Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Noul statut de prins muşte

Naşul tînăr de la FRF promite mult. În curînd, vom avea echipe înfiinţate direct în Liga 1

Lecţia asta am învăţat-o pe pielea noastră. Măcar cu atît ne-am ales din ultimii 24 ani de existenţă ca naţiune. Ştim cu ochii […]

luni, 30 iunie 2014, 12:22

Naşul tînăr de la FRF promite mult. În curînd, vom avea echipe înfiinţate direct în Liga 1

Lecţia asta am învăţat-o pe pielea noastră. Măcar cu atît ne-am ales din ultimii 24 ani de existenţă ca naţiune. Ştim cu ochii închişi că schimbarea unui om din fruntea unui sistem nu înseamnă schimbarea sistemului. FRF, cu sau fără Mircea Sandu, este ceea ce este: un organism tentacular.

La Adunarea Generală extraordinară de sîmbătă, retragerea privilegiilor acordate fostului preşedinte a servit drept fumigenă, pentru o serie de manevre discutabile. Votările din AG a FRF n-au fost şi nici nu vor fi vreodată exerciţii de democraţie, sînt doar calcule ordinare. Cei care l-au re-re-re-reales timp de 24 de ani pe Sandu îl vor re-re-re realege pe Burleanu, pentru că au interesul să-şi păstreze funcţiile. Fostul lor naş, prost perdant, ameninţă că-i dă în judecată, îi acuză de trădare şi de alte evidenţe. Ar trebui să răsufle uşurat, c-a scăpat ieftin. În vremuri imemoriale, cînd pierdeai şefia tribului, deveneai felul principal la cina rituală.

După ce l-au jumulit de ochii lumii pe fostul lider, votanţii federali au trecut la treburi serioase şi au aprobat pe şest noul statut. Cel din care a fost scos incomodul articol 54, care condiţiona promovarea dintr-un eşalon în altul de trei ani de afiliere consecutivi. Piedica fiind îndepărtată, federalii au votat apoi afilierea definitivă a CS U Craiova. Nu-i aşa că vă aduce aminte de ceva? Sînt leit practicile din vremea lui Mircea Sandu: regulile sînt pliate în funcţie de nevoile federalilor. Trebuie să promoveze CS U Craiova? Scoatem articolul 54.

„Să primeze meritul sportiv!”, s-a strigat în Adunarea Generală. Ce ironic! Pentru federalii din fotbalul profund, primează doar meritul osos, ciolanul înainte de toate. Articolul respectiv, zice Burleanu, îi oprima pe sărmanii din Liga a IV-a: „Nu poţi fi la Liga a IV-a, de exemplu, şi să stai trei ani fără să ai dreptul de promovare!”. Sigur că nu poţi să stai trei ani, că avem alegeri din doi în doi ani şi electoratul vrea performanţe repede, repede.

Articolul 54 a fost încălcat de atîtea ori, încît a fost compromis moral. E o simplă formalitate că l-au scos, să nu mai sufere. Oricum „nu producea efecte”, cum s-a exprimat un oficial al CS U. Aşa e. La urma urmei, ce regulă federală a produs vreodată efecte de durată? Şeful FRF invocă Liga a IV-a. Fix la asta s-au gîndit şi federalii, cînd au amînat omologarea rezultatelor şi clasamentelor la Liga a II-a, unde, de exemplu, CS U freamătă de nerăbdare.

Au trecut două luni şi un pic, de cînd Burleanu declara că va aplica „regulamentul echidistant”, pe ambele tălpi, şi că va trimite o scrisoare pierdută la UEFA şi la FIFA, să ceară sfatul în problema promovării CS U. Încă nu-şi intrase în rolul de şef al Federaţiei! Vorbea ca în campanie. Între timp, şi-a adaptat textele la realităţile din teritoriu.

