FRF e guvernabilă!?
Fotbalul rămîne autonom, MTS a fost de acord şi cu noile aberaţii din statutul FRF
Statul în stat FRF depinde de un minister. Ministerul ăsta e neutru ca Elveţia şi permisiv ca Malta. Vă mai amintiţi ultima oară cînd Ministerul […]
Fotbalul rămîne autonom, MTS a fost de acord şi cu noile aberaţii din statutul FRF
Statul în stat FRF depinde de un minister. Ministerul ăsta e neutru ca Elveţia şi permisiv ca Malta. Vă mai amintiţi ultima oară cînd Ministerul Tineretului şi Sportului a strîmbat din nas, a pus piciorul în prag ori a schiţat vreun gest de dezaprobare faţă de activităţile FRF? Fireşte că nu, n-aveţi ce vă aminti. Casa Fotbalului e sacrosanctă, nu se amestecă nimeni în grătarele ei interne.
Cu trei ani în urmă, Federaţia jongla cu un statut vechi şi cu un statut nou, în curs de aprobare la tribunal. În funcţie de nevoi, îl aplica pe primul sau pe al doilea. De exemplu, cînd a decis să excludă Universitatea Craiova, a aplicat statutul vechi, din 2009. Statutul votat pe 9 mai 2011 stătea încă la coadă să intre pe lista Curţii de Apel. Cazul Craiovei a făcut vîlvă, dar MTS n-a ştiut, n-a văzut, n-a auzit. A dat „OK” pe toată linia.
De aceea, faptul că ministerul a avizat fulgerător statutul schimbat al FRF, votat în 28 iunie, n-a reprezentat o ştire. Cerul e albastru, iarba e verde, iar MTS aprobă FRF. O ştire, şi încă una de senzaţie, a fost că MTS a revocat avizul. O sursă federală, citată de Mediafax, susţine că Adunarea Generală va trebui să se întrunească iar, să revizuiască iar statutul, să-l voteze şi să-l trimită iar la minister. Poate e vorba de excepţia care confirmă regula, dar deja emană un pic de umilinţă toată situaţia asta.
Secretarul general Chivorchian a refuzat să comenteze pentru agenţia citată. Apoi MTS a dezminţit vehement pe site-ul oficial. Nici vorbă de revocare! De ce s-ar fi pus MTS ca o buturugă mică şi chiţibuşară în calea FRF? Ce-au schimbat Burleanu şi votanţii atît de grav, la urma urmei? Eliminarea articolului 54 este o manevră dubioasă, nu ilegală. Momentul în care a fost făcută, echipa pe care o favorizează, textele care au prefaţat-o – un întreg teatru de prost gust, cu sforile la vedere.
Vor promova echipele ca ciupercile după ploaie, ne putem obişnui cu asta, cu fotbalul de masă. Dar, printre modificările de statut, a fost strecurată, între pauzele de cafea, una şi mai extravagantă decît „cele două mandate de preşedinte erau trei” sau decît imboldul dat echipe Primăriei Craiova. Noul statut zice aşa: dacă în termen de două ore nu există cvorum în Adunarea Generală, atunci şedinţa se amînă cu o zi. La Adunarea Generală de a doua zi, cvorumul nu e obligatoriu, dar autoritatea rămîne aceeaşi. Dacă se adună doi membri ai AG, aceştia pot aproba tot ce le trece prin cap, inclusiv dizolvarea FRF sau excluderea unei echipe. Bine că parlamentarii n-au avut o idee din asta sumară: unul propune legea şi celălalt coleg prezent în sală votează „pentru”.
Deşi avea posibilitatea măcar să mormăie, MTS n-a reacţionat la modificarea asta, care aruncă voios peste bord principiul democratic al majorităţii. Treaba lor, legea lor, statul lor!