Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Vom vedea echipe întregi?

Mondialul din Brazilia ar trebui să scoată la rampă geniul naţional, nu geniul comercial, de tip Liga Campionilor

Cînd a apărut prim-planul în cinema, la începutul secolului trecut, în studiourile de la Hollywood s-a produs ceva scandal. Producătorii l-au luat […]

joi, 12 iunie 2014, 12:26

Mondialul din Brazilia ar trebui să scoată la rampă geniul naţional, nu geniul comercial, de tip Liga Campionilor

Cînd a apărut prim-planul în cinema, la începutul secolului trecut, în studiourile de la Hollywood s-a produs ceva scandal. Producătorii l-au luat la rost pe regizorul David Ward Griffith cu următorul argument: „Spectatorii plătesc bilet să vadă oameni întregi pe ecran!”. Adică publicul, ziceau ei, se aştepta să vadă actorii din creştet pînă în tălpi, pe toată durata filmului. Ferm pe poziţii, Griffith a replicat că nimeni nu ştie ce vrea publicul de fapt.

Prim-planul a făcut carieră de atunci şi a stat la baza star-systemului din cinema. A ajuns şi în jurnalele de ştiri, şi în transmisiunile sportive. Nimeni nu mai are pretenţia să vadă oameni întregi pe ecran, mai degrabă aşteaptă contrariul, să vadă partea în locul întregului, lacrima decupată din colţul ochiului, rictusul hiperbolizat din colţul gurii. Prim-planul a ajuns, fireşte, şi în fotbal, unde a contribuit decisiv la consacrarea jucătorilor-vedetă.

Fotbaliştii de azi conştientizează un pic prea mult prezenţa camerelor TV în jurul terenului. „Joacă la prim-plan”, observa Porumboiu, regizorul, în paginile Gazetei. Se prea poate ca fotbalul să fi ajuns un mediu saturat de prim-planuri, un mediu care încurajează actoria, vedetismul şi consumul nervos de banane, „for your consideration”, făcutul din ochi spre juriu, în locul spiritului de echipă.

Seamănă puţin cu Hollywood-ul din anii ’50, cu Ronaldo pe post de Marilyn fără umbre. De unde şi lamentările că Gareth Bale, Ibrahimovic, Petr Cech sau Lewandowski nu vor evolua pe scena de la Mondialul brazilian. Sigur că prezenţa lor ar fi făcut din Mondialul brazilian un blockbuster, în termeni hollywoodieni: actori cotaţi în zeci de milioane de euro, decoruri în mărime naturală, scenariu cu tentă istorică. În realitate, un turneu final se poate lipsi lejer de numele mari pe afiş. Un turneu final îşi fabrică propriile lui nume, la o adică. Şi apoi un turneu final nu este Liga Campionilor, adică parada stelelor scoase la licitaţie spre deliciul fanilor şi profitul cluburilor. Raţiunea de a fi a acestor competiţii pe ţări ar trebui să se afle dincolo de raţiunile care guvernează industria guvernată de FIFA.

La un Mondial atît de globalizat, de 32 de echipe, organizat cu atîta sacrificiu şi zbucium în masă, ne aşteptăm să vedem mai puţine prim-planuri, mai puţine fiţe dramatice, mai puţine monologuri în faţa porţii şi mai multe echipe întregi, mai multă acţiune, mai multe scene de grup. Asta aşteptăm şi de la Mondialul brazilian, să scoată la rampă geniul colectiv, nu sclipirile intermitente ale unor staruri deja stoarse de munca „la privat”. Că va fi Hondurasul, că va fi Chile, că va fi, din nou, Uruguay, ca la CM din 2010, o revelaţie tot trebuie să apară. O Grecie, o Italie refăcută din amintiri, o Anglie renăscută din orgoliu, în fine, nişte bărbaţi legaţi de o voinţă comună care răstoarnă pronosticurile lui Pele, ale şamanilor din Peru şi ale urşilor Panda.

Că Messi îşi va extinde sau nu dimensiunile propriei legende, asta este o întrebare din categoria „fapt divers”. E mai important să supravieţuiască filosofia fotbalului ca joc de echipă decît să mai primească vreun megafotbalist un rol de Oscar într-o reclamă la cartofi.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

David (15 comentarii)  •  12 iunie 2014, 13:15

De mult asteptam sa citesc asa ceva. Perfect ai pus punctul sub semnul exclamarii.

sam (1 comentarii)  •  12 iunie 2014, 13:24

Bunicel articolul insa nu am inteles-o pe aia cu ursii panda. Ii place sa socheze lu Maria cum a reusit sa il socheze si pe saracul Copos, Dzeu sa il ierte:(

Alex (2 comentarii)  •  12 iunie 2014, 13:26

sunt chipsuri draga maria, le zici cartofi ca sa sune mai greu. 🙂
in alta ordine de idei, ai dreptate. DAR, la final ai sa vezi ca nu ai dreptate. sunt prostesc ce am scris, unii o sa ma faca idiot, dar nu va grabiti.
spania! fara messi, ronaldo, bale, ibra, etc. spania este o echipa, cu multe staruri ce’i drept, dar cu joc de echipa.
barcelona pe vremea lui pep era o echipa. omul si’a dat demisia cand a realizat ca transformarea din echipa in messi+co este ireversibila. de atunci, panta descendenta.
nu cred ca honduras va face vreo surpriza. nu cred ca grecia sau koreea de sud vor face vreo surpriza. deoarece pentru o scena in grup, ai nevoie si de actori. chiar daca nu’i pui la prim-plan, nu poti sa pui niste pitici de gradina in locul lor si sa speri ca nimeni n’o sa’si dea seama!

vasco (317 comentarii)  •  12 iunie 2014, 15:06

Ca de obicei,analiza ta e pertinenta,corespunde asteptarilor unor oameni normali ca gindire,care au nostalgia vremurilor in care fotbalul era in prim plan,spre deosebire de acum cind …banii lui blatter conteaza…Cred ca va fi un campionat trucat,cum sunt de citeva edtii,dar care va avea in plus problema sociala din Brazilia,deloc de neglijat.

florin (18 comentarii)  •  13 iunie 2014, 11:39

asa e cand stai pe malul dambovitei, cu o bere la pet si ceva bostana in fata, urmaresti coraslele de la ghita tv si antena 3 post pentru derbedei…toate iti put…te intorci scarbit/scarbita catre anghelache, fostul/actualul securist, catre niculaie, alt ,,investitor” cu epoleti si grad mai mare decat creierul, catre voiculescu, purandelul cu dosare de turnator profesionist si securist neavansat la timp, si-ti soptesti in barba: offf! daca se calificau si loazele carpatice in brazilia, poate vedeam si noi de aproape copacabana..asaaaa, ne multumim cu vama veche, unde tinerimea e apucata de streche…

Comentează