Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Pe-un picior de plai, ţara lui Fatai

Era o chestiune de timp pînă să apară concurenţa pentru „tricolorii” care doar mimează versurile la imn

Ion Marin a călătorit în 2007 în Africa, împreună cu un scouter de meserie. S-a dus să caute întăriri pentru Farul. În oraşul […]

sâmbătă, 2 august 2014, 8:34

Era o chestiune de timp pînă să apară concurenţa pentru „tricolorii” care doar mimează versurile la imn

Ion Marin a călătorit în 2007 în Africa, împreună cu un scouter de meserie. S-a dus să caute întăriri pentru Farul. În oraşul Jos, din Nigeria, a asistat la un turneu de juniori. „Am urmărit în trei zile vreo 450 de tineri jucători la lucru”, a povestit tehnicianul, în paginile Gazetei.

Acum, ne putem întreba de ce n-a căutat Ion Marin juniori pe coclaurile autohtone? Nu mai avem campionat de tineret, iar secţiile de juniori de la cluburile noastre sînt deja scotocite de căutătorii de ghete de aur. Aşa, să mergi din sat în sat, există slabe şanse să dai peste vreun Hagi driblînd genial ciulinii.

Dintre cei 450 de juniori nigerieni, Ion Marin a ales patru, „foarte buni, dar neşlefuiţi”. Dintre cei patru, unul a ajuns speranţa „naţionalei” României, pentru calificarea la Euro 2016. E vorba de Kehinde Fatai, din tribul Yoruba, care toceşte Constituţia, în aşteptarea interviului pentru cetăţenie. „Ştiu şi imnul, ştiu şi istoria, ştiu tot despre România!”, a declarat atacantul Astrei. Dacă ştie tot, să ne mai sufle şi nouă cîte ceva. De exemplu, ce-a vrut să spună autorul cu „Mioriţa”?

Fatai a fost speranţa „naţionalei” şi înaintea barajului cu Grecia, în octombrie trecut. Portretul-robot al salvatorului „tricolor” a suferit modificări drastice. Nu mai cloceşte perle, pe un munte de ovaţii, aşteptînd ca echipa să ajungă la mila lui, pentru a-şi arăta adevărata valoare. Salvatorul de tip nou e străin, necontaminat cu fanariotismul de Dorobanţi. E ca un ecran alb. Putem proiecta asupra lui toate aşteptările pe care le avem de la un fotbalist al echipei naţionale. Ştie imnul, toate cele 11 strofe, înscrie trei goluri pe meci, este civilizat, muncitor, cinstit, devotat, n-are fiţe. Trebuie să rezume toate valorile pe care fotbaliştii noştri le abandonează după primul contract cu şase cifre.

Nici atitudinea selecţionerului faţă de „naturalizaţi” nu mai e la fel de hîtră ca pe vremuri. „Fatai îmi place, dar săse termine cu naturalizarea, odată!”, a spus Piţurcă. Pe româno-germanul Max Nicu, convocat pentru a sta în tribune, selecţionerul l-a tratat ostil. L-a ironizat, spunînd că se teme „să nu-l fure nemţii”. L-a ameninţat că-l exclude din lot, „dacă părinţii lui mai vorbesc în presă, despre echipa naţională şi detalii tehnice”. În cele din urmă, l-a uitat cu totul, l-a scos din cărţi, ca pe un duşman al poporului.

Se întîmpla în 2009. După cinci ani, acelaşi selecţioner deschide braţele la 180 de grade să-l primească pe pupilul lui Ion Marin. Ce s-a întîmplat, în afară de sfîrşitul lumii din 2012? Nu s-a întîmplat nimic, tocmai asta e. Secţiile de juniori de la cluburi n-au lansat nici o stea, nici o cometă, un meteorit, ceva. Echipele din Liga 1 au continuat să transfere străini într-o veselie. S-au retras veterani de la „naţională”, alţii se pregătesc de retragere, alţii sînt neîmpăcaţi cu selecţionerul.

