare nu trebuie facuta publica. Cum ar veni, jurnalistii care au publicat date din dosarul inculpatului Messi trebuie arestati

STEVEN53 (1 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 18:08

Stimata doamna ! Ati scris un articol mizerabil ,un atac miselesc si nedrept asupra unuia din cei mai mari oameni pe care i-a dat aceasta tara ,aplaudat si respectat in toata lumea .Ati ajuns sa lansati acest atac murdar asupra unui simbol al Romaniei , de ce ? Atacati prestatia lui ca om politic in aceasta tara ? Probabil ca nu e printre cei mai de seama politicieni ai acestei tari ,dar are ceva ce nici-un alt politician din tara asta nu are nici cat negru sub unghie ,CINSTEA. Uitati ca acest om a adus bani in tara asta necajita ,nu a luat. „Sarac cu duhul,un clovn „,mare rusine ! Iata cum un no-name in tara asta ,precum o jurnalista anonima ca dumneavoastra ,batjocoreste fara bun simt,o mare valoare a acestei tari. E de fapt in traditia neamului nostru sa-si batjocoreasca valorile. Rusine sa va fie !

calin (24 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 18:17

Cineva ti-a dat nota 10 pentru articol, eu iti dau 9.50. Daca nu bagai paragraful despre Hagi meritai 10, dar asa nu meriti decat 9.50. Hagi a facut toate chestiile bune de care ai zis, dar a facut si chestii nasoale .A aranjat o gramada de meciuri ca sa scape super echipa Viitorul de la retrogradare.

constantin (4 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 18:24

nu inteleg aceasta adversitate la adresa lui ilie

constantin (4 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 18:25

despre patronil dv si el fost senator / securist in cominism si imbogatit subit pe cand un editorial

constantin (4 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 18:27

de ce il bagati pe ilie la inaintare pentru o lege pe care nu a propuso el

constantin (4 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 18:29

de ce nu respectati un sportiv ales democratic , vorbiti de falsitatea lui ilie pe cand gsp nu face decat anchete anti pdl dusmani ai patronului

Maria pt widoqq (2 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 18:43

Uite cum spun e posibil ca amandoi sa gresim cu toate ca mi se pare super prostesc exemplul cu radioul. Dar tu chiar nu esti atent la detalii, nu poti cantarii lucrurile? Cum poti sa vezi doar un meci bun de tenis sau un tenisman jucand cu un american? De aceea oameni ca tine vor auzi din partea altora ce nu sunt sfinti dar cu siguranta nu sunt prosti(au o inteligenta cel putin nativa) si poate au facut mai mult rau datorita contextului sau poate nu, urmatoarele:But I saw some
shit this mornin’ made me think
twice. Now I’m thinkin’, it could
mean you’re the evil man. And I’m
the righteous man. And Mr. .45
here, he’s the shepherd protecting
my righteous ass in the valley of
darkness. Or is could by you’re
the righteous man and I’m the
shepherd and it’s the world that’s
evil and selfish. I’d like that.
But that shit ain’t the truth. The
truth is you’re the weak. And I’m
the tyranny of evil men. But I’m
tryin’. I’m tryin’ real hard to be
a shepherd. Nu am mai vrut s inlocuiesc evil cu stupid , poti sa inlocuiesti tu cand citesti

cristi pentru Constantin (1 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 19:36

Vai de capul nostru daca ne trezim maine ca unul arunca cu sulita si iese campion olimpic. Ce o sa facem? O sa-l facem senator? Constnatine tu decizi ptr viata mea? tu si doroftei ? Vai de capul vostru de ticalosi inocenti

tudor (1 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 19:57

ilie Nastase este un nimeni ca om .Un depravatt si un om promiscuu macinat de frustari perverse in creierul lui mic . Astia nu sunt genii fratilor astia sunt niste oameni ce au avut noroc sa foloseasca o racheta de tenis si sa o faca bine. Exista si Ilie Nastase in varianta de zidar dar nu a ajuns parlamentar. Ilie Nastase este un exemplu negativ pentru copiii nostri. Am mai dat mesaje dar nu am fost bagat in seama

zandulea (1 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 20:36

oameni se impart in: prosti , destepti si intelepti ,prosti si desteptii poate sa fie si hoti , inteleptii niciodata . nici un sportiv nu lupta pentru tara ci pentru buzunar. bravo Andries ,te sustinem ,dar nu esim in fata.

cosmin (1 comentarii)  •  1 octombrie 2014, 21:38

Tenismanii nu au ce căuta în politică??? Zise un cetățean al unei țări care a avut un președinte inginer, altul profesor și altul căpitan de vas! Cu ce legitimează mai mult respectivele meserii statutul de politician? Și, în fine, politica sportului cine ar trebui să o facă?
Păcat… pe vremuri scriai bine!

Novac (7 comentarii)  •  2 octombrie 2014, 0:52

Felicitari pentru articol!

widoqq (11 comentarii)  •  2 octombrie 2014, 6:52

Bine Maria, ai dreptate ,imi cer scuze pentru cuvantul nepotrivit la prima mea interventie.

busuioc (2 comentarii)  •  2 octombrie 2014, 7:02

Bai,ovidiule!Cand,drac!,iesi la pensie?Ti s-a tocit si condeiul,a intrat si Felix la parnae,nu mai poti nimic,mai bine stai acasa,omule!

taran (1 comentarii)  •  2 octombrie 2014, 8:12

Nea Ilie Nastase,

V-am vazut si la campania prezidentiala pt Geoana.

Nu v-a fost bine? Ce cautati in politica? Nu-i nimeni care sa va spuna ca din p.d.v. politic sunteti o nulitate?

Gica Paunescu (10 comentarii)  •  2 octombrie 2014, 8:38

Subscriu celor spuse de dna Andries. O vorba din popor zice ca trebuie sa stii sa-mbatranesti frumos. Dl. Nastase nu-i din popor, cred ca-i venit de undeva de-aiurea. Chiar dac-a fost , la un moment dat, primul jucator clasat nr. 1 ATP ( nu-i pleonasm, verificati ! ), si tot este prea mult sa fi ajuns senator in Romania ( numai la noi , se pare, gratulam prin alegeri libere astfel de oameni ). S-auzim numai de bine !

john.peris (22 comentarii)  •  2 octombrie 2014, 9:05

Exceptional , felicitari Maria !

Comentează