Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Încălzirea globală a fotbalului

Dacă în Brazilia căldura le pune probleme jucătorilor, imaginaţi-vă cum se va juca în serele din Qatar.

Turneul final din Brazilia nu e doar frumos, încîntător, „place”, vorba comentatorilor TVR.  E şi lung acest turneu. Pe măsură ce se apropie […]

duminică, 6 iulie 2014, 8:27

Dacă în Brazilia căldura le pune probleme jucătorilor, imaginaţi-vă cum se va juca în serele din Qatar.

Turneul final din Brazilia nu e doar frumos, încîntător, „place”, vorba comentatorilor TVR.  E şi lung acest turneu. Pe măsură ce se apropie data finalei, echipele încep să nu mai semene cu ele însele. Gîndiţi-vă, fotbalul de la Cupa asta Mondială putea fi încă şi mai spectaculos, dacă nu s-ar fi pus împotrivă vremea.

Pauzele de hidratare nu reprezintă una dintre inovaţiile tehnologice 3 D ale FIFA. Conform „Wall Street Journal”, au fost introduse la ordinul unui tribunal din Brazilia. A juca fotbal la temperaturi de peste 32 de grade Celsius încalcă normele de inspecţia muncii. Aşa că un judecător a decis că fotbaliştii merită să fie trataţi cel puţin la fel de bine ca muncitorii de pe şantierele Mondialului. Trebuie să facă pauză la fiecare 30 de minute jucate.

Pentru fiecare meci de la CM fără pauze de hidratare, FIFA riscă o amendă de 90.000 de dolari. Mărunţiş! FIFA n-o să dea faliment pentru că i se deshidratează sclavii de pe plantaţie. Dacă n-ar fi fost ciocănelul magistratului brazilian, Sepp Blatter şi subalternii lui nu şi-ar fi pus problema căldurii insuportabile. Ei neglijează sistematic faptul că jucătorii din zilele noastre sînt, la fel ca şi jucătorii de ieri, de alaltăieri şi dintotdeauna, alcătuiţi preponderent din materie organică.

E adevărat că japonezii aproape au reuşit să construiască un fotbalist din fibră de carbon care răspunde la salut şi fierbe orezul, în timp ce trage la poartă. Dar pînă şi roboţilor li se termină bateriile. De ce n-ar obosi şi vedetele în carne şi oase? Pînă acum, neajunsul turneelor finale era că urmau după sezonul competiţional, fără pauză de refacere. Fotbaliştii se prezentau la datorie gata storşi de un program de trei meciuri pe săptămînă.

Acum a apărut o nouă defecţiune în planurile grandomane, deci inumane ale FIFA. În Africa de Sud s-a jucat pe timpul iernii australe, a şi nins. În Brazilia, însă, lucrurile nu stau la fel de răcoros. FIFA a studiat problema de protecţia muncii şi a lăsat totul la aprecierea arbitrului. Dacă arbitrului i se pare că e prea cald, că se sufocă fluierînd, dă o pauză de trei minute. Timpii de transmisie costă, FIFA vrea randament.

Imaginaţi-vă că trebuie să vă faceţi meseria în Sahara sau în Alaska, în locuri cu un climat total diferit de cel în care lucraţi şi respiraţi de obicei. Puneţi-vă apoi în pielea unui fotbalist care trebuie să şi uimească lumea, zburdînd în arşiţă, nu doar să-şi facă meseria. Cînd o mai dau în bară băieţii, acordaţi-le circumstanţe atenuante! Nu fiţi cruzi cu gladiatorii, precum Cezarul de la Zurich!

E un turneu frumos, lung şi epuizant pentru cei aflaţi pe teren. Iar, la un moment dat, va urma Qatar, unde în această perioadă sînt temperaturi între 50 de grade Celsius şi 30 de grade Celsius. FIFA avea de ales între Australia suportabilă, Anglia temperat-oceanică şi Qatarul deşertic. A dat curs înclinaţiei sale de a face experimente pe oameni. Ia să vedem, în ce condiţii extreme se poate juca fotbal? În cuptor se poate?