Prima reprezentativă se află în situaţia în care s-au aflat echipele din Liga 1 acum cîţiva ani: nu poate creşte valoric decît importînd masiv şi urgent, din Balcani, din America de Sud, din Africa, din ţările baltice, în general, de pe unde-apucă. Nu e o soluţie pe termen lung, fireşte. E o soluţie de avarie. Ca să fie un salvator, Fatai trebuie să aibă ce salva. Deocamdată, încă nu se vede echipa de sub tricolor. Să nu ne emoţionăm prea tare că noul Mutu vine din Nigeria, să nu deplîngem pleoştirea genei fotbalului din ADN-ul strămoşesc. Concurenţa nu strică, dimpotrivă. Poate se vor împuţina cazurile de tricolori accidentaţi după ce le-a căzut telegrama de convocare pe picior. În plus, aria de selecţie s-a extins ameţitor. De cîte ori „tricolorii” nu dau totul, începînd cu sufletul, pe teren, Ion Marin ar trebui trimis frumuşel în voiaj prin lumea largă, să mai aducă nişte români „neşlefuiţi”.

Comentarii (31)Adaugă comentariu

FairPlay (8 comentarii)  •  2 august 2014, 9:13

Din pacate, cazul fotbalului nu este singular.

De fapt, cred ca ar trebui sa naturalizam urgent muncitori, nu numai fotbalisti. In conditiile in care cel putin jumatate dintre familiile din Romania sint subventionate de stat si nu sint salariate, credeti ca se poate produce o crestere economica reala care sa aduca prosperitate?

Vom fi nevoiti, pentru a supravietui, sa deschidem larg portile emigrantilor. Cluburile de fotbal au recunoscut ca nu avem valori competitive si s-au adaptat realitatii. Ca ne convine sau nu, asta e o cu totul alta discutie!

Insa dumneavoastra vedeti un singur politician care sa aiba curajul sa recunoasca adevarul? Cit timp o sa mai urlam ca bezmeticii „Noi sintem romani!” si o sa continuam sa ne laudam cu niste postulate valabile acum 25 ani, fara sa descoperim ca altii ne-au intrecut intre timp?

guiemigi (1 comentarii)  •  2 august 2014, 9:25

Suntem o natie de trisori si de cocalari. Suntem in stare sa ne bucuram de o victorie a nationalei cu 11 stranieri in lot. Sa ne fie rusine!

Mihai Bulica (383 comentarii)  •  2 august 2014, 9:33

Parfumul discret al excelentei sale Maria Andries.

Piturca are ceva atragator, trebuie sa recunoastem, asa rezista. A dat mereu semne ca se poate schimba. Dar daca nu ne trezim tot cu Rat, Cocis, Lazar, Torje, Grozav, Stancu, Marica si poate surpriza si speranta Daniel Niculae, dau o …

ghjfj (1 comentarii)  •  2 august 2014, 10:20

Madam, Franta si Germania au trebuit sa renunte la pretentiile astea nationaliste si sa aduca la echipa nationala jucatori proveniti din emigratie, dupa ce zeci de ani se incapatanasera sa mizeze pe virtutile ADN-ului stramosesc.

Robert (9 comentarii)  •  2 august 2014, 10:32

Fairplay,
Mai bine am deschide larg usile caselor si am navali in strada sa terminam cu gloata asta securista-mafiota ce conduce de 25 de ani!
Majoritatea romanilor pleaca sa munceasca afara,cine crezi ca vine sa munceasca in Ro pe doua parale unde patronii vor sa se-mbogateasca peste noapte si politicienii fac orice sa mulga populatia numai masuri de incurajare a economiei nu implementeaza!!!???
D-soara Maria, cu articolul asta vii mai aproape de realitate !

utaarad (1 comentarii)  •  2 august 2014, 11:49

@guiemigi
Daca nemtii s-au bucurat cand au luat CM cu atatia stranieri in lot, noi de ce nu ne-am bucura?
Intrebarea e alta, daca acest Fatai nu este bun pentru nationala Nigeriei, sa fie el bun pentru noi?

george (12 comentarii)  •  2 august 2014, 11:59

Okay Maria, ca de obicei ! Pertinent, la obiect ;
Bravo !

asd (46 comentarii)  •  2 august 2014, 12:21

@guiemigi dar esti in stare sa te bucuri cand o echipa de club ajunge in grupele cl sau el cu 5-6 straini in lot?

jos_cenzura (20 comentarii)  •  2 august 2014, 12:23

Voi chiar credeti ca jucatorii nationalei nu dau totul pe teren? De ce nu admiteti ca asta le e valoarea? (Vorbesc pentru cei mai multi dintre ei; nu se aplica la toti).

misu (9 comentarii)  •  2 august 2014, 13:18

„Mandru ca sunt roman”…zise Ponta si mai lua o gura de…..

