Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Naşul, cumătra şi dezideratul

După Crăciunescu – Porumboiu, un nou cuplu de certăreţi la infinit face show în fotbalul nostru: Sandu – Burleanu 

Deşi rivali, au ajuns să depindă unul de altul. Mircea Sandu n-ar mai conta în peisaj fără „atacurile” la Răzvan Burleanu, […]

miercuri, 20 august 2014, 9:18

După Crăciunescu – Porumboiu, un nou cuplu de certăreţi la infinit face show în fotbalul nostru: Sandu – Burleanu 

Deşi rivali, au ajuns să depindă unul de altul. Mircea Sandu n-ar mai conta în peisaj fără „atacurile” la Răzvan Burleanu, Răzvan Burleanu şi-ar pierde şi forma, şi fondul dacă nu l-ar combate cu aplomb pe fostul şef federal. Noul preşedinte se defineşte numai în raport cu ce-a făcut sau ce n-a făcut Sandu, ia atitudine şi acţionează numai ca răspuns la ce spune Sandu.

Relaţia dintre cei doi este ca relaţia dintre grătar şi cărbuni: nu funcţionează decît împreună. Subiectul care sfîrîie acum este dosarul de candidatură la Euro 2020. „Remarc amănuntul”, zice Burleanu, „că Mircea Sandu face jocuri împotriva acestui deziderat”. Faptul că Naşu’ face jocuri reprezintă, iată, „un amănunt”, un spin de trandafir în coasta Minotaurului.

Asta o fi marea schimbare de sub lupă în fotbalul nostru. Vigilent, Burleanu nu se abţine să nu remarce şi să nu demaşte sabotajul mic, minuscul, insignifiant, microscopic la adresa „dezideratului”. Remarca preşedintelui FRF spune multe, nu atît despre Mircea Sandu, cît despre abilitatea lui Răzvan Burleanu de a manevra limba de lemn. Vorbită de el, limba corporatismului, a şefului de „organizaţie” seamănă izbitor cu limba utecismului, a propagandiştilor de rit vechi, a secretarilor de partid pe întreprindere. Fostul şef i-a răspuns pe măsură, l-a propus pe junele Agitprop pentru exil, pe motiv de „duşman al poporului”. „Este o infamie să spună cineva aşa ceva, trebuie daţi afară din ţară!”, s-a indignat Sandu. Nici în vremurile de glorie, cînd reglementa şefii de cluburi, nu se impacienta atît de studiat. Burleanu scoate oratorul din el! Apoi Sandu a dat garanţii că „sută la sută voi aduce Europeanul din 2020”.

Pentru şeful FRF, fireşte, chiar dacă am găzdui şi Mondialul, asta n-ar reprezenta o dovadă a bună-credinţei Naşului. Burleanu ar remarca, în treacăt, amănuntul că e meritul lui şi al echipei sale, care a învins piedicile puse de sabotor. Apoi ar găsi un alt pretext de polemică. Postul din Comitetul Executiv al UEFA, de exemplu. „Nu m-am gîndit la persoana care va fi nominalizată”, a precizat modest, adăugînd repede: „Dar în nici un caz nu va fi propus un subaltern al meu”. Păi, cum? Fotbalul nostru trebuie reprezentat la nivel înalt de un diplomat sadea. De cineva ca el, capabil să jignească şi cînd îşi cere scuze pentru jigniri: „Îmi cer scuze faţă de membrii Adunării Generale şi ai Comitetului Executiv faţă de atitudinea de precupeaţă a lui Sandu”. Am avut un naş la UEFA, e timpul să trimitem şi o cumătră!

Faptul că Burleanu se află în perpetuă dispută cu Mircea Sandu îl pune pe picior de egalitate cu predecesorul său. Nu e neapărat un dezavantaj. Deşi unul a stat 24 de ani în funcţie, iar celălalt – doar jumătate de an, par să aibă aceeaşi dezinvoltură la tăvălit adversarul prin muştar. Nu există un contrast între ei. Se ceartă tocmai pentru că sînt la fel, compuşi din acelaşi aluat clevetitor şi expansiv. Îşi cunosc metodele ca pe propriul arsenal.

Unul îl numeşte pe celălalt „impostor”, în mod repetat, pentru fixarea informaţiei. Celălalt îl acuză nu doar d greaua moştenire, cît şi de viitoarele eşecuri ale mandatului său. Ingenios, nu? De unde-o fi învăţat asta? Cînd Burleanu va vorbi în public şi nu va pomeni nimic, dar nimic despre Mircea Sandu, înseamnă că a preluat, în sfîrşit, puterea în FRF. Dar acest deziderat, să acapereze şunca din fasole, cum ar spune un clasic al fotbalului, nu se va împlini curînd. Deocamdată, predarea de ştafetă s-a împotmolit în mahala.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Eugen din Timisoara (8 comentarii)  •  20 august 2014, 12:33

