Machete de morcov în 3D
Primarii s-au prins că nu-i nevoie să ridice stadioane în mărime naturală, pentru a le lua ochii alegătorilor.
Dacă nu ar fi fost deja inventată tehnologia 3D, ar fi inventat-o primarii din România. Mai ales primarii care promit stadioane de […]
Primarii s-au prins că nu-i nevoie să ridice stadioane în mărime naturală, pentru a le lua ochii alegătorilor.
Dacă nu ar fi fost deja inventată tehnologia 3D, ar fi inventat-o primarii din România. Mai ales primarii care promit stadioane de 3, 4, 5 stele, cu toate că ştiu că nu se pot ţine de cuvînt. Dar ei promit şi îi tot duc cu vorba pe localnici. Iar cînd se apropie scadenţa, primarul scoate din sertar o machetă 3D de stadion, su-per-bă!, să dea greutate vorbelor. O machetă 3D reprezintă ceva palpabil, vorba poetului, alegătorii pot s-o pipăie şi să urle: „Este!”.
Primarul Florin Cîrciumaru din Tg. Jiu a promis stadion nou în fiecare dintre cele patru mandate. În iulie, a anunţat solemn că în toamnă va organiza licitaţia pentru încredinţarea proiectului. Le-a arătat oamenilor nişte planşe viu colorate şi dichisite în Photoshop, să zici că-i reală, că freamătă frunzele din pomişorii din jurul stadionului. De atît amar de vreme le vîntură proiectul ăsta, că edilul din Tg. Jiu s-a simţit dator să-l mai înflorească. I-a adăugat o sală polivalentă, un hotel de 4 stele, parcări subterane, birouri. Să nu pară că doar stă degeaba şi nu cugetă, ca primar.
Finanţarea, 20 de milioane de euro, va fi asigurată de Compania Naţională de Investiţii, „cu bani atraşi de la Guvernul Ponta”, cum a precizat Cîrciumaru. „Chiar a fost nevoie de intervenţia premierului”, a declarat primarul gorjean, „pentru că cei de la Craiova ne-o luaseră înainte. Iar prim-ministrul a avut curajul să-i spună doamnei primar că Tg.Jiu are echipă de nivel european şi merită un stadion înaintea Craiovei!”.
Cei din Craiova chiar le-au luat-o înainte celor de la Tg. Jiu. După o amînare de jumătate de an, au început demolarea bătrînului „Ion Oblemenco”. „S-au scos primele scaune”, a anunţat, la sfîrşitul lui august, primarul Lia Olguţa Vasilescu. Apoi demolarea s-a oprit. „Ai nevoie de 14.000 de drumuri ale basculantelor încărcate cu pămînt, iar noi avem doar 7 basculante. Aşteptăm să se finalizeze o licitaţie pentru demolare!”, a temporizat edilul Craiovei. Licitaţia se va organiza la toamnă. Iar construcţia stadionului va începe, cel mai devreme, la primăvară. Tot cu bani de la CNI. Nu se ştie cît va costa, macheta s-a tot schimbat, o dată cu preţul, care oscilează între 30 de milioane de euro şi 100 de milioane de euro.
Nu doar Gorjul şi Doljul cer bani pentru stadioanele sublime. În programul „Complexuri sportive”, lansat în ianuarie, au fost înscrise şi proiecte din Argeş, Teleorman, Buzău, Botoşani, Hunedoara şi Bucureşti. Din bugetul de stat pe 2014, pentru acest program au fost alocaţi 53,5 milioane de euro. Pe măsură ce lucrările avansează, legea care dublează programul prevede alocarea de bani inclusiv din fondul de rezervă al Guvernului. Conform unor documente publicate de Wall-Street.ro, pentru anii viitori nu există estimări ale cheltuielilor în dreptul programului „Complexuri sportive”. Sînt doar spaţii goale. Ori se va cheltui oricît, nemăsurat, ori nu se va cheltui nimic.
Pînă în prezent, lucrările la complexuri sportive au constat doar în scoaterea cîtorva scaune de pe „Ion Oblemenco”. Primarul din Tg.Jiu a adăugat nişte etaje, nişte turnuleţe doar la machetă. Ai zice că edilii s-au pus pe economisit banul public. Deşi se bat la coadă, care să ia primul finanţarea, n-au izbutit să cheltuie nici un eurocent de la CNI. Asta e frumuseţea, nu? Cei 53,5 milioane de euro prevăzuţi prin Legea Bugetului pe 2014 stau liniştiţi, la locurile lor.
Coordonatorul programului, vicepremierul Dragnea, va învăţa să taie panglica sau, mă rog, pănglicuţa, şnuruleţul şi la machetele de stadion. Pînă se organizează licitaţii, pînă vin basculantele, pînă se termină „concursul de soluţii”, se termină anul. Se face alt buget, se reportează potul de la CNI. Iar primarii nu pot apărea, iar, în faţa oamenilor înarmaţi doar cu vorbe goale. Trebuie să pună ceva pe masă, o dovadă, un suport pentru metafore de campanie.
Anul ăsta, au arătat machete şi planşe. La anul, vor organiza şi meciuri virtuale pe stadioanele virtuale. Iar echipa locală virtuală va cîştiga de fiecare dată. Şi toată lumea va fi mulţumită. Rămîne de văzut care dintre primari va ajunge primul la ghişeu la OSIM, să înregistreze noua varietate de morcov: morcovul-stadion, „full color”, care face flori numai în anii electorali.