Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Farmecul cîrpelii

După ce repară gratis stadionul Transporturilor, fanii rapidişti vor pune umărul şi la terminat autostrăzile

Ce-şi face omul cu mîna lui tribună de stadion se cheamă! Şefii Rapidului au lansat un apel la bricoleurii din galerie, pentru repararea tribunei a […]

duminică, 7 septembrie 2014, 8:55

După ce repară gratis stadionul Transporturilor, fanii rapidişti vor pune umărul şi la terminat autostrăzile

Ce-şi face omul cu mîna lui tribună de stadion se cheamă! Şefii Rapidului au lansat un apel la bricoleurii din galerie, pentru repararea tribunei a II-a. Clubul dă materialele de construcţii, suporterii vin cu manopera.

Arena „Valentin Stănescu” se află în proprietatea Ministerului Transporturilor. Echipa are statut de chiriaş. Un proprietar oarecare are nevoie de proiect făcut de specialist şi aprobare de la nşpe autorităţi dacă vrea să ridice un coteţ de porci la el în curte. Însă pe stadioanele aflate în patrimoniul statului poate meşteri oricine, orice. Instalatorul giuleştean n-are nevoie de parafă. Cine să-l controleze? Ministrul Ioan Rus ori caută contractul cu Bechtel, ori e plecat în China, să combată cu palincă puiul cu urechi de lemn. Perioada e propice iniţiativelor particulare. Şefii Rapidului puteau liniştiţi să dărîme arena şi să ridice în loc un zgîrie-nori din chirpici, în ton cu insolvenţa.

Nu vă imaginaţi că pe stadionul din Giuleşti e vorba doar de dat cu bidineaua sau de bătut un cui! E nevoie de reparaţii capitale, pe care noua conducere din Grant a găsit de cuviinţă să le efectueze cu amatori. „Nu sînt multe de pus la punct, 75 la sută e terminat”, sună evaluarea preşedintelui din Grant, Nae Stanciu, printre altele, expert în arhitecturi de criză, calificare obţinută subit, la noul lui loc de muncă.

La o inspecţie înaintea unui meci din Cupa Ligii, în iulie, Jandarmeria Capitalei a ajuns la concluzia că „stadionul are o infrastructură deteriorată”, scaunele lipsesc sau „au sisteme de prindere ruginite”. În plus, existau „probleme privind sistemul de supraveghere video şi sistemul de turnicheţi”. Problemele de siguranţă ale stadionului din Giuleşti n-au apărut de azi, de ieri, durează de cîţiva ani.

E adevărat că pe la Ministerul Transporturilor au circulat în viteză, uneori peste limita legală, destul de mulţi miniştri. Rus, numit în iunie, a declarat senin că „habar n-am de situaţia de la stadionul Rapidului”. Şi cînd te gîndeşti că ştia atît de multe despre sport şi baze sportive cînd era la Cluj! Administra fundaţia care susţinea clubul de handbal „U” Transilvania. A fost pe punctul de a deveni acţionar majoritar la „U” Cluj. Ca partener de afaceri al lui Arpad Paszkany, mergea la meciurile de Champions League ale CFR Cluj. Despre cele două echipe clujene credea că trebuie unite „într-o echipă-simbol a Transilvaniei”. Avea habar şi despre stadioane, susţinînd că era mai rentabil dacă autorităţile din Cluj investeau în arena CFR-ului în loc să reconstruiască stadionul „Ion Moina”.

Cînd vine vorba despre echipele şi stadioanele din afara Clujului, gata, domnului ministru i se întrerupe şina! Trece de la implicare loială la detaşare totală. Stadionul Rapidului nu intră în nici un „masterplan”, nici în cel legat de autostrăzi, nici în cel legat de porturi, de Canalul Dunăre-Marea Neagră-Atlantic sau de orice alt proiect al Transporturilor. E doar o bază sportivă, nu? Adică o piatră de moară, rămasă în patrimoniu din vremurile de tristă amintire, cînd statul făcea contracte doar cu statul. Pe astfel de pietre şi pietricele de moară se macină calitatea vieţii. Cui să-i pese? Miniştrii nu au interes ori talent administrativ, iar investitorilor nu le dă mîna să urnească bolovanii infrastructurii.

