Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ancheta lor, ghinionul lui

DNA-ul a venit şi în fotbalul mic. Primarul din Năvodari este anchetat într-un dosar privind finanţările către clubul Săgeata.

„A fi primar în România echivalează cu pierderea libertăţii!”, a filosofat, pe Facebook, edilul din Năvodari. Chiar aşa, mare mirare că […]

sâmbătă, 30 august 2014, 8:15

DNA-ul a venit şi în fotbalul mic. Primarul din Năvodari este anchetat într-un dosar privind finanţările către clubul Săgeata.

„A fi primar în România echivalează cu pierderea libertăţii!”, a filosofat, pe Facebook, edilul din Năvodari. Chiar aşa, mare mirare că mai candidează unii la funcţii din astea riscante! Primarul Nicolae Matei, ales şi reales din 2008, vorbeşte din experienţă. A fost condamnat în prima instanţă, la trei ani şi jumătate de închisoare, pentru că ar fi mituit cu terenuri un poliţist. Afirmaţia lui că „România e un stat poliţienesc” nu e deloc gratuită.

Ieri, Matei a fost reţinut din nou, pentru 24 de ore, într-o altă anchetă privind două presupuse fapte de corupţie. De data asta, conform Digi24.ro, este vorba despre retrocedarea unor terenuri şi finanţarea retrogradatei Săgeata Năvodari. Cartezianul de la malul mării ar trebui să posteze şi o maximă asortată, de genul: „A fi om de fotbal în România echivalează cu pierderea libertăţii!”.

Echipa, mai exact, ONG-ul din spatele ei, Asociaţia „Fotbal Club Săgeata”, are un parteneriat cu Primăria Năvodari. Cît a evoluat în primul eşalon, clubul încasa de la bugetul local în jur de 1 milion de euro pe sezon. Primarul Matei a fost „mandatat să negocieze anual contribuţia oraşului, pentru sprijinirea echipei de fotbal, în funcţie de performanţe”, precizează unul dintre actele adiţionale ale contractului de parteneriat. Veneau bani şi din abonamente, 2.000 de dolari bucata, pentru un sezon. Săgeata avea în jur de 150 de abonaţi generoşi.

Retrogradarea nu l-a descurajat pe primarul microbist. Tot a găsit ceva de cheltuit în jurul echipei. Şi-a făcut de treabă la Stadionul „Flacăra”. A decis că trebuie modernizat, în vederea iminentei reveniri în Liga 1. Gazon nou, scaune mai multe, loje renovate, turnicheţi, nocturnă şi alte acareturi în valoare totală de 1,2 milioane de euro. Autorităţile locale vor să finanţeze şi o academie de fotbal, după modelul celei a lui Hagi, la un preţ încă necunoscut.

În lamento-urile din mediul virtual, primarul din Năvodari scrie că justiţia reprezintă marea piedică în calea bunăstării: „Toţi primarii din România au cîte 2-3 dosare, dar în nici un oraş nu se deschide o fabrică să mai producem ceva!”. Exact asta plănuia şi el, înainte de a fi reţinut în arest, să deschidă o fabrică. Pentru început, a proiectat să construiască un drum spre fabrica încă neconstuită, să toarne beton pe plajă şi să facă o şosea lată de 6 metri printre umbrele şi şezlonguri. La şoseaua asta se referă cînd se plînge că „se pierd proiecte europene”, pentru că „funcţionarii publici refuză să mai semneze şi acte banale de frica DNA”.

Fotbalul nu e finanţat din bani europeni, ci din bani publici, plus sponsorizări. Şi totuşi primarul din Năvodari s-a simţit mandatat să se comporte după modelul finanţatorilor consacraţi din Liga 1. A ameninţat că retrage echipa din campionat, şi-a acuzat jucătorii de blat etc, etc. Acum, să nu se înţeleagă că primarul Matei  se implică numai în viaţa echipei. Se implică şi în problemele locuitorilor din Năvodari. A organizat o loterie, „Ideea mea, norocul tău”. Cîştigi, îţi plăteşte primăria întreţinerea pe luna în curs. „De mai bine de trei ani, tombola a făcut fericiţi mii de năvodăreni!”, anunţă victorios site-ul Primăriei Năvodari. Staţi şi cugetaţi cam în ce constă fericirea asta, cum arată, cum se manifestă, cum se ajunge la ea: să scapi o lună de plata întreţinerii.

„Împăratul din Năvodari”, cum s-a autointitulat, reprezintă unul dintre mulţii tătuci locali, protectori ai fotbalului. E un Mazăre felin. Deţine nişte maimuţe şi doi lei adevăraţi, îşi serbează ziua de naştere cu spectacol pe stadion. Cînd a fost arestat prima dată, o mie de susţinători ai lui au scandat în stradă „Ne vrem primarul înapoi!”, relatează Vlad Odobescu, într-un reportaj pe site-ul Casajurnalistului.ro. Ceilalţi 30.000 de locuitori din Năvodari au rămas atunci în case. N-au strigat nimic. Ori ţin îndîrjit cu altă echipă decît Săgeata, ori n-au cîştigat întreţinerea vieţii la tombola fericirii.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Bil (1 comentarii)  •  30 august 2014, 13:17

Ce-ar fi sa trecem la un campionat de fotbal de amatori?
Cateva argumente pro:
1. Marea majoritate a cluburilor profesioniste din prima divizie (nu mai luam in considerare divizia secunda) nu sunt in stare sa se autofinanteze si traiesc din bani publici. E imoral ca o primarie sau un consiliu judetean sa plateasca gras jucatori straini. De ce sa nu cheltuiasca acesti bani in spitale, scoli, azile de batrani? In afara de Steaua, Astra, CFR Cluj, Rapid si Viitorul, toate celelalte cluburi sunt finantate din bani publici.
2. Fotbalul de amatori este mai curat. Ar disparea suspiciunile de blaturi si aranjamente.
3. Am scapa de figuri macabre si odioase gen Becali, Paskany, Nicolae, Mititelu, Borcea, Bucsaru (lista e mult mai lunga, se poate completa cu usurinta cu alte nume)
4. Competitia ar fi mai echilibrata, nu ar mai conta bugetul unui club
5. Nu vor mai fi jucatori profesionisti care pentru bani sunt in stare de orice. Pentru o cariera de 10-15 ani, renunta la educatie, la profesie. Putini reusesc. Marea majoritate accepta situatii umiltoare, chiar sa fie vanduti ca oile.
6. Spectatorii vor veni la stadion doar pentru fotbal si vor disparea „pasiunile” platite. Gata cu autocarele pline de suporteri platiti sau obligati sa sustina o echipa !

Lista poate fi completata, eu ma opresc aici.

Cristian (1 comentarii)  •  30 august 2014, 15:59

Cap de mop ( ana ) cand urmeaza? ca ea nu este straina de nimic din ce s-a intamplat sezonul trecut la sageata ,mai mult a avut si contributii serioase in acest sens

Maka (1 comentarii)  •  30 august 2014, 16:53

FC Brasov nu e finantat din bani publici, si din cate imi aduc aminte, nici Gaz Metan (desi aici nu stiu cum mai e cu contractul cu TransGaz)

MZM (101 comentarii)  •  1 septembrie 2014, 8:45

Dar ce se mai intampla la primaria din Ploiesti, ca si acolo DNA constatase mari nereguli in legatura cu finantarii echipei Petrolul?

Comentează