N-ați făcut nimic!
Cum îi va susține MTS, Guvernul și FRT pe copiii care vor să-i calce pe urme lui Halep? Ca și pînă acum: din tribune.
Pe 25 mai, cînd la Roland Garros începea primul tur, Szabo termina cursa electorală învinsă, la […]
Cum îi va susține MTS, Guvernul și FRT pe copiii care vor să-i calce pe urme lui Halep? Ca și pînă acum: din tribune.
Pe 25 mai, cînd la Roland Garros începea primul tur, Szabo termina cursa electorală învinsă, la alegerile parțiale din Ilfov. A preluat postul de la MTS în martie. În aprilie, a vorbit despre îmbinarea marii performanțe cu sportul de masă. În mai, s-a ocupat de electoratul ilfovean: “E o cursă extrem, extrem de importantă. (…) Trebuie să mulțumesc echipei care stă în spate, pentru că, într-adevăr, vin dintr-un sport individual, dar am înțeles astăzi că nimic nu se poate cîștiga de unul singur, ci că în spatele tău trebuie să fie o echipă responsabilă, o echipă cu care să mergem împreună spre victorie”. Cîtă dreptate are! Gabriela Szabo a avut o echipă în spatele ei și în anii cînd cucerea medalii olimpice și se drapa în tricolor, dincolo de finiș. Știe despre ce-i vorba, cum se construiesc marile cariere, cum se obțin marile rezultate în sport.
A avut și ea, cum are Halep acum, o țară de suporteri în spatele ei. Acum are o echipă de funcționari la MTS, poate mișca lucrurile în sportul românesc. Totuși, postul de ministru nu i s-a părut suficient, de vreme ce a alergat pe culoarul partidului și pentru postul de deputat.
În Salonul Oficial de la aeroport, cînd Szabo a luat cuvîntul înaintea Simonei Halep, s-a creat puțină confuzie. De parcă paginile de glorie românească în sport se răsfoiseră alandala și ajunseseră cu 14 ani înapoi, la JO de la Sydney. Doamna ministru părea gata să ne împărtășească impresiile după cursa de 5.000 de metri. Am fi dat oricît, toate rentele viagere din lume, s-o mai auzim vorbind despre cursele ei, despre cît de greu a fost drumul pînă la podium și cum s-a simțit cînd a auzit imnul.
Dar Szabo a primit microfonul de la George Cosac doar pentru că e “doamna ministru”. Nici ea, nici șeful Federației Române de Tenis, nici secretarul de stat pe sport Carmen Tocală n-aveau ce căuta acolo. Nici unul dintre ei nu s-a aflat în echipa din spatele finalistei de la Paris. În cel mai bun caz, au stat pe margine. N-au contribuit cu nimic la succesul lui Halep. Simplul fapt că dețin o funcție din care ar fi putut contribui nu le justifică prezența în alaiul triumfal de la aeroport.
Cosac, cel puțin, recunoscuse deja că FRT n-are nici o legătură cu succesul lui Halep. Nici măcar cu titlul de la dublu juniori cucerit de Ioana Ducu și Ioana Roșca la Roland Garros. Tenisul e un sport privat în România. Szabo însă s-a încăpățînat să-i ademenească pe copii: “Îmi doresc ca de acum încolo mii de copii să vină la arenă și să-i calce pe urme Simonei!”. Și dacă îi vor călca pe urme, ce-o să faceți pentru ei, doamna ministru? Mergeți să-i vedeți pe toți în finale sau doar îi așteptați la aeroport?
Singura mișcare concretă pe care a făcut-o Szabo pentru binele sportului a fost asta: să meargă la Roland Garros. Nu se știe dacă Szabo a mers la finală ca ministru, pe banii statului, sau ca suporter, dar măcar a fost acolo. “Am avut privilegiul să o susțin pe Simona din tribună!”. Atît să fi făcut și statul român pentru Halep: să deconteze niște bilete de avion pentru premier, miniștri și secretari de stat, la clasa business. Au fost, s-au pozat, au postat, s-au întors.
Dacă vă întrebați ce căuta ministrul Sănății în pachetul de bază de la Paris, răspunsul e simplu: ca fost ministru al Sportului, nici el n-a făcut nimic pentru Simona Halep. Acum a avut ocazia să se revanșeze, pe banii turcului care plătește, ca de obicei.