Relaţia minister-club a trecut, de-a lungul mandatelor, de la o extremă la alta. Ministerul fie a perceput chirii ridicol de mici, fie a evacuat echipa, pe motiv că a cerut prelungirea contractului de închiriere, dar „nu a propus nici o sumă”. Din birocraţia de şcoală veche şi cinismul capitaliştilor recenţi s-a născut legenda chiriei de pe Giuleşti, foarte asemănătoare cu legenda chiriilor de pe toate stadioanele ministerelor şi primăriilor. Lipsa de transparenţă a relaţiei dintre SC-urile fotbalistice şi forurile lor tutelare a devenit tradiţie.

Transporturile au anunţat, în aprilie, că percepeau 1900 de euro pe lună, plus plata utilităţilor, de la FC Rapid. Peste vreo zece ani, dar nu mai devreme, vor mai anunţa o sumă, cu titlu de dezminţire. În rest, va trebui să aproximăm. Echipa s-a întors în vară în Giuleşti. Nu s-a grăbit nimeni, nici de la club, nici de la minister, să se laude cu noua chirie negociată.

Cît despre reparaţii şi modernizări, nimic la orizont. Conducerea din Grant profită de entuziasmul fanilor, pentru a cîrpi tribuna de ochii jandarmilor. Fanii au strîns bani pentru salariile jucătorilor, s-au solidarizat cu fanii Petrolului şi au achitat taxa pentru TAS. Fanii sînt chemaţi să pună umărul şi mistria pe stadionul ministerului. Totuşi, totuşi… Suporterii ajung să facă treaba tuturor, şi a investitorilor, şi a Transporturilor.

Voluntariatul reprezintă un lucru foarte bun, dar să plantezi copaci e una, să consolidezi un stadion e alta. În ritmul ăsta nonşalant, ministerul ar putea lăsa construcţia autostrăzilor în seama voluntarilor. Adică, de ce nu? Păi, uite de aia, pentru că voluntarii nu pot fi subcontractaţi!

Comentarii (15)Adaugă comentariu

anton (2 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 12:02

made my day! :))))

rjka (1 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 12:08

nui plag de mila rapidului pentru ca de fiecare data can au jucat un derbi cu steaua sau dynamo au vrut sa joace pe giulesti nau vrut sa joace pe arena nationala ca de, veneau stelisti sau caini mai multi ca rapidisti si ai acopereau sonor dar de stai pe giulesti cu 3000 de spectatori asta e si ne plangem de situatia in care a ajuns rapidul

Gheorrrghe (15 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 12:17

Corect, Maria. Facem noi tot. Daca e nevoie?! Giulestina! 🙂

Baratki (2 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 12:46

rjka, cand o sa acopere stelistii sau dinamovistii pe rapidisti (dpdv sonor) o sa ajungem pe soare.

Foarte bun articolul, felicitari. Aceasta carpeala dureaza de prea mult timp la clubul giulestean. Pacat ca tot mai mult fotbalul romanesc se transforma intr-un fotbal mic al primariilor satesti. Echipele de traditie dispar an de an si apar tot felul de surogate lipsite de cel mai importante lucruri : traditie, istorie si aportul fanilor care au coloana vertebrala si nu sustin jucariile politice.
O zi buna.

cristinuzzu (3 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 12:55

1) „Şefii Rapidului au lansat un apel la bricoleurii din galerie, pentru repararea tribunei a II-a. Clubul dă materialele de construcţii, suporterii vin cu manopera.” – cine a spus asta si cand?

2) Chiar daca informatia e reala, restul sunt doar presupuneri. Rautacioase, as putea adauga.
Te-ai gandit la posibilitatea ca totul va decurge legal, cu arhitect, cu proiectant, cu ingineri, cu diriginte de santier?
Poate cineva din galerie vrea sa fie salahor. Legal, poate lucra, ca si muncitor necalificat.
Fie ca nu stiai toate astea, fie ca stiai si totusi ai decis sa scrii si sa publici chestiile astea…niciuna dintre variante nu te avantajeaza.
In loc de „chestiile” as fi vrut sa spun „mizeriile”, iar motivul pentru care nu am spus-o in prima instanta este pentru ca am rezonat cu perceptiile tale in aproape toate articolele de pana acum.
Probabil te-ai trezit cu fata la cearsaf.