Organizatorii din Qatar au promis stadioane integral climatizate şi au dat asigurări că mai au şi alte soluţii. Bravo lor! Să construiască o piscină pe bloc s-au gîndit? De fapt, toată lumea ar ieşi mai ieftin, dacă s-ar găsi vreun întreprinzător care să scoată din priză aerul condiţionat la tribuna oficială. Să transpire şi Blatter un pic, poate îi vin alte idei, mai puţin delirante.

Comentarii (39)Adaugă comentariu

petremihai (24 comentarii)  •  6 iulie 2014, 10:03

Un articol scris ca sa iasa la numaratoare. Nu-s de acord cu treaba asta cu Qatarul dar bag mana-n foc ca nu vor fi deloc probleme legate de clima, la cati bani au pe acolo, in mod sigur vor construi niste stadioane de se va opri Pamantul din rotatie. Baietii aia de pe acolo fac din vara iarna si din iarna vara, asa ca nu cred ca va fi o problema ca la 50 de grade afara sa asigure in stadion o temperatura de 20 de grade sau cat e nevoie pentru un climat corespunzator fotbalului.

octavian (2 comentarii)  •  6 iulie 2014, 10:13

Nu intelegeam ce e dferit la articolele scrise de acest autor. Pana azi. Detasarea cu care scrie despre fotbal, si nu incrancenarea barbatiilor, suporteri pana in maduva oaselor, fac articolele obiective. A fi fotbalist e intr-adevar o meserie. Ca cei ce privesc, in lipsa de alta ocupatie, au devenit dependenti este un alt aspect. Alergarea dupa bani a transformat placerea de a alerga dupa minge, de a te juca cu ea, intr-o profesie cinica. Esti platit cu milioane de euro s nuai voie sa gresesti. Sunt curios ce s-ar intampla daca un jucator foarte talentat, recum Mesi, ar spune: „Nu mai vreu 10 milioane, dati-mi mai putin dar nu ma mai f…la cap.” Ar mai avea loc in vreo echipa?

Dan (2 comentarii)  •  6 iulie 2014, 10:41

Dupa Brazilia urmeaza Rusia. NU?

danny (33 comentarii)  •  6 iulie 2014, 10:48

Mie nu mi se pare deloc spectaculos sau frumos acest Mondial. Lung, da. Dar la fel de lungi au fost toate Mondialele de cand participa 32 de echipe. Ce poate fi spectaculos la un meci Olanda – Costa Rica 0-0 dupa 120 minute?

Vlad Dracul (3 comentarii)  •  6 iulie 2014, 11:56

Şeici, ce să fie!

Marius (1 comentarii)  •  6 iulie 2014, 11:59

Ati incercat sa jucati fotbal intr-o sala cu aer conditionat? Nu e chiar atat de confortabil pe cat s-ar crede, iar problemele ce apar dupa nu sunt deloc de neglijat

bogdan (2 comentarii)  •  6 iulie 2014, 12:00

marea problema cu qatarul nu o sa fie caldura.
aia au niste reguli tampite acolo.
in acea zona NU SE CONSUMA ALCOOL !
si mai au si reguli stricte privind vestimentatia. nu ai voie sa te imbraci sumar. daca esti barbat si umblii la bustul gol, poti sa faci puscarie

ADYTA (9 comentarii)  •  6 iulie 2014, 12:04

# 1 petremihai. adevarat au multi bani.dar asta nu i-a facut sa scape de desert.deocamdata 70%(zic si eu un procent la nimereala,s-ar putea sa fie mai mult) din suprafata e tot desert la ei.cand o sa transforme desertul in pamant roditor o sa te cred.pana atunci ramane cum spune autorul

alex (37 comentarii)  •  6 iulie 2014, 12:25

3 bare, 20-6 ocazii de gol, 15-3 suturi pe poarta. asta nu este meci spectaculos?