Vechea conducere a FRF interpreta regulile în fel şi chip, dar încă ţinea la o aparenţă de legitimitate. Noua conducere şterge regulile cu buretele. În ritmul ăsta, din regulamentul FRF vor rămîne coperţile, care vor produce efecte doar asupra muştelor. Este o nouă perspectivă asupra legalităţii, asta propusă de Burleanu şi AG. O perspectivă primejdioasă pentru fotbalul nostru. E ca şi cum ai desfiinţa BAC-ul, ca să nu mai pice nimeni. Ca şi cum ai scoate din codul rutier regulile pe care şoferii le încalcă mai des.

Bunul plac domnea pînă acum neoficial la Casa Fotbalului. Acum a intrat în legalitate. „Felicitări pentru vot!”, a grăit Chivorchian, noua eminenţă cenuşie a sforilor din Federaţie. Felicitări, da, felicitări, domnilor adunaţi general! Aţi făcut revoluţie tîrîş pe burtă. Noul preşedinte e cu voi. Dictatorul a fugit, trăiască dictatorul!

Comentarii (15)Adaugă comentariu

brod (87 comentarii)  •  30 iunie 2014, 12:43

deci, ăsta e noul val – adică viitorul?!? fără securişti, fără comunişti, doar cu lupiii tineri, şmecheri şi obraznici. şi, desigur, fărăr scru…. (nu scriu mai departe, că se poate interpreta!)

Craiovean (4 comentarii)  •  30 iunie 2014, 14:21

Lucrurile nu stau deloc asa. Iar cine nu priveste lucrurile asa cum au stat ele inseamna ca este incapabil sa intelega prea multe lucruri in viata asta.
1) Acest club a intrat in Liga a 2-a printr-o invitatie facuta de FRF si votata repet votata de majoritatea membrilor FRF (deci inclusiv echipele din Liga a 2-a!)
2) Este foarte bine ca s-a scos acel articol! Tot conform acelui articol nici FC U Craiova nu ar fi avut drept de promovare (lipsa continuitatii)
3) Daca fac un club maine conform articolului trebuie sa stau 3 ani in Liga in care inscriu echipa fara a avea drept de promovare iar acest lucru este hilar! 3 ani inseamna 8.5% din timpul pe care-l munceste un om in viata iar daca as privi asta ca un manager din start o astfel de afacere este neinteresanta si cu un grad mare de plafonare (tocmai din cauza celor 3 ani in care clubul ar trebui sa stagneze).
4)Scoaterea acestui articol nu este nici un rau sau nu se poate compara cu ceea ce s-a facut in fotbal in ultimii ani, ani in care presa pentru un amarat de rating le-a tinut partea unora ca Becali sau Mititelu.
In concluzie, CS U a promovat in primul rand sportiv a beneficiat de o invitatie supusa la vot, s-a votat pentru afiliere cu 2 voturi impotriva. Iar legat de Craiova situatia sta cam asa: FC U Craiova, club in faliment cu peste 10 mil de Euro datorie si CS U Craiova club primit direct in liga 2 dar un club care pana astazi a platit destule taxe la stat si probabil va mai plati.
Stiti voi vorba aia: „It’s the economy, stupid”

Cosmin (3 comentarii)  •  30 iunie 2014, 14:26

Doamna Andries, sunt curios daca imi puteti raspunde la urmatoarele intrebari. In ce liga s-a infiintat Viitorul lui Hagi? (liga a III-a, care nu este ultima). A reusit sa promoveze din primul an? (articolul 54 se referea la orice tip de promovare, nu scria nicaieri de liga I). Atunci de ce nu ai fost revoltata?

Marian (2 comentarii)  •  30 iunie 2014, 14:55

Viitorul a fost înființată în anul 2009 de către Gheorghe Hagi. Clubul a început activitatea competițională în anul înființării când a preluat locul cedat de CS Ovidiu în Liga a III-a. A promovat în Liga a II-a, unde a jucat două sezoane (2010-2011 și 2011-2012). În sezonul 2010-2011 de Liga a II-a Viitorul a terminat campionatul pe locul 9 iar la sfârșitul sezonului 2011-2012 a promovat în Liga I.