Buna ziua Maria, salutari cititorilor,

Fotbalul a devenit o afacere planetara in care se aduna baieti buni si baieti rai la un loc. Din pacate baietii rai sunt cei care conduc destinele fotbalului iar baietii buni sunt aceia care joaca si se califica pe teren. Pana cand la conducerea FRF nu vom avea personalitati adevarate nu vom avea altceva decat balacareala publica pe bani privati. Macar baietii astia nu sunt platiti din bani publici.
In momentul in care un Chivu, Lucescu, Boloni sau Hagi vor conduce FRF atunci va fi civilizatie in fotbalul romanesc. Adica peste sute de ani. Pentru ca aici este vorba de un sistem. Un sistem al celor fara valoare care traiesc foarte bine din fotbal. Si atunci cum sa doreasca cei fara valoare din sistem sa conduca valorile sistemul?
Valabil in toata Romania astazi: sport, politica, afaceri, etc. Mergeti naibii la gainile si cocosii vostri domnilor de la federatie si lasati-ne macar bucuria fotbalului slab pe care l-ati faurit cu drag si spor in ultimii 20 de ani dar civilizat sa fie. Nu mai pot merge cu copilul la stadion in ziua de astazi. Numai golanie si sistem…

Pintilie (1 comentarii)  •  20 august 2014, 13:47

Dincolo de mici erori pe care le face Burleanu, are marele merit ca a reusit sa izgoneasca de la federatie (si sper si din fotbal) un guzgan profitor care s-a imbogatit din acest sport si a atras ani de zile (impreuna cu Mitica Dragomir) valuri de mizerii peste acest sport; sper deasemenea sa plateasca cei doi si ceilalti participanti la „uciderea”Craiovei.
Cred ca nu are importanta ce mai spune acest ipostor – care a fost sustinut, ani de zile de alti impostori, unii in puscarie azi, sa lasam intunericul si uitarea sa se asterne peste acest capitol mizerabil scris de Mircea Sandu.

shen_dre (2 comentarii)  •  20 august 2014, 14:06

Buna ziua,

Nu inteleg de ce v-ati cam pus la atac impotriva lui Burleanu, voi jurnalistii. Vad acuma pe Maria, zilele trecute in emisiune Naum il ataca cu intrebari parca venite chiar de la Sandu. Nu inteleg de ce atata graba cu Burleanu din partea voastra, e de o juma de an si dovedeste ca vrea sa schimbe sistemul si io am incredere ca si o sa poata.
E adevarat, are un anumit limbaj de lemn, dar raspunsurile lui mi se par foarte pertinente. Chiar pare hotarat sa schimbe mostenirea de rahat a lui Sandu. V-ati imbarcat toti in barca lui Sandu?!

@Eugen
Chivu, Hagi, Lucescu, Boloni etc. pe care ii enumeri tu e adevarat, inseamna „fotbalisti buni”. Dar nu inseamna neaparat si „manageri/conducatori buni”. Vezi cazul „Gica Popescu”.

Mihai Rusu (33 comentarii)  •  20 august 2014, 18:05

Confruntarea verbala generata de vanitatile unui un ex-presedinte si mindria actualului sef FRF, blocheaza adevaratele probleme promise a fi rezolvate de catre dl Burleanu in campania electorala. Au trecut peste 100 de zile la Casa Fotbalului (dupa modelul Casei Albe) in care noul executiv nu a atacat niciun subiect sensibil.
Nimeni nu reformeaza statutul anti-constitutional-anti-democratic si anti-european (nici macar un proiect nu se afla in faza de conceptie), nimeni nu cunoaste auditul si nimeni nu se intereseaza de situatia membrilor afiliati juridico-sportiv. Promovarile se fac la masa verde, sistemul competitional din Liga 2 ramine o „miuta” a CEx in loc de o decizie a AG, iar fotbalistii din LPF (subordonata FRF) traiesc momente de groaza prin neprimirea salariilor lor. La Galati, Dinamo, Rapid, Viitorul, Cluj, Vaslui, Brasov s.a.m.d. patronii anunta insolvente regretabile de fapt, dar in realitate inginerii financiaro/fiscale favorizate de (in)activitatea comisiei de licentiere FRF. Iar ca o (ne)schimbare de fond si structura promisa de echipa dlui Burleanu, asistam la aceiasi organigrama federala (foarte incarcata) cu nume noi dar si din vechiul sistem. Dupa aceste constatari va intreb pe dvs: cind si cum isi va intra pe rol noua echipa cu promisiunile electorale? Lasati vanitatile si executati mandatul pentru care ati fost alesi!

Mx5 (101 comentarii)  •  20 august 2014, 18:17

Cred ca ar fi fost mult mai interesanta o analiza a activitatii actualului presedinte al FRF, pe primele 6 luni de mandat, comparativ cu ce a promis in campania electorala. Ghionturile verbale pe care si le dau cei doi – Burleanu si Sandu – nu prea intereseaza pe nimeni.

@#1 (21 comentarii)  •  20 august 2014, 21:40

Dintre cei enumerati de tine, niciunul n-ar putea fi in coducere. La Hagi ar fi conflict de interese, nea Mircea e senil din ce in ce mai evident, Boloni paraseste functia la prima oferta mai banoasa, iar Chivu e impresar, n-are chef de munca serioasa. Sa speram ca Burleanu va face treaba.

Comentează