aham (67 comentarii)  •  6 iulie 2014, 12:27

zau petremihai? eu am fost pe acolo, nu ai habar despre ce vb. poti sa pui tu aer conditionat cat vrei, tot te afecteaza clima. oamenii in general nu pot sa-si inchipuie ce inseamna sa treci de la 50 de grade la 20-25 mereu. in plus, tara e oribila, in afara de cateva cladiri recente care-s scoade mereu la inaintare in articole de prezentare, nu e nimic acolo, desert arid, pamant rosu si un praf care te sufoca. pana si pe malul golfului e groaznic, nici briza nu alunga aerul ala sufocant

Eu (1 comentarii)  •  6 iulie 2014, 13:20

@petremihai
Nu ai deloc dreptate. Nu e vorba de bani. Urmareste pe net o statistica, care spune ca vor muri pana la 40000 de indieni si pakistanezi care cosntruiesc acele stadioane de iti sta mintea ta ingusta in loc. Acolo e sclavagism in secolul 21.

ipse (2 comentarii)  •  6 iulie 2014, 13:27

petremihai:
iti plac mult reclamele si vorba „cu bani faci orice”

dan (3 comentarii)  •  6 iulie 2014, 13:35

madame ,aici cu qatar …………cam gresit, una din conditii pt care a „castigat” a fost si la capitolul temperatura

Che Guevara (49 comentarii)  •  6 iulie 2014, 13:44

Din Alaska pana in Antarctica se joaca fotbal peste tot. Ce sa facem acum ? Sa mutam tot globul pamantesc in Anglia ca sa se joace fotbal numai acolo ? Cine nu face fata climei poate sa nu se prezinte la CM. Ce mare problema ?

andrei (27 comentarii)  •  6 iulie 2014, 13:48

Am înţeles că în Qatar campionatul se va desfăşura în decembrie-ianuarie, de unde rezultă trei lucruri pozitive: temperatura medie va fi de 25-26 grade C, fotbaliştii care joacă în Europa vor fi la mijlocul sezonului, nu la final ca la celelalte ediţii, iar în al treilea rand diferenţa de fus orar dintre Doha şi Europa Occidentală este de o oră, deci nu vor fi puşi să joace la ora pranzului ca în Brazilia pentru ca telespectatorul european să vadă meciul imediat după ceaiul de la ora cinci pm

abriel (1 comentarii)  •  6 iulie 2014, 13:53

Stimata Doamna,
Dupa cate inteleg, FIFA Word Cup din Qatar se joaca pe timp de iarna. Iarna in Middle East este o vreme superba.
Acum sunt la Rio. Meciul de la ora 13:00 este destul de suportat chiar in tribuna.
In schimb, In Qatar meciurile se vor juca in nocturna pe timp de iarna. Cred ca va trebui sa aveti si o haina pe voi. Asa ca nu le mai purtati dumneavoastra grija celor din Qatar.

anonim (1 comentarii)  •  6 iulie 2014, 13:58

Am fost pe stadion în qatar…clima este excelentă pentru ajuta fotbal. Au niște sisteme care răcesc absolut tot stadionul. Problema e pentru oamenii care sunt mai sensibili la răceală, că ăia pompează foarte mult AC. A zis bine petremihai, ăia fac ce vor. Le „cresc” bani în spatele vilei.

alex (8 comentarii)  •  6 iulie 2014, 13:59

se va juca iarna, in ianuarie.
Deci va fi ok.