Alexandru (5 comentarii)  •  2 august 2014, 13:27

Terminati odata cu strainii Germaniei, ca sunt doua situatii complet diferite! Familia lui Ozil e de trei generatii in Germania, mama lui Boateng e etnic german. Sunt unii de pe aici care nu inteleg conceptul de imigratie si-si inchipuie ca si-a adus tara aia straini din Asia si Africa pentru a juca la nationala.

Nu am nimic cu Fatai, dar situatia asta e o idiotenie. In timp ce Germania foloseste jucatori legati de tara aia prin sange sau prin familie, noi ii luam pe principiul: „e bun, ii dam cetatenie si il bagam imediat in nationala”.

imi (1 comentarii)  •  2 august 2014, 13:46

Pt. performanta si rezultate e f.bine venit. In rest peste 10-15 ani poate nu va sti nimeni de el, sau daca s-a accidentat sau a luat-o razna si nu mai joaca . Un om de valoare merita naturalizat chiar daca numai intr-un sport e foarte bun.

george (2 comentarii)  •  2 august 2014, 14:47

Personal nu sunt de acord cu naturalizarea , in cazul germaniei estediferit , ei au probleme cu turcii si atunci este ok sa profite de pe urma lor.. din cate stiu acesti germani naturalizati au cam petrecut in germania o viata.. dar trecand peste acest fapt.. cu sau fara fatai avem o echipa jalnica , pt. Ca nu avem valori.. fatai nu este un rooney , neymar, messi sau balloteli.. joaca in romania la o echipa care a terminat pe 2.. deci , din afara nu prea avem ce sa aducem… deci suntem varza.. murata.. chiar daca avem 4 sezoane, tot muraturi suntem.. avem valoare la gimnastica.. si in alte sporturi , nu in fotbal , si nu este vina nimanui.. daca croatii , cu o populatie de 4 , 5 milioane aduce in nationala pe modrici , manzduckici , rakitivi, si altii.. si noi la 23 mil venim cu ce venim , ce rost are discutia..????

george (2 comentarii)  •  2 august 2014, 14:49

Sincer , singura vinovata este presa sportiva .. nu face o analiza obiectiva a echipei nationale , si a valorii jucatorilor de fotbal din romania.. nu avem valori , si trebuie sa mergem inainte cu ce avem , sunt tari mai mari decat romania , si mai slabe dpdv fotbalistic.. nu este tragedie.. penibil este sa ne umflam valoarea intr-un mod absurd..

nick (2 comentarii)  •  2 august 2014, 15:26

ptr.jos- cenzura… dupa o noapte sau doua petrecute in cluburi inainte de meci cum pot sa dea totul?

Viorel (5 comentarii)  •  2 august 2014, 15:44

E jale cu voi!Credeti ca daca joaca asta pentru Romania, gata s-au rezolvat problemele la nationala?Daca ar fi asa de bun, ar juca la nationala lui sau l-ar lua vreun club prin Europa, ar fi mai convenabil si pentru el, n-ar trebui sa mai invete Miorita!De ce nu auzim despre oferte de la cluburi din Europa?A dat 3 goluri cu descultii aia?Nicolae a zis ca puteau fi 7, au fost praf.La aia pana si Dinamo, egala cu Clinceni si Berceni le-a dat 3 la ei acasa!!!!

max (4 comentarii)  •  2 august 2014, 16:04

dati dreaq rumunii astia..buricul pamintului domne..nimeni nus ca ei..si saminta;e aleasa domne..
stati naibii la cutie toti ca nu sinteti in stare de nimic.

Alexandru (1 comentarii)  •  2 august 2014, 16:11

Un articol relevant…pentru anii ’30.