Marian (2 comentarii)  •  30 iunie 2014, 14:56

deci nici macar pentru hagi nu s a incalcat asa de flagrant si in picioare regulamentul

Octavian Stăncioiu (9 comentarii)  •  30 iunie 2014, 15:48

Articol care demonstreaza ceea ce nu-mi place, dar recunosc: că unele doamne chiar se pricep, uneori, la fotbal.

Fan STIINTA (10 comentarii)  •  30 iunie 2014, 15:59

Va multumesc ca puneti degetul pe rana cangrenata a frf – marsavia prin care o clona politico-mafiota e varata pe gat natiei iubitoare de fotbal. Faptul ca va puneti talentul in slujba adevarului va onoreaza, mai ales ca sunteti printre putinii ziaristi de la noi care o mai fac. Burleanu e un cotcar sinistru, apt de a-l depasi pe Sandu in sfidarea normelor legale si morale, atunci cand interesele i-o cer. Sa nu va lasati intimidata de potlogarii de la frf si nici de reluarea atacurilor suburbane ale gastii de clonati. Sunt sute de mii de suporteri ai STIINTEI care va apreciaza. Dar chiar daca n-ar fi niciunul, tot va salvati constiinta si ramaneti un om in fata rinocerilor! Multumesc, Maria Andries!

lasati craiova in pace, sacalilor! (24 comentarii)  •  30 iunie 2014, 16:56

doamna ziarist, dar articolul ala nu a fost respectat niciodata, de nimeni. A fost incalcat de zeci de ori, in toate paragrafele lui. De unde ipocrizia asta cand Craiova a scapat de cretinul ala de mititelu? Ciudat…

Cornel (1 comentarii)  •  30 iunie 2014, 18:44

@Craiovean

1. Invitația a fost făcută în 2012 pentru sezonul 2012/2013. Înmod normal, trebuia actualizată și votată din nou
2. FCU ar fi fi promovat cu un patron serios. Cred că oricine altcineva putea dovedi că decizia de dezafiliere a fost abuzivă și ar fi primit cel puțin derogare.
3. În mod normal, un club nou se înfiițează în ultima ligă județeană (Unele județe, cum e Dolj, au 3 nivele), altfel cumpără un loc al altei echipe și, din punctul de vedere al FRF, este continuatoarea acelei echipe (cazul Viitorul Constanța).
Fără o regulă ca asta, se ajunge la situații în care patronul nu plătește absolut nimic nici la stat, nici la jucători, nici alte datorii, dar înființează altă societate cu Zero datorii pe care o înscrie direct în liga în care a fost prima echipă.
S-ar alege praful (și probabil se va alege) de fotbalul românesc.
4. OK, asta să fie ca tine…

Legat de concluzia ta, sportiv e să respecți regulile jocului. Înțeleg că până acum articolul 54 era în vigoare. Eu înțelesesem că s-a scos astă-toamnă, după începerea campionatului. Oricum, asta înseamnă că sezonul s-a jucat după regulamentul acela, inclusiv art. 54

jalnic (1 comentarii)  •  30 iunie 2014, 19:41

articol scris impotriva craiovei. daca era sa fie respectat articolul ala nu mai promova nici o echipa si alte cateva deja in liga I erau in ilegalitate. articolul 54 nu se referea doar la cei 3 ani de continuitate, ci si la schimbarea numelui, a sediului social/orasului sau a mutarii pe alte societati, si din seria craiovei nici o echipa nu indeplinea toate criteriile. cei de la tg mures si-au luat numele de asa desi ei nu aveau nimic in comun cu vechiul asa si erau o cu totul alta echipa, sa nu mai vorbim de damilele maciuci din valcea… scrieti despre craiova pentru ca prinde si aveti impresia ca si acum mai sunt destui prostiti de mititelu, dar lumea in oras a inceput de mult sa inteleaga. articol de 2 bani ca da bine sa te dai antisistem cand de fapt colaborati de 20 de ani cu sistemul in toate modurile.

Venom (83 comentarii)  •  30 iunie 2014, 21:01

@Aham. E vremea managerilor de tip nou, a presedintilor cu fata umana.