ALS23 (1 comentarii)  •  6 iulie 2014, 15:53

slabut articol

jocuri cu cai (1 comentarii)  •  6 iulie 2014, 15:53

poti face comparatie intre climele din brazilia si cea din qatar insa nu poti face comparatie intre organizarea celor 2. qatar are bani si cu siguranta coruptia nu e ca in brazilia. si chiar de ar fi , au bani deci cu siguranta vor organiza mult mai bine si mai eficient mondialul comparativ cu brazilienii. nu le vor cadea tribunele, podurile iar fotbalistii se vor sufoca prin oras nu cred ca si pe stadioane.

vladutzzz89 (1 comentarii)  •  6 iulie 2014, 16:01

Sunt chiar curios cum vor reactiona englezii daca mondialul se va juca in perioada decembrie-ianuarie… Ei au meciuri in acea perioada de zeci de ani..

Cracker (4 comentarii)  •  6 iulie 2014, 16:06

Din ce am inteles, o sa se joace in luna Ianuarie si sa nu-i plangem pe arabi, or sa faca stadioane acoperite si o sa bage aer conditionat, or sa fie temperaturi de 20 de grade, numai bine de jucat. Cautati pe google sa vedeti cum arata un stadion in Quatar

cristi (1 comentarii)  •  6 iulie 2014, 16:10

Madamme, si’l vous plait …jucatorii astia pe care ii plangi ca sunt maltratati de FIFA sunt platiti cu milioane de euro…sunt niste regi pentru omul de rand. Articolul tau e lipsit de substanta…vorba lui Mihai…sa iasa la numaratoare.

4patraulea (15 comentarii)  •  6 iulie 2014, 16:34

nu cred ca va mai organiza qatar turneul mondial si asta, din mai multe motive: au mituit oficiali fifa, clima, suprafata tarii, cum spunea si #7bogdan au reguli absolut tampite care pun pe fuga eventualii suporteri ai echipelor care vor participa, etc, etc

Robert (9 comentarii)  •  6 iulie 2014, 17:21

In Qatar deja se testeaza cu succes tehnologii de racire in atmosfera deschisa.
Cat despre saracii fotbalisti sclavi la FIFA nu cred ca ar fi cazul sa le plangem prea tare de mila,asa cum mai spunea cineva tot sa fii sclav pe milioane de euro,plus ca nu i-a facut nimeni fotbalisti de renume cu forta sau nu-i tine nimeni legati sa joace fotbal asa cum sunt sclavii fortati sa munceasca din greu pe nimic,mai repede poti spune despre marea majoritate a populatiei Romaniei ca traieste in conditii de sclavie,nenumarati oameni pacaliti cu credite la banci obligati acum sa munceasca din greu pe salarii de mizerie pt a supravietui…

Delia dascalita (1 comentarii)  •  6 iulie 2014, 20:35

La Cluj sunt conditii mult mai bune. Clujul e capabil sa organizeze un campionat mondial

Nelu_Antonescu (6 comentarii)  •  7 iulie 2014, 5:25

D-ra Andries,
Nu o luati in nume de rau, dar pana la arabii astia parca mai e unul la rusi. De ala de ce nu scrie nimeni nimic? Se zvoneste ca va fi mai mare circ decat la Sochi. Chiar daca acest articol nu are nici o noima, raman un cititor devotat.

Araboiul (9 comentarii)  •  7 iulie 2014, 5:46

In qatar exista deja piscine pe bloc, e ceva destul de obisnuit :). Nu stiu daca exista insa stadioane climatizate total si cat sunt de eficiente, considerand numarul foarte mare de oameni aflati inauntru.
Pentru Bogdan – in acea zona SE CONSUMA AlCOOL, dar numai in unele locuri; nu poti bea, ca la noi, la orice colt de strada 🙂

maistor kokir (21 comentarii)  •  7 iulie 2014, 5:53

esti cam pe dinafara ,in afara de mexic – olanda,chiar mi-au scapat alte meciuri care au necesitat pauza de hidratare, acel meci s-a jucat in fortaleza(care e la ecuator), pe soare,la ora pranzului, atat ,in rest , ba a plouat,ba s-a jucat seara, ba s-a jucat in sudul braziliei,unde este sezonul racoros …iar legat de quatar, se va juca iarna , s-a stabilit deja la fifa … poate pana atunci in 2022 iti vei da seama,ca ai putea fi mai utila facand altceva decat scriind despre fotbal …