Robert (1 comentarii)  •  2 august 2014, 16:21

Dar cine a spus ca il vede pe Fatai ca un salvator?? Nu a sustinut nimeni ca este „noul Hagi”,Noul X sau Y” cum ii numiti voi presa pe mai toti jucatorii care reusesc sa scoata putin capul la suprafata. Pentru ca apoi tot voi,presa sa ii ingropati. Fatai este un jucator bun,nationala are nevoie de jucatori buni,atunci de ce sa nu il naturalizam/incercam…la fel cum mai toate nationalele fac…Sigur,preferabil ar fi sa nu avem nevoie de asa ceva,dar…

gore (3 comentarii)  •  2 august 2014, 16:58

e cam tarziu ,daca cei di F.R.F aveau putina minte eram la mondial,daca naturalizam cativa straini,si am fi avut de unde,dar unde nu e cap vai de fotbalul romanesc.Avem numai muraturi,lenesi ,delasatori numai fotbalisti nu; toti sunt umflati de presa si impresari iar cand ajung afara, freaca bancile de rezerva,chiar si marele Hagi de nu lar fi resuscitat Lucescu ar fi ajuns jos de tot ,caci degeaba ai talent cu carul daca nu muncesti esti zero,de aia nu avem nici fotbal.

Laurentiu (8 comentarii)  •  2 august 2014, 18:44

Nu cred ca romanii vor fi foarte receptivi la o eventuala convocare a unui fotbalist de culoare. Eu cred ca suntem o tara rasista. E doar o parere. o zi buna

Raul (1 comentarii)  •  2 august 2014, 19:17

@Alexandru, Pe Cacau de la nemti il mai tii minte, ia zi-ne tu cum avea asta vreo legatura cu Germania in afara de faptul ca a jucat un numar de X ani acolo, sau sa dam timpul inapoi cu vreo 10 ani pana la primul jucator cu adevarat naturalizat de nemti, Asamoah care si ala era unu jucator de import.

nea caisa (16 comentarii)  •  2 august 2014, 21:17

Maria, foarte frumos articol, ii doresc lui Fatai sa primeasca cetatenia si sa le arate romanilor ce inseamna sa fii roman.
Usor cu trimiterile la Miorita. Miorita nu este o poezie populara, ci o poezie nobiliara, de cultura culta deci, probabil de prin veacul al XVI-lea. Ca urmare, limbajul este unul nedegradat, incarcat de simboluri si intelesuri dintre care unele s-au pierdut – si cu posibile trimiteri masonice. Consider ca este o crima culturala referirea la Miorita in cadrul schematic cunoscut. Decat asa, mai bine deloc.

valy (1 comentarii)  •  3 august 2014, 8:56

Din pacate,cu Fatai sau fara,nationala noastra poate sa mai spere sa bata din cand in cand echipe ca Albania sau Armenia.N-are nicio sansa de calificare,sa fim realisti!Dupa Grecia,Finlanda si Ungaria se vor bate pt.locul 2,iar noi cu Irlanda de Nord pt.locul 4.Aici am ajuns,din pacate.

Petrolul Forever (4 comentarii)  •  3 august 2014, 10:26

Sigur ca daca ar fi avut posibilitatea ar fi jucat la nationala Nigeriei, e firesc, nationala Nigeriei chiar joaca fotbal.

Iulian (7 comentarii)  •  3 august 2014, 22:55

Dac-am naturaliza 18 milioane, am putea pleca si noi, ceilalti, la capsuni.

virgil (3 comentarii)  •  3 august 2014, 23:47

Bunicel articol,doar faza cu miorita a fost ca nuca in perete!Mai sare cate un cunoscator cum ca miorita ar fi „poezie de cultura culta” si tacamul e complet!Unde ai studiat matale,nene caisa?

IRONMAIDEN (11 comentarii)  •  4 august 2014, 8:49

fata-i zici din ce in ce mai bine!

corcodel (1 comentarii)  •  4 august 2014, 8:57

sa faca si romania ca franta: o echipa negricioasa ,,lovita” de incalzirea globala!

Venom (83 comentarii)  •  4 august 2014, 11:00

Fatai, capitan de plai.

Cipinho (4 comentarii)  •  4 august 2014, 15:14

Mi se pare ca prea il vad toti pe Fatai ca fiind salvatorul Romaniei in viitoarele preliminarii. In ciuda meciului reusit cu Slovan, sa nu uitam ca Fatai n-a reusit sa se impuna in Belgia, la Bruges o echipa de locul 3-4 in Belgia. Fatai poate e bun pentru Astra si campionatul romanesc (hai si preliminariile Europa League) dar cand va da peste titulari din campionatele puternice o sa vedem ca nu e mai bun ca Marica sau Bogdan Stancu

Comentează