Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Asta ne pune pe harta faraonilor!

În vreme ce primarul Oprescu primeşte noi laude pentru stadion, Primăria Bucureşti plăteşte de două ori pentru întreţinerea gazonului

Printre felicitaţii de serviciu, după atribuirea meciurilor de la Euro2020, se numără şi primarul Bucureştiului. La o emisiune TV, Sorin […]

marți, 23 septembrie 2014, 11:59

În vreme ce primarul Oprescu primeşte noi laude pentru stadion, Primăria Bucureşti plăteşte de două ori pentru întreţinerea gazonului

Printre felicitaţii de serviciu, după atribuirea meciurilor de la Euro2020, se numără şi primarul Bucureştiului. La o emisiune TV, Sorin Oprescu a pasat laudele cu scepticismul unui medic care a văzut prea multe măruntaie să mai creadă în abstracţiuni. Lasă, dom’le, vrăjeala, ce-i în mînă nu-i minciună, e plic. „Asta pune Bucureştiul pe harta internaţională!”, a comentat edilul, fără falsă modestie. Nu vă creşte inima ca o franzelă intermediară, cînd auziţi aşa ceva? Aproape să uităm de celelalte mecanisme care scot Bucureştiul de pe harta respectivă şi îl pun pe coordonatele Balcanilor, cu bordurile şi pistele lor semaforizate pentru biciclete.

În iulie, PMB a organizat o licitaţie pentru gestionarea stadionului. La licitaţie s-a prezentat un singur ofertant, UTI Grup. Firma lui Tiberiu Urdăreanu a tot primit contracte cu Primăria Capitalei. A primit atît de multe, prin licitaţie sau prin atribuire directă, încît Consiliul Concurenţei a somat de două ori PMB să denunţe monopolul UTI.  Nu e o surpriză că UTI a ajuns să concureze cu ea însăşi la administrarea Naţional Arena. Celelalte firme probabil şi-au învăţat lecţia şi s-au lăsat păgubaşe.

UTI Grup a fost, de altfel, unul dintre subcontractorii asocierii Max Bögl- Astaldi, cîştigătoarea licitaţiei pentru construcţia stadionului. Contractul (un acord cadru, de fapt) pentru administrarea arenei este în valoare de 7,5 milioane de euro şi are o durată de patru ani. „În sumă vor intra anumite upgrade-uri legate de stadion”, a spus directorul de investiţii din Primărie, Bogdan Hreapcă. A precizat că e vorba de o instalaţie de iluminat artificial gazonul, cu un cost de 500.000 de euro. Şi comunicatul UTI susţinea ceva asemănător: contractul prevede achiziţia, montarea şi întreţinerea unei „instalaţii de insoleiere artificială (prin iluminare artificială cu radiaţii UV pentru stimularea fotosintezei)”.

Cu alte cuvinte, mai simple, mai puţin însorite, prin contractul ăsta, Primăria scăpa de coşmarul gazonului. Lampa cu ultraviolete a tot apărut şi dispărut, ca duhul lui Aladdin, din discursurile primarului. În 2011, Oprescu a anunţat că PMB nu va achiziţiona instalaţia UV, „Nu dăm banii pe prostii!”. Nu pe prostiile alea, au dat banii pe altele. Milioane de euro s-au dus pe greble, motocositoare, muşamale, stropitori şi vopsea „evergreen”, rezistentă la ploaie. Punem la socoteală şi cele şase versiuni de gazon, care au costat, în medie, cîte jumătate de milion de euro. Primăria ieşea mai ieftin dacă dădea banii pe „prostii” încă de acum trei ani.

Mai bine mai tîrziu decît niciodată. UTI a venit, a semnat, se va ocupa de tot. Teoretic. Practic, oficialii FRF au înţeles altceva. Că Primăria a plătit iar pentru noua instalaţie UV. Să sperăm că n-au înţeles bine! „Stadionul aparţine Primăriei şi este un grafc de lucrări. S-a achiziţionat acel sistem cu raze ultraviolete pentru a spori durata de viaţă a gazonului!”, a spus preşedintele Federaţiei, în conferinţă de presă. Primăria n-a comunicat nimic despre această nouă cumpărătură. Nici n-a aprobat, nici n-a dezminţit.

Şi cînd te gîndeşti că putea să ia ultravioletele gratis, stînd cu găleata spre soare, dimineaţa devreme. N-a fost să fie. Stadionul a avut o eroare de proiectare încă din start. Nu s-a gîndit nimeni, nici contractorul, nici subcontractorii de la UTI, nici consultanţii de lux ai Primăriei că iarba are nevoie de lumină. Ei au considerat că Soarele se roteşte în jurul stadionului, iar iarba are nevoie mai degrabă de umbra unui acoperiş rabatabil, care se blochează în caz de vreme rea.