alexu (9 comentarii)  •  7 iulie 2014, 7:03

Vad ca se vorbeste doar de fotbalisti aici, desi in 94 in America s-a jucat la 38 de grade meciul Usa-Romania, nu 32 ca in Brazilia. N-a mai murit nimeni. E adevarat ca fotbalistii ar da bucurosi terenul pe o plaja din Brazilia in timp ce savureaza un cocktail la umbra. Nimeni nu-i obliga sa vina la lot.

Problema adevarata e cu suporterii, nu cu fotbalistii. Am vazut la prea multe meciuri locuri goale in tribune, oameni care se plang de conditiile de organizare, de cazare si multe altele. „Norocul” lor e ca Brazilia nu doarme niciodata si macar si-au alinat nemultumirile in baruri, terase etc. Dar ce facem in Qatar? Ok, fac aia stadioane cu aer conditionat, se joaca in conditii optime. Dar dupa meci, suporterii aia ce fac? De baut bere n-au voie ca e stat islamic cu reguli cretine, de petrecut nu prea au voie ca la fel, aia au niste norme de respectat, de cald o sa moara, deci ce facem cu astia? Un mondial fara suporteri si cu tribune goale e ca o nunta fara lautari. Daca cineva crede ca englezii, olandezii, nemtii sau francezii or sa se duca in Qatar, atunci e nebun de legat. Astia sunt crema suporterilor, le permite si nivelul de trai sa se duca in valuri acolo. Si pana la urma, nu asta vroia Qatarul? Sa fie pus ” pe harta” si sa creasca turismul? Dar in conditiile astea, nicio sansa

PS: in Brazilia nu s-a jucat la ore tarzii ca sa fie mai racoare, pentru ca europenii si asiaticii ar fi trebuit sa se uite la niste ore incomode. De aia nici in Qatar nu o sa se joace la ora locala 22 cand teoretic e mai racoare.

splendini (11 comentarii)  •  7 iulie 2014, 7:30

Nici eu nu sint de acord ca e un turneu frumos. Odata ce s-a iesit din faza grupelor a inceput sa lipseasca fotbalul. Lupta da, dar fotbal frumos, cursiv, faze de poarta, ceva goluri nu. Lung si plictisitor.

Giuliano (2 comentarii)  •  7 iulie 2014, 7:38

Fotbaliștii aceia sunt plătiți cu milioane de euro pentru că produc zeci și sute de milioane de euro, nu pe ochi frumoși sau că cineva a hotărât că fotbalul e sportul rege. Pur și simplu sunt banii produși de sistemul în care acești sportivi activează, bani care firesc, se întorc într-un anumit procent, la cei care îl produc. Că e bine sau nu că fotbalul a ajuns o industrie e altă discuție dar cred că până la urmă Maria a pus problema corect: da fotbaliștii aceștia câștigă o groază de bani dar produc mult mai mulți bani pe care-i gestionează domnii aceia de la loje; iar pentru asta ”gladiatorii” ar merita mai mult respect.

Sergiu (1 comentarii)  •  7 iulie 2014, 8:08

La câți bani câștigă să suporte și ei puțină căldură !!! Doar nu merg la sapă !!! Mai lăsați-mă cu fotbaliștii ăștia .

allenatore (5 comentarii)  •  7 iulie 2014, 8:38

in 1994 caldura a fost infernala si fotbalul a fost mult mai bun decat ce am vazut in brazilia

petremihai (2 comentarii)  •  7 iulie 2014, 10:08

@Eu, si nu te-ai simtit bine pana nu ai jignit?
Ce legatura are mesajul tau cu ce am scris?
Scrieti ca sa va aflati in treaba, ce legatura au briza marii, desertul, sclavii, interdictiile legate de alcool cu mesajul meu care e legat strict de stadion si atat, de conditiile asigurate fotbalistilor pe teren, restul e cu totul alta discutie.
Incercati sa fiti la obiect, nu veniti sa argumentati ca perele au viermi cand eu vorbesc de mere. Si sa mai si jigniti pe deasupra ca sa va simtiti macho.