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  1 iulie 2014, 4:34

Acest Burleanu a devenit un personaj burlesc, rezemat într-un afișaj strident cu un zâmbet tâmp-șmecheresc. L-am vrut, poate să reînceapă spectacolul grotesc al ingineriilor fotbalistice pe scena dâmbovițeană. Dar fotbalul, miezul care arde pentru spectatori, când începe ? Ne bălăcărim în culise înainte de a intra șchiopătând pe mica scenă încropită din scânduri putrede, în timp ce marea scenă europeano-mondială e ocupată cu adevăratul spectacol. Că nu vom ajunge acolo o spune o recentă scenetă din care se vede cât de prețuiți suntem de cei de la masa bogaților: o româncă face zile fripte vedetelor cu ifose, dar Simona nu este nici acum programată să joace pe terenul-regină de la Wimbledon, când a devenit jucătoarea cea mai bine clasată care a rămas în cursă. N-am găsit încă iarba fiarelor pentru desferecat lacătele acelea care ne închid în plutitul pe lacul cu lebede, sau nu știm s-o folosim. Pentru alde Burleanu nici nu contează lacătele impuse, e destul plutăritul pe ape înșelătoare. De pe mal, poate spectacolul e interesant, nefericit de interesant ! Cârma aceea mai are amprentele Nașului… În rest, numai de bine, se zvonește că va fi secetă întreaga vară fotbalistică autohtonă. Care vară, doar și iarna este un anotimp alb și pur ?! Ca în lumea lui Bacovia !

Alex One (132 comentarii)  •  1 iulie 2014, 6:05

Pertinent articol. Dar ce sa mai vorbim de FRF cand TAS a dat solutia aiuristica in cazul Rapidului. Adica un club plin de datorii la stat si persoane fizice, cu jucatori neplatiti de un an care mananca din pomana unui prieten al antrenorului(pana cand?),dat afara din baza sportiva pentru ca nu si-a platit utilitatilie este admis in liga I ? Sa vedem acum care presedinte de club va mai plati lefurile jucatorilor. Probabil doar cele care traiesc din banii publici precum Craiova Vasileascai.

Maria – ce ai cu CS Universitatea Craiova ? (15 comentarii)  •  1 iulie 2014, 7:41

Maria – de un an de zile tot ataci agresiv incercarea de renastere a fotbalului craiovean. De ce ? Vorbesti de celebrul art .54; ai citit vreodata acel articol ? Stii ca multe alte echipe incalca acum acel articol dar nimeni nu sufla o vorba (exemple, Metalul Resita sau Tirgu Mures – cu schimbari de nume, sediu, culori etc – din colegele de serie ale CS) ? De ce ? Pentru ca e comanda de la mititelu sa atacati CS ? Poti sa dai un exemplu in care art. 54 a fost aplicat vreunui club din Romania – doar un exemplu? Iar daca multe cluburi au promovat fara probleme in ligile 3, 2 and 1 in ciuda acelui articol (Viitorul in liga 2, ACS Poli, Sageata, Corona, Damila Maciuca in liga 2 etc), de ce sa fie discriminata doar CS ? Care e baza legala (=precedentul) pentru acest articol ? Doar pentru ca nu va place voua de CS, celor care ii cintati in struna lui mititelu ? Pai jucatorii CS nu au cistigat campionatul pe teren ?

craiova eliberata de mititelu (1 comentarii)  •  1 iulie 2014, 16:21

alex one, primaria din craiova nu da nici un leu pentru echipa de fotbal, activitatea sportiva a stiintei r sustinuta exclusiv din surse private, daca ai avea cea mai mica legatura cu craiova ai stii adsta. Primaria pune la dispozitie doar baza sportiva, iar clubul plateste acum facturile la utilitati spre deosebire de perioada „mititelu”. Va sperie revenirea craiovei, nu-i asa micutilor??? 🙂 va place sau nu, Craiova n-a murit!!!!! forza STIINTA!!

Comentează