O mică scăpare, de vreo cîteva milioane de euro. Pe ce hartă ne pune asta? Pe aceeaşi hartă cu şeicii din Qatarul „însoleiat”. Păstrînd proporţiile PIB-ului, ce vor cheltui ei pentru organizarea Mondialului reprezintă bani de coşniţă, pe lîngă preţul dublu, triplu şi confidenţial, pe care-l plătim noi pentru normalitate. Cît despre cheltuielile legate strict de Euro, ei bine, în curînd, o să ne învecinăm la sud direct cu Egiptul faraonilor care fac băi de soare în serile de meci.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

kos_tyn (14 comentarii)  •  23 septembrie 2014, 12:43

ca de obicei submediocru. articolul nu oprescu

lol (1 comentarii)  •  23 septembrie 2014, 12:57

De cand scoaterea traficului auto din centru, pietonalizarea si pistele de biciclete separate de trafic sunt „balcanisme”?!! Nu imi place de primarul cu carnati record, dar e o aberatie ceea ce sustineti.

silviu (1 comentarii)  •  23 septembrie 2014, 13:01

Articolu e pertinent.Asa e normalitatea la noi in tara.

Dumi (3 comentarii)  •  23 septembrie 2014, 13:22

pe toate stadioanele din Europa, in toate orasele mari, unde stadionul are acoperis retractabil sau doar acoperis normal, care nu permite incalzirea naturala a gazonului, acesta se schimba de minim 2 ori pe an. Am vizitat stadioanele de la Hamburg, Allianz Arena din Munchen, Chelsea,Arsenal si Wembley din Londra, Amsteram Arena, Bernabeu si Vicente Calderon din Madrid si multe multe altele. Toti se plang de gazon. Toti fac eforturi financiare enorme ca sa aiba gazon bun. Numai la noi, unde nu vedem dincolo de Bucuresti, ni se pare o mare chestie sa avem cheltuieli mari cu gazonul, penibil

Mike (1 comentarii)  •  23 septembrie 2014, 13:52

@kos_tyn Oprescu nici macar submediocru nu e. E de-a dreptul penibil… doar zic si eu asa, dar voi pupa-ti-l in CR7 in continuare ca e bun inca 20 de ani de aici inainte!

alan (3 comentarii)  •  23 septembrie 2014, 14:04

Dumi, pe unde zici tu ca ai calatorit se fura tot la fel? Se pun gazoane cu 1mil de euro? Castiga mereu aceiasi firma? Pt clarificarea ta, stadionul din Lille, 50.000 de locuri a costat 282 de milioane iar al nostru 234. Uita-te cum arata unul si cum arata celalalt. Ce facilitati are unul si ce facilitati are celalalt. La noi nici macar peretii exteriori nu sunt inchisi cum sunt la varsovia sau peste tot. Plus scaune nerabatible la un stadion de anii 2010

glll (1 comentarii)  •  23 septembrie 2014, 14:05

pentru Dumi Nu este vorba ca trebuie schimbat de 2 sau de 3 ori pe an gazonul , treaba sta in pretul acestuia de intretinere si cumparare ,care este FOARTE UMFLAT .Pai despre ce vorbim noi aici , ca si Oprescu , via ponta , toate se rezolva pe linie de partid , preturi mari , oamenii nostrii , bani pentru alegeri !

adi (27 comentarii)  •  23 septembrie 2014, 22:50

@ Dumi-vizitator de stadioane profesionist
Ai dreptate ,sa inchida vreo 3 spitale ca si asa sunt numai in pierdere,nu produc nici un mare fotbalist si sa schimbe gazonul ala macar de 2 ori pe an .La nevoie sa nici nu se joace pe el ,sa fie deschis doar la cate un congres al partidului.

Lucian Lerghievici (111 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 18:36

Maria, bravo si nu te mai lua dupa inveninatii astia normali care nu stiu unde e capitala OTAN, dar nu cred ca Oprescu se ocupa de investiile din PMB in rest sa se joace multe partide ca sa scoata investitia si sa mai ramana si bani de alt gazon. Stai linistita ca daca se scot banii pe investitie se dau premii pentru viziune econimica iar daca gazonul e ecologic iar se dau o gramada de premii. Asa ca gandeste-te daca ai fi in locul lui Oprescu ce ai face: ai semna sau nu circuitul banilor in natura?

campionu (8 comentarii)  •  25 septembrie 2014, 10:29

inca un articol foarte bun. bravo maria. tine-o tot asa!

Comentează