Myth (1 comentarii)  •  7 iulie 2014, 11:37

Temperaturile au variat mult in functie de orasul disputarii, am avut sansa sa vad 5 meciuri pe viu in 4 locatii diferite – Salvador, Fortaleza, Belo Horizonte si Brasilia si a diferit destul de mult atat temperatura cat si umidatatea. Am racit groaznic zburand dintr-o parte intr-alta din cauza asta, si vad ca asta s-a intamplat si cu nemtii. Totusi singurii constant calzi au fost si raman suporterii brazilieni 🙂 – deja campioni mondiali – Imnul neoficial al turneului cantat pe orice stadion, indiferent daca juca sau nu tara gazda – Eu sou brasileiro com muito orgulho com muito amor! https://www.youtube.com/watch?v=OSsny0rLKb8

QCD (1 comentarii)  •  7 iulie 2014, 12:31

si totusi, Qatar ?!? E ca si cum ai vorbi despre Picasso la liceul agricol, clasa seral. Ce atmosfera, ce pasiune si ce fel de toleranta se vor regasi acolo ? Pai toate tind la zero, cu tot AC-ul lor de pe stadioane. Si in plus, ce naiba poti sa vezi acolo, pe langa stadion si hotel ? Postere cu fotbalistii din selectionata ISIS ?

Mihai Chile Bulica (383 comentarii)  •  7 iulie 2014, 13:05

Ziua invinsului

Ce calduri. Ce FIFA. Pe noi ne arde altii. Sint altii, infinit mai periculosi pentru noi, in calduri. Ei, nu noi.
Tocmai ca sa nu se incalzeasca spiritele ar fi trebuit sa glumim putin pe seama diminitivului asta de Miron.
Pepenele asta cu doua gauri si scurt schlitz din care nu se vede nici fildesii stricati, e impotriva noasta, impotriva progresului. AMP e ea o scumpa, dar pentru Penele asta ea a luat campionatul si nu noi. Adica ea a dat din clanta, ca avea sclavii ei sub contract si nu noi, tu si cu mine, care am muncit.
Maria, nu stiu ce ai impotriva. M-ar fi injurat pe putin 50 care n-ar fi inteles pe cine citez, deci victorie. Iar aristocratul Boris nu e nici o pierdere. Daca l-ai lua in colimator, dupa cum te stiu, praf si pulbere l-ai face, chiar fara episodul epocal din asa zisa camera de maturi a hotelului, unde isi tine femeia de serviciu maturile, cirpele si aspiratorul, femeie acuzata de Lordu Boris ca i-ar fi furat ceva substante importante din cosul de gunoi, pe care si le-ar fi introdus undeva anume cu scopul de a-l jefui.
Ciudat. Tot un Miron, un filozof de Balta Alba, tot impotriva progresului. Dar trebuie sa-i luam pe rind. Propun ca de asta ne ocupam mai tirziu, daca esti de acord.

Eugen Borbely (27 comentarii)  •  8 iulie 2014, 4:30

Dear All,
Toţi banii şeicilor şi toată tehnologia pe care o pot utiliza nu va schimba Qatar-ul. Diferenţa dintre Brazilia şi orice ţară musulmană este că în Brazilia oamenii trăiesc, nu mimează. Prefer o „festa na rua” în Cidade de Deus sau Rosinha decât orice luxos apartament în Doha. Şi le-am văzut pe toate trei.
Propun 2026 pentru Afganistan, 2030 Somalia şi 2034 Libia. Ca să promovăm fotbalul!

Comentează