George (1 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 13:00

A fost o initiativa a suporterilor si nu a clubului. Aduceti materiale ca il reparam noi nu mai intoxicati lumea cu prostii !!

Marinel (5 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 13:20

@ rjka

Esti genul de suporter care nu mergi pe stadiona din moment ce afirmi ca vin mai multi stelisti sau dinamovisti la meciurile de acasa ale Rapidului. Sunt ferm convins ca nu vei calca niciodata pe un stadion printre rapidisti, cand Rapidul este gazda, …vei veni doar in turma si vei sta in galerie !!

Gruiță (1 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 13:42

Mărie,
Ai chiulit la Geografie.
Mai corect un pic
Dunăre – (Marea Neagră) – Pacific.

DinArad (120 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 15:36

Stai linistit rjka ca nu venea nimeni „mai multi pe National Arena” si MAI ALES nimeni nu-i acoperea sonor pe aia din Grant. Rapidistii va acopera sonor pe voi si cind sint la voi acasa doar 1.000 iar voi sinteti 30.000 si stii de ce? Pentru ca aia au niste suporteri UNICI in Romania la care voi stelistii nici sa visatzi nu puteti si asa a fost de cind e lumea. Ce spui tu este vrajeala de gradinitza pe care nici tu nu o crezi. Singurii care se mai pot compara cu rapizii sint fanii Petrolului. ATIT si nimic mai mult si asta ti-o spune un aradean NErapidist.

Magura (2 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 17:44

Diferenta dintre RAPID si steoaia este uriasa. RAPID are SUPORTERI, iar steoaia are SIMPATIZANTI, adica aplaudaci care se dau cu echipa care este campioana. La RAPID, SUPORTERII SUNT ALATURI DE ECHIPA SI LA BINE, DAR MAI ALES LA GREU. steoaia nu o sa aiba istoria, imnul si galeria RAPIDului NICIODATA! Cand RAPID juca meciuri internationale cu echipe „grele” ale Europei, steoaia nici macar nu era in fasha. Asa ca… ciocu’ mic si joc de glezne… SIMPATIZANTILOR!!!

Magura (2 comentarii)  •  7 septembrie 2014, 17:47

Si ca sa va linistiti, voi astia, SIMPATIZANTII steoaiei, in ceea ce priveste SUPORTERII FIDELI AI ECHIPELOR, clasamentul este urmatorul: 1 – RAPID, 2 – Poli Timisoara, 3 – „U” Craiova, 4 – Petrolul Ploiesti, 5 – steaua. Upsss… dureros, nu? :))))) Si acesta este CLASAMENTUL OFICIAL!

edis (26 comentarii)  •  8 septembrie 2014, 0:22

rijk ca tata si Moti Moti ??? :))) hai fugi la Poarta Alba ca se stinge umina sa nu se prinda astia ca iar ai scapat de la ospiciu :)))

kiolk (3 comentarii)  •  8 septembrie 2014, 16:43

fara carte de munca, desigur … c-asa-i in giulesti, esti prost de nu chiulesti !

DinArad (120 comentarii)  •  8 septembrie 2014, 17:14

@Magura@. Nu pre a sint decor cu tine in privinta clasamentului. Rapidul a avut , are si va avea cei mai fideli si mai incredibili fani intodeauna si stiu asta de cind ma duc cu regularitate pe stadioane din annul 1969 dar dupa parerea mea fanii Petrolului sint mai „tari” ca cei ai Craiovei sau ai Timisoarei , iar intre acestia si cei ai Stelei mai sint fanii UTA-ei , cei ai lui „U” Cluj si in mod sigur fanii lui Dinamo.

7up (1 comentarii)  •  9 septembrie 2014, 2:14

a doua oara nu as mai citi articolul asta..stii tu ceva dar nu stii bine..asa ca mai iesi din birou..articolul asta se scria de la fata locului, nu din birou